25 найбільших нафтогазових компаній світу і Володимир Путін

  1. 25 найбільших нафтогазових компаній світу і Володимир Путін

авторизація




25 найбільших нафтогазових компаній світу і Володимир Путін

Forbes склав рейтинг найбільших нафто- і газодобувних компаній світу і пояснив, чого хоче від світової енергетики російський президент.
Forbes вперше склав рейтинг 25 найбільших нафтових і газових компаній планети за обсягом видобутку. У рейтингу, опублікованому Forbes.com, три російські компанії, одна з яких потрапила до першої трійки. Рейтинг супроводжується невеликим дослідженням того, як російський президент Володимир Путін впливає на світовий енергетичний ринок. Наводимо його повністю.
Після побіжного ознайомлення з рейтингом стає очевидно, що президент Росії Володимир Путін безсумнівно є наймогутнішою людиною в енергетичній галузі світу. Фундамент влади російського президента складають дві компанії - «Газпром» і «Роснефть» (№2 та №15 рейтингу відповідно). Їх акції можуть торгуватися на біржі, але контрольний пакет все одно залишається в руках уряду країни, а значить, і самого Путіна. Певний вплив він має і на найбільшу в країні приватну нафтову компанію «Лукойл». Засновник і президент «Лукойлу» Вагіт Алекперов регулярно консультується з Путіним.
Однак вплив російського президента виходить далеко за межі його країни. Наприклад, у Royal Dutch Shell (№7) є довга історія стосунків з «Газпромом» в розробці нафтогазових проектів на Сахаліні. ExxonMobil (№4) сформувала альянс з "Роснефтью" для освоєння арктичних шельфів і масштабних покладів сланцевого газу в Сибіру, ​​які за своїм обсягом можуть перевищувати аналогічні родовища в Північній Дакоті в 80 разів. За словами представників Exxon, в середньостроковій перспективі в цей проект може бути вкладено понад $ 500 млрд. Схожі домовленості у «Роснефти» є з норвезьким державним гігантом Statoil (№20) і італійської Eni (№19). Путін особисто був присутній при підписанні всіх цих контрактів.
Eni налаштована особливо дружелюбно по відношенню до Кремля завдяки дружнім стосункам Путіна з колишнім прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі. Путін заявляв, що ініційоване поліцією розслідування сексуальних зв'язків Берлусконі, яке стало однією з причин його відставки, було організовано «через заздрощі». Дружні зв'язки політиків допомогли «Газпрому» домовитися з Eni про розвиток декількох бізнес-ініціатив в північній Африці, особливо в Лівії. В результаті Путін люто відреагував на участь НАТО в поваленні режиму лівійського диктатора Муаммара Каддафі.
Каддафі, втім, лише один з численних авторитарних приятелів Путіна. У 2010 році Путін і президент Венесуели Уго Чавес домовилися, що Росія буде продавати латиноамериканській країні зброю і енергетичні технології, а також допоможе побудувати атомну електростанцію. Рік по тому «Газпром» і «Роснефть» надали кредит на суму $ 4 млрд місцевому нафтовому монополісту Petroleos de Venezuela (№22 у рейтингу) в обмін на доступ до різноманітних родовищ корисних копалин.
А що щодо Близького Сходу? У Путіна склалися складні і трохи напружені відносини з ОПЕК. Росія не є членом картелю, хоча ще зовсім недавно експортувала більше нафти, ніж Саудівська Аравія, часто вступаючи в пряму конкуренцію з компанією Saudi Aramco (№1) за клієнтів на Далекому Сході. Нещодавно, однак, Путін заявив, що Росія готова співпрацювати з альянсом. «ОПЕК трохи дратує те, що ми, не будучи членом цієї організації, проте впливаємо на нафтові ціни. Але в майбутньому ми будемо співпрацювати з ними », - зазначив він. Кілька років тому він також спробував умовити газових гігантів Qatar Petroleum (№17) і National Iranian Oil Company (№3) створити газовий аналог ОПЕК. Але цим планам не судилося збутися.
Але все це було до того, як бум сланцевого газу в США повністю почав міняти ландшафт індустрії. Азіатські країни на кшталт Японії і Кореї платять зараз близько $ 14 за тисячу кубічних футів (28,32 куб. М) катарського газу. «Газпром» бере зі своїх європейських клієнтів близько $ 12. Порівняйте це з цінами в США, де аналогічний обсяг газу коштує менше ніж в $ 3. «Сланцева революція» представляє головну загрозу могутності Путіна. Як тільки американські компанії почнуть активний експорт, у «Газпрому» з'явиться серйозний конкурент.
Тому немає нічого дивного в тому, що Путін і його соратники ведуть активну агітацію проти сланцевого газу. Два роки тому заступник глави «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що використовувана для видобутку сланцевого газу технологія гідравлічного розриву пласта загрожує ґрунтовим водам. Телеканал Russia Today, пропагандистський рупор Кремля на Заході, зі свого боку вибухнув циклом з кількох історій про екологічні наслідки подібного методу. Не варто сумніватися: тон і інтонація дуже сильно зміняться, коли Exxon і Statoil почнуть видобувати сланцевий газ в Сибіру. Екологія не змусить Володимира Путіна позбутися «Газпрому» і «Роснефти» в списку 25 найбільших нафтових компаній світу.

