10 способів висушити черевики в поході

  1. 1. Як сушити трекінгові черевики біля багаття
  2. 2. Сушка на сонці або на вітрі
  3. 3. Сушка черевик на собі
  4. 4. Як висушити похідні черевики камінням
  5. 5. Сушимо черевики в поході піском
  6. 6. Сушка водяними грілками
  7. 7. Як висушити черевики в спальнику
  8. 8. Класична сушка черевик газетою
  9. 9. Сушимо черевики теплоідамі і сольовими грілками
  10. 10. Сушка похідних черевиків силікагелем
  11. Що говорить про сушіння взуття виробник

Почнемо з того, що мокрі ноги в поході - це нормально. Нерідко в походах трапляється наступити в калюжу, оступитися, переходячи струмок, переходити річку в брід або зовсім провалитися по коліно в болото. Не варто цього боятися, але треба бути просто морально готовим. У цьому матеріалі ми розглянемо кілька способів сушіння черевиків в поході.

Перше, що ми робимо - чистимо взуття від бруду і видаляємо зайву вологу методом абсорбції. В якості абсорбенту можна використовувати шкарпетки. Встаєте в черевик, шкарпетки вбирають вологу, знімаєте, вичавлюєте і знову в черевик. Шкарпетки періодично можна просушувати над пальником (нагадуємо про техніку безпеки використання відкритого вогню в наметі).

Краще шкарпеток підійде спеціальне рушник з мікрофібри. Воно компактне, легке і прекрасно вбирає вологу за лічені секунди. Рушник в будь-якому випадку стане в нагоді в поході, а сохне швидше шкарпеток.

Прекрасно вбирає вологу класична кухонні серветка. Для досягнення найкращого результату можна використовувати туалетний папір. Тільки не забудьте розрахувати її кількість на ваш загін.

Якщо ви перебуваєте в лісі, то просушити трекінгові черевики можна сухим мохом. Він вбирає вологу як губка. Якщо ви перебуваєте в лісі, то просушити   трекінгові черевики   можна сухим мохом

Команда Спорт-Марафон переходить брід на шляху до льодовика Холодний, Червона Поляна © Марія Веремьyoва

Черевики сушаться без устілок і шнурків, і це правило універсально для всіх способів сушіння. Устілки затримують вологу і збільшують час сушіння, тому їх набагато легше просушити, вийнявши з черевика. Шнурки в свою чергу просто заважають при сушінні, норовлять впасти в багаття і не дають повністю розкрити горловину черевика.

Просушка черевик після дружного подолання броду командою Спорт-Марафон © Марія Веремьyoва

Далі, ми пропонуємо вам десять способів висушити черевики в поході, можна вибрати один або комбінувати.

1. Як сушити трекінгові черевики біля багаття

Почнемо з першого і самого логічного із способів, що приходить на розум власникові промоклих черевиків. Спосіб цей не тільки найпопулярніший, але і найнебезпечніший: скількох туристів залишив він без взуття!

Відразу скажемо, ми проти такого варіанту, як би акуратно ви це не робили. Далеко не всі туристичні черевики можна сушити біля вогнища. Більшість сучасних матеріалів зовсім не переносять високих температур. Мембранна взуття може повністю втратити свої властивості, її рекомендується сушити далеко від джерел тепла.

Що буде з трекінгові черевики при сушінні біля багаття:

  • Ваша взуття може «сісти», і ви просто не зможете натягнути її на ногу.
  • Черевики можуть прогоріти від іскор багаття, які з легкістю залишають дірки в синтетичної тканини.
  • Взуття згорить повністю, якщо ви, забалакалися з товаришем, залишите її без нагляду на тривалий час.

Якщо ви все ж зважилися на свій страх і ризик застосувати на практиці спосіб сушіння похідних черевиків біля багаття, потрібно пам'ятати про декілька правилах:

  • Черевики біля багаття сушаться в руках, а не виставляються поруч і не прилаштовуються на камінці або поліні. Потрібно враховувати, що необережний рух, порив вітру або сильніше розгорівся багаття можуть залишити вас без взуття.
  • Черевики потрібно тримати на такій відстані від багаття, на якому ви можете тримати свою руку, при цьому не обпалюючись.
  • Найефективніше сушити черевики, направивши їх горловину до джерела тепла, тобто до багаття.

