1. Поняття маркетингу, цілі, принципи та функції маркетингу.


Маркетинг - соціальний і управлінський процес, за допомогою якого окремі особи і групи осіб задовольняють свої потреби і потреби за допомогою створення товарів і споживчих цінностей і взаємообміну ними.

Маркетинг - це наука про процеси, що відбуваються на ринку, про фактори, які впливають на ринкові процеси. Це система управління підприємством, для якої в основі прийняття рішення лежить інформація про ринок, а правильність цих рішень проявляється в результатах реалізації продукції.

Маркетинг  це система планування асортименту та обсягу випущених виробів, визначення цін, розподіл продуктів між обраними ринками і стимулювання їх збуту з метою задоволення потреб.

Вихідною ідеєю, що лежить в основі маркетингу, є ідея людських потреб.

Нужда - почуття відчувається людиною, чого небудь. Види: фізіологічні, соціальні, особисті. Потребу можна створити вона вже існує.

Потреби - нестаток, що прийняв специфічну форму відповідно до культурного рівня й особистості індивіда.

Запити (Попит) - це потреба, підкріплена купівельною спроможністю. Людина вибирає товар, сукупність властивостей якого забезпечує йому найбільше задоволення за дану ціну, з урахуванням своїх потреб і ресурсів.

Товар - це все, що може задовольнити потребу або потребу і пропонується ринку з метою залучення уваги, придбання, використання або споживання. Виробники спочатку повинні відшукувати споживачів, з'ясовувати їхні потреби, а потім вже створювати товар, що задовольняють їхні потреби.

Угода - це комерційний обмін цінностями між двома сторонами. Маркетинг складається з дій, що вживаються з метою добитися бажаної реакції споживача щодо будь-якого об'єкта, послуги або ідеї.

Ринок - сукупність існуючих і потенційних покупців товару. Отже: Маркетинг - це людська діяльність, так чи інакше має відношення до ринку.

Основні функції маркетингу:

1. Аналітична: вивчення ринку, вивчення споживача, вивчення фірмової структури ринку, вивчення товару, вивчення внутрішнього середовища підприємства.

2. Виробнича: організація виробничих товарів, організація матеріально-технічного постачання, управління якістю і конкурентоспроможністю продукції.

3. Збутова: організація системи руху товару, організація системи формування попиту і стимулювання збуту і системи продажів (реклама), товарна політика, організація сервісу, цінова політика.

4. Управління і контролю: організаційні принципи управління і контролю, планування та інформаційне забезпечення маркетингу, організація системи комунікацій на підприємстві, управління ризиками.

5. Інноваційна: вироблення стратегії створення нової продукції.

Цілі маркетингу:

1. максимізація споживання

2. максимізація асортименту (вибору)

3. максимізація задоволеність замовника (рівень сервісу)

4. максимізація якості життя

У маркетингу прийнято дотримання наступних п'яти основних принципів:

1) виробництво і продаж товарів повинні відповідати потребам покупців, ринкової ситуації і можливостям компанії;
2) повне задоволення потреб покупців і відповідність сучасному технічному і художньому рівню;
3) присутність на ринку на момент найбільш ефективно можливої ​​реалізації продукції;
4) постійне оновлення чи реалізованої продукції;
5) єдність стратегії і тактики для швидкого реагування на мінливий попит.

Новости