13 книг, які допоможуть HR успішно керувати персоналом

  1. WISP поспілкувався з HR-директорами і власниками хедхантерскіх агентств і розпитав їх про літературні...
  2. Наталя Чайлитко, директор і засновник ТОВ «Кадровий центр« Статус »
  3. Наталя Іскорцева, директор з персоналу порталу TUT. BY
  4. Денис Гурленя, директор і засновник Fox Hunt
  5. Аміна Ідігова, бізнес-тренер, HR Business Partner в студії Melesta Games

WISP поспілкувався з HR-директорами і власниками хедхантерскіх агентств і розпитав їх про літературні вподобання. Разом ми склали топ з 13 книг, які допоможуть стати більш успішними менеджерами.

Денис Рязанов, заступник генерального директора з персоналу в ВАТ «КАТЕК»

Денис Рязанов

Ларрі Хьелл і Даніель Зіглер, «Теорії особистості»

- У менеджменті багато хороших теорій і сильних інструментів, але як можна управляти людьми, якщо ти в них не розбираєшся? Що рухає людиною, чому він такий, який є? «Теорії особистості» дає відповіді на багато питань. Це базова книга по психології, яку я б порадив молодим колегам прочитати до того, як вони почнуть вивчати літературу з управління персоналом.

У «Теорії особистості» розповідається, як психологія дивиться на людину, як на особистість. У перший раз я прочитав її на першому курсі університету, а потім перечитував ще тричі - і кожен раз, з урахуванням нового досвіду і знань, сприймав по-новому.

Головний висновок цієї книги в тому, що наш рівень свідомості, то, як ми бачимо навколишню дійсність, - це всього лише точка дотику між несвідомим і нашим Над-Я. Головний висновок цієї книги в тому, що наш рівень свідомості, то, як ми бачимо навколишню дійсність, - це всього лише точка дотику між несвідомим і нашим Над-Я

Людині здається, що він сам керує своїм життям, але в той же час, з одного боку, нас дуже сильно тримають в узді норми і правила, які йдуть від Над-Я, а з іншого - наше несвідоме міцно тримає нас через систему інстинктів і якорів. Жодне наше рішення не приймається без цих двох сфер.

Тому потрібно навчитися розбиратися в нашому несвідомому, в тих якорях минулого, які утримують нас від руху вперед, а також в наших страхах і інстинктах, нормах і правилах, які нам щеплені суспільством. Саме вони нам розкажуть, чому людина біле вважає білим, як відрізняє добро від зла, як формує розуміння того, які правила можна порушувати, а які не можна. Як без цього розуміння можна управляти персоналом?

Девід Майерс, «Соціальна психологія»

Девід Майерс, «Соціальна психологія»

Це ще одна фундаментальна книга, яку, до речі, обов'язково вивчають студенти західних університетів на факультетах філософії та психології.

У ній відкривається завіса верхнього формату Над-Я, наших соціальних норм і правил, наших базових принципів комунікації. Адже людина істота соціальна, його соціальні контакти багатогранні, але не завжди їм осмислені, йому зрозумілі і їм керовані, звідси і можуть виникати проблеми в комунікаціях. Ви не замислювалися, чому в соціумі люди поводяться так, а не інакше? Ця книга відкриває ці таємниці і буде дуже корисна для розуміння тих закономірностей, які відбуваються в колективах і микрогруппах.

Іцхак Калдерон Адізес, «Ідеальний керівник»

Іцхак Калдерон Адізес, «Ідеальний керівник»

Я думаю, що будь-яка людина незалежно від життєвих цілей хоча б іноді замислюється про позицію керівника. Навіть будучи простим співробітником, він часто представляє себе менеджером, формує в голові якусь картинку, як він буде себе вести, як буде приймати рішення. Але особисто я, одного разу прочитавши книгу «Ідеальний керівник», повністю змінив своє розуміння того, хто такий менеджер, яка його роль і які інструменти він повинен використовувати в управлінні персоналом.

У цій книзі поєднуються дві ідеї. По-перше, Адизес говорить про командах - про те, що коли вони комплементарні, коли кожен член команди доповнює інших, це робить команду дуже ефективною. Адже всі люди різні і у кожного є схильність до тих чи інших ролей - підприємець, адміністратор, виробник ресурсів або інтегратор. Друга думка - про те, як правильно працювати з командними ролями, і про те які інструменти менеджменту дозволяють ефективно посилити групу і за рахунок цього досягати максимальних результатів.

