235 творів на 5 років - мінімум або перевантаження? Міносвіти намагається затвердити нові ФГОСи по літературі: Аналітика Накануне.RU

235 творів на 5 років - мінімум або перевантаження? Міносвіти намагається затвердити нові ФГОСи з літератури

За п'ять років навчання в середній школі - з п'ятого по 11 клас - дітям доведеться вивчити 235 творів з літератури. Міністерство освіти і науки РФ розробило нову редакцію Федеральних державних освітніх стандартів (ФГОС), в якій детально прописано зміст кожної навчальної дисципліни: що, коли і в якій послідовності вивчати. Але затвердити зміни відомство поки не може: ряд експертів категорично проти прийняття нового документа. Днями понад 800 членів "Гільдії словесників" - вчителів-філологів і викладачів з різних міст Росії - обрушилися з критикою на Міністерство освіти за перевантаженість програми з літератури, відсутність в ній варіативності і "популярних серед дітей творів". У відомстві пояснили, що зміни знадобилися для виконання доручення президента щодо створення єдиного освітнього простору, а ФГОСи зовсім не скасовують "творчість вчителя". Навіщо знадобилися нові стандарти, ніж незадоволені "словесники" і їхні опоненти - в матеріалі Накануне.RU .

Читайте також:

Обговорення нових стандартів почалося не вчора. Викладачі вузів звикають до ФГОСи "третього покоління" з 2013 р, для вищої освіти проекти стандартів з'являються регулярно - окремо за кожним напрямом підготовки. Зі шкільною освітою складніше: в 2009 р з'явилися ФГОСи другого покоління для 1-4 класів, у 2010 році - для 5-9 класів, в 2012 р - для старших класів. Але до сих пір в стандартах не було конкретики - змісту дисциплін, цю роль виконувала "приблизна основна освітня програма", де вказувалися загальні характеристики кожного предмета, максимальний обсяг навантаження, а у випадку з літературою - перелік творів для вивчення.

Орієнтовна програма служила орієнтиром для авторів робочих навчальних програм. Учитель міг користуватися нею як конструктором, як з кубиків складаючи пункти програми в власний план навчання.

"Учитель має можливість будувати освітній процес різними способами: може вибрати навчально-методичний комплекс (УМК) та слідувати йому, може при необхідності відкоригувати програму обраного УМК і, нарешті, спираючись на ФГОС і приблизну програму, може розробити власну робочу програму відповідно до локальних нормативними правовими актами освітньої організації ", - говорилося в описі до документа.

У Міністерстві освіти і науки вирішили, що належної універсальності попередні ФГОСи укупі з "приблизною програмою« не привносять. Єдність освітнього простору країни, яке гарантує Конституція, вимагає конкретних приписів: що, коли і в якій послідовності вивчати школярам.

"Наповнення ФГОС конкретним змістом дозволить забезпечити єдність освітнього простору на всій території Росії, а також гарантії якості освіти. Зміни, що вносяться до ФГОС, стосуються тільки обов'язкової частини основної освітньої програми. При цьому у шкіл зберігаються свобода і самостійність у формуванні варіативної частини з урахуванням вибору учасників освітніх відносин ", - свідчить повідомлення на сайті Міністерства освіти та науки про минуле 3 жовтня 2017 р засіданні федерального навчально-методичного об'єднання з про йому утворення.

При цьому у шкіл зберігаються свобода і самостійність у формуванні варіативної частини з урахуванням вибору учасників освітніх відносин , - свідчить повідомлення на сайті Міністерства освіти та науки про минуле 3 жовтня 2017 р засіданні федерального навчально-методичного об'єднання з про  йому утворення

Обговорення нових ФГОСи в Міносвіти

На той момент ФГОСи не вистачало конкретики: стандарти загальної освіти отримали всього 35% позитивних відгуків, тому їх вирішено було наповнити змістом і "виключити рамковий характер".

Якраз таки це і не сподобалося експертам - "словесникам" і вони 19 березня 2018 опублікували відкритий лист, де і висловили своє невдоволення ФГОСи з літератури. Члени "Гільдії словесників" звинуватили Міністерства освіти та науки в нелогічності, позбавлення школи варіативності, "нехтуванні основ закону про освіту і академічних свобод, які визначені школам".

"Прочитати та обговорити на уроках всі включені в програму (частина нового стандарту) тексти вдумливо і якісно неможливо. Програма перевантажена творами (235 творів за п'ять років навчання), найчастіше об'ємними і мають складну художню природу. Це виключає можливість повноцінного їх освоєння, створює ризик формального, поверхневого розмови про них на уроці. Твори жорстко прикріплені до класів, в яких вони вивчаються. Однак учні та класи завжди різні, внутрішній вік дитини часто не збігається з Омером класу. Програма виключає літературу, популярну серед дітей: сучасну літературу, літературу, написану для підлітків ", - йдеться у зверненні голови" Гільдії ", головного редактора журналу" Література "Сергія Волкова, яке підписали 819 осіб.

"Словесники" вважають "приблизну основну освітню програму" оптимальним документом і пропонують з його допомогою продовжити розвиток літературної освіти.

"В даний момент вже існує" приблизна програма ", в якій є обов'язковий список літератури. Єдність освітнього простору їм забезпечується, для батьків є гарантії того, що школярі обов'язково прочитають російську класику. Навіщо так сильно розширювати цей список і регламентувати послідовність вивчення, незрозуміло. Невже укладачі хочуть, щоб тексти російської літератури вивчалися поверхово, неглибоко, побіжно? Хіба не є це неповагою до класики? " - дивуються члени "Гільдії" Григорій Маршалик, Антон Скулачев і Ігор Сухих.

Через деякий час на обурене заяву "Гільдії" відреагували в Міносвіти. На засіданні ради 21 березня міністр Ольга Васильєва пояснила, що в новій редакції ФГОС зібраний той мінімум, який зобов'язаний знати кожен учень.

Так, мінімум по літературі - це 235 творів, але "словесники" старанно не помічають того, що велика частина з них - вірші, зазначила Васильєва.

"В" Гільдії словесності "починають верещати і кричати, як ви прибрали варіативність і (хочете) ввести 235 творів з п'ятого по дев'ятий класи, але при цьому сором'язливо замовчуючи, що 2/3 творів - це вірші. Вони (автори листа - прим. ред.) хочуть, напевно, щоб вибір творів в десятому класі був безмежний ", - сказала міністр освіти в ефірі радіо" Вести FM ".

Нові ФГОСи не скасовують творчість вчителя, але важливо зрозуміти, в чому воно полягає, підкреслюють чиновники Міністерства освіти та науки. "Навряд чи воно складається лише в тому, щоб визначати, коли, в який рік навчання повинна вивчатися та чи інша тема з навчального предмета. Справжнє творчість вчителя проявляється в формах організації уроку, різноманітності методик, які він застосовує на уроках", - сказала директор федерального інституту педагогічних вимірювань Оксана Решетнікова.

Справжнє творчість вчителя проявляється в формах організації уроку, різноманітності методик, які він застосовує на уроках, - сказала директор федерального інституту педагогічних вимірювань Оксана Решетнікова

Додати конкретики у ФГОСи просили самі вчителі, розповів заступник президента Російської академії освіти, заступник голови Федерального навчально-методичного об'єднання загальної освіти при Російської академії освіти Віктор Басюк.

"Діючі стандарти з початку свого впровадження в 2010 році викликали чимало запитань у педагогічної спільноти. Частина з них була пов'язана з тим, що ці стандарти відрізнялися від попередніх відсутністю конкретного змісту освіти. Безсумнівно, в нових стандартах було і залишається дуже багато переваг, але вчителі багато говорили про те, що дуже складно розробляти робочу програму, коли сам стандарт не визначає конкретний зміст освіти. тому, незважаючи на те, що є приблизні освітні програми з більш ши Окою деталізацією, Міністерство освіти і науки прийняло рішення включити мінімум змісту в самі стандарти як в нормативні документи ", - розповів експерт кореспонденту проекту" Соціальний навігатор " МІА "Росія Сегодня" .

Над оновленням документа працювали, як стверджують в Міносвіти, більше 300 фахівців: представники Російської академії наук, Російської академії освіти, Федерального інституту педагогічних вимірювань, Московського педагогічного державного університету. Проект нових ФГОС обговорювалося навіть з дітьми - учасниками регіональних етапів всеросійської олімпіади школярів, підкреслила Васильєва.

235 творів на п'ять років - мінімум або перевантаження? Експерти розійшлися в думках.

Список літератури з нових ФГОСи - спірне, погодився з членами "гільдії словесників" президент Всеросійського фонду освіти, доктор педагогічних наук, академік МАНПО, професор Сергій Комков.

У ФГОС по літературі дійсно було внесено немислиму кількість, так званих, літературних творів , які учень повинен вивчити з п'ятого по 11 клас "У ФГОС по літературі дійсно було внесено немислиму кількість, так званих," літературних творів ", які учень повинен вивчити з п'ятого по 11 клас. Багатьох з цих авторів не знають навіть професійні письменники. При цьому зі шкільної програми з літератури були виключені багато творів російської класичної літератури і твори відомих російських письменників. Що, природно, викликало питання: а за яким принципом проводився відбір літературних творів для шкільної програми? Відповісти на це питання до сих пір ніхто не може ", - розповів Накануне.RU Сергій Комков.

Але праведний гнів "словесників" розділили не все: журналіст, один з авторів проекту "Останній дзвоник" Костянтин Сьомін звернув увагу на те, чт про пропонують взаємний 235 класичних творів члени "гільдії".

"[Автори звернення незадоволені] відновленням жорсткого списку досліджуваних авторів, внаслідок чого на корабель сучасності будуть насильно повернуті скинуті з нього: Пушкін, Єсенін, Шолохов, Горький і багато інших" несвоєчасні "прізвища. Діюча зараз асмоловской" Орієнтовна освітня програма "тому і називається приблизною, що окреслює лише дванадцять "обов'язкових" письменників і поетів. Все інше - на розсуд конкретного вчителя. А це дозволяє впарювати дітям хоч віршики Орлуша, хоч прозу Різуна, хот белетристику Акуніна; незадоволені обмеженнями, які новий ФГОС з літератури накладає на творчу фантазію "панів-словесників" і апетити книжкових видавництв. Простіше кажучи, зараз заради абстрактної варіативності потрібно друкувати багато підручників з літератури, а доведеться один або два. І креативити буде складніше, і хайпа на уроках зменшиться ", - написав Костянтин Сьомін на своїй сторінці в" Фейсбуці ".

Так "словесники" коментують обов'язкові до вивчення твори з нових ФГОСи

"Словесники", за словами журналіста, знущаються над підростаючим поколінням - такий висновок Сьомін зробив, вивчивши списки літератури для школярів, складені членами "гільдії":

"Ну ось як вам, припустимо, розповідь" Мова "з нинішньої" Примірної програми "? Автор - хтось В. Голявкіна. Чи не чули про таке? Не біда! Зате діти в курсі:" Хлопці працювали. А Петя сів на сходах. І так сидів. Дуже потрібно працювати! Але сидіти набридло. Він кішку побачив. Зловив її. Показав кішці шиш, посвистів кішці в вухо, подув на неї, скорчив кілька пик, заспівав три пісні, мова показав. Вона його цап лапою по мові! Він відразу співати перестав. Закричав, кішку випустив і помчав до хлопців ... Краще пізно, ніж ніколи! "

Сьомін звернув увагу, що серед незадоволених ФГОСи "словесників" виявився колишній міністр освіти Андрій Фурсенко: днями він запропонував віце-прем'єру Ользі Голодець пригальмувати затвердження нових стандартів.

Професор Сергій Комков здивувався діям колишнього міністра освіти.

"Що стосується позиції колишнього міністра Андрія Фурсенко, то я в неї не вірю! Тому що він особисто був причетний до зміни шкільних ФГОС! І повинен розділити долю відповідальності за те, що зробили чиновники Міністерства освіти та науки", - заявив Сергій Комков.

Сторону Міністерства освіти в суперечці про нові ФГОСи зайняла Національна батьківська асоціація, яка в 2015 р просила міністра освіти Дмитра Ліванова зробити процес навчання "максимально універсальним", щоб при переході з однієї школи в іншу дитина не потрапляв в стресову ситуацію.

"Нас почули. Розроблений ФГОС - це відповідь на запит батьківського співтовариства, рішення, спрямоване на створення по-справжньому єдиного освітнього простору, в якому вчителі, діти та батьки орієнтуються на чітко сформульовані цілі, завдання та результати освіти. Нам незрозуміла метушня навколо проекту, звинувачення авторів в непрофесіоналізмі і прагненні урізати академічні свободи вчителя і права вибору освітніх траєкторій. ФГОС - мінімальний, чіткий набір необхідного, нижче якого не має права опустити з ою планку жоден педагог. Але ж вище-то можна! " - сказано в зверненні асоціації.

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що проект нових ФГОСи буде допрацьований і розглянутий повторно. Пропозиції щодо вдосконалення документа будуть внесені до 28 березня.

Ворів на 5 років - мінімум або перевантаження?
Хіба не є це неповагою до класики?
Ворів на п'ять років - мінімум або перевантаження?
Що, природно, викликало питання: а за яким принципом проводився відбір літературних творів для шкільної програми?
Чи не чули про таке?

Новости