Ввезення товарів в Росію: як правильно його здійснити

  1. Які діють правила ввезення товарів в Росію в 2017 році
  2. Які особливості має ввезення товарів в Росію фізичними особами
  3. Ввезення тютюнових і алкогольних товарів в Росію
  4. Ввезення продовольчих товарів до Росії
  5. Ввезення в Росію лікарських препаратів
  6. Ввезення в Росію тварин
  7. Які особливості має ввезення товару в Росію юридичною особою
  8. Ввезення товарів в Росію і їх декларування
  9. З чого складаються мита на ввезення товарів в Росію

Досить багато підприємців не знають про те, як здійснюється ввезення товарів в Росію. Природно, що в цьому випадку не уникнути певних порушень, через які виникають серйозні проблеми на митниці. З огляду на, що найчастіше в основі проблем лежить незнання законів, ми хочемо познайомити вас з правилами, що регламентують ввезення товарів на територію РФ .

Які діють правила ввезення товарів в Росію в 2017 році

Правила та порядок ввезення товарів описані в Митних правилах, які складалися на основі Митного кодексу Митного союзу. Затверджені Федеральною митною службою нормативи - це роз'яснювальні документи, що відповідають вимогам Митного кодексу.

Ключові положення Митного кодексу Митного союзу:

  • Переважання правил прямого призначення (в них докладно викладено опис процедури митного контролю).

  • Контролюючі митні органи, користуючись системою управління ризиками, під час проведення огляду перевіряють не весь товар, а керуються принципом вибірковості.

  • Відносно митних служб Закон передбачає відповідальність за заподіяння збитків суб'єктам ЗЕД.

  • Спрощено процедуру оскарження дій співробітників митниці (виконаних чи ні), якщо товарооб'ем не перевищує півтора мільйона рублів або одного автотранспортного засобу.

  • Ввезення товарів в Росію супроводжується електронною формою подачі необхідних документів.

  • Оформлення та проведення окремо взятої митної процедури не залежить від графіка роботи митного органу і місця його розміщення.

  • Інформація про учасників ЗЕД заноситься в певний державний реєстр, після чого їм видається відповідна ліцензія.

Ввезення товарів в Росію допускається тільки через певні пропускні пункти, які, згідно зі статтею 156 ТК ТЗ, функціонують у встановленому режимі. Перевізник повинен надати в митну службу перераховану в правилах документацію:

  • Документи на транспорт.

  • Накладну товарного супроводу, оформлену за міжнародними стандартами (CMR).

  • Документи, які вказують власника товару, що ввозиться.

Коли товар доставлений і митним інспекторам подані всі необхідні документи, тоді може бути зроблено такі дії:

  • Розвантаження товару, що надійшов (так як ця процедура здійснюється виключно в місці розташування контролює служби).

  • Розміщення на складі, призначеному для тимчасового зберігання на термін до двох місяців (у виняткових випадках термін може бути продовжений ще раз). Згідно з правилами, товари, щодо яких застосовується процедура тимчасового зберігання, не можуть бути схильні до будь-яких обмежувальних заходів і не підлягають обкладенню податком.

  • Застосування процедури транзиту. Національним митним транзитом називається процедура, під час якої, згідно зі статтею 282 ТК ТЗ, імпортний товар переміщається всередині російської митної зони без оплати мита, оподаткування і обмежень. Отримати дозвіл на митний транзит всередині країни можна, якщо ввезення товарів в Росію супроводжується прийняттям певних заходів:

    1. своєчасно сплачені необхідні мита і податки;

    2. організовано супровід працівниками митних органів;

    3. маршрути транспортування товару даної категорії розроблені відповідно до вимог і з дотриманням всіх норм.

У разі, коли ввезення товарів в Росію здійснює митний перевізник, вживати заходів забезпечувального характеру зовсім не обов'язково.

Забезпечити митні платежі можуть банки, порука або грошовий завдаток.

Національні митні правила, що стосуються забезпечувальних заходів та огляду, не застосовуються в разі ввезення товарів в Росію за правилами Конвенції МДП.

Які особливості має ввезення товарів в Росію фізичними особами

Пам'ятайте: імпорт здійснюється за затвердженими правилами. Іноді розмір мита, яку потрібно сплатити при ввезенні, може виявитися в кілька разів більше вартості самого товару, який був придбаний за кордоном в період розпродажів.