При дотриманні цих правил ризик залишитися без взуття зменшується. І тим не менш, варто кілька разів подумати, перш ніж вдаватися до даного методу сушки похідних черевиків, адже ходити в мокрому взутті куди краще, ніж ходити зовсім без неї.

2. Сушка на сонці або на вітрі

Це один з найбезпечніших способів сушки взуття. Якщо після мокрого переходу природа вирішила порадувати вас гарною погодою, то вам буде досить розшнурувати ваші черевики і виставити їх на сонячне місце, а сонце зробить за вас всю роботу. Цей спосіб дає вам можливість не стежити за черевиками і займатися своїми справами. До всього іншого сонце майже не зашкодить вашій взуття. Єдине, про що вам потрібно буде турбуватися, це зміна положення тіні протягом дня - зовсім недавно стояли на сонці черевики можуть виявитися в тіні, і тоді їх шанси просохнути помітно падають.

Варто пам'ятати, що, якщо ваш похід пролягає по зоні проживання усіляких отруйних гадів, після подібної сушки варто перевіряти взуття на наявність всякої нечисті, наприклад, скорпіонів і павуків, яких манить тінь горловини черевика.

3. Сушка черевик на собі

Цей варіант сушіння теж дієвий і безпечний. Досить вилити з черевика набрати туди воду, вичавити устілки, вичавити шкарпетки і знову взутися на ноги. Тіло, розігріте фізичними навантаженнями, стає відмінною «батареєю» і з часом висушує мокре взуття.

Саме цей спосіб застосовує в літніх походах автор статті. Зрозуміло, цей спосіб краще не застосовувати при низьких температурах, щоб не отримати обмороження кінцівок.

4. Як висушити похідні черевики камінням

Для цього способу нам знадобитися дрібні камінчики, які складаються в казанок або в стару консервну банку і ставляться на багаття або пальник. Коли камені добре нагрілися, але ще не розжарилися до білого, ми висипаємо їх у черевик. Якщо Ви боїтеся забруднити свою взуття зсередини, можна обернути камені хусткою. Черевик з каміння потрібно постійно і досить активно трясти, щоб каміння весь час перекочувалися. Важливо, щоб каміння не знаходились довго на одному місці, інакше вони можуть зіпсувати черевик. Коли камені охолонуть, можна повторити процедуру кілька разів до тих пір, поки черевик не стане сухим. Спосіб цей дуже дієвий і дозволяє за кілька десятків хвилин висушити навіть дуже мокрі черевики. Але потрібно розуміти, що для взуття з тонкої синтетичної підкладкою і мембраною цей спосіб не підходить - камені просто проплавити ніжну синтетику.

5. Сушимо черевики в поході піском

Для цього способу знадобиться пісок. Його насипаємо в казанок або будь-яку іншу ємність, яка в подальшому ставиться на вогонь. Після цього нагрітий пісок пересипається в ношений носок. Носок з розігрітим піском відправляється всередину черевика. Така пісочна грілка відмінно сушить черевики, так як займає максимальну їх площа. Для кращого ефекту операцію варто повторити кілька разів.

6. Сушка водяними грілками

Для цього способу нам знадобляться дві підлогу літрові пляшки. Якщо сушити черевики по черзі, то вистачить і однієї такої пляшки. У пляшки заливається окріп, після чого пляшка укладається в черевик. Спосіб цей вимагає досить багато часу, так як вода остигає досить швидко і для того, щоб висушити черевики, грілку доведеться наповнити не один раз.

7. Як висушити черевики в спальнику

Цей спосіб підійде для найсуворіших туристів і альпіністів - мокрі черевики укладаються безпосередньо всередину спальника і сушаться знову-таки за рахунок тепла людського тіла. Це скоріше екстремальний спосіб сушіння, адже про комфортний сон з мокрими черевиками в спальнику можна забути.

