4.1 Добровільне особисте страхування

4.1 Добровільне особисте страхування

Відповідно до ст.934 Цивільного кодексу України за договором особистого страхування одна сторона (страховик) зобов'язується за обумовлену договором плату (страхову премію), що сплачується іншою стороною (страхувальником), виплатити одноразово або виплачувати періодично обумовлену договором суму (страхову суму) у разі заподіяння шкоди життю або здоров'ю самого страхувальника або іншого названого в договорі громадянина (застрахованої особи), досягнення нею певного віку або настання в його житті іншого передбаченого договором події (з трахового випадку).

На практиці організації в основному укладають наступні види договорів добровільного страхування:

• добровільного особистого страхування;

• страхування життя працівників;

• недержавного пенсійного забезпечення.

Порядок платежів за договорами добровільного і обов'язкового страхування різний.

Відносно платежів за договорами добровільного страхування (недержавного пенсійного забезпечення) в НК РФ встановлені суворі умови і обмеження, при дотриманні яких ці платежі будуть враховуватися в цілях оподаткування (таблиця 4.1).

1)

Одним з обов'язкових умов для всіх видів добровільного страхування є наявність ліцензій у страхових організацій і недержавних пенсійних фондів на ведення відповідних видів діяльності. Відповідно до ст.32 Закону Російської Федерації від 27.11.1992 N 4015-1 «Про організацію страхової справи в Російській Федерації» федеральна служба страхового нагляду видає страховикам ліцензії на всі види добровільного страхування.

Іншою важливою умовою договору добровільного страхування для цілей оподаткування є його термін. Так, для цілей оподаткування податком на прибуток у разі скорочення терміну дії договору довгострокового страхування життя, договору пенсійного страхування або договору недержавного пенсійного забезпечення або їх розірвання внески роботодавця за такими договорами, раніше включені до складу витрат, визнаються такими, що підлягають оподаткуванню з моменту скорочення термінів цих договорів або їх розірвання.

Добровільне медичне страхування працівників.

Відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності організацій та Інструкцією щодо його застосування, затвердженими Наказом Мінфіну Росії від 31 жовтня 2000 р N 94н, облік операцій, пов'язаних з добровільним медичним страхуванням працівників організації, ведеться з використанням рахунку 76 «Розрахунки з іншими дебіторами », субрахунок 1« Розрахунки по майновому і особистому страхуванню ».

Сплата страхових внесків відображається за дебетом рахунка 76-1 і кредиту рахунків з обліку грошових коштів: 50 «Каса» або, наприклад, 51 «Розрахунковий рахунок».

Витрати організації у вигляді сплачених страхових внесків на добровільне медичне страхування працівників для цілей бухгалтерського обліку визнаються витратами по звичайних видах діяльності.

Зверніть увагу, що витрати, понесені організацією в звітному періоді, але які відносяться до наступних звітних періодів, в бухгалтерському обліку відображаються як витрати майбутніх періодів і підлягають списанню в порядку, передбаченому облікової політикою організації протягом періоду, до якого вони належать.

У бухгалтерському обліку витрати майбутніх періодів відображаються з використанням рахунку 97, до якого доцільно відкрити окремий субрахунок, наприклад 97-1 «Витрати по добровільному медичному страхуванню працівників», за дебетом якого в кореспонденції з кредитом рахунку 76-1 враховуються суми перерахованих страхових внесків.

Надалі сума, врахована за дебетом рахунка 97-1, підлягає включенню до складу витрат організації за дебетом рахунків обліку витрат в залежності від приналежності застрахованих працівників до того чи іншого структурного підрозділу організації:

- працівників цехів основного виробництва - рахунок 20;

- працівників допоміжних виробництв - рахунок 23;

- управлінського персоналу цехів, виробничого персоналу, зайнятого обслуговуванням виробництва, - рахунок 25;

- управлінського персоналу організації - рахунок 26;

- працівників обслуговуючих виробництв і господарств - рахунок 29;

- працівників торгових організацій - рахунок 44.

Приклад. [20] Організація 1 лютого 2006 уклала на один рік договори медичного страхування працівників. Сума сплачених страхових внесків склала 30 000 руб., В тому числі страхові внески, що сплачуються за договорами страхування працівників основного виробництва, - 15 000 руб .; управлінського персоналу цехів - 5000 руб .; управлінського персоналу організації - 10 000 руб.

Страхові внески сплачено одноразово: готівкою - 10 000 руб., Перерахуванням з розрахункового рахунку - 20 000 руб.

