10 причин відмовитися від рафінованого цукру

  1. Чому варто відмовитися від цукру?
  2. Чому мої результати відмови від цукру виявилися невтішними?
  3. Наступна спроба

Майже місяць тому я зробила публічну   Заява   про те, що моя відмова від цукру триватиме рік

Майже місяць тому я зробила публічну Заява про те, що моя відмова від цукру триватиме рік. На цілий рік я вирішила попрощатися з тістечками, цукерками і будь-якими іншими продуктами, що містять білий цукор.

Я вирішила поставити експеримент і подивитися, наскільки краще я буду себе почувати в довгостроковій перспективі після відмови від рафінованого цукру.

Звичайно, навіть при здорове харчування повністю виключати цукор не потрібно (якщо для цього немає припису лікаря), та й некорисно (особливо жінкам), тому я залишила в своєму меню:

  • Свіжі фрукти
  • Натуральні сухофрукти без добавок
  • натуральний мед
  • Темний цукор з квітів кокосових дерев, який легко купити в Штатах (по своїй корисності він подібний до меду)

Медом, цукром і сухофруктами я не зловживаю. Основним джерелом солодкого я зробила свіжі екологічно чисті (по можливості) фрукти.

Але, чесно зізнаюся, я не впоралася з викликом.

Хоча я віддавала собі звіт, наскільки здорово не мати залежності від шкідливих солодких продуктів, сила волі дала слабину і мій челлендж провалився.

А ви знаєте, в чому полягає шкода цукру для організму людини?

Серед величезної кількості негативних наслідків надмірного вживання цукру я написала свій Хіт-парад.

Чому варто відмовитися від цукру?

  1. Цукор послаблює імунну систему
  2. Він швидко всмоктується в кров, через що різко падають сили
  3. Напої з цукром і солодкі перекушування викликають неприродне почуття голоду
  4. Незасвоєний організмом цукор перетворюється в жир (або навіть так: цукор веде до ожиріння!)
  5. Надмірне вживання цукру призводить до діабету
  6. Цукор сприяє розмноженню шкідливих бактерій і грибків в організмі
  7. Надлишок цукру негативно впливає на роботу серця
  8. підвищує холестерол
  9. псує зуби
  10. Робить нас емоційно залежними від некорисної їжі і десертів.

Мої минулі експерименти

Можливо, ви читали пост, в якому я поділилася, що з 1 січня я відмовилася від алкоголю на весь 2014 рік . Нічого простіше в плані челенджу у мене ще не було. Виявилося, що тяга до келиха вина за вечерею або шампанського за святковим столом пов'язана з бажанням пережити піднесений або розслаблене емоційний стан. А так як я вмію потрапляти в цей стан легко і без алкоголю, алкоголь просто відпав через непотрібність. Я замінила вечірній келих вина на трав'яний чай, а під час свят замовляю безалкогольне шампанське, яке дає мені не менший підйом енергії і почуття ейфорії, ніж раніше гаряче улюблена «Вдова Кліко». На свій день народження в цьому році я відірвалася на безалкогольному шампанському так, як ніколи.

І так як а) з алкоголем було все просто і б) у мене досить добре розвинена сила волі, я не вважала за потрібне якимось чином забезпечити собі підтримку з відмовою від цукру.

Чому мої результати відмови від цукру виявилися невтішними?

Фейл, на жаль, трапився в перший же місяць. Як же я зірвалася, незважаючи на всі переваги відмови?

Досить тривіально. Я потрапила в гості до своєї тітки, яка в честь свята спекла ватрушку за рецептом моєї бабусі. Ватрушка асоціюється у мене з щастям і смаком дитинства, з затишком, любов'ю і турботою близьких. З сімейними святами, на яких я бачила своїх рідних, коханих двоюрідних і троюрідних братів і сестер, а зовсім не зі шкодою, яку цукор заподіює організму людини.

Її запах, її світло-жовті барви відправили мене в стан безтурботності і нескінченної легкості буття, яка буває тільки в дитинстві.

Ватрушка стала тригером, вимкнути мій намір і запустив глюк в мою нову програму харчування. А так як ніякого бекапа я не забезпечила, сталося те, що вам вже відомо. Моя відмова від цукру провалився.

До речі, ватрушка була ооооочень хороша.

Але, як то кажуть, «не соромно впасти, а соромно не піднятися».

Коли ми робимо помилки, критично важливо проаналізувати свої думки і дії і відповісти собі на питання «що пішло не так?», Щоб наступна спроба була успішною, або більш успішна.