Ці дві ідеї змусили мене задуматися про те, яким повинен бути менеджмент і які інструменти для нього найбільш ефективні.

Після того, як я прочитав «Ідеальний керівник», я став читати і інші книги Адізеса - з управління життєвим циклом організації, про тих стадіях, які проходять організації в своєму розвитку, про стратегію розвитку і так далі. Тобто «Ідеальний керівник» - це базова книга, від якої можна відштовхнутися, вона показує, що тобі необхідно знати про менеджмент ще, щоб бути успішним керівником.

Наталя Чайлитко, директор і засновник ТОВ «Кадровий центр« Статус »

Наталя Чайлитко

Роберт Джеймс Уоллер, «Мости округу Медісон»

- Для мене ця книга не схожа на фільм, вона краще. Прочитавши один раз, її можна переосмислювати неодноразово і кожного разу відкривати в ній щось інше і дуже важливе для себе. Адже йдуть роки, і ми стаємо старше, позаду різні ситуації і події ...

Не вірте, що ця книга тільки про історію кохання ... Це книга про постановку мети, рух до неї або від неї. Вона про живий простір, яке посилає нам події і людей тільки тоді, коли ми до цього готові, про наше призначення, нашу місію: матері, дружини, співробітника. Вона про те, де ми на лінії часу - застрягли в минулому або дозволяємо собі щасливе майбутнє.

Цю книгу треба відчувати - тоді вам, як і мені, відкриється її багатий зміст. Вона не геніальна. Чи не шедевральна. Чи не велика. Вона просто хороша, і в ній вся сіль.

Ерік Берн, «Ігри, в які грають люди. Люди, які грають в ігри"

Ця книга джерело прикладів, читати їх страшенно цікаво. Вона відкриває світ науковості, в ній все правда. Як тільки ви запам'ятаєте і зрозумієте сенс кожної гри, ви навчитеся розпізнавати їх в життя: у своїх близьких, колег і керівників. Ви отримаєте в руки могутню зброю, і для вас це буде атомна бомба.

Ви отримаєте в руки могутню зброю, і для вас це буде атомна бомба

Ви пізнаєте свій сценарій життя і сценарії життя інших, відповісте на питання: які переконання керують вашим життям? Чому у вас так все відбувається? З цією книгою вас чекає розуміння цілей, пріоритетів поведінки і, головне, шляхів виходу, а, значить, у вас не буде можливості залишитися в пастці.

Не чекайте від себе, що ви прочитаєте її на одному диханні. Запасіться терпінням - вона варта того. Цю книгу можна віднести до номінації книга-учитель.

Роберт Грін «Мистецтво зваблювання. 48 законів влади »

48 законів влади »

Ви любите структуру? У вас завжди все розкладено по поличках? Тоді ця книга для вас. Факти і приклади з історії з іменами і прізвищами відомих людей, афоризми, байки.

Закони? Вони викладені від простих (побутового рівня) до складних (рівня влади). Кожен закон не голословен, він ретельно аргументований. Ви дізнаєтеся, як потрібно грати «роль одного і діяти, як шпигун», «вміти плести інтриги», дізнаєтеся про «методі троянського коня» ...

Якщо ви обрали шлях маніпулятора і згодні забути про мораль і моральність, то ця книга принесе стовідсоткову користь і віддачу. Якщо ж у вас такої мети немає, то ви точно станете ерудованих і цікавіше для оточуючих, тому що зможете блиснути знаннями і уникнете ряду поразок на всіх фронтах.

Та й ще. Цю книгу, на відміну від інших, можна читати з будь-якого місця і будь-якого закону, а не тільки з самого початку.

Наталя Іскорцева, директор з персоналу порталу TUT. BY

BY

Маркус Бакінгем, Курт Коффман, «Спочатку нарушьте всіх правил»

- У перший раз читала цю книгу в оригіналі, без перекладу - в перельотах під час відряджень в 2010 році, ще працюючи в «Хілті». Тоді в перекладі ще не було. Цитати виписувала в щоденник. А коли з'явилася російською - купила в подарунок чоловікові.

Книга дуже добре лягає на біблію західного менеджменту "From good to great" в тому сенсі, що, у всьому різноманітті бізнесів і культур є щось, що об'єднує найкращих менеджерів, що виділяє їх серед просто хороших лідерів. А ще в тому, що в її основі лежить не просто думка, нехай навіть і супер-думка або супер-людини, а 25-річні розробки інституту Геллапа - того самого, чиїми 12 питаннями по вивченню рівня задоволеності співробітників користуються компанії по всьому світу.

