12 інтриг виборів в Татарстані: хто пролетить повз крісло?

16.09.2016

Чи стане «іспит» для Медведєва його лебединою піснею, що покажуть казанські камери і чи буде «сакральна жертва»

Здається, такий нудною і сонної передвиборної кампанії давно не знала не тільки Росія, але навіть непохитний Татарстан. Проте є про що гадати і на цей раз: пригадають чи комуністам Ульяновськ, а Жириновському - фразу «Казань опухла»? Захопить чи Маннаф Сагдиев контроль над Альдермишем? «БІЗНЕС Online» аналізує ключові контексти післязавтра голосування.

Інтрига №1: СКІЛЬКИ відсотків набере ПАРТІЯ ВЛАДИ?

Одна з головних інтриг цьогорічної виборчої кампанії в нашій республіці: скільки голосів набере 18 вересня «Єдина Росія»?

У 2009 році, коли президентом РТ був Мінтімер Шаймієв, за партію влади проголосували 79,3% виборців. На виборах 4 грудня 2011 року партія влади набрала в Татарстані 77,83% голосів. Важливий нюанс - тоді на чолі передвиборчого списку стояв спікер Держради РТ Фарід Мухаметшин.

У 2014 році на виборах в Держрада РТ 14 вересня 2014 року партспісок ЕР (по ньому обиралася половина - 50 депутатів парламенту РТ) очолив уже президент РТ Рустам Мінніханов - і партія набрала 84,2%. Ну а в 2015 році Мінніханов вже в особистій якості побив усі рекорди, набравши 94,4% голосів. Залишки поділили між собою троє лідерів місцевих осередків парламентських партій.

Цієї неділі виборці матимуть змогу знову побачити в бюлетені прізвище Мінніханова - поруч з логотипом ЕР. Однак потрібно враховувати, що ефект кримської ейфорії, який позначився в 2014 році, давно вичерпався, на дворі криза, передвиборна кампанія була блідою, а головна тема тижня у федеральній порядку - полковник МВС Дмитро Захарченко з 30 млрд. Рублів. Так що завдання партії влади в Татарстані аж ніяк не така проста, як здається, і не випадково, всупереч початковим намірам самого Мінніханова, Москва попросила підключити «Паровоз» ... єдиноросів потрібен кожен відсоток.

Інтрига №2: ДАСТЬ ЧИ осічки ОДИН З ШЕСТИ єдиноросів?

Нагадаємо, що на виборах в Думу Росії одномандатних виборчих округів не було з 2003 року. Відвикли! А в нинішню виборчу кампанію за 225 місць в парламенті РФ борються партії, ще за 225 місць - депутати-одномандатники. У Татарстані 6 одномандатних виборчих округів - і це, до речі, вперше стільки, раніше було тільки 5. Додатковий округ - прощальний подарунок республіці від екс-голови ЦВК РФ Володимира Чурова. В одному з 6 округів (Приволзькому №26) - 8 кандидатів, у інших - по 7. Разом 43 претендента на 6 крісел в Думі.

Зрозуміло, що найзначніші виборчі фонди і, традиційно, найсильніша підтримка адміністративного ресурсу - у кандидатів від «Єдиної Росії». Здавалося б, все 6 переможців в 6 округах РТ відомі заздалегідь. І все-таки інтрига є.

як стало відомо «БІЗНЕС Online», в серпні за лаштунками казанського Кремля відбувся досить жорсткий негласний розбір польотів. Йшлося про пасивність деяких кандидатів-одномандатників в передвиборній кампанії. Деякі вважали, навіщо напружуватися і витрачатися, якщо і так все добре? В результаті виник слух, що казанський Кремль може «попустити» програш одного з єдиноросів ... Це зняло б з порядку питання довіри до чесності підрахунку і заодно стало б таким, що запам'ятовується уроком на майбутнє для наступних кандидатських поколінь. Звичайно, ймовірність такої свідомої осічки вкрай мала, тим більше що опозиція теж намагалася не так вже й сильно. І тим не менш...

