3.9. Перший закон термодинаміки

  1. Головна онлайн підручники База репетиторів Росії Тренажери з фізики Підготовка до ЄДІ 2017 онлайн

Головна онлайн підручники База репетиторів Росії Тренажери з фізики Підготовка до ЄДІ 2017 онлайн


Глава 3. Молекулярна фізика і термодинаміка

термодинаміка

3.9. Перший закон термодинаміки

На рис. 3.9.1 умовно зображені енергетичні потоки між виділеної термодинамічної системою і навколишніми тілами. Величина Q> 0, якщо тепловий потік направлений в сторону термодинамічної системи. Величина A> 0, якщо система здійснює позитивну роботу над оточуючими тілами.

Малюнок 3.9.1.

Обмін енергією між термодинамічною системою і навколишніми тілами в результаті теплообміну і яку здійснюють роботи

Якщо система обмінюється теплом з оточуючими тілами і робить роботу (позитивну або негативну), то змінюється стан системи, т. Е. Змінюються її макроскопічні параметри (температура, тиск, об'єм). Так як внутрішня енергія U однозначно визначається макроскопічними параметрами, котрі характеризують стан системи, то це означає, що процеси теплообміну і здійснення роботи супроводжуються зміною Δ U внутрішньої енергії системи.

Перший закон термодинаміки є узагальненням закону збереження і перетворення енергії для термодинамічної системи. Він формулюється так:

Зміна Δ U внутрішньої енергії неізольованою термодинамічної системи дорівнює різниці між кількістю теплоти Q, переданої системі, і роботою A, досконалою системою над зовнішніми тілами.

Співвідношення, що виражає перший закон термодинаміки, часто записують в іншій формі:

Кількість теплоти, отримане системою, йде на зміну її внутрішньої енергії і здійснення роботи над зовнішніми тілами.

Перший закон термодинаміки є узагальненням дослідних фактів. Згідно з цим законом, енергія не може бути створена або знищена; вона передається від однієї системи до іншої і перетворюється з однієї форми в іншу. Важливим наслідком першого закону термодинаміки є твердження про неможливість створення машини, здатної здійснювати корисну роботу без споживання енергії ззовні і без будь-яких змін всередині самої машини. Така гіпотетична машина отримала назву вічного двигуна (perpetuum mobile) першого роду. Численні спроби створити таку машину незмінно закінчувалися провалом. Будь-яка машина може здійснювати позитивну роботу A над зовнішніми тілами тільки за рахунок одержання деякої кількості теплоти Q від навколишніх тіл або зменшення Δ U своєї внутрішньої енергії.

Застосуємо перший закон термодинаміки до ізопроцессам в газах.

  1. У Ізохоричний процесі (V = const) газ роботи не робить, A = 0. Отже,

    Тут U (T1) і U (T2) - внутрішні енергії газу в початковому і кінцевому станах. Внутрішня енергія ідеального газу залежить тільки від температури (закон Джоуля). При Ізохоричний нагріванні тепло поглинається газом (Q> 0), і його внутрішня енергія збільшується. При охолодженні тепло віддається зовнішнім тілам (Q <0).

  2. У изобарном процесі (p = const) робота, що здійснюються газом, виражається співвідношенням

    Перший закон термодинаміки для ізобарного процесу дає:

    При изобарном розширенні Q> 0 - тепло поглинається газом, і газ здійснює позитивну роботу. При изобарном стисненні Q <0 - тепло віддається зовнішнім тілам. В цьому випадку A <0. Температура газу при изобарном стисненні зменшується, T2 <T1; внутрішня енергія убуває, Δ U <0.

  3. В ізотермічному процесі температура газу не змінюється, отже, не змінюється і внутрішня енергія газу, Δ U = 0.

    Перший закон термодинаміки для ізотермічного процесу виражається співвідношенням

Кількість теплоти Q, отриманої газом в процесі ізотермічного розширення, перетворюється в роботу над зовнішніми тілами. При ізотермічному стисканні робота зовнішніх сил, вироблена над газом, перетворюється в тепло, яке передається оточуючим тілам.

Поряд з ізохорним, Ізобаричний і ізотермічним процесами в термодинаміки часто розглядаються процеси, що протікають під час відсутності теплообміну з оточуючими тілами. Судини з теплонепроніцаемимі стінками називаються адіабатичними оболонками, а процеси розширення або стиснення газу в таких судинах називаються адіабатичними.

Модель. адіабатичний процес

В адіабатичному процесі Q = 0; тому перший закон термодинаміки приймає вид

т. е. газ здійснює роботу за рахунок зменшення його внутрішньої енергії.

На площині (p, V) процес адіабатичного розширення (або стиснення) газу зображується кривої, яка називається адіабати. При адіабатичному розширенні газ здійснює позитивну роботу (A> 0); тому його внутрішня енергія зменшується (Δ U <0). Це призводить до зниження температури газу. Внаслідок цього тиск газу при адіабатичному розширенні зменшується швидше, ніж при ізотермічному (рис. 3.9.2).

Малюнок 3.9.2.

Сімейства ізотерм (червоні криві) і адіабат ​​(сині криві) ідеального газу

У термодинаміки виводиться рівняння адіабатичного процесу для ідеального газу. У координатах (p, V) це рівняння має вигляд

Це співвідношення називають рівнянням Пуассона. Тут γ = C p / CV - показник адіабати, C p і CV - теплоємності газу в процесах з постійним тиском і з постійним об'ємом ( см. §3.10 ). Для одноатомного газу для двухатомного для багатоатомного

Робота газу в адіабатичному процесі просто виражається через температури T1 і T2 початкового і кінцевого станів:

Адіабатичний процес також можна віднести до ізопроцессам. У термодинаміки важливу роль відіграє фізична величина, яка називається ентропією ( см. §3.12 ). Зміна ентропії в будь-якому квазістатичному процесі дорівнює наведеному тепла Δ Q / T, отриманого системою. Оскільки на будь-якій ділянці адіабатичного процесу Δ Q = 0, ентропія в цьому процесі залишається незмінною.

Адіабатичний процес (так само, як і інші ізопроцесси) є процесом квазистатическим. Всі проміжні стану газу в цьому процесі близькі до станів термодинамічної рівноваги ( см. §3.3 ). Будь-яка точка на адіабаті описує рівноважний стан.

Не всякий процес, проведений в адіабатичній оболонці, т. Е. Без теплообміну з оточуючими тілами, задовольняє цій умові. Прикладом неквазістатіческого процесу, в якому проміжні стану нерівноважні, може служити розширення газу в порожнечу. На рис. 3.9.3 зображена жорстка адіабатична оболонка, що складається з двох сполучених посудин, розділених вентилем K. У первісному стані газ заповнює один з судин, а в іншій посудині - вакуум. Після відкриття вентиля газ розширюється, заповнює обидва судини, і встановлюється новий рівноважний стан. У цьому процесі Q = 0, тому що немає теплообміну з оточуючими тілами, і A = 0, тому що оболонка не деформуються. З першого закону термодинаміки випливає: Δ U = 0, т. Е. Внутрішня енергія газу залишилася незмінною. Так як внутрішня енергія ідеального газу залежить тільки від температури, температура газу в початковому і кінцевому станах однакова - точки на площині (p, V), що зображують ці стани, лежать на одній изотерме. Всі проміжні стану газу нерівноважні і їх не можна зобразити на діаграмі.

Розширення газу в порожнечу - приклад незворотного процесу. Його не можна провести в протилежному напрямку.

Малюнок 3.9.3.

Розширення газу в порожнечу



Новости