Митна служба - державний орган, співробітники якого контролюють дотримання правил ввезення товарів в Росію фізичними особами і несуть відповідальність за їх виконання. Правила поширюються і на посилки, відправлені поштою, і на особисті придбання, і на вантажі комерційного значення. Існують товари, заборонені до ввезення в Росію і товари, за які потрібно заплатити мито.

Для того щоб мати можливість контролювати, як виконуються правила на залізничних станціях, автотрасах і в інших місцях перетину кордону, організовані спеціальні пункти. Вступати в контакт зі співробітниками митниці доводиться абсолютно всім, хто хоче перетнути кордон: компаніям - учасникам ЗЕД, іноземним громадянам і нашим співвітчизникам, які виїжджають за кордон або, навпаки, повертаються на Батьківщину.

Митні правила ввезення товарів в Росію в 2017 році дозволяють росіянам не оформляти декларацію в наступних випадках:

  • Ввозяться готівкові кошти (менше 3 000 на доларовому еквіваленті). Якщо сума ввезеної «готівки» досягає $ 10 000, то її треба задекларувати, а на ввезення готівки в більших розмірах має бути письмовий дозвіл Центрального банку РФ. Причому сума на пластиковій картці не обмежується.

  • Ввозяться дорожні чеки, сума яких в перекладі на долари не більше $ 10 000.

  • Тимчасово вивозяться ювелірні прикраси або інші цінні речі. Врахуйте, що коштовності, дорогі хутряні вироби або годинник бажано показати в декларації - це позбавить від можливих проблем при ввезенні (після повернення вам не треба буде шукати підтверджень, що вони не придбано під час поїздки за кордон).

Правила дають повноваження співробітникам митниці проводити огляд особистих речей, включаючи перевірку наявної готівки для уточнення її розміру. За нинішніми митних правил, якщо сума ввезеної / вивезеної «готівки» перевищує дозволений обсяг хоча б на кілька доларів, співробітник митниці має всі повноваження, щоб скласти протокол і вилучити їх, після чого слід відкриття діловодства за фактом порушення митних правил.

Тому, якщо сума готівкових коштів перевищує $ 3 000 (в еквіваленті), то це треба внести в декларацію. Якщо на поїздку за кордон вам необхідно більше грошей, то скористайтеся карткою, тому що безготівкові кошти не підлягають перевірці та внесення в декларацію.

Правила встановлюють, які товари заборонені до ввезення в Росію, і дозволяють вільне вивезення алкогольної продукції, але не варто забувати про обмеження, можливих при ввезенні алкоголю на територію інших країн. Врахуйте, що за російськими митних правил, з собою можна взяти алкоголь для особистого споживання. Тому, якщо його буде занадто багато, то митники мають право скористатися цим пунктом, підозрюючи вивезення з метою продажу.

Митні правила дозволяють безмитне ввезення товарів в Росію наземним транспортом, якщо вартість вантажу нижче 1,5 тисячі євро, для авіатранспорту сума ввезеного товару може досягати 10 тисяч євро, причому загальна вага товару може доходити до 50 кг (не більше).

Якщо здійснюється ввезення товарів на територію Росії на більшу суму, але не перевищує 650 тисяч рублів (при загальній вазі товару від 50 до 100 кг), то, згідно з митними правилами, треба сплатити 30% від вартості «зайвого» вантажу (встановлений мінімум за 1 кг дорівнює 4 євро). Не варто забувати і про те, що при імпорті однотипного вантажу працівники митниці мають право скористатися правилом на ввезення партії товару. В цьому випадку будуть діяти зовсім інші ставки мита. Якщо загальна маса товару, що ввозиться перевищує 200 кг, то це розглядається як зовнішньоекономічна діяльність.

Правила регламентують варіанти надходження продукції без нарахування митних зборів. Це можливо, якщо:

  • здійснюється ввезення в Росію товарів для особистого користування. Крім речей самого пасажира або членів його сім'ї, можна ввозити товари, які вже використовувалися, і побутові прилади;

  • товар ввозиться в багажі, а його маса не перевищує 50 кг;

  • не порушується норма ввезення товарів в Росію (1,5 тисячі євро для наземного засобу пересування і 10 тисяч євро для авіаційного).