А ще в тому, що в її основі лежить не просто думка, нехай навіть і супер-думка або супер-людини, а 25-річні розробки інституту Геллапа - того самого, чиїми 12 питаннями по вивченню рівня задоволеності співробітників користуються компанії по всьому світу

При всьому при цьому книга написана так, що її хочеться читати, а ще хочеться щось робити. Наприклад, терміново навчати середній менеджмент. Шукати, залучати і наймати правильних людей, пам'ятаючи, що спочатку йде хто, а потім що.

Потрібно працювати над собою, тримаючи в розумі, що ти кожен день на сцені - навіть якщо сховався за своїм монітором в нападі головного болю, навіть якщо щось не клеїться. І розвивати - кращих, грунтуючись на їх достоїнства і сильні сторони.

Зараз, озираючись назад, мені здається, що саме з цієї книги почався мій шлях до коучингу; до того, щоб допомагати вирощувати і посилювати то, що вже є в конкретній людині.

Джозеф О'Коннор, Іан Макдермотт, «Мистецтво системного мислення: необхідні знання про системи і творчому підході до вирішення проблем»

Почала читати через автора: за його методикою навчалася коучингу в ICC. Так, книга не з простих, можливо, не для всіх. Відразу згадалися мої п'ять років на філософському факультеті - читаєш і відчуваєш, як мозок працює.

Що спільного у командного духу, зростання колонії клітин, відсотків по банківському рахунку і винагороди? А що все вищеназване відрізняє від формування команди, системи кондиціонування повітря, водіння автомобіля, турботи про клієнта та лідерства? І наочно - про ментальні моделях - той самий шматочок, якого мені не вистачало в навчальному модулі по роботі з інформацією.

Якщо коротко - то це багато слів і схем про те, що системи всюди навколо нас і в нас самих. І що часто рішення знаходиться не там, де ми його хочемо знайти. Про те, що, приймаючи якесь рішення, дуже важливо подивитися системно на його можливі наслідки. І навпаки, щоб зрозуміти, чому все саме так, - треба поглянути в новому напрямку.

Вільям Тейлор, Поллі Лабарр, «Маверік у справі: чому в бізнесі перемагають найбільш оригінальні розуми»

Вільям Тейлор, Поллі Лабарр, «Маверік у справі: чому в бізнесі перемагають найбільш оригінальні розуми»

З цієї книги в 2011 році в моєму словниковому побуті з'явилося ще одне - Маверік. І з ним прийшов інтерес до Cirque du Soleil не тільки і не стільки як до подання, скільки як до «творчості без компромісу» - ту формулу, яка робить цей цирк таким особливим і успішним.

З секрету успіху Cranium у мене будинок заповнювався настолко, що об'єднують сім'ю і друзів. Корпоративна компетенція «виходу за рамки» стала відчутною, необхідної і неймовірно привабливою.

На сторінках цієї книги я полювала за войовничим духом разом з Southwest; бродила по «жаркого залу» в SEI, вимірювала тимчасової бюджет «Суперсімейки» наклейками від фруктового морозива; добиралася до «потойбічного» інтелекту разом з P & G; шукала смисли в передачах і серіалах на HBO; залишаючи офіс Pakhius, відповідала на питання-табличку «Цей день був прожитий не дарма?». І ось вже який рік саме з цим питанням я повертаюся з роботи додому.

Денис Гурленя, директор і засновник Fox Hunt

Денис Гурленя, директор і засновник Fox Hunt

Володимир Тарасов, «Русские уроки японських коанов»

- Є багато хороших книг, які я б рекомендував колегам, але цю - в першу чергу. Вона серйозно вплинула на мій світогляд, змусила по-іншому подивитися на ставлення до праці, власними зобов'язаннями, партнерам, змусила шукати відповіді на багато питань і тим самим дізнаватися щось нове.

Я б радив цю книгу HR, тому що вона наближає картину світу директора по персоналу до картини світу власника і керівника компанії. У ній не про рекрутинг, мотивації, адаптації новачків і інших HR-функції, а про менеджменті і бізнесі в цілому.

У ній не про рекрутинг, мотивації, адаптації новачків і інших HR-функції, а про менеджменті і бізнесі в цілому

Справа в тому, що зараз HR починають розуміти, що для ефективного результату потрібно міняти стиль своєї роботи, ставати таким собі провідником бізнес-стратегії по відношенню до управління персоналом - а це вимагає розуміння потреб топ-менеджерів, акціонерів компанії, власників. Про це багато говорять, але, на жаль, мало що робиться. На мій погляд, в цій роботі необхідно починати з формування правильних цінностей.

