2 квітня - День єднання народів Росії і Білорусі

Саме в цей день в 1996 році президенти Росії і Білорусії Борис Єльцин і Олександр Лукашенко підписали в Москві Договір «Про утворення Співтовариства Росії і Білорусії». Детальніше >> Саме в цей день в 1996 році президенти Росії і Білорусії Борис Єльцин і Олександр Лукашенко підписали в Москві Договір «Про утворення Співтовариства Росії і Білорусії»

Володимир Шугля

«Не раз стверджував, що Союзна держава на побутовому рівні відбулося. Так, у нього немає загального гімну, загального прапора і глави, але це юридичні казуси. Нас об'єднує російську мову, який в Білорусі поряд з білоруським є державним, об'єднує закон про рівні права. В даний час головне завдання - не допустити регресу.
Що стосується меж, то останнім часом тут виникли певні труднощі. Відомо, що на початку року Білорусь вирішила ввести безвізовий проїзд громадян 80 країн, які прибувають на період не більше п'яти днів. Це пов'язано зі складною економічною ситуацією в країні, і республіка сподівається отримати додатковий приплив валюти від туристів. Звичайно, можна зрозуміти стурбованість Росії, адже через відкритий кордон можуть пройти небажані громадяни. В даний час триває опрацювання спірних моментів. Підкреслю, що вони не торкнуться громадян Росії і Білорусі: як не було проблем у простих громадян обох країн при перетині кордону, так і не буде.
Тюменський край і Білорусь давно пов'язують дружні узи. В області діє унікальна організація «Союз-інтеграція братніх народів», як і їй в інших регіонах немає. Очолює її з 2005 року ваш покірний слуга. Раніше, в 1997 році, з'явилося білоруське національно-культурне товариство. Тюменський регіон - перший, з яким Білорусь в 90-х роках вийшла на прямі контакти і який як і раніше залишається яскравим зразком співпраці практично в усіх напрямках. Стали регулярними взаємні візити делегацій Тюменської області і Республіки Білорусь - потенціал у співпраці величезний.
За підсумками зовнішньоторговельного обороту з Республікою Білорусь за минулий рік Тюменська область з імпорту посідає перше місце в Росії, експорт також збільшився і склав 119,6%. У січні поточного року стався різкий стрибок у порівнянні з січнем 2016 року - експорт з РБ в регіон склав майже 280%. Дружні, взаємовигідні відносини розвиваються з року в рік. Тюмень є основним постачальником енергоресурсів в Республіку, а Білорусь надає регіону широкий спектр складних технічних товарів. Гарна перспектива у подальшого розвитку і кооперації в промисловій та аграрній сферах. Продовжують зміцнюватися і побратимські зв'язки. У міст області є міста-побратими в Білорусі: Тюмень - Брест, Тобольськ - Могильов, Ішим - Бобруйськ, Заводоуковськ - Климовичи, Ялуторовск - Ляховичи.
У регіоні працюють великі сервісні центри і спільні виробництва з «Могильовліфтмаш», МАЗом, МТЗ, «Гомсільмашем» та іншими підприємствами. Не можу не сказати про білоруську візитній картці - зелених пасажирських автобусах на тюменських вулицях, планується купівля нової партії машин. В рамках гуманітарного та наукового співробітництва вісім тюменських вузів уклали договори про співпрацю з білоруськими колегами.
Всі ці досягнення є вагомим внеском у подальший розвиток і процвітання як Тюменської області, так і в цілому двох держав. Робота зі створення Союзної держави триває ».

Новости