8. Класична сушка черевик газетою

Сушка газетою - спосіб відомий і повсюдно практикується ще з часів наших бабусь. До сих пір деякі туристи носять в свої походи газету саме для того, щоб сушити взуття. Газета дійсно дуже добре вбирає вологу і може просушити сирі черевики - потрібно лише укласти достатню кількість всередину черевиків. Мінус цього способу очевидна: зайва вага газети в вашому рюкзаку. Очевидно, що брати з собою газету в тривалі походи не надто раціонально. У деяких випадках газету можна замінити на будь-якої сухої і вбирає природний матеріал, який можна знайти безпосередньо в поході, наприклад, сухе листя, мох або траву.

9. Сушимо черевики теплоідамі і сольовими грілками

Теплоіди і сольові грілки зазвичай використовуються для того, щоб зігріти змерзлі руки, але вони відмінно підійдуть і для сушки взуття. Існують навіть спеціальні моделі грілок в формі устілки. Зазвичай теплоіди - це невеликі пакетики, наповнені хімічним складом. Вступаючи в реакцію з киснем, цей склад виділяє тепло. Мінус в тому, що теплоіди - річ одноразова, а тому не дуже практична.

Сольові грілки, в свою чергу, зазвичай представляють собою силіконову ємність, наповнену перенасиченим розчином солі, всередині якої плаває невеликий металевий елемент. Саме цей елемент і «запускає» грілку - досить трохи зігнути цю металеву деталь, і сольовий розчин виходить зі стану спокою, починаючи процес кристалізації. В ході цього процесу так само виділяється тепло. Після використання і охолодження такої «закристалізованій» грілки її можна на десять хвилин покласти в киплячу воду, і вона знову повернеться до свого початкового рідкого стану і буде готова до повторного використання. Подібна грілка - річ багаторазова, за рахунок чого цей елемент спорядження значно виграє у теплоідов. Але це знову ж зайву вагу в вашому рюкзаку.

10. Сушка похідних черевиків силікагелем

Цей спосіб в туризмі використовується нечасто, але і його слід включити в список для повноти картини. В даному випадку волога видаляється з черевика за допомогою силікагелю. Швидше за все, ця речовина відомо вам у вигляді невеликих паперових пакетиків з прозорими кульками, які кладуть в коробки з новим взуттям. Завдання силикагеля в даному випадку - вбирати зайву вологу і не давати черевикам відволожуватися. Зазвичай на цих пакетиках написана наступна фраза: «Throw away. Do not eat »(« Викинути. Не вживати в їжу »), але туристи часто нехтують першим з цих двох правил, зберігаючи ці пакетики для похідних цілей. Звичайно, зовсім не обов'язково намагатися накопичити потрібну кількість силікагелю, скуповуючи взуття. Силікагель можна купити в будь-яких кількостях через інтернет або в взуттєвих магазинах. Наші експерименти з сушінням черевик силікагелем показали, що цей спосіб більше підійде для злегка сирих черевик, а по-справжньому мокре взуття силікагелем висушити вкрай складно. До того ж така сушка займає багато часу, а наявність силикагеля в рюкзаку знову-таки збільшує його вагу.

Що говорить про сушіння взуття виробник

Звернемося до рекомендації виробників взуття, яким способом краще за все просушувати свої черевики в умовах походу і вдома. Велика частина виробників в інструкціях по догляду вказують, що навіть прямі сонячні промені можуть зашкодити взуття, не кажучи вже про сушіння біля вогнища або за допомогою нагрітих каменів. Вони рекомендують сушити взуття на вітрі. Частина виробників не рекомендує прискорювати процес сушіння. Кожен турист знаходить свій баланс між бажанням неодмінно ходити в сухому взутті і бажанням продовжити її термін експлуатації на максимально тривалий час і в залежності від своїх пріоритетів вибирає найбільш підходящий для себе спосіб сушіння.

Є ще одна порада: купуйте якісну треккинговую взуття , Яка підходить під умови ваших походів і не нехтуйте гамашами . У холодних і вологих умовах від якості спорядження може залежати не тільки задоволення від самого походу, а й ваше здоров'я, а то й життя.

Новости