Митними правилами передбачені певні пільги для таких громадян, як:

  1. Добровільні переселенці і члени їх сімей, які мають посвідчення учасника Держпрограми. Ці громадяни мають право ввозити на територію РФ власні речі (б / у) без оплати мита. Дане правило застосовується тільки при першому в'їзді в країну (повторення пільги не допускається).

  2. Вимушені переселенці і біженці. Якщо є документ, який підтверджує особливий статус, то правила не обмежують ввезення товарів в Росію.

  3. Громадяни Росії, які тривалий час проживали за кордоном. При поверненні на Батьківщину вони можуть безперешкодно завозити власні речі (правила не встановлюють будь-яких обмежень).
Досить багато підприємців не знають про те, як здійснюється ввезення товарів в Росію

Ввезення тютюнових і алкогольних товарів в Росію

У відносинах алкоголю встановлені суворі обмеження на ввезення товарів в Росію. Митними правилами РФ заборонено ввозити на територію країни більше п'яти літрів алкоголю. При ввезенні на територію країни алкоголю, сумарний обсяг якого перевищує три літри, кожен імпортований понад регламенту літр треба вказати в декларації.

Крім цього, потрібно сплатити мито за кожен «зайвий» літр продукції, що ввозиться (10 євро за «слабоалкоголку» і 22 євро за горілку, віскі, коньяк і т. П.). Причому деякі впевнені, що на спиртні напої з Duty Free правило не поширюється - це неправда. Не варто забувати і про те, що ввозити алкоголь можуть тільки громадяни, які досягли повноліття.

Щодо тютюнових виробів можна відзначити наступне: по правилам митниці кожен повнолітній громадянин РФ може ввести в країну не більше двох сотень сигарет або 250 грамів тютюну.

Ввезення продовольчих товарів до Росії

Митниця Росії ввезення товарів, які є продовольством , Обмежує вагою в п'ять кілограмів. Якщо загальна вага продуктів перевищує встановлені норми, то порушника можуть оштрафувати і конфіскувати продукти.

Для фізичних осіб правилами встановлено заборону на ввезення товарів в Росію. Не можна ввозити:

  • продовольчі товари без заводської упаковки;

  • картопля;

  • насіння (в тому числі, цибулини тюльпанів).

Крім цього, перелік товарів, заборонених до ввезення в Росію, може бути доповнений, так як існує таке поняття, як «тимчасові заборони» (не можна ввозити товар, вироблений в країні, де була зафіксована якась епідемія). Офіційний сайт госсельхознадзора інформує про застосування таких заходів стосовно товарів з тієї чи іншої країни.

Під час дії ембарго відносно продуктів з певної країни, фізичним особам дозволено ввезення санкційних товарів в Росію для особистого використання. Інакше кажучи, громадяни Росії можуть ввозити продукти харчування з країн, що потрапили під санкції, якщо вони в упаковці від виробника і їх вага (в сумі) не перевищує п'яти кілограмів. Отже, повертаючись із закордонної поїздки, можна привезти додому певну кількість італійського сиру. Однак якщо ви будете везти кілька кілограмів одновидові продукту, наприклад, сиру «Пармезан», то це можуть сприйняти як комерційну діяльність і застосувати відповідні правила.

Ввезення в Росію лікарських препаратів

Ввезення товарів в Росію, є лікарськими препаратами сильної дії або відносяться до категорії отруйних, дозволений тільки при наявності оригіналу або завіреної копії документа, який підтверджує факт лікарського призначення конкретної людини. В митні правила включений перелік ліків, серед яких трамадол, андростанолон, клозапін і деякі інші.

Ввезення в Росію тварин

Процедура ввезення в Росію тварин теж визначена митними правилами. Щоб тварина безперешкодно «попало» на територію країни, необхідно пред'явити оформлений у ветеринарній клініці паспорт міжнародного зразка або ветеринарний сертифікат (видає країна, з якої ця тварина вивозять). У документі вказується інформація про стан здоров'я тварини і зроблені щеплення (включаючи щеплення від сказу).

