11 способів знаходити чудові ідеї для стартапу

  1. Як знаходити нові ідеї для відкриття компанії
  2. 1. Живіть в майбутньому
  3. 2. Стати експертом в чомусь
  4. 3. Вирішуйте власні проблеми
  5. 4. Шукайте больові точки
  6. 5. Покращуйте існуюче
  7. 6. Зв'яжіть дешеві ресурси з багатими покупцями
  8. 7. Копіюйте і покращуйте
  9. 8. Подорожуйте
  10. 9. Робіть рішення для свіжо-відкрилися ринків
  11. 10. Вдосконалюйте даремний продукт
  12. 11. Спілкуйтеся з розумними людьми
  13. погані ідеї
  14. У кожної ідеї свої недоліки

Тим часом Юрій Ліфшиц, перебрався в США для розвитку своїх освітніх курсів, як раз написав англомовний текст на цю тему для курсу Earlydays . Ми перевели його текст на російську, трохи змінивши стилістику - тобто все розумні думки там від Ліфшиця, а все дурні жарти від нас.

Earlydays

До речі, те, що текст Юрія розміщений на новому сайті Medium , Саме по собі вже показує, як можна діяти, коли «все вже придумано»: поки світ захоплений твіттерізаціей і інстаграмізаціей, один з творців того ж Твіттера зробив зручний майданчик для тих, хто як і раніше любить писати і читати довгі тексти - і на неї пішли люди.

Як знаходити нові ідеї для відкриття компанії

Придумувати бізнес-ідеї - це навик. І можна виробити звичку бачити можливості запуску нових проектів у всьому, що вас оточує.

У багатьох серійних підприємців є спеціальний блокнот для нових цікавих ідей. Ви собі можете таке завести.

дії:

  • Виберіть інструменти для пошуку ідей.
  • Створіть кілька ідей з їх допомогою.
  • ???
  • PROFIT

1. Живіть в майбутньому

Будьте на вістрі макбук ейру. Використовуйте те, чого вчора не існувало. Читайте про нові винаходи. Думайте про продукти для нового покоління.

Майбутнє за ношеними гаджетами, самоездящімі машинами, тестами ДНК і матеріалами товщиною в атом. Які продукти і сервіси повинні виникнути навколо таких штук?

Думайте про зміни, закінчуючи пропозицію «Якщо ти в майбутньому ...»: наприклад, «якщо ти в майбутньому, всі машини навколо електричні» або «якщо ти в майбутньому, ніхто не використовує готівку». А потім створіть компанію, з якою це збудеться.

2. Стати експертом в чомусь

Є області, куди з вулиці не потрапиш. Митниці, в'язниці, медицина, оборонка, атомна енергетика, будівництво мостів. Зазвичай свою компанію в таких областях створюють тільки після багаторічного досвіду роботи в чужих. Стати таким інсайдером - і відкриєте собі дорогу на великий ринок з високим порогом входу.

Майкл Блумберг займався IT в інвестиційному банку Salomon Brothers. У 1981-му він був звільнений, отримавши при цьому компенсацію в $ 10 мільйонів. На ці гроші він створив компанію Bloomberg LP, яка надає фінансову інформацію зацікавленим в ній організаціям. Зараз компанія - лідер ринку, Блумберг - мер Нью-Йорка, стан Блумберга - на 13-му рядку Forbes.

Стати майстром якого-небудь потужного інструменту. Навчіться робити мобільні додатки, інтернет-магазини або використовувати big data. Потім зустрічайтеся з купою різних людей, питайте про їхні проблеми і дивіться, чи можете ви їм допомогти.

Будьте дуже круті відразу в двох різних речах. Медицина та продажу, IT і держконтракти, кулінарія та роздріб. На їх перетинах є купа унікальних можливостей.

3. Вирішуйте власні проблеми

Знайдіть проблему, яка вам же заважає жити. Звертайте увагу, коли для чогось не можете знайти готового рішення. А проблеми виникають, коли у вашому житті щось змінюється. Станете батьком - стільки нових можливостей побачите, мало не здасться.

В B2B-секторі те ж саме. У вас є одна компанія, і вона не може вирішити якусь свою проблему. Створюється друга компанія для вирішення таких проблем, а потім ця друга раптом стає крупніше першої.

