10 барвистих альбомів і книг про боді-арті - Wonderzine

Боді-арт часто викликає сумнівні асоціації (розмальовані під тварин дитячі обличчя - одна з найбільш позитивних), хоча в цій області повно гідних робіт і художників. Розповідаємо, які книги варто почитати тим, хто хоче поринути в історію боді-арту і дізнатися, як його задіють сучасні артисти.

Почнемо з основ. Малюнки на тілі у багатьох племенах різних частин світу носили функцію не так прикраси, скільки передачі смислів і допомоги в повсякденних справах, наприклад маскування і полюванні. У «Decorated Skin» книжковий дизайнер Карл Гронінген досліджував історію натільних малюнків і кам'яного століття, і сучасності - тобто в об'єктив, вірніше, на сторінки потрапили зображення з тисячолітньою історією. Для повноти роботи Гронінген привернув істориків мистецтва, етнологів і археологів, які пролили світло на значення конкретних візерунків, татуювань і шрамування.

На недешевий і значний за форматом глянсовий альбом Джен Сейдель скидалися буквально всім світом: щоб організувати його публікацію, автор затіяла краудфандінговую кампанію. Та принесла достатньо грошей, і в цьому році світ нарешті побачило 150-сторінкове збори фотографій боді-арту в його звичному розумінні (такий собі карнавальний костюм, в який одягають тіло) і одкровення самої Сейдель про те, яким вона бачить це мистецтво.

Директор Музею археології та антропології при Кембриджському університеті Ніколас Томас не вперше випускає історичні книги; «Body Art» вже четверта. У ній боді-арт розглядається в найширшому сенсі: тлумачення радянських тюремних татуювань є сусідами з описами дрег-балів Гарлема і традиційними малюнками африканських племен. У томі 180 ілюстрацій (майже на кожній сторінці), але не менша увага приділяється семантичному аналізу естетики конкретної субкультури.

Історик Амелія Джонс звернула увагу на досить вузький часовий проміжок розвитку боді-арту: наукове дослідження « Body Art / Performing the Subject », Удостоившееся похвал професорів історії і мистецтва, починає відлік з 60-х років минулого століття. Втім, Джонс пропрацювала поняття в самому широкому його розумінні і проаналізувала не тільки малюнки на тілі, а й інші модифікації тіла, на які йдуть сучасні художники.

Одна з найзнаменитіших художниць боді-арту Джоан Гейр прославилася після обкладинки Vanity Fair з Демі Мур, на якій та позувала в намальованому костюмі, не відрізняються від справжніх. Слідом роботи візажистки проникли чи не в кожен глянцевий журнал, рекламу і обрамляли не один музичний альбом. Знакові роботи Гейр за два десятиліття роботи і потрапили в «Body Painting».

Художник з Нового Орлеана Крейг Трейсі завідує першої в світі галереєю, присвяченій виключно боді-арту. «Painted Alive» - перші збори його робіт, в яке Трейсі постарався вмістити всі свої підходи. Інтерес художника не обмежується єдиним стилем, він вважає за краще трансформувати жіночі та чоловічі тіла і в реалістичному, і в концептуальному ключі.

«Уявіть картину, в яку художник вклав всього себе, а потім попросив її співати, танцювати або кричати», - автор «The Human Canvas», мабуть, зуміла висловити всю сутність боді-арту в цих двох рядках. карала Барендрегт вмовила художників з усього світу, які брали участь в світовому фестивалі боді-арту, попрацювати над альбомом в честь їх колеги Брайана Вульфа, який страждав від раку підшлункової. Частина коштів з продажів книги йде на підтримку сім'ї Вульфа.

Джейн Хіллбері вивчає зв'язки між батьками і дітьми, друзями, коханцями і незнайомцями, вибудовуючи і доповнюючи за допомогою світлових схем і безпосередньо боді-арту. У « Body Painting », На відміну від інших томів з добірки, велике місце приділяється еротичної стороні явища - по крайней мере, тіло в книзі часто постає не просто носієм картини, але повноцінним її елементом.

Засновник нью-йоркській студії боді-арту DenArt Денні Сетьяван переклав знамениті картини на тіла моделей і наділив все це в форму електронної книги. 70 зображень - від «Зоряною ночі» до «Постійність пам'яті» - вимушено вбирають особливості «полотна» і взаємодіють з його формою (і набуваючи, і втрачаючи), постаючи в зовсім незвичному вигляді. Альбом «Art History: Fine Art Body Painting», на відміну від всіх інших в добірці, можна дістати безкоштовно - автор навмисно виклав його у відкритий доступ.

Останнім часом розпис хною використовується для імітації татуювань, необтяжених змістом, хоча мехенди сформувалося саме як розпис для комунікації. Насправді за особливостями візерунків хною можна досліджувати культурні та релігійні традиції народів Індії, Африки та Середнього Сходу. Цим автори «Mehndi Designs: Traditional Henna Body Art» і зайнялися: вони відібрали півтори сотні малюнків, які традиційно наносили на кисті рук, ступні, лоби і інші частини тіла, і забезпечили їх короткими коментарями.

Світлина: coverimage via Shutterstock

Новости