Терміни, коли зроблені щеплення, можуть коливатися від одного місяця до одного року до здійснення транспортування. У правилах йдеться, що наявні ветеринарні документи після проходження митного огляду необхідно обміняти на російські. Маса ввезеного тваринного показується як багажний вага. Якщо загальна вага багажу перевищив встановлений ліміт, то на цю різницю налічується сума, яку потрібно сплатити.

Які особливості має ввезення товару в Росію юридичною особою

Товар, ввезення якого здійснюється юридичною особою, потрапляє на територію Росії шляхом проходження процедури митного оформлення. Після вступу країни до Світової організації торгівлі (СОТ) правила ввезення були доповнені. На сьогоднішній день процес митного оформлення здійснюється на підставі Митного кодексу Митного союзу (ТК ТЗ), ФЗ «Про митне регулювання в РФ» від 27.11.2010 р та інших нормативних документів.

Митні правила ввезення товарів в Росію в 2017 році передбачають наступні заходи:

  1. Надання таких документів та відомостей, оформлених в офіційних органах:

    • квитанцій, що підтверджують факт оплати держмита та інших встановлених платежів;

    • інформації про відправника (експортера) та одержувача (імпортері) товару;

    • декларації.

  2. Пред'явлення самого товару і транспортних засобів, на яких здійснюється перевезення, працівникам митниці.

  3. Приміщення товару на склад тимчасового зберігання товару (у міру необхідності).

  4. Проведення інших дій, необхідних для законного перетину кордону РФ.

Огляд і огляд товарів, які завозяться в РФ, полягає в перевірці достовірності зазначених відомостей і в ув'язненні про приміщенні товару під митну процедуру або неможливості цієї процедури.

  • Підсумок митного оформлення - це рішення про випуск вантажу і транспортного засобу або відмова від випуску.

  • У правилах передбачено, що, здійснюючи ввезення товарів в Росію, на митниці треба пред'явити наступні документи:

  • рахунок-фактуру (інвойс) з цінами, умовами поставки та реквізитами сторін;

  • Угода про зовнішню торгівлю і паспорт угоди;

  • документи дозвільного характеру: сертифікати, ліцензії і т. п .;

  • пакувальний лист з переліком товарних позицій, інформацією про кількість місць кожної позиції і упаковці;

  • відомості про передбачену договором попередній оплаті;

  • свідоцтво про страхування вантажу;

  • рахунки, поділені на дві частини (до перетину кордону РФ і після);

  • договір про надання послуг на поставку вантажу (якщо вартість не враховано у вартості товару, що поставляється).

Законне ввезення товарів в Росію, згідно з правилами, має на увазі обов'язкове декларування (або очищення) вантажу. Це може зробити або митний брокер (представник суб'єкта ЗЕД) або сам суб'єкт.

Дані, надані ФТС РФ, свідчать про те, що сьогодні віддається перевага електронної форми подачі декларації (99,99%). Це можна зробити двома способами:

  1. Заповнити електронну форму в Інтернеті.

  2. Відіслати відскановані документи по певним електронними адресами.

У чинному законодавстві Росії говориться, що декларування вважається завершеним після закінчення робочого дня, що настав після реєстрації документа. Однак якщо у працівників митниці виникнуть будь-які питання, то, за правилами, термін може бути продовжений.

Ввезення товарів в Росію може бути ускладнений простоєм на митниці або, взагалі, конфіскацією вантажу. Причин для виникнення проблем кілька, наприклад, подані недостовірні відомості, декларант притягнутий до адміністративної відповідальності, збільшилися митні платежі (якщо неправильно обраний код ТН ЗЕД). Звернувшись до професіоналів (митним брокерам), ви зможете уникнути всіх цих проблем.

Ввезення товарів в Росію і їх декларування

Товари, які привозили в Росію з-за кордону, підлягають декларуванню. Суть процедури в наданні певних документів.

Фізична або юридична особа, яка є громадянином РФ або зареєстроване в країні, може стати декларантом. Винятки можливі, якщо перетинають кордон товари належать:

  • дипломатам;

  • іноземним компаніям, акредитованим в РФ і призначені для задоволення пріоритетних державних потреб;

  • іноземним перевізникам при транзиті через Росію (стаття 141 ТК ТЗ).

