2090. Тирольская паличка-виручалочка

Більшість останніх рибалок у мене були не дуже вдалими. Так що там не дуже - вони були просто порожніми. І після кожного нового холостого виїзду настрій все більше псувався. Нарешті смуга невдач закінчилася і я потрапив на точку, яка порадувала мене чудовою рибалкою. Ось про цю риболовлі я і хочу розповісти детальніше.

В той похмурий день Волга зустріла мене надзвичайним спокоєм В той похмурий день Волга зустріла мене надзвичайним спокоєм. Тиха гладь водних просторів манила, хотілося якомога швидше спустити човен на воду.

Великих сподівань на успішну риболовлю я не мав і тому вирішив не поспішаючи пройтися з ехолотом за новими маршрутами і просто насолодитися чудовою погодою. Через пару кілометрів шляху ехолот показав досить привабливий рельєф дна, який обов'язково потрібно було дослідити. Виглядало все це так: ближче до берега була 8-метрова яма, яка плавно переходила в 4-метрову височина і потім знову обривалася до 14 метрів в глибину. Кинув якір і встав так, щоб можна було обловить горбок, роблячи закидання за течією. Оснастивши двійником коричневий твістер, причепив приманку на чебурашку зі знімним вухом (дуже зручна штука, до речі). Перший закид. Як тільки приманка торкнулася дна, стало зрозуміло, що бугор усипаний каменями. Два обороту ручки котушки, пауза - і зачіп. Мертвий зачіп. Обриваю. Знову споряджаю снасть. Спроба номер два. Закид. Ось приманка на дні. І через два-три метри проводки знову зацеп. Сіпається спінінг, намагаючись звільнитися від зачепа. Приманка вискакує з-під каменя, і тут же слід удар. Не зрозумівши що до чого, починаю швидко вимотувати плетінку і відчуваю на тому кінці ривки риби. Вереск фрикциона. І після недовгої боротьби беру в підсак зубасту господиню річки. Щука під три кілограми. Не погано. Ясно, що риба тут є, але як при такій великій кількості каменів на дні її звідти дістати?

І ось тут-то в нагоді тирольская паличка, яка так довго чекала свого зоряного часу на дні рибальського ящика.

Тирольская паличка отримала свою назву від альпійського міста Тіроль. Річки в Альпах швидкі, з кам'янистим дном. Що, можливо, і підштовхнуло місцевих рибалок до того, щоб знайти спосіб ловити в подібних умовах.

сама тирольская паличка являє собою порожню прозору трубку діаметром 0,8-1 см і довжиною до 20 см. Один кінець трубки закритий заглушкою, в якій є отвір під волосінь, а інший обтяжать вантажем. На протязі або при грі приманкою тирольская паличка займає вертикальне положення у дна, піднімає і утримує приманку над камінням або рослинністю. При проводці снасть як би переступає через небезпечні ділянки, що дозволяє провести приманку без зачепів.

Існують різні способи монтажу тірольської палички для різних умов лову. Я зібрав снасть на швидку руку в такий спосіб. На основну плетену волосінь надів паличку. Потім намистина, вертлюг і поводок. Довжина повідця залежить від довжини спінінга. У мене спінінг 2,7 метра. При такій довжині палиці цілком можна поставити повідець з волосіні завдовжки 80 см і діаметром 0,3 мм. Довший буде просто незручно закидати. Далі сталевий поводок 15-20 см і на кінці твістер на двійнику (можна поставити воблер , Блешню або вабик). Існують різні способи монтажу тірольської палички для різних умов лову

Проводка снасті визначається умовами лову і фантазією рибалки.

Але повернемося на річку. Швиденько зібрав оснащення, закинув. Починаю повільну проводку, смикаючи кінчиком спінінга і граючи приманкою. Тирольская паличка волочиться по дну, але зацепа немає. І раптом раптовий удар - бац! Є, сидить. Палка в дугу. Намагаюся підвести ближче до човна, але риба, вперто опираючись, тягне назад. Ось уже на поверхні показується темна спина хижачки - і знаменита свічка прямо перед човном додає адреналіну. Дістаю підсак, і друга щука в моєму активі.

Найцікавіше, що на більш глибокому ділянці дно було вже не кам'янистим і ймовірність залишити на зачепі приманку була невелика, але, як зазвичай це і буває, риби там не було. Підстроївшись під умови лову, я почав методично обловлювати чудо-місце. Настрій піднявся. На просторах річки не було видно ні одного човна, і ніхто не заважав насолоджуватися процесом. До того ж погода була просто супер. У підсумку така техніка принесла шість непоганих щук вагою 2-3 кг кожна. Невелика паличка-виручалочка, яка вдало опинилася в потрібний час в потрібному місці, зіграла вирішальну роль в цій рибалці. Якби не було її під рукою, був би черговий холостий виїзд.

А в той день я повертався додому задоволений. Задоволений не тільки самим уловом, а й тим, що зміг вирішити задачку, яку поставила переді мною річка.

http://www.rybak-rybaka.ru/articles/96/21038/

Сподобався наш сайт? Приєднуйтесь або підпишіться (На пошту будуть приходити повідомлення про нові теми) на наш канал в МірТесен!

Ясно, що риба тут є, але як при такій великій кількості каменів на дні її звідти дістати?

Новости