Інтрига №3: ЧИМ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ ПОЄДИНОК Альфа Когогіна І ТЕТЯНИ Гур'єв?

Найсмішніше і парадоксальне полягає в тому, що в свою кампанію Когогина, згідно найсвіжішими даними ЦВК, вклала лише 340 тис Найсмішніше і парадоксальне полягає в тому, що в свою кампанію Когогина, згідно найсвіжішими даними ЦВК, вклала лише 340 тис. Рублів Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Мабуть, найбільш цікаво з усіх одномандатних округів виглядає ситуація в НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ - №29. Дивно, але факт - два основні кандидати тут жінки. Це висуванець «Єдиної Росії», депутат Держдуми РФ Альфия Когогина і другий секретар регіонального відділення партії «Комуністи Росії», перший секретар Набережночелнінского міськкому КР Тетяна Гур'єва. Складно, мабуть, знайти два більш протилежні образи - і справа аж ніяк не тільки в кольорі волосся.

Когогіна все знають в першу чергу як представницю істеблішменту - дружину гендиректора Камаза. При всіх очевидних плюсах в цьому є і електоральні мінуси - все-таки автогігант зараз знаходиться не на піку форми, накопичене невдоволення робітничого класу мимоволі проектується на пару Когогіна.

Гур'єва ж відома як виходець з низів, борець за народну справедливість, здатна підняти прихильників і навіть влаштувати «Пікнік» протесту в виборчкомі.

Найсмішніше і парадоксальне полягає в тому, що в свою кампанію Когогина, згідно найсвіжішими даними ЦВК, вклала лише 340 тис. Рублів (невже все пішло на покупку танка Т-34 для парку Перемоги?). А Гур'єва зібрала в свій фонд аж 539 тисяч. І це при абсолютно несумісних капіталах і можливостях! Основну частину коштів Гурьевой пожертвував ТОВ «Керуюча компанія« Униш », за яким стоїть її однопартієць, перший секретар рескому ТРО« Комуністи Росії »Альфред Валієв.

Важко, звичайно, припустити, що Гур'єва вирве перемогу у Когогіна. Але ось попсувати нерви і відтягнути більшу частину голосів - цілком.

PS Уже після виходу статті фінансовий уповноважений Когогіна повідомила «БІЗНЕС Online», що дані ЦВК щодо фонду депутата застаріли. «На сьогоднішній день виборчий фонд Альфа Гумаровна становить 1,74 мільйона рублів, ці гроші вже освоєні. У зв'язку з тим, що Виборчком подає дані з істотною затримкою, цифри озвучуються неактуальні ».

Інтрига №4: ПРОХОДИТЬ ЧИ В ДУМУ ОЛЬГА ПАВЛОВА?

Крім одномандатників, від партії влади в татарстанський партсписку ЕР 14 прізвищ, з яких в Думу пройдуть максимум 10 Крім одномандатників, від партії влади в татарстанський партсписку ЕР 14 прізвищ, з яких в Думу пройдуть максимум 10. На лінії відсікання - Ольга Павлова Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Нагадаємо, сьогодні в Думі РФ 15 кандидатів від Татарстану: 13 - від «Єдиної Росії», 2 - від КПРФ. Як відомо, на початку виборчої кампанії керівник татарстанських єдиноросів, спікер Держради РТ Фарід Мухаметшин говорив про скромних цілях: «На цих виборах у нас стоїть завдання якомога більше просунути своїх депутатів до Державної Думи, що не зменшуючи їх кількості». Тобто якщо за всіма 6 одномандатних округах провести 6 депутатів, то по партсписку треба було не менше 7.

Однак після з'їзду ЕР Мухаметшин дав зрозуміти , Що партія поставила завдання провести як мінімум 10 чоловік за партійним списком. Хто в цьому випадку стане депутатом?