Іноземні громадяни, здійснюючи ввезення товарів в Росію, не мають права декларувати свій товар, але вони можуть це довірити брокеру, уклавши відповідний договір.

Правилами передбачено, що декларацію можуть бути подані в будь-який орган митниці, який уповноважений їх приймати. Такі органи можуть встановлюватися митною службою для подачі декларацій на певні види товару (наприклад, алкоголю, автомобілів і ін.).

Подати декларацію необхідно в строго встановлені терміни (не більше 15 днів з дати ввезення або дати завершення внутрішнього митного транзиту) - це за умови, що декларування проходить в пункті митного призначення. Протягом трьох днів з дня подачі декларація повинна бути розглянута.

Ввезення товарів в Росію супроводжується документами, що підтверджують справжність інформації, заявленої в декларації (вони повинні додаватися). Такими документами, відповідно до ТК ТЗ (стаття 183), є:

  • договір купівлі / продажу (за угодою, укладеною з суб'єктом ЗЕД);

  • документація комерційного характеру;

  • документи на транспортування і перевезення;

  • дозвільні документи (ліцензії, сертифікати та ін.);

  • документи розрахунково-платіжного змісту;

  • паспорт декларанта (або інший документ, що є посвідченням особи);

  • паспорт угоди (бартерної, імпортної або ін.).

Якщо не надано хоча б один з перерахованих вище документів, то декларацію можуть не прийняти. Декларант має право подати заяву про відстрочку (до 45 днів), на підставі чого, згідно ТК ТЗ, вона буде надана.

Якщо в документах на ввезення товарів в Росію допущені неточності, то це не може стати причиною для відмови в їх прийомі для оформлення на митниці. Більш того, згідно з діючими правилами, неточності не можуть вплинути на суму платежів і на використання щодо вантажу заборон або обмежень. Якщо все-таки ви отримуєте відмову в прийомі таких документів, то маєте право вимагати письмового пояснення причин (пункт 6 статті 63 ТК ТЗ).

Збірні вантажі, згідно ТН ЗЕД, заносяться в декларацію під одним кодом класифікації, якщо стосовно цього коду застосовується максимальна митна ставка (стаття 194 ТК ТЗ).

Швидкопсувні товари, товари, відправлені за кордон поштою, тварини, ЗМІ та вантажі, призначені для ліквідації наслідків стихійних лих і катастроф, на митниці оформлюються за спрощеною системою.

Існує кілька видів декларування: періодичне, попереднє і наступне.

Згідно з Наказом ФМС РФ № 976 від 12.05.2011 р «Про форму заяви митному органу уточнених відомостей про товари, заявлених в періодичної митної декларації», дозволена періодична подача декларацій.

У статті 193 Митного кодексу Митної служби йдеться про попередню подачі декларації, а стаття 150 дозволяє випуск товару до його декларування.

Декларант має право вибрати той вид, який йому найбільше підходить.

З чого складаються мита на ввезення товарів в Росію

Взагалі, мито на імпорт є податком, який суб'єкт ЗЕД повинен заплатити для того, щоб здійснити дозволений ввіз товарів в Росію.

Розмір мита становить певний відсоток від вартості імпортованих товарів, яка складається з таких компонентів, як вартість самого вантажу, витрати на транспорт і страховку. Мито на імпорт є відсотком від митної вартості вантажу, яка формується з трьох компонентів:

  • вартості товару;

  • вартості страховки;

  • вартості доставки.

У виняткових випадках можливе звільнення від сплати мита.

Як пізнається сума ввезення товару в Росію, його вартість? Експортер виставляє інвойс (рахунок-фактуру), щоб описати, що поставляється вантаж.

Якщо перевезення не переслідує комерційних цілей, тоді застосовується проформа - інвойс. Рахунок-фактура повинна включати такі відомості:

  • опис товару;

  • вартість товару;

  • контакти експортера і імпортера;

  • особливі обставини (якщо такі є, наприклад, повернення, подарунок, ремонт та інші).

Відповідальність за сплату податків і зборів покладається на особу, яка здійснює ввезення товарів в Росію, якщо в рахунку-фактурі не вказано, що податки оплачує третя сторона. Оплата мита здійснюється під час митного декларування вантажу.

Скориставшись спеціальною інтернет-сервісом, можна розрахувати розмір мита.