Патрік Коллісон заснував платіжну систему Stripe, замучившись підключати до своїх попередніх проектів чужі незручні платіжні системи. Flickr з'явився, коли при розробці онлайн-ігри знадобився зручний спосіб зберігати призначені для користувача зображення, а сама гра благополучно закрита.

4. Шукайте больові точки

Дивіться, де люди втрачають час і гроші, неефективно працюють, страждають, втрачають всі і взагалі виглядають як на картині Мунка. А потім виходите в усьому білому і своїм проектом виправляйте це. Знайте якомога більше про голод, злидні, епідемії, безробіття, злочинності, дорожніх пробках, забрудненні та корупції. Подружитеся з тими, хто роками працює над цими проблемами.

5. Покращуйте існуюче

Шукайте те, що викликає у людей ненависть. Пошук знімного житла, парковка, отримання віз, переміщення, візити до лікарів. Знайдіть спосіб вирішувати ці завдання краще.

Використовуйте сучасні технології для переосмислення способів робити все. Як робітники повинні виконувати свої обов'язки в епоху смартфонів? Як лікарні повинні працювати в цифрову епоху?

У лідерів-монополістів майже немає стимулу розвиватися. Кидати виклик таким дуже складно, але часом спрацьовує. Virgin Atlantic починалися як спроба надати сервіс краще, ніж у British Airways.

6. Зв'яжіть дешеві ресурси з багатими покупцями

Дешевше купи, подорожче продай. Ця проста формула діє століттями, а тепер стає ще простіше з'єднати товар і покупця з різних кінців світу. У Китаї купа дешевих виробничих потужностей. У країнах, що розвиваються дешева робоча сила. Десь стоять занедбані заводи, які можна зняти за копійки. А десь в іншій півкулі у людей купа грошей і незадоволені запити. Наприклад, фрілансовой біржі праці на кшталт Odesk і 99Designs з'єднують працівників з країн, що розвиваються з успішними компаніями.

7. Копіюйте і покращуйте

Більшість ідей - похідні. Багато успішних компаній починали як клони. Дивіться, що ви можете додати до успішних ідей. Нові канали збуту, кращий сервіс, підвищена якість?

У малому бізнесі постійно з'являються модні теми. Сьогодні популярні коворкінг і баббл-чай, завтра все говорять про приватних дитячих садах, а післязавтра приходить хвиля SMM-агентств. Ці хвилі рухаються по світу з істотною затримкою, і можна встигати надихатися нової. Це надійніше, ніж щось невідоме, і веселіше, ніж купувати франшизу.

У США у кожного коледжу свій мерчендайз - толстовки, футболки та кепки. У Росії це було не прийнято. Один студент вирішив це змінити, заснував UniFashion , І тепер студентів в його продукції можна зустріти в будь-який гуртожитку.

8. Подорожуйте

Розбирайтеся в успішному бізнесі з іншого краю планети. У кожної індустрії свої центри інновацій. Ідеї ​​модного бізнесу приходять з Парижа і Гуанчжоу, софтового - з Долини, фінансові - з Нью-Йорка і Лондона.

На початку 80-х Говард Шульц працював в «Старбаксе». Тоді компанія тільки продавала зернова кава, не пропонуючи в своїх магазинах ніяких напоїв. Відправившись пошопилась в Мілан, Шульц побачив там майже на кожній вулиці кав'ярні. Він виявив, що в них не просто п'ють відмінний еспресо, але ще і зустрічаються з людьми: кав'ярні були публічними місцями, які відіграють важливу роль у суспільному житті Італії, і всього в країні їх налічувалося 200 000. Повернувшись, Шульц спробував переконати власників компанії зайнятися тим ж. Коли його м'яко послали, він пішов з «Старбакса» і відкрив власну мережу кав'ярень. А через кілька років був такий успішний, що купив сам «Старбакс» і зробив його явищем світового рівня.

9. Робіть рішення для свіжо-відкрилися ринків

Нові продукти від великих компаній створюють багато привабливих можливостей. Якщо швидко відреагувати, можна стати частиною цього ринку.

Венчурні капіталісти розуміють це. Тому вони створюють спеціальні інвестиційні фонди для фейсбучних додатків, гугл-глассових додатків, біткойнових сервісів. Коли приходять великі зміни, підприємці та інвестори намагаються покататися на цій хвилі.

Те ж працює для невеликих локальних закладів. Слідуйте за великими будівництвами на кшталт станцій метро і аеропортів, за процесом джентрифікації.