Я б виділив ще аудіо-книгу «Персональне управлінське мистецтво» цього автора. Цей аудиокурс допоможе оволодіти основними управлінськими принципами і прийомами, які радикально підвищать ефективність управлінської діяльності. Для HR-фахівця і, тим більше, HRD подібні знання відкриють шлях до розуміння своєї ролі в бізнесі, наблизять його «картину світу» до уявленням власників і керівників компанії.

Джим Коллінз, Джеррі Поррас, «Побудовані навічно»

Джим Коллінз, Джеррі Поррас, «Побудовані навічно»

Ця книга дуже вплинула на багатьох підприємців і менеджерів на Заході. Вона про те, як просто хороші компанії стають великими.

Я прочитав її в оригіналі і можу сказати, що вона серйозно збагачує управлінця.

Є ще один бестселер, класика літератури з менеджменту, яку я читав з великим інтересом.

Том Пітерс і Роберт Уотерман, «В пошуках досконалості. Уроки найуспішніших компаній Америки »

У ній автори проаналізували принципи успіху американських компаній і використовуються цими компаніями методи управління, а також сформулювали вісім принципів успіху і запропонували принципи створення ефективного бізнесу.

Ця книга, як і «Побудовані навічно», на мій погляд, обов'язкова до прочитання.

Аміна Ідігова, бізнес-тренер, HR Business Partner в студії Melesta Games

Аміна Ідігова, бізнес-тренер, HR Business Partner в студії Melesta Games

- Курт Воннегут якось сказав: «Якби я міг дати вам слушну пораду на майбутнє, він був би про сонцезахисні креми, вигода від їх використання була доведена, в той час як інші рекомендації мають під собою лише власний плутаний досвід». В кінцевому підсумку, будь-яка книга - це дійсно безцінний досвід автора про те, як вести себе в ситуаціях, які більше ніколи не повторяться.

Зараз багато пишуть про неефективність безконтактного або online освіти, кажуть, що багато життєво важливі навички можна придбати тільки через практику і реальний досвід. Мабуть, погоджуся, навіть більш того, при читанні ми отримуємо інформацію, а реальний досвід можна отримати тільки від людини до людини. І списку soft skills, які буду затребувані протягом наступних 5 років - десять з десяти тренуються тільки міжособистісним взаємодією.

Це схоже на статті «Помилка вижили» ліцензіата TEDxNiamiha Інни Карней. «Дуже важко уникнути цього непереборного бажання розібрати успіх на шматочки і, як сорока, потягти звідти все найблискучіше в своє гніздо. Ви дивіться на світлу сторону успіху в пошуках підказок. Всі люблять публічні виступи людей, які представляють собою рідкісні приклади, як вони перемогли мінливості долі і вижили всьому всупереч. Шкода тільки, ви нечасто виносьте з цих надихаючих промов рекомендації щодо того, чого не робити, а чого уникати. Бо зазвичай автори цих промов тупо цього не знають.

Подібна інформація втрачається разом з людьми, які не змогли перемогти обставини, які не були на обкладинку. Таких людей ніхто не кличе виступати на врученнях дипломів і інавгураціях, в той час як студенти жадібно ковтають кожне їхнє слово, як джерело святої мудрості ».

У більшості статей і тренінгів я рекомендую спостерігати, як люди думають, як вони приймають рішення, як роблять вибір. Знаючи ці основи, можна побудувати успішну кар'єру практично в будь-якому напрямку.

Тому, коли мене просять порекомендувати, що почитати, щоб стати досвідченим ейчаром, питання часто ставить мене в глухий кут. Тому що якщо ти дійсно здивований якоюсь проблемою - весь навколишній тебе контекст стає відповіддю. Нехай навіть кліп про «ЛаБут».

І тим не менше є автор, до книг якого я раз по раз повертаюся. Це Володимир Тарасов, засновник талліннською школи менеджменту і автор відомих всім «управлінських поєдинків». І хоча співпрацювати з самим автором так і не довелося, запросити його прибуття на рівні корпорації виявилося складніше і дорожче ніж запросити Адізеса (тому й запросили Адізеса), книги його я активно рекомендую.

А «Мистецтво управлінської боротьби» розібрана на цитати і притчі. Сама книга побудована на основі стародавніх китайських військових стратегем. Східна хитрість і хороше розуміння локальних особливостей традиційного менеджменту, помножені на великий прикладної особистий досвід автора, роблять книгу джерелом «істини вищої проби, а ти слухаєш, затамувавши подих і боячись пропустити хоч слово», як то кажуть в одному з відгуків.