Всього в татарстанський партсписку ЕР 14 прізвищ:

1) Рустам Мінніханов, президент РТ;
2) Марат Ахметов, міністр сільського господарства і продовольства РТ;
3) Олександр Сидякін, депутат Держдуми РФ;
4) Айрат Фаррахов, заступник міністра фінансів РФ;
5) Валентин Чайка, депутат Держдуми РФ;
6) Ірек Богуславський, депутат Держдуми РФ, співвласник ГК «Нефіс»;
7) Мурад Гадильшін, голова ради директорів ВАТ «Австострада», екс-голова бюджетного комітету Держради РТ з питань бюджету, податків та фінансів;
8) Марат Барієв, депутат Держдуми РФ;
9) Равіль Хуснуллін, керівник регіонального виконкому загальноросійського громадського руху «Народний фронт« За Росію »в РТ;
10) Ірек Зіннуров, віце-президент ватерпольної клубу «Синтез»;
11) Ольга Павлова, депутат Держради РТ, радник голови ФСТ «Динамо»;
12) Борис Менделевич, директор науково-дослідного центру АНО «Інститут молоді»;
13) Радик Ільясов, депутат Держдуми РФ;
14) Євген Гришин, депутат Держдуми РФ.

Зрозуміло, що президент в Думу не піде, так що практично напевно стають депутатами кандидати з 2-го місця по 8-е включно. Однак, оскільки єдинороси замахнулися на те, щоб провести по партсписку 10 осіб, вельми непогані шанси з'являються у наступній трійки - 9-е, 10-е, 11-е місце. Таким чином, на межі відсікання - Ольга Павлова, соратниця глави апарату президента РТ Асгат Сафарова.

Нагадаємо, за 6 одномандатних округах в РТ йдуть (з дуже високими шансами виграти) діючі депутати Думи Айрат Хайруллін, Альфия Когогина, Ільдар Гільмутдінов, Фатіх Сібагатуллін, Ринат Хайров і заступник гендиректора з інвестиційним проектам і зв'язків з інвесторами АТ «Казметрострой» Іршат Мінкін. Це ще 6 потенційних депутатів від РТ в майбутньої Думі.

Інтрига №5: знедолені ЧИ РОДИНА ЛЕНІНА КОМУНІСТІВ?

Геннадій Зюганов «подсуропіл» однопартійцям, вирішивши об'єднати в одному регіональному партсписку Татарстан і Ульянівської область Фото: архів «БІЗНЕС Online» Геннадій Зюганов «подсуропіл» однопартійцям, вирішивши об'єднати в одному регіональному партсписку Татарстан і Ульянівської область Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Формально в діючій російській Думі у татарстанських комуністів (КПРФ) було два депутата. Це Віктор Пєшков (транзитник, спущений з Москви) і - до весни 2016 року - Василь Лихачов. Коли Василь Миколайович в березні нинішнього року перейшов з Думи по квотою президента РФ в Центрвиборчком Росії, його місце в парламенті зайняв Олег Кім, нижегородец, гендиректор «Внешагропромсервіса». У регіональному партсписку КПРФ він йшов відразу за Лихачовим, тому і став несподівано депутатом.

Чи вийде у регіонального відділення КПРФ зберегти ці два крісла? Спочатку такий варіант розглядався, ходили наполегливі чутки, що в Думу за списком можуть провести молодого і перспективного Артема Прокоф'єва, до якого і в казанському Кремлі непогано ставляться, і в ЦК КПРФ його добре знають.

Але «подсуропіл» однопартійцям не хто інший, як Геннадій Зюганов. Це з його подачі на з'їзді КПРФ вирішили об'єднати в одному регіональному партсписку Татарстан і Ульяновську область. Причому №1 в списку виявився аж ніяк не представник нашої республіки, та №2 Пєшков - наш тільки за назвою. З цього моменту амбіції татарстанських єдиноросів різко зросли, а шанси комуністів сісти на два стільці поповзли вниз.

Інтрига №6: ЧОГО доб'ється рушення БІЛЬГІЛЬДЕЕВА І КО?

