Зелений чай: підвищує або знижує тиск

  1. Причини порушень тиску
  2. довгострокова перспектива
  3. коротка перспектива

В силу неповторних смакових і ароматичних якостей зелений чай став улюбленим напоєм у всьому світі. Завдяки своїм корисним властивостям він активно використовується в медицині Китаю, Японії, Індії. Той факт, що дослідження цілющою мощі зеленого чаю проводяться повсюдно, в тому числі і в найбільш розвинених країнах Європи і Америки, свідчить про зростання інтересу до цього продукту з боку не тільки азіатських медиків.

Однак, якщо ефективність зеленого чаю як антиоксиданту, що очищає організм від шлаків і токсинів, доведена, то питання про вплив напою на артеріальний тиск до сих пір залишається предметом гарячих дискусій в медичних колах.

Зелений чай тиск людини підвищує чи або знижує, або зовсім не здатне будь-яким чином впливати на нього - навіть в цих питаннях не досягнуто консенсусу Зелений чай тиск людини підвищує чи або знижує, або зовсім не здатне будь-яким чином впливати на нього - навіть в цих питаннях не досягнуто консенсусу. Роблячи чергову спробу розібратися в цій проблемі, необхідно згадати чому, взагалі, у людини може змінюватися артеріальний тиск, і що саме в зеленому чаї підвищує або знижує його.

Причини порушень тиску

  • захворювання серця і судин;
  • проблеми в системі травлення;
  • неправильна робота нирок;
  • гормональні порушення;
  • збої функціонування хребта;
  • м'язове виснаження.

Передумовами розвитку даних проблем, як правило, стають: неправильний, недостатньо активний спосіб життя, нездорове і незбалансоване харчування, наявність шкідливих звичок та інше. Порушити таку систему причинно-наслідкових зв'язків просто так, за допомогою одного тільки зеленого чаю, не вдасться, скільки не пий цей чарівний напій. По-справжньому ефективний буде лише комплексний підхід, заснований на зміні життєвого укладу «в корені».

довгострокова перспектива

Величезна кількість корисних мікроелементів в цьому напої хоч і не здатне самостійно вилікувати від згаданих недуг, проте може бути ефективним доповненням основного курсу лікування. У цьому сенсі вплив зеленого чаю на тиск цілком обгрунтовано, хоч і носить опосередкований характер і проявляється не відразу. Так наприклад:

  • Тіамін (вітамін В1) знижує рівень цукру в крові, а нікотинова кислота (вітамін В3) знижує холестерин. Ці вітаміни також призначають при розладах серцево-судинної системи, підвищеному м'язовому тонусі. Зміст цих вітамінів в 100 грамах зеленого чаю - по 0,6 мг кожного.
  • Прийом токоферолу (вітаміну Е) знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця. У певних сортах зеленого чаю цього елемента більше ніж в зародках пшениці, які є одним з найбагатших джерел вітаміну Е.
  • Вітамін U ефективний в боротьбі з шлунковими гастритами і виразками, а вітамін P зміцнює стінки судин. Добову потребу організму в цих речовинах можна заповнити трьома чашками свіжого чаю.
  • Вже доведено, що зелений чай сприяє виведенню зайвої рідини з організму, і в цілому знижує масу тіла. А то, що у людей з надмірною вагою гіпертонію діагностують в рази частіше, ніж у інших, ні для кого не секрет.

Ще однією обставиною, що змушує сперечатися вже про те, знижує чи тиск зелений чай, є присутність в листі катехина. Його частка в чаї становить близько 40%, саме цієї речовини напій зобов'язаний своїм терпким смаком. Але не тільки смаком: поліфенол катехін здатний поглинати надлишковий холестерин і впливати на еластичність судин. Розріджуючи кров, він знижує її тиск.

Така властивість цього біологічно активної речовини дозволяє вважати його ефективним засобом профілактики інфаркту і інсульту - явищ, на жаль, частих при підвищеному тиску.

Регулярне вживання правильно завареного напою забезпечує постійну присутність в організмі цих та інших сприятливих мікроелементів з зеленого чаю, знижує вміст шкідливих токсинів, і робить його ефективним профілактичним засобом від багатьох захворювань.

Конкретних цифр, які свідчать про те, що зелений чай знижує тиск або підвищує його, немає. Навіть провівши велику кількість досліджень, медики з чайних країн-виробників не вирішуються однозначно відповісти на питання, як він діє на тиск. Конкретних цифр, які свідчать про те, що зелений чай знижує тиск або підвищує його, немає
Статистика в Японії показує, що люди цієї країни на 40% рідше стикаються з гіпертонічними кризами і інфарктами міокарда. Це високий показник, але навряд чи його варто записувати на рахунок тільки зеленого чаю. З тим же успіхом можна стверджувати, що це заслуга особливих сортів рису, які ростуть тільки в цьому регіоні, або ще чого. Тобто говорити про чистоту таких досліджень поки не доводиться.

Тим більше не можна екстраполювати ці дані на країни колишнього СРСР, так як справжній якісний зелений чай знайти на ринку не так просто через його дорожнечу і складність доставки. Деякі сорти взагалі не експортуються з країн Азії.

коротка перспектива

На питання про те, чи підвищує тиск зелений чай, хочеться моментально відповісти: «Так! А як же? Адже там стільки кофеїну! »Дійсно, кофеїну в зеленому чаї в 4 рази більше, ніж в кавових зернах. Потрапляючи в кров, він підвищує артеріальний тиск, змушуючи серце перекачувати більший об'єм крові. У той же час кофеїн стимулює роботу судин, які, розширюючись, мінімізують ефект «підйому».

Для здорової людини ці зміни відбуваються непомітно. А ось для людей, які страждають на гіпертонію, зловживання цим напоєм стає небезпечним. При хронічно підвищеному тиску навіть короткочасна дія кофеїну може погіршити самопочуття.


При зниженому тиску чашка зеленого чаю може позбавити від головного болю, нормалізувати його. Однак користуватися цим методом при гіпотонії - хронічно низькому тиску, не рекомендується. Як і кава, зелений чай викликає звикання при тривалому вживанні, а при передозуванні кофеїн діє прямо протилежно: замість тонізуючого впливу відбудеться гальмування мозкової активності і занепад сил.

А ось привести тиск в норму і закріпити ефект допоможуть:

  • щоденні фізичні вправи;
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • правильне харчування;
  • контрастний душ;
  • режимний відпочинок.

Чи підвищує зелений чай кровоносне тиск - так. Чи є він панацеєю при лікуванні гіпотонії або гіпертонії - немає. Чи підвищує зелений чай кровоносне тиск - так
Найвищий рівень конкуренції на ринку змушує продавців вишукувати все більш витончені методи просування свого товару. На жаль, ті, хто виробляє і продає зелений чай, сьогодні часто приписують цьому напою ті властивості, якими він не володіє. У всякому разі, не в тій мірі, в якій це може бути представлено на упаковці. Здоров'я - больова точка будь-якої людини. Щоб не стати жертвою спекулятивної пропаганди слід розуміти, що красиво описане на упаковці не означає корисне, а найдорожче - не означає якісне.

Точно лише те, що свіжозаварений зелений чай піднімає настрій, підвищує тонус, надає бадьорості і мотивує на прогулянку - а там, гляди, і тиск нормалізується.

А як же?

Новости