«До одного князя прийшов учитель бойових півнів і запропонував потренувати бойового півня князя. Князь погодився. Минуло десять днів.

- Ну як, - запитав князь, - мій півень готовий до бою ?!

- Ні ні! Він занадто самовпевнений і рветься битися. Його не можна випускати!

Минуло ще десять днів.

- Ну а тепер?

- Ні, ще рано. Він дуже нервовий, на все реагує. Його не можна випускати.

Минуло ще десять днів.

- А зараз?

- Рано ще. Сила і лють переповнює його, проривається назовні, і це помітно.

Минуло ще десять днів.

- Але а тепер-то готовий?

- Тепер майже готовий. Він рухливий і немов вирізаний з дерева. На чужі крики не реагує. Але інші півні не хочуть з ним битися і, ледве углядівши його, з криком тікають геть ...

Книга самє про це. Про мистецтво. Чи не про боротьбу. Про ті, як розуміння переростає в знання, знання - в вміння, вміння - в навик. Про ті, як управляти НЕ Керуючий, но акуратно підводячі опонента до вирішенню. Про ті, что нельзя перестрібнуті прірву на 99%. Про те, як переводити будь-яка взаємодія з площини «боротьби за ролі» в площину «боротьби за ресурси». Про те, чому найнепотрібніший вид боротьби - боротьба за минуле, в якому нічого вже не можна виправити. Про те що, будь-яке рішення завжди лежить за межами самої проблеми. Про те, як побудувати адекватну картину світу і допомогти побудувати її іншому. І навіть про те, що іноді втеча - найкраща з стратегій.

Тарасов каже, що в будь-якому вченні буває три стадії:

некритична

Для того, щоб засвоїти якесь вчення на рівні знання, необхідно підійти до нього некритично, з повною довірою. Стати його щирим шанувальником. Отримати моральне право його переказувати. Той, хто пропускає першу стадію, стає неуком. Той, хто застряє на ній, стає зомбі.

Конструктивно-критична

Для того, щоб засвоїти вчення на рівні розуміння, необхідно підійти до нього конструктивно-критично з бажанням його поліпшити, вдосконалити, усунути його внутрішні суперечності і невідповідності фактам, надати йому стрункість і красу. Той, хто цю стадію пропускає, стає перебіжчиком, а той, хто на ній застряє, - вічним учнем.

Деструктивно-критична

Для того, щоб засвоїти вчення на рівні його подолання, необхідно виявити його межі, його обмеженість і нездатність до подальшого розвитку без радикальної перебудови. Зруйнувати вщент і виявити придатні елементи для побудови іншого, більш досконалого вчення. Той, хто з цієї стадії починає, пропускаючи першу і другу, стає невігласом. Той, хто не пропускає жодної з трьох стадій, хто їх послідовно і без лукавства проходить, стає наступником.

Не ставайте зомбі, продовжуйте вдосконалювати навчання і рухатися вперед.

«З усіх коштів, які розширюють свідомість я віддаю перевагу книги», - говорив Дмитро Чекалкін. Я обробити цей підхід і заздрю ​​всім, кому ще тільки належить знайомство з будь-якими авторами, книгами, статтями, віршами, коміксами та іншими джерелами, які часто гарні тільки тим, що несподівано наштовхнули вас на «правильні» відповіді. Але набагато важливіше, щоб у вас продовжували виникати питання.

«Раніше було мало відповідей; тепер не стало самих питань.
Монітори, турбіни, кнопочки вправо-вліво, вперед-назад.
Як все це змусити літати, відкинувши
Сенс життя, якому -
Ні надіслати ребяток,
ні сунути грошей,
ні наказати? »

Це не книга, звичайно, а вірш, але в ньому теж багато сенсу. Його написала Віра Полозкова.

Що рухає людиною, чому він такий, який є?
Як без цього розуміння можна управляти персоналом?
Ви не замислювалися, чому в соціумі люди поводяться так, а не інакше?
Ви пізнаєте свій сценарій життя і сценарії життя інших, відповісте на питання: які переконання керують вашим життям?
Чому у вас так все відбувається?
У вас завжди все розкладено по поличках?
Закони?
Що спільного у командного духу, зростання колонії клітин, відсотків по банківському рахунку і винагороди?
А що все вищеназване відрізняє від формування команди, системи кондиціонування повітря, водіння автомобіля, турботи про клієнта та лідерства?

Новости