Рушення Більгільдеева зуміла привернути до себе увагу безкомпромісною боротьбою з «наклепником на Шаймієва» Ірек Муртазін Фото: архів «БІЗНЕС Online» Рушення Більгільдеева зуміла привернути до себе увагу безкомпромісною боротьбою з «наклепником на Шаймієва» Ірек Муртазін Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Газета «БІЗНЕС Online» вже розповідала , Що «Справедлива Росія» працює на своєму лівому фланзі досить активно і передвиборна кампанія, побудована есерами і їх татарстанським лідером рушення Більгільдеевой на проблемах маленької людини і «справедливому ЖКГ», дає певний результат. В останні ж дні лідер есерів зуміла привернути до себе увагу безкомпромісною боротьбою з «наклепником на Шаймієва» Ірек Муртазін, домігшись його зняття з виборів. Сам по собі привід неоднозначний, але будь-яка популярність йде в касу.

Проблема, однак, у тому, що сільський виборець (на причинах не зупинятимемося) голосує далеко не так, як міський. Тому залишається під питанням, чи зуміє «Справедлива Росія» 18 вересня набрати в республіці 5% голосів. Така ж проблема у есерів на федеральному рівні: партія балансує на межі заповітної цифри. Втім, навіть 3-відсотковий бар'єр, який дає право на федеральне фінансування протягом 5 років, - вже щось.

Інтрига №7: прокат ЧИ В Татарстані ЖИРИНОВСЬКОГО?

На федеральному рівні політологи всерйоз говорять про те, що у ЛДПР Володимира Жириновського є шанс стати партією №2, обійшовши комуністів Фото: kremlin На федеральному рівні політологи всерйоз говорять про те, що у ЛДПР Володимира Жириновського є шанс стати партією №2, обійшовши комуністів Фото: kremlin.ru

Часом складається враження, що Володимир Жириновський все робить для того, щоб його партію, не дай боже, не полюбили в Татарстані. Скажімо, в 2015 році в РТ пройшли президентські і муніципальні вибори. На президентських кандидат від ЛДПР в РТ Руслан Юсупов з 0,81% голосів посів перше місце з кінця. Крім того, «жіріновци» не пройшли в Казгордуми, хоча в минуле скликання мали там три крісла.

Обурений всім цим Жириновський в прямому ефірі, коли лідери парламентських партій оцінювали підсумки виборів в регіонах, заявив : «Розпухла Казань. Живе як на весіллі. Стадіони, інфраструктура та інше! А поруч російські регіони здихають. Дайте іншим регіонам стільки грошей, скільки Казані, і там 100 відсотків на виборах у губернаторів буде! »Трохи пізніше Володимир Вольфович ще й додав у розмові з кореспондентом« БІЗНЕС Online »:« 94 відсотки (Рустам Мінніханов отримав 94,4% - прим. ред.) - це збереження татаро-монгольського ярма! Люди не хочуть! Там повно росіян, повно молоді! Нашому Юсупову взагалі написали піввідсотка. Це ганьба! Мінніханову не потрібна опозиція, не потрібні нормальні керівники регіональних організацій. Він знущається над нашою демократією ... А в другому турі перемагає хтось інший, можливо, російський. І завжди була [в Татарстані] підтасовування! »

Новообраний президент РТ Мінніханов тоді прокоментував ці гарячі промови глави ЛДПР зауваженням, що треба ще подивитися, хто опух, а також прогнозом з розряду самореалізуються: «... Те, що Жириновський сказав, я думаю, виборці оцінять. Він не тільки на мою адресу сказав, він висловив це на адресу нашої республіки, а потім ображається: чому ЛДПР не люблять в Татарстані? Він же сам все робить, щоб його не любили ... »

Так що дуже цікаво буде подивитися, скільки відсотків набере партія Жириновського в РТ 18 вересня, тим більше що на федеральному рівні політологи всерйоз говорять про те, що у неї є шанс стати партією №2, обійшовши комуністів.