У бухгалтерському обліку організації повинні бути зроблені такі записи:

Д 76-1 - До 50 - 10 000 руб. - перераховані страхові внески з каси;

Д 76-1 - До 51 - 20 000 руб. - перераховані страхові внески з розрахункового рахунку;

Д 97-1 - До 76-1 - 30 000 руб. - включені до складу витрат майбутніх періодів витрати по страхуванню працівників;

Д 20 - До 97-1 - 1250 руб. (15 000 руб .: 12 міс.) - списана відповідна частина витрат майбутніх періодів, що припадає на договори, укладені на користь працівників основного виробництва;

Д 25 - До 97-1 - 416,67 руб. (5000 руб .: 12 міс.) - списана відповідна частина витрат майбутніх періодів, що припадає на договори, укладені на користь управлінського персоналу цехів;

Д 26 - До 97-1 - 833,33 руб. (10 000 руб .: 12 міс.) - списана відповідна частина витрат майбутніх періодів, що припадає на договори, укладені на користь управлінського персоналу організації.

Останні три операції відображаються в бухгалтерському обліку організації щомісяця протягом усього терміну дії укладених договорів добровільного медичного страхування.

Податок на прибуток. Відповідно до п.16 ст.255 НК РФ до витрат на оплату праці відносяться суми платежів (внесків) за договорами добровільного особистого страхування працівників, що укладаються на строк не менше одного року, що передбачають оплату страховиками медичних витрат застрахованих працівників. Ці суми включаються до складу витрат у розмірі, що не перевищує 3% суми витрат на оплату праці. При розрахунку граничної величини витрат самі внески до складу витрат на оплату праці не включаються. Крім того, до складу витрат на оплату праці включаються також платежі за договорами добровільного особистого страхування, що укладаються виключно на випадок настання смерті застрахованої особи або втрати ним працездатності в зв'язку з виконанням ним трудових обов'язків. Такі платежі включаються до складу витрат у розмірі 10 000 руб. в рік на одного працівника.

Сума внесків, що перевищує ліміт, відповідно до ПБО 18/02 є постійною різницею. Граничну величину страхових внесків слід визначати кожен раз при розрахунку податку на прибуток, так як протягом року сума страхових внесків та витрат на оплату праці може змінюватися. У зв'язку з цим сума постійних податкових зобов'язань повинна коректуватися.

Найчастіше сума страхової премії сплачується одноразово разовим платежем. У бухгалтерському обліку такі витрати враховуються за дебетом рахунка 97 «Витрати майбутніх періодів» і підлягають списанню рівномірно протягом терміну дії договору. Для цілей оподаткування податком на прибуток такі витрати також враховуються рівномірно протягом терміну дії договору (п.6 ст.272 НК РФ).

Приклад. [21] Організація перерахувала 1 лютого 2004 р страхову премію за договором добровільного медичного страхування своїх працівників у розмірі 240 000 руб. Договір укладено строком на один рік. Щомісячна сума витрат на оплату праці з 1 лютого по 30 вересня 2004-м становить 600 000 руб. Щомісячний фонд оплати праці за жовтень - грудень 2004 року - по 700 000 руб. Результати розрахунку наведені в таблиці 4. 2.

2

ЄСП. Відповідно до пп.7 п.1 ст.238 НК РФ не підлягають обкладанню ЄСП суми страхових платежів (внесків) платника податків за договорами добровільного особистого страхування працівників, що укладаються на строк не менше одного року, що передбачають оплату страховиками медичних витрат цих застрахованих осіб. Якщо договори укладені на термін менше року, то на підставі п.3 ст.236 НК РФ платити з таких внесків ЄСП все одно не треба, так як страхові внески за такими договорами не зменшують оподатковуваний прибуток.

питання: [22] Організація уклала зі страховою компанією договір добровільного медичного страхування на користь своїх працівників. За умовами вищевказаного договору страхова компанія оплатила санаторно-курортні путівки застрахованим працівникам організації в рахунок, як вказала страхова компанія, оплати вартості реабілітаційного лікування після хвороби за страховою подією. Чи підлягають включенню в податкову базу по єдиному соціальному податку суми виплат на придбання санаторно-курортних путівок?

Положеннями абз. 2 п. 1 ст. 237 НК РФ передбачено, що при визначенні податкової бази враховуються будь-які виплати і винагороди (за винятком сум, зазначених у ст. 238 цього Кодексу), незалежно від форми, в якій здійснюються ці виплати, зокрема, повна або часткова оплата товарів (робіт , послуг, майнових чи інших прав), призначених для фізичної особи - працівника, в тому числі комунальних послуг, харчування, відпочинку, навчання в його інтересах, оплата страхових внесків за договорами добровільного страхування (за винятком сум страхових вз носів, зазначених в пп. 7 п. 1 ст. 238 НК РФ).

Згідно з пп. 7 п. 1 ст. 238 НК РФ не підлягають оподаткуванню суми платежів (внесків) платника податків за договорами добровільного особистого страхування працівників, що укладаються на строк не менше одного року, що передбачають оплату страховиками медичних витрат цих застрахованих осіб; суми платежів (внесків) платника податків за договорами добровільного особистого страхування працівників, що укладаються виключно на випадок настання смерті застрахованої особи або втрати застрахованою особою працездатності у зв'язку з виконанням ним трудових обов'язків.