Отже, мій аналіз:

  1. Я не включила цей челлендж в свій список короткострокових цілей, який я переглядаю щодня. Коли мета не маячить (від слова маяк) перед очима, дуже легко «забути» про неї, коли щось смачне входить в твоє поле зору. А цілі "відмова від цукру" я в цьому списку не бачила.
  2. Я не переписала «програму», не відповіла на питання «що є замість десерту?». Наприклад, з алкоголем я «переписала свій шаблон» таким чином: я заміняю задоволення від келиха вина і шампанського на задоволення від чашки гарячого трав'яного чаю в холодну погоду або прохолодного свіжого соку в теплу. Коли є позитивний намір, але немає чіткої стратегії, як діяти під час випробувань, ми набагато більше схильні піти на поводу у своїх звичок. Так сталося і з моїм експериментом щодо відмови від рафінованого цукру. Якби я під час подумала чим замінити рафінований цукор, можливо фейлов б не сталося.
  3. Я не заручилася підтримкою ні близьких, ні друзів, ні будь-якої групи людей зі схожою метою. Якби мої родичі були обізнані про мої наміри, можливо, мені було б незручно є ту ватрушку. Але нікому було нагадати мені про мою декларації і присоромити мене, а шкода цукру для організму, на жаль, не виявився достатньою підставою.

Ще одна причина, чому з алкоголем мені було просто, а з солодким важче, пов'язана з тим, що дитячі звички вбудовані в нас більш залізобетонно. Я почала пити вино по-дорослому (пару келихів на тиждень) тільки після закінчення вузу, і у мене не сформувалося такої емоційної залежності, як від шоколаду і смачних тортів, які пече мама з мого дитинства.

Наступний крок після того, як ми проаналізували свій провал і усвідомили потенційні тригери, які можуть загрожувати нашому наміру - заново поставити мету і прописати нову стратегію. Але в цей раз з урахуванням отриманого досвіду.

Наступна спроба

Моя мета, як і раніше - протягом одного року не вживати продуктів, що містять рафінований цукор. Але на цей раз до відмови від цукру я підійшла відповідально.

стратегія:

  1. У моєму будинку завжди повинно бути достаток смачних фруктів, сухофруктів і, по можливості, ягід. Замість шкоди цукру для здоров'я я буду отримувати користь від вітамінів, якими насичується мій організм.
  2. Я не ходжу в гості голодною. Якщо трапилося, що я опинилася в гостях і голодна, то я їм здорову їжу, з солодкого - фрукти і чай з медом, чітко пам'ятаючи які переваги я отримаю завдяки відмові від цукру.
  3. У ресторанах я підтримую компанію, але при цьому пам'ятаю мої причини відмови від цукру. Якщо замовляється десерт, для себе я вибираю ягоди або фрукти.
  4. Я готую сироедние трюфеля на основі сухофруктів, горіхів і термічно необроблених какао-бобів і тримаю їх у морозилці, на випадок, коли гостро захочеться цукерок, щоб не спричиняти шкоди за допомогою рафінованого цукру.
  5. 1 раз на місяць я дозволяю собі з'їсти щось з рафінованого цукру. Все-таки я жінка, і у нас бувають такі гормонально-активні дні, коли всі цілі можуть йти куди подалі що боротися з ними - все одно, що намагатися перемогти стихію. Тому 1 раз на місяць дозволяю собі їсти що завгодно.

Ось моя Декларація + Стратегія.

А у вас вже є достатньо підстав відмовитися від рафінованого цукру?

Як щодо ще одного хіт-параду з 10 вельми переконливими причинами:

1. Набути стабільний рівень енергії протягом дня
2. Поліпшити здоров'я
3. Схуднути або знайти більш красиві форми тіла
4. Вирівняти емоційний фон
5. Поліпшити стан шкіри
6. Запровадити корисну звичку (як відомо, іноді досить впровадити одну здорову звичку, щоб почати змінювати інші сфери життя)
7. Надихнути своє оточення на більш здоровий і усвідомлений спосіб життя
8. Знизити залежність від шкідливої ​​їжі
9. Уповільнити процеси старіння організму
10. Змінити смакові рецептори, щоб отримувати більше задоволення від натуральних смаків

Чому варто відмовитися від цукру?
Чому мої результати відмови від цукру виявилися невтішними?
А ви знаєте, в чому полягає шкода цукру для організму людини?
Чому варто відмовитися від цукру?
Чому мої результати відмови від цукру виявилися невтішними?
Як же я зірвалася, незважаючи на всі переваги відмови?
Коли ми робимо помилки, критично важливо проаналізувати свої думки і дії і відповісти собі на питання «що пішло не так?
Я не переписала «програму», не відповіла на питання «що є замість десерту?
А у вас вже є достатньо підстав відмовитися від рафінованого цукру?

Новости