Інтрига №8: ЯКА БУДЕ ЯВКА?

В умовах дуже слабкого напруження пристрастей навколо самого результату голосування в республіці докладають титанічних зусиль для забезпечення високої явки Фото: izbirkom В умовах дуже слабкого напруження пристрастей навколо самого результату голосування в республіці докладають титанічних зусиль для забезпечення високої явки Фото: izbirkom.tatarstan.ru

Нагадаємо, що 4 грудня 2011 року на виборах депутатів Держдуми Росії в Татарстані явка була 79,46%. Незважаючи на чутки про те, що на федеральному рівні влади явку нібито «сушать», в Татарстані, навпаки, все робиться для традиційної картини «в єдиному пориві».

Так, активісти молодіжних організацій республіки спільно з Центрвиборчкомом РТ проводять «багатосерійну» інформаційну акцію «# Яідунавибори. Менеджер по роботі із засобами масової інформації PR-агентства «Стара площа» Наталія Вьольк повідомляє: «Марафон" Люблю Татарстан! Іду на вибори! "Триває. Активісти молодіжних об'єднань влаштовують акції в містах та районах республіки. Їх мета - донести до кожного жителя важливість і відповідальність виборів депутатів Державної Думи. Добровольці спілкуються з перехожими, роз'яснюють сенс участі в голосуванні і значення кожного голосу для майбутнього республіки, запрошують 18 вересня прийти на виборчі дільниці і зробити свій вибір. 14 вересня група волонтерів працювала в Інституті історії і сходознавства КФУ. Сфотографуватися на тлі електоральної карти з табличкою, яка демонструє бажання взяти участь у виборах, захотіли не тільки студенти, а й викладачі. У холі навіть утворилася черга ».

Казанці, які проголосували на виборах, традиційно зможуть безкоштовно сходити на концерт Ігоря Ніколаєва та зірки «Євробачення» Сергія Лазарєва, отримавши браслет «Я проголосував». Концерт відбудеться ввечері на стадіоні «Казань Арена». Асоціація МСБ на чолі з Хайдаром Халіуллін організувала для тих, хто проголосував скидочную програму. А в Альметьевске виборцям і зовсім заспіває Діма Білан. Інші міста «творчих планів» поки не оголосили, але електоральні концерти, мабуть, закотять і там. Так що в 18 вересня в Татарстані буде весело, а гасло «На вибори як на свято» буде втілено на всі 100. Що ж, в умовах дуже слабкого напруження пристрастей навколо самого результату голосування хід безвідмовний.

Інтрига №9: ЩО ПОКАЖУТЬ ВІДЕОКАМЕРИ НА ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЯХ У Казані?

Веб-камери були встановлені в Росії на виборчих дільницях до 4 березня 2012 року - виборів президента РФ. Забезпечити таке відеоспостереження запропонував ще в грудні 2011-го (в Москві лютувала Болотна площа) тоді прем'єр РФ Володимир Путін. Постачальником цієї послуги стало ВАТ «Ростелеком». За завданням Центрвиборчкому Росії системою відеомоніторингу були забезпечені 91 400 виборчих дільниць, на кожному з яких були встановлені дві камери.

Після виборів опозиціонери Татарстану - активісти коаліції «За чесні вибори» - передали в правоохоронні органи близько 100 відеозаписів, угледівши на них порушення, але в порушенні справ було відмовлено.

Перед думськими виборами 2016 опозиція, в тому числі в РТ, також вимагала встановити камери. Татарстанські влади від ідеї були не в захваті, посилаючись на відсутність коштів. Однак на ці вимоги відгукнулася голова ЦВК РФ Елла Памфілова - з її ініціативи уряд РФ погодився виділити 120 млн. Рублів і профінансувати встановлення веб-камер в 13 містах-мільйонниках, в тому числі в Казані.

Отже, 18 вересня вибори в Казані і ще в 12 російських містах можна буде подивитися в інтернеті. Що на цей раз побачить опозиція? І чи буде традиційний шлейф післявиборчих скарг?