Відповідно до ст. 3 Закону РФ від 28.06.1991 N 1499-1 «Про медичне страхування громадян у Російській Федерації» об'єктом добровільного медичного страхування є страховий ризик, пов'язаний з витратами на надання медичної допомоги при виникненні страхового випадку.

При відсутності доказів, що підтверджують настання страхового випадку, що спричинило втрату здоров'я застрахованої особи відповідно до медичного висновку, положення пп. 7 п. 1 ст. 238 НК РФ не застосовуються.

Для обґрунтування проведених виплат страховою компанією представлені страхові медичні картки та довідки лікувальних установ (поліклінік) про необхідність реабілітаційного лікування, в той час як страхова подія означає випадковість настання страхового ризику.

В даному випадку застрахованим особам видавалися санаторно-курортні путівки, що свідчить про відсутність страхового ризику, що є об'єктом добровільного медичного страхування.

Таким чином, суми виплат на придбання санаторно-курортних путівок підлягають включенню в податкову базу по єдиному соціальному податку з підстав, передбачених п. 1 ст. 237 НК РФ.

ПДФО. Відповідно до п.3 ст.213 НК РФ якщо страхування фізичних осіб провадиться роботодавцем за договорами добровільного медичного страхування, яка передбачає відшкодування шкоди життя і здоров'ю застрахованих фізичних осіб і (або) медичних витрат застрахованих фізичних осіб (за винятком оплати санаторно-курортних путівок) , то незалежно від терміну договору внески, що перераховуються роботодавцем, ПДФО не обкладаються. Доходи за такими договорами, за винятком оплати санаторно-курортних путівок, також не обкладаються ПДФО. Таким чином, оплата медичних витрат по добровільному медичному страхуванню у вигляді санаторно-курортного лікування з метою реабілітації в медичних установах згідно з висновком лікаря підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку.

Приклад. Організація в 2003 р оплатила страхові внески за договором добровільного медичного страхування, укладеним на один рік, за двох своїх співробітників:

Серьогіна А.Н. - 46 000 руб .;

Михайлов К.Е. - 23 000 руб.

В Протягом 2003 р Серьогіна пройшла курс амбулаторного лікування на суму 5000 руб. Михайлов пройшов курс лікування в стаціонарі на суму 7000 руб. Крім того, в рамках договору страхування Михайлову згідно з висновком лікаря було надано путівку в санаторій вартістю 15 000 руб.

При розрахунку ПДФО до оподатковуваного доходу Михайлова буде додана сума 15 000 руб., Що дорівнює вартості путівки в санаторій.

Бухгалтерський облік операцій, пов'язаних зі страхуванням членів сімей працівників.

«Сплачені страхові внески не можуть бути визнані витратами по звичайних видах діяльності організації і відображаються як інші витрати за дебетом рахунка 91-2" Інші витрати "в кореспонденції з кредитом рахунку 97-1. У цьому відмінність зазначених операцій на рахунках бухгалтерського обліку від операцій зі страхування працівників.

З огляду на, що витрати на добровільне медичне страхування членів сімей не враховуються для цілей оподаткування, сплачені внески відповідно до п. 4 Положення з бухгалтерського обліку «Облік розрахунків з податку на прибуток» ПБУ 18/02, затвердженого Наказом Мінфіну Росії від 19 листопада 2002 р . N 114н, визнаються постійними різницями, виключає з розрахунку податкової бази по податку на прибуток як звітного, так і наступних звітних періодів. Постійні різниці звітного періоду відображаються в бухгалтерському обліку відокремлено (в аналітичному обліку відповідного рахунку активів і зобов'язань, в оцінці яких виникла постійна різниця). Стосовно до даної ситуації - на рахунку 91.

Виникнення постійної різниці призводить до утворення постійного податкового зобов'язання, яке відповідно до п. 7 ПБУ 18/02 дорівнює величині, яка визначається як добуток постійної різниці, що виникла у звітному періоді, на ставку податку на прибуток, встановлену законодавством РФ про податки і збори і діє на звітну дату.

Постійні податкові зобов'язання відображаються в бухгалтерському обліку за дебетом рахунка 99 «Прибутки та збитки», субрахунок 3 «Постійне податкове зобов'язання», в кореспонденції з кредитом рахунку 68 «Розрахунки по податках і зборах», субрахунок 3 «Розрахунки з податку на прибуток». » [23]

Приклад. Організація 1 лютого 2006 уклала на один рік договори медичного страхування членів сімей працівників. Сума сплачених страхових внесків склала 10 000 руб. Оплата страхових внесків проведена одноразово шляхом перерахування грошових коштів з розрахункового рахунку.

У бухгалтерському обліку організації повинні бути зроблені такі записи:