1. Saudi Aramco - 12,5 млн барелів на день
Saudi Aramco - найбільша енергетична компанія в світі з щоденною виручкою понад $ 1 млрд. На найбільшому родовищі компанії видобувається 5 млн барелів на добу.
2. «Газпром» - 9,7 млн барелів на день
Російський «Газпром» є найбільшим в світі виробником природного газу. Монополія "Газпрому" на постачання газу в більшу частину Європи надає президенту Володимиру Путіну важіль для тиску в регіоні. Прибуток «Газпрому» - понад $ 40 млрд на рік.
3. National Iranian Oil Co. - 6,4 млн барелів на день
Іран був змушений скоротити видобуток нафти через міжнародні санкції, але все одно залишається одним з ключових світових постачальників нафти і газу. Для обходу санкцій Туреччина та Індія, за деякими даними, платять за іранську нафту золотом.
4. ExxonMobil - 5,3 млн барелів на день
Щорічний прибуток Exxon $ 40 млрд чи не здається величезною, якщо врахувати, що продають вони на $ 400 млрд. У квітні минулого року генеральний директор Exxon Рекс Тіллерсон зустрічався з Володимиром Путіним, щоб узгодити спільне підприємство між Exxon і російським нафтовим гігантом «Роснефтью», контрольованим державою.
5. PetroChina - 4,4 млн барелів на день
PetroChina має найвищу ринкову капіталізацію серед усіх публічних нафтових гігантів, крім того, вона є найбільшою серед трьох контрольованих китайським державою нафтових компаній. PetroChina вже виробляє більше нафти, ніж ExxonMobil, а завдяки покладів сланцевого газу в Китаї може коли-небудь почати змагатися з «Газпромом» за статус ключової газової сили регіону.

6. BP - 4,1 млн барелів на день
Роберт Дадлі намагається струсити British Petroleum: продаж активів, врегулювання позовів, обіцянки поліпшень. Але ВР, можливо, недовго збереже видобуток в 4,1 млн барелів на день, так як Дадлі веде переговори про продаж 50% акцій російського підприємства ТНК-ВР, яка забезпечує чверть видобутку компанії.
7. Royal Dutch Shell - 3,9 млн барелів на день
Shell розраховує цього літа розпочати буріння свердловин в Чукотському морі, до якого компанія готувалася протягом декількох років.
8. Pemex - 3,6 млн барелів на день
Видобуток найбільшого родовища Мексики впала з 2 млн барелів на день приблизно до 600 000, але державна Pemex планує відшкодувати недостачу за рахунок інших родовищ.
9. Chevron - 3,5 млн барелів на день
Chevron купила Atlas Petroleum в 2010 році за $ 4,3 млрд, щоб отримати землю з величезними покладами сланцю. У зв'язку з низькими цінами на газ деякі експерти очікують від компанії великих угод в найближчому майбутньому.
10. Kuwait Petroleum Corp. - 3,2 млн барелів на день
Родовища Кувейту сильно постраждали від пожеж, влаштованих військами Саддама Хусейна в 1990 році. Найбільше родовище Кувейту як і раніше експлуатується Chevron.
11. Abu Dhabi National Oil Co. - 2,9 млн барелів на день
Абу-Дабі є владним центром Об'єднаних Арабських Еміратів. В даний час країна намагається використати своє стратегічно вдале положення поруч з Ормузькою протокою і будує трубопровід в Фуджейру, щоб обійти блокаду з боку Ірану.
12. Sonatrach - 2,7 млн барелів на день
Основний видобуток Алжирської національної енергетичної компанії - природний газ, більшу частину якого Алжир експортує в Європу.
13. Total - 2,7 млн барелів на день
Після того як президент Франції Франсуа Олланд ввів нові податки на запаси нафти, генеральний директор Total Крістоф де Маржері заявив, що цей крок буде коштувати Total близько $ 200 млн в 2012 році і зашкодить і без того слабкому нафтопереробному сектору Франції.
14. Petrobras - 2,6 млн барелів на день
Колишній генеральний директор Petrobras Серджіо Габріелла в лютому минулого року передав естафету новому керівнику Марії дас Грасас Сілва Фостер. Тепер компанія планує розробляти сверхглубокие морські нафтові родовища.