Інтрига №10: ХТО БІЛЬШЕ ВСІХ ЗАПЛАТИТЬ ЗА ГОЛОС?

У передвиборній кошику Айрат Хайруллін 13 млн У передвиборній кошику Айрат Хайруллін 13 млн. Рублів, а у Фатіха Сібагатулліна - 2 млн. 512 тис. Рублів Фото: архів «БІЗНЕС Online»

Газета «БІЗНЕС Online» Вже розповідала , Що ціна передвиборчої гонки в Татарстані - 83 млн. Рублів, при цьому 94% всіх грошей у «Єдиної Росії», а рекордсменом серед одномандатників очікувано став депутат Думи РФ Айрат Хайруллін - у нього в передвиборній кошику 13 млн. Рублів.

14 вересня на сайті ЦВК РТ були опубліковані свіжі (станом на 12.09.2016) цифри про виборчі фонди татарстанських кандидатів в депутати Думи і регіональних відділень беруть участь у виборах партій. Деякі зміни, прямо скажемо, інтригуючі.

На півмільйона збільшився виборчий фонд депутата Думи, кандидата від ЕР по Приволзькому округу Фатіха Сібагатулліна - зараз в його скарбничці 2 млн. 512 тис. Рублів.

Трохи збільшився і без того солідний виборчий фонд депутата Думи, кандидата від ЕР по Московському округу Ільдара ГІЛЬМУТДІНОВА - з 7 млн. 400 тис. Рублів до 7 млн. 475 тис.

У трьох інших кандидатів-одномандатників від ЕР фонди залишилися практично такі ж, беручи до уваги збільшення на 8 тис. Рублів у заступника гендиректора з будівництва ВАТ «Казметрострой», кандидата в Центральному окрузі Іршат Минкина.

А ось у кандидата партії «Батьківщина» по Приволзькому округу, ректора Інституту регіональної політики Євгена Бородіна виборчий фонд з 4 млн. 770 тис. Рублів збільшився відразу до 6 млн. 120 тис. Рублів. У цьому ж окрузі депутат Держдуми РФ, кандидат від КПРФ Віктор Пєшков теж розпоряджається вже не 542 тис. Рублів, а 662 тис. Рублів.

У кандидата партії «Батьківщина» по Приволзькому округу Євгена Бородіна виборчий фонд з 4 млн У кандидата партії «Батьківщина» по Приволзькому округу Євгена Бородіна виборчий фонд з 4 млн. 770 тис. Рублів збільшився відразу до 6 млн. 120 тис. Рублів Фото: архів «БІЗНЕС Online»

У Московському окрузі виборчий фонд збільшився у депутата ГС РТ, кандидата від КПРФ Хафіза Міргалімова (з 302 тис. До 402 тис. Рублів); у гендиректора ТОВ «Шляхбуд Комплектація», кандидата від «Справедливої Росії» Рустама Рамазанова (з 145 тис. до 438 тис. рублів); у підприємця, директора із загальних питань ТОВ «Керуюча компанія« Райден », голови регіонального відділення« Парнасу »Марселя Шамсутдінова (з 117 тис. до 123 тис. рублів).

У Нижньокамську окрузі фонд трохи підріс тільки у кандидата від КПРФ, першого секретаря Нижньокамського міськкому цієї партії Альберта Ягудіна (з 211 тис. До 286 тис. Рублів).

У НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ окрузі, крім Когогіна і Гурьевой, збільшили свої виборчий фонди кандидат від КПРФ, електромеханік гаражного споживчого кооперативу «Факел» Мансур Гарифуллин (з 100 тис. До 265 тис. Рублів) і кандидат від партії «Батьківщина», голова правління автономної некомерційної дошкільної освітньої організації «Щасливе дитинство», екс-депутат Держради РТ (від КПРФ) Рафаїл Нурутдинов (з 278 тис. до 406 тис. рублів).