У 1975-му компанія MITS випустила перший комерційно успішний домашній комп'ютер Altair 8800. Один гарвардський студент вирішив, що продаж софта для нього може стати бізнесом. Він з друзями написав інтерпретатор BASIC для Altair 8800 і почав продавати його в партнерстві з MITS. Цим студентом був Альберт Ейнштейн Білл Гейтс.

10. Вдосконалюйте даремний продукт

Зробіть що завгодно на коліні за пару днів. Запитайте друзів, що треба змінити, щоб вони почали цим користуватися. Оновлення. Знову запитаєте. Повторюйте, поки у вас не вийде сервіс для мільйонів. Казку про кашу з сокири все ж знають?

11. Спілкуйтеся з розумними людьми

У деяких людей більше відмінних ідей, ніж часу на втілення їх усіх. Попросіть їх поділитися. Крім ідеї, можете відразу отримати ще й перших клієнтів.

Зазвичай підприємці цінують власні ідеї, а чужі вважають вторинними. Не дайте самолюбству встати між вами і відмінною можливістю.

Елон Маск якось подарував ідею компанії по установці і обслуговуванню сонячних батарей своїм двоюрідним братам Ліндону і Пітеру райво. Сьогодні їх SolarCity оцінюється в мільярди доларів.

погані ідеї

А ось популярні способи придумування ідей, які дуже часто призводять до провалів:

  • Аналогія. Кожен другий робить Х для Y, на кшталт «Ермітажу для цифрового мистецтва», «Інстаграма для відео» або «Excel для хіпстера». Звучить вражаюче, але більшості випадків нічого не виходить. Найімовірніше, у вашого ринку своя специфіка і рішення з чужого ринку не підійде. А якщо підійде, то джерело вашого натхнення може прийти і розтоптати вас. Кому потрібні численні «Інстаграми для відео» тепер, коли в самому Інстаграме з'явилося відео?
  • «Бачення продукту». Багато підприємців починають з того, що представляють свій новий продукт з усіма деталями і нюансами. Але напридумувати всякого нескладно, і зазвичай вигадане не має ніякого відношення до реальних потреб ринку. Більшість хороших ідей починається з клієнта.

У кожної ідеї свої недоліки

Навіть у найкращих ваших ідей будуть мінуси. Знаходьте і визнайте їх. Ідею можна втілювати в тому випадку, якщо знайдете спосіб ефективно боротися з недоліками.

Чи не відкидайте ідеї, що включають багато важкої і неприємної роботи. Якщо зможете впоратися з цим завданням, то опинитеся на ринку з низькою конкуренцією і будете надійніше захищені від молодої шпани.

Наявність успішних конкурентів швидше плюс, ніж мінус: воно демонструє наявність попиту. Якщо у вас є наочне відміну від них і свідоцтва того, що ця відмінність може залучити досить клієнтів, можна входити навіть на висококонкурентні ринки.

Часом успішний бізнес починається c дуже маленького ринку. Таке може спрацювати, якщо нечисленні користувачі просто моляться на вас, і є зрозуміла стратегія як від вузької ніші дожити до виходу на широкий ринок.

Ідеї ​​народжуються в процесі спілкування. Обговорюйте з усіма навколо тенденції, ринки і ваші наявні ідеї. Нові припущення гарантовані.

Ідеї ​​народжуються завдяки співпереживання. Пізнай чужий біль, і зможеш придумати нові рішення.

Ідеї ​​народжуються завдяки цікавості. Як все повинно працювати? Як буде виглядати майбутнє?

Ідеї ​​приходять з підсвідомості. Запишіть область своєї діяльності і вимоги до ідеї. Потім просто займайтеся іншими справами. Кількома днями пізніше ідея з'явиться без жодних зусиль.

Кількома днями пізніше ідея з'явиться без жодних зусиль

Які продукти і сервіси повинні виникнути навколо таких штук?
Як робітники повинні виконувати свої обов'язки в епоху смартфонів?
Як лікарні повинні працювати в цифрову епоху?
Нові канали збуту, кращий сервіс, підвищена якість?
Казку про кашу з сокири все ж знають?
Кому потрібні численні «Інстаграми для відео» тепер, коли в самому Інстаграме з'явилося відео?
Як все повинно працювати?
Як буде виглядати майбутнє?

Новости