Загадки рейсу MH17: факти і вигода

Кажуть, снаряд на падає в одне місце двічі. Це брехня або принаймні велике перебільшення: якщо досліди незалежні і умови однакові, однакові і ймовірності одного результату. Скільки було шансів на те, що з усіх літаків авіакомпаній світу ракета «Бук» над східною Україною в четвер вибере рейс MH17 настраждалися «Малайзійських авіаліній» (її MH370 до цих пір не знайдений)? Правильна відповідь, на жаль: стільки ж, скільки і для будь-якої іншої авіакомпанії, що літає тут.

І це, на жаль, мало не єдина визначеність в трагедії, що розгортається зараз на наших очах. Хоч уламки - ось вони, хоч останки пасажирів вже зібрані, ясності мало не менше, ніж в історії з тим зниклим без сліду весняним рейсом. І все-таки ... все таки дещо безсумнівне можна витягти. Треба тільки не слухати ні ту, ні іншу сторону: як і на будь-якій війні, дезінформацію без різниці, поки війна не закінчиться.

Вступні прості. 17 липня на території України, поблизу села Грабово Донецької області, зазнав аварії «Boeing 777-200ER», який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур. Всі 298 осіб, що знаходилися на борту, загинули. Причину, як і завжди в авіації, офіційно не називають до закінчення розслідування, але в цей раз все залучені сторони сходяться, що несправністю техніки це не було. Авіалайнер збили ракетою і скоріш за все ракетою, випущеною з зенітного ракетного комплексу радянського виробництва « Бук-М1 », Оскільки тільки він з усієї наявної в даному районі техніки здатний впевнено уразити ціль, що летить на такій висоті (10 км) і з такою швидкістю (908 км / ч).

Кажуть, снаряд на падає в одне місце двічі

Цей красень був збитий під Донецьком.

А ось далі починається різнобій думок, обумовлений зашкалюють градусом політпропаганди. Вмикаєш російське ТБ - і залишаєшся в повній впевненості, що винні українські військові. Аргументів маса: нібито, наш «Борт номер один» і MH17 перетиналися в небі східної Європи; нібито, наші військові засікли специфічну роботу радарних установок української армії перед крахом «Боїнга»; нібито, український авіадиспетчер змусив MH17 знизити висоту на шістсот метрів і навіть що MH17 нібито супроводжували два українських винищувача.

Але відкриваєш західні інформресурси і йдеш в такий же впевненості, що винні повстанці - армія самопопровозглашённой Донецької Народної Республіки, якій безпосередньо допомагає Росія: сам Барак Обама підтвердив, що пуск ракети був проведений з території, контрольованої повстанцями; Україна продемонструвала записи перехоплених переговорів, з яких прямо випливає, що «Боїнг» збили помилково; був (в даний час віддалений) твіт і повідомлення в інших соцмережах про захопленої у армії України установці «Бук-М1», були і зняті спроби повернути на територію Росії, нібито, раніше передані Росією повстанцям цілих три аналогічні установки.

Доходить до смішного: навіть не терпить різночитань «Вікіпедія» в своїй російськомовній версії звинувачує українську армію, а в англомовній - Росію і проросійських повстанців. Я пропоную залишити політику політикам і зосередитися на фактах, сперечатися з якими не вирішується ні та, ні інша сторона. Ланцюжок фактів, в свою чергу, призведе до недаремним висновку.

Факт перший: польоти цивільних літаків над Україною до моменту краху MH17 не припинялися. Причина проста. Український повітряний простір характеризують як надзвичайно важливий повітряний «перехрестя», що з'єднує Європу з Азією. Майже кожен комерційний рейс між великими європейськими та азіатськими містами пролягає тут. Громадянська війна змусила авіакомпанії остерігатися і деякі (як, наприклад, Asiana Airlines, пам'ятна нещодавньою трагічною помилкою ) Проклали обхідні шляхи. Але більшість продовжувало літати по-старому, так що навіть в момент катастрофи малайзійський «Боїнг» був не єдиним цивільним судном в українському небі - в десятках кілометрів від нього йшли сінгапурський і індійський авіалайнери.

На даний момент ситуація принципово змінилася і це легко бачити по картах, які складаються незалежними спостерігачами на підставі даних, отриманих від безперервно ведуть мовлення з бортів радіомаяків (детально техніка ідентифікації в повітрі описувалася в « Технологіях вчорашнього дня »): Україна обходять стороною майже всі авіаперевізники, а ті деякі літачки, які ризикують там літати, належать в основному місцевим авіалініям.

Факт два: люди, які приймали рішення про пуск ракети, могли переплутати цивільний літак з військовим. Достовірно відомо, що в перші ж хвилини після аварії представники ДНР повідомили про збитий АН-26. Чи легко сплутати гігантський «Боїнг» (розмах крила 61 м) з «Аном» (розмах крила 29 метрів)? Відповідь на це питання дає історія - пам'ятає кілька дуже схожих випадків.

1983 рік, СРСР збиває південнокорейський «Боїнг 747». Помилка: авіалайнер відхилився від курсу на півтисячі кілометрів і був прийнятий за літак-розвідник (кажуть, що летів поруч). 1988 рік, США збивають іранський Airbus A300. Помилка: військові невірно прочитали сигнал розпізнавального радіомаяка. 2001 рік, Україна збиває російський Ту-154. Знову помилка: йшли навчання і ракета, замість тренувального дрона, вдарила по цивільному літаку. Інакше кажучи навіть підготовлені люди в спокійний час не завжди здатні відрізнити цивільний літак від військового. Що говорити про тих, хто отримав в свої руки ЗРК тільки що і / або діє в умовах воєнного часу?

Нарешті, факт номер три: MH17 значно відхилився від маршруту. Це був рутинний щоденний рейс, але якщо зазвичай пілоти йшли майже прямо над Донецьком, 17 липня вони слідували кілометрів на тридцять північніше - що зафіксовано незалежними спостерігачами (див., Наприклад, історію польотів на FlightRadar24.com). Причина незрозуміла, як незрозуміло і чому «Малайзійські авіалінії» стверджують тепер, що відхилень від курсу не було: навряд чи три десятка кілометрів, особливо над зоною бойових дій, така вже дрібниця. Направляли же літак диспетчерські служби України.

Зіставивши три факти, приходимо до версії, яку обережно просувають деякі західні ЗМІ. Збили малайзійський «Боїнг», очевидно, військові ДНР - не мали достатньо досвіду і допоміжного обладнання, щоб відрізнити цивільний лайнер, наприклад, від транспортника. Помилка, знову трагічна помилка. Але ось направили його на небезпечний курс українські авіадиспетчери. Що цілком узгоджується з відповіддю на питання: кому вигідна ця трагедія? ..

26. Чи легко сплутати гігантський «Боїнг» (розмах крила 61 м) з «Аном» (розмах крила 29 метрів)?
Що говорити про тих, хто отримав в свої руки ЗРК тільки що і / або діє в умовах воєнного часу?
Що цілком узгоджується з відповіддю на питання: кому вигідна ця трагедія?

Новости