Чи справляється ПДВ при ввезенні товарів на територію Росії

Митні правила ввезення товарів в Росію в 2017 році передбачають оплату і держмита, і ПДВ, що сплачується з розрахунку на те, що ввозиться продукція буде продаватися на території країни. ПДВ є непрямим податком, що регулюються МК МС.

За існуючими на сьогоднішній день нормам оплата ПДВ є обов'язковою для наступних представників ЗЕД:

  1. для організацій;

  2. для підприємств;

  3. для підприємців.

Не забувайте, що ввезення товарів в Росію іноді супроводжується оплатою акцизу. Це відбувається при продажу таких товарних груп:

  • спирт етиловий (не рахуючи спирт коньячний);

  • спиртовмісна продукція (якщо більше 9% спирту);

  • алкоголь (вино, горілка, коньяк, лікер і т. п.);

  • пиво;

  • табачні вироби;

  • автомобілі;

  • мотоцикли (деякі види);

  • дизельне паливо;

  • масло для двигунів.

Процедура ввезення товарів в Росію вимагає вивчення великого обсягу інформації, часу на що у підприємства часто немає. Тому варто звернутися до професіоналів. Наша інформаційно-аналітична компанія «VVS» є однією з тих, що стояли біля витоків бізнесу по обробці та адаптації ринкової статистики, яка збирається федеральними відомствами. Компанія має 19-річний досвід у сфері надання статистики ринку товарів як інформації для стратегічних рішень, що виявляє ринковий попит. Основні клієнтські категорії: експортери, імпортери, виробники, учасники товарних ринків і бізнес послуг B2B.

У нас Ви можете замовити аналіз імпортних та експортних поставок не тільки Росії, але і статистики імпорту та експорту України, базу імпорту та експорту Республіки Казахстан і ряду інших країн. Це дозволить Вам отримати ще більше корисної інформації для прийняття важливих стратегічних рішень.

Дізнатись детальніше

Якість в нашій справі - це, в першу чергу, точність і повнота інформації. Коли ви приймаєте рішення на основі даних, які, м'яко кажучи, невірні, скільки будуть коштувати ваші втрати? Приймаючи важливі стратегічні рішення, необхідно спиратися тільки на достовірну статистичну інформацію. Але як бути впевненим, що саме ця інформація достовірна? Це можна перевірити! І ми надамо вам таку можливість.

Основними конкурентними перевагами нашої компанії є

  1. Точність надання даних. Попередня вибірка зовнішньоторговельних поставок, аналіз яких проводиться в звіті, чітко збігається з темою запиту замовника. Нічого зайвого і нічого упущеного. В результаті на виході ми отримуємо точні розрахунки ринкових показників і часткою ринку учасників.

  2. Підготовка звітів «під ключ» і зручність роботи з ними. Інформація швидко сприймається, так як таблиці і графіки прості і зрозумілі. Агреговані дані по учасниках ринку зведені в рейтинги учасників, обчислені частки ринку. В результаті скорочується час вивчення інформації і є можливість відразу переходити до прийняття рішень, які «на поверхні».

  3. Замовник має можливість отримати частину даних безкоштовно в формі попередньої експрес-оцінки ринкової ніші. Це допомагає зорієнтуватися в ситуації і вирішити, чи варто вивчати глибше.

  4. Ми не тільки розповідаємо про ринковій ніші замовника, а й підказуємо найбільш близькі ніші. Даємо можливість вчасно знайти рішення - не замикатися на свій товар, а виявити вигідні нові ніші.

  5. Професійна консультація з нашими галузевими менеджерами на всіх етапах угоди. Ми - творці цієї ніші аналізу експорту-імпорту на основі митної статистики, наш майже 20-річний досвід - запорука ефективної співпраці.

Уточнити всі деталі можна за телефонами: +7 (495) 565-35-51 та 8 (800) 555-34-20.

Замовити зворотній дзвінок

© ТОВ «ВладВнешСервіс» 2009-2019. Всі права захищені.

Як пізнається сума ввезення товару в Росію, його вартість?
Коли ви приймаєте рішення на основі даних, які, м'яко кажучи, невірні, скільки будуть коштувати ваші втрати?
Але як бути впевненим, що саме ця інформація достовірна?

Новости