За умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю яке покладається покарання згідно із законом?

  1. законодавче регулювання
  2. Як визначається ступінь тяжкості
  3. Об'єктивна сторона і об'єкт
  4. Суб'єкт і суб'єктивна сторона
  5. кваліфікуючі ознаки
  6. відповідальність

Умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю тягне за собою кримінальну відповідальність, яка встановлена ​​чинним законодавством РФ. Для того щоб дати точну характеристику злочину, необхідно зробити його юридичний аналіз, а також зрозуміти принцип, за яким кваліфікується ступінь тяжкості.

законодавче регулювання

законодавче регулювання

Умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю (ст. 112 КК РФ) - це винне протиправне заподіяння шкоди людському здоров'ю, яке проявляється в порушенні цілісності шкірних покривів або органів.

Підставою для кваліфікації такого злочину є його склад. Саме цей вид злочину характеризується матеріальним складом, так як діяння має причинний зв'язок і викликає негативні наслідки для об'єкта, який знаходиться під охороною закону.

Як визначається ступінь тяжкості

Як визначається ступінь тяжкості

Заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю визначається правилами, які закріплені урядовими постановами, а також грунтуються на висновках СМЕ.

Ступінь тяжкості завданих шкоди визначається співробітником судово-медичного центру. Об'єктом експертизи в цьому випадку виступає жива особа (його тіло), медичні документи і матеріали справи, які були надані експерту в установленому законом порядку.

До медичних критеріїв, які кваліфікують ознаки шкоди середньої тяжкості, відносять:

  1. Тимчасові порушення працездатності людини тривалістю не більше 21 дня.
  2. Значна втрата працездатності, а саме менше, ніж 1/3.
  3. Стійка, тривала втрата працездатності від 10 до 30 відсотків.

Об'єктивна сторона і об'єкт

Об'єктивна сторона і об'єкт

Об'єктом для охорони кримінально-правовими нормами служить людське здоров'я, незалежно від його фактичного стану.

Об'єкти злочину бувають видові, безпосередні і родові. Умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю має родовим об'єктом, за який виступають відносини, покликані забезпечувати моральні, фізичні та інші блага, а також охорону та недоторканність свобод і прав людини. Видовим об'єктом вважаються відносини, спрямовані на забезпечення здоров'я людини. Безпосереднім об'єктом виступає людське здоров'я.

Об'єктивною стороною цього злочину виступає:

  • діяння;
  • злочинний наслідок;
  • зв'язок між наслідком і діянням.

Найчастіше заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю здійснюється у формі дії. При цьому відбувається порушення анатомічної цілісності шкірних покривів або функцій людських органів. Дія в цьому випадку має фізичний характер. Заподіяння шкоди шляхом бездіяльності можливо тільки в тому випадку, якщо обвинувачувана особа повинна була піклуватися про потерпілого, тим самим запобігши наступ негативних наслідків.

Об'єктивна сторона також характеризується за допомогою негативних і позитивних ознак. Позитивними ознаками вважаються:

  1. Розлад здоров'я.
  2. Стійка, значна втрата працездатності (в цьому випадку не менш ніж на 1/3).
  3. Для того щоб кваліфікувати цей вид діяння, вистачить одного з перерахованих ознак.

Суб'єкт і суб'єктивна сторона

Суб'єкт і суб'єктивна сторона

умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю характеризується певними суб'єктивними ознаками.

Суб'єктом цього злочину вважається осудна людина, якій на момент вчинення діяння виповнилося 14 років. Осудність і вік не належать до ознак складу злочину, а впливають лише на умови настання відповідальності.

Суб'єктивна сторона проявляється у формі непрямого або прямого умислу.

Прямий умисел характеризується усвідомленістю дій обвинуваченого, коли злочинець не тільки передбачав, але і бажав настання негативних наслідків. Крім можливості неминучого настання небезпечних наслідків, передбачена альтернатива - це передбачення і усвідомлення діяння, яке тягне за собою суспільну небезпеку. Цей момент особливо важливий для того, щоб визначити суб'єктивну сторону в замаху на заподіяння шкоди здоров'ю.

Коли умисне заподіяння середньої тяжкості шкоди здоров'ю розбирається на склад, дуже важливо виявити форму умислу, так як при відсутності будь-якої форми вини дію людини не буде вважатися незаконним.

У випадку з прямим умислом, цей елемент повинен володіти певними ознаками, а саме:

  1. Особа має усвідомлювати небезпеку своїх дій.
  2. Злочинець повинен передбачати настання наслідків (в цьому випадку тілесні ушкодження, захворювання або інші патологічні стани).
  3. Особа, яка здійснює злочинні дії, має передбачити неминучість настання кінцевого наслідки (в цьому злочині - тривалий розлад здоров'я).
  4. Злочинець повинен бажати, щоб настали небезпечні наслідки. Також він повинен передбачити, який ступінь тяжкості завдасть здоров'ю людини своїми злочинними діями, в іншому випадку умисел буде вважатися непрямим.

Розмежування між непрямим і прямим умислом грає роль в індивідуалізації відповідальності, а також для розмежування схожих між собою складів злочину.

кваліфікуючі ознаки

112 стаття Кримінального кодексу має свої певні кваліфікуючі ознаки, які характеризують вчинений злочин:

  • щодо кількох і більше осіб;
  • по відношенню до особи або його близьким (при виконанні потерпілим своїх посадових обов'язків;
  • щодо безпорадного або малолітньої особи;
  • дію, вчинене групою осіб за змовою;
  • за мотивами ідеологічної, релігійної або політичної ненависті.

відповідальність

відповідальність

Злочин тягне відповідальність у формі:

  • обмеження свободи до трьох років;
  • примусових робіт на такий же термін;
  • арешту до шести місяців.

При призначенні міри відповідальності за ст. 112 КК РФ суд виходить з характеру та ступеня небезпеки злочинного діяння, особу підсудного, обтяжуючих і пом'якшуючих обставин, а ще впливу міри покарання на виправлення засудженого.

Обставиною, яке здатне пом'якшити відповідальність, вважається повне визнання винним своєї провини. Обтяжуючою вину обставиною вважається рецидив злочинної дії.

Новости