У Альметьевском окрузі виборчі фонди підросли у кандидата від КПРФ, першого секретаря Альметьєвська міськкому Олександра Агафонова (з 100 тис. До 150 тис. Рублів) і у тезки спікера Держради РТ, кандидата від «Комуністів Росії», заступник гендиректора ТОВ «Нефтебурсервіс» Едуарда Мухаметшин ( зі 100 тис. до 180 тис. рублів).

Ну і в Центральному окрузі з нульового рахунку до 270 тис. Виріс виборчий фонд у кандидата від «Комуністів Росії», першого секретаря татарстанського рескому КР Альфреда Валієва. А фонд кандидата від КПРФ, депутата Держради РТ, другого секретаря рескому Артема Прокоф'єва збільшився з 551 тис. До 871 тис. Рублів.

В результаті тепер сума всіх виборчих фондів усіх 43 татарстанських кандидатів-одномандатників зросла з 42 млн. 868,59 тис. Рублів до 46 млн. 958, 54 тис. Рублів - на 4 млн. З хвостиком.

Помітно більше стали також виборчі фонди двох регіональних відділень партій, що беруть участь у виборах. Так, у «Єдиної Росії» на 12 вересня в фонді було вже 41 млн. 500 тис. (Раніше - 37 млн. 500 тис.); у КПРФ - 1 млн. 662,25 тис. рублів (було 1 млн. 300 тис.). Немає змін у фондах у «Справедливої ​​Росії» (810, 20 тис. Рублів), ЛДПР (400 тис. Рублів), «Патріотів Росії» (50 тис. Рублів). Про стан інших партійних фондів інформації на сайті ЦВК РТ немає, мабуть, вони в Татарстані нульові, вся агітпродукція надходить з Москви.

У сукупності виборчі фонди регіональних відділень на сьогодні становлять 44 млн. 422,45 тис. Рублів (були 40 млн. 060,20 тис. Рублів).

А всього на свою виборчу кампанію партії і кандидати в Татарстані знайшли 91 млн. 380, 99 тис. Рублів. Здається, що багато, але в інших регіонах Росії, там, де на виборах кипить запекла конкуренція, така сума, за експертними оцінками, може піти на кампанію всього лише одного одномандатників.

Інтрига №11: захопити ЧИ МАННАФ Сагден КОНТРОЛЬ НАД АЛЬДЕРМИШЕМ?

Цікава ситуація склалася в Альдермише - рідному селі екс-власника розваленої імперії «Нур» Маннафа Сагдієва Фото: gossov Цікава ситуація склалася в Альдермише - рідному селі екс-власника розваленої імперії «Нур» Маннафа Сагдієва Фото: gossov.tatarstan.ru

Крім думських в Татарстані пройдуть і додаткові муніципальні вибори. Вони пройдуть аж у 232 округах 36 районів. Всього зареєстровано 430 кандидатів в депутати. Найцікавіша ситуація - в Альдермишском сільському поселенні, де на одне вакантне депутатське місце претендують аж п'ять чоловік. Це рідне село екс-власника розваленої імперії «Нур» Маннафа Сагдієва, де він в минулому році став депутатом. Пікантність ситуації в тому, що, за інформацією джерел нашої газети, мова йде про розстановку сил на місцевому небосхилі. Тобто від того, якій кандидатурі віддадуть перевагу селяни, залежить політичний розклад в Альдермише.

А сьогодні розклад такий: 4 депутати з 9 входять в найближче оточення Сагдієва, в тому числі і голова сільради. Команда екс-власника «Нура» може посилитися, якщо в депутати пройде один з його людей. В якості кандидатів тут висунуті сестра Сагдієва (вона йде як самовисуванка) Аміна Гатауллина і представник «Єдиної Росії», гендиректор ТОВ «Навчальний центр інноваційних технологій» Ільфат Валієв - близький Сагдієвим людина, який раніше очолював компанію «Нур-1» (фірма входила в холдинг «Нур»). Крім цього, за депутатське крісло поборються малий підприємець Наркіс Габдрахманов, слюсар 5-го розряду АТ «КОМЗ», кандидат від ЛДПР Юрій Казачков і «кандидат всієї Русі» Дмитро Бердников.

Інтрига №12: думських виборах ВИРІШАТЬ ДОЛЮ ДМИТРА МЕДВЕДЄВА?

Мабуть, всі інші затьмарює федеральна інтрига нинішньої виборчої кампанії, в якій було чимало дивного. Складається відчуття, що частина партії влади і навіть центральні телеканали працювали мало не проти «Єдиної Росії». Джерела «БІЗНЕС Online», близькі до адміністрації президента Росії, висловили версію, що Володимир Путін і його оточення, можливо, навмисно «зливають» партію влади, щоб, скориставшись цим форс-мажором, поміняти уряд Дмитра Медведєва. При цьому низький результат ЕР на думських виборах не завадить зберегти контроль над Думою - його забезпечать одномандатники (не для цього їх повернули?).

Просто так відправити у відставку свого вірного соратника, покірливо, принаймні зовні, поступився йому трон в 2012 році, можливо, суперечило б якимось неформальним зобов'язанням Путіна. А ось низькі рейтинги, народне невдоволення - це вже дещо. Про те, що вибори - це іспит для Медведєва, білякремлівські політологи говорили ще на самому початку кампанії. Вся вона, як тепер видно, пройшла під знаком медійних атак на лідера списку - благо він і сам давав для цього приводи своїми «афоризмами». А буквально напередодні він отримав удар від Олексія Навального, який зняв ролик про «дачу Медведєва».

Сигналом, що кабінет нинішнього прем'єра не має імунітету, стала відставка глави міносвіти Дмитра Ліванова з заміною його на явно не вписується в оркестр системних лібералів Ольгу Васильєву. Та й вся почалася кілька місяців тому хвиля кадрових перезавантажень незмінно супроводжувалася «сливами» про те, що це лише пролог до ще більш масштабним зрушень в верхах. Масштабніше, ніж догляд одного «екс-наступника» Сергія Іванова, може бути тільки відставка другого.

Цікава паралель - в 2011 році, як кажуть, всі крапки над i всередині тандему були розставлені в ході спільної риболовлі. П'ять років минуло, і ось Путін і Медведєв знову разом порибалити . Ну а про справжній символізм картини «У цеху» 1975 року кисті радянського соцреаліста з Чувашії, подарованої вчора президентом РФ прем'єру на день народження, знають тільки вони самі.

Чи піде уряд Дмитра Медведєва у відставку після виборів?

30% Думаю, так, перезавантаження давно назріла

8% Ні, адекватної заміни Медведєва і його команді не знайти

41% Хотілося б, але, думаю, навряд чи

21% Якщо його і замінять, то таким же

Прийом голосів за Опитування закритий

Проте є про що гадати і на цей раз: пригадають чи комуністам Ульяновськ, а Жириновському - фразу «Казань опухла»?
Захопить чи Маннаф Сагдиев контроль над Альдермишем?
Інтрига №1: СКІЛЬКИ відсотків набере ПАРТІЯ ВЛАДИ?
Одна з головних інтриг цьогорічної виборчої кампанії в нашій республіці: скільки голосів набере 18 вересня «Єдина Росія»?
Інтрига №2: ДАСТЬ ЧИ осічки ОДИН З ШЕСТИ єдиноросів?
Деякі вважали, навіщо напружуватися і витрачатися, якщо і так все добре?
Інтрига №3: ЧИМ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ ПОЄДИНОК Альфа Когогіна І ТЕТЯНИ Гур'єв?
Невже все пішло на покупку танка Т-34 для парку Перемоги?
Інтрига №4: ПРОХОДИТЬ ЧИ В ДУМУ ОЛЬГА ПАВЛОВА?
Хто в цьому випадку стане депутатом?

Новости