15. «Роснефть» - 2,6 млн барелів на день
Державна «Роснефть» - одна з найбільших російських нафтових компаній. У червні президент Росії Володимир Путін брав участь у підписанні угоди про організацію спільного підприємства між «Роснефтью» і ExxonMobil для розвідки гігантських нафтоносних сланців.
16. Iraqi Oil Ministry - 2,3 млн барелів на день
Ірак, швидше за все, потрапить до лав найбільших світових видобувачів, коли приступить до розробки гігантських, але поки що простоюють родовищ.
17. Qatar Petroleum - 2,3 млн барелів на день
Катар постачає скраплений природний газ всій земній кулі. Ця країна і Іран володіють найбільшими в світі покладами природного газу, що знаходяться під Перською затокою.
18. «Лукойл» - 2,2 млн барелів на день
«Лукойл» був створений в 1991 році Вагітом Алекперовим, колишнім заступником міністра нафтової промисловості Радянського Союзу. Алєкперов досі керує компанією і володіє 20% акцій вартістю близько $ 13 млрд. Хоча «Лукойл» належить інвесторам, Алекперов і раніше ходить консультуватися з Володимиром Путіним.
19. Eni - 2,2 млн барелів на день
Eni - італійська нафтової чемпіон. За останні роки генеральний директор компанії Паоло Скароні створив ряд великих спільних підприємств, в тому числі з венесуельською PDVSA і «Роснефтью».
20. Statoil - 2,1 млн барелів на день
Основний власник Statoil - норвезький уряд, йому належить 67% акцій. Останнім часом Statoil активно інвестує в енергетичні компанії США. Крім того, в травні генеральний директор Хельге Лунд підписав угоду про новий спільному підприємстві з «Роснефтью», і тут не обійшлося без участі Путіна.
21. ConocoPhillips - 2 млн барелів на день
Доходи за 2011 рік американської транснаціональної енергетичної корпорації ConocoPhillips склали $ 251 млрд. У цьому році ConocoPhillips виділила нафтопереробну компанію Phillips 66, щоб сфокусуватися на upstream.
22. Petroleos de Venezuela - 1,9 млн барелів на день
Нафтову компанію Венесуели, відому як PDVSA, іноді можна сплутати з особистої скарбничкою президента Уго Чавеса, який, наприклад, витягав капітал з компанії для оплати соціальних програм. Видобуток компанії з 1998 року впала на 25%.
23. Sinopec - 1,6 млн барелів на день
Sinopec - найбільший нафтопереробник Китаю. Цього року Sinopec вийшла зі спільного підприємства з Devon Energy, що займається сланцями.

24. Nigerian National Petroleum - 1,4 млн барелів на день
В рамках боротьби з корупцією в нафтовій індустрії Нігерії президент країни Гудлак Джонатан нещодавно звільнив кількох керівників NNPC.
25. Petronas - 1,4 млн барелів на день
Petronas останнім часом значно розширилася за кордоном і зараз набуває газову канадську компанію Progress Energy за $ 5,4 мільярда.

Повернутися в розділ



Вибране

"Будучи президентом компанії« Росшельф », я наполіг на тому, що розробляти Штокманівське газоконденсатне родовище повинні ми, а не західні компанії. Нехай це спочатку обійшлося дорожче, але ми створили тисячі робочих місць. Підняли і« Севмаш », в цеху якого міг би поміститися храм Христа Спасителя ".

Євген Веліхов, академік, про розробку Штокманівського родовища (проект "Газпрому", Total і Statoil був заморожений в 2012 р, так і не розпочавшись).





Диверсифікація по-Якутськ: президент Якутії Єгор Борисов про перспективи нафтогазової галузі в республіці
Володимир Фейгін: глобальні зрушення: як встигнути за мінливим газовим ринком

Всеволод Черепанов:
«Газпром» не втрачає
надії на великі відкриття

А що щодо Близького Сходу?

Новости