Занурювальні насоси свердловин для води

  1. Вібраційний або відцентровий насос
  2. Обсяг споживання води
  3. Дебет свердловини і продуктивність
  4. Напір води і висота підйому
  5. Діаметр свердловини

Комфортабельне житло складно уявити без наявності в ньому справно працює водопроводу. Причому стосується це як квартири, так і заміського будинку. Але якщо в багатоповерховому будинку вода подається централізовано, то для забезпечення водопостачання для котеджу або дачі доведеться обзавестися свердловиною.

Для її функціонування необхідно буде прокласти трубопровід і встановити насосне обладнання. Ось на цьому етапі робіт багато і не можуть визначитися, який саме насос буде оптимальним в тій чи іншій ситуації і на які його характеристики необхідно звертати увагу в першу чергу.

Вібраційний або відцентровий насос

Вібраційні насоси відрізняються простотою конструкції і невибагливі в обслуговуванні Вібраційні насоси відрізняються простотою конструкції і невибагливі в обслуговуванні. У них немає підшипників та інших елементів, що обертаються, які зазвичай є найбільш проблемною частиною механізму і частіше виходять з ладу.

Принцип роботи такого обладнання пов'язаний з тим, що електрику зачіпає обмотку котушки, утворюючи магнітне поле, воно втягує сердечник, пов'язаний зі штоком, який, в свою чергу, з'єднаний до гумової діафрагми. Усередині насоса утворюється знижений тиск, затягує всередину воду. Далі діафрагма повертається у вихідне положення, за допомогою пружин, утворюючи надлишковий тиск, виштовхує воду через трубу.

Конструкція відцентрового насоса складається з двигуна, на його вал прикріплено робоче колесо з отворами для відтоку і подачі води Конструкція відцентрового насоса складається з двигуна, на його вал прикріплено робоче колесо з отворами для відтоку і подачі води.

Принцип роботи грунтується на передачі енергії колеса, яке обертається, рідини, що розташовується між лопатями. Відцентрова сила допомагає воді влитися в корпус і створює різницю тисків, поправляючи її через трубу до споживача.

Обсяг споживання води

Як розповів фахівець супермаркету САМАРСЬКИЙ Артем Погодін, важливу роль у виборі насоса грає параметр споживання води. Залежно від моделі він може варіюватися в межах 20-200 л / хв. Згідно зі статистикою, в добу одна людина витрачає до 200 л води, шляхом розрахунку визначаємо, що на організацію водопостачання для сім'ї з 3-4 чоловік цілком достатньо буде обладнання з показником 30-50 л / хв.

Окремо вчіть, що можливо ви вирішите використовувати воду для зрошення ділянки (саду, городу), особливо якщо мешкаєте в регіоні з посушливим кліматом. В такому випадку краще придбати обладнання з запасом потужності, здатне перекачувати в годину близько 60 літрів.

Дебет свердловини і продуктивність

Показник дебету свердловини теж впливає на вибір насоса. Справа в тому, що якщо насосне обладнання включиться поза водою, то воно перегорить буквально за кілька секунд роботи. Дебет свердловини визначають практичним шляхом. Для цього заміряють, скільки часу знадобиться на викачування свердловини і повне відновлення початкового рівня води. Друге число ділять на перше. Це і буде показником дебету свердловини. Дебет свердловини також вказується в її паспорті, що видається відразу по завершенні буріння.

На основі цих даних насос підбирається по продуктивності. Дана характеристика вимірюється в м3 / год і показує, скільки води пристрій здатний викачати за певний проміжок часу.

Напір води і висота підйому

При прорахунку напору води використовується проста методика. Висота водяного стовпа складається з глибини свердловини, до якої умовно додають ще 30 метрів. У деяких випадках доцільно зверху накинути ще 10%. Приклад розрахунку: висота стовпа води 50, додаємо 30 і 10%, дорівнюватиме 88. Це означає, що варто придбати насос з напором понад 90 метрів.

Показник напору відображає, на яку висоту насосне обладнання здатне подати воду. Але важливо розуміти, що загальна глибина свердловини і висота підйому це зовсім не одне і те ж. Позначку для підвісу насоса розраховують на основі рівня води, дебіту водозабору, продуктивності обладнання. Справа в тому, що піщані свердловини рідко бувають повноводними. Тому насос в них монтується ближче до фільтру.

Діаметр свердловини

Діаметр свердловини теж обмежує вибір насоса. Якщо для колодязя підійде будь-яке обладнання, то в вузьку експлуатаційну колону поміститься не будь-який агрегат. Розміри труб вказуються в дюймах, мінімально допустимий розмір - 3 дюйми. Але найбільш поширені свердловини діаметром 4 дюйма, підібрати для них насос значно простіше.

Підібрати і купити насос для свердловини допоможуть фахівці супермаркету САМАРСЬКИЙ. Консультації надаються на основі особистого досвіду використання. А дуже великий вибір в наявності на самарських складах обладнання допоможе швидко і оперативно здійснити покупку моделі, виходячи з потрібних технічних характеристик, надійності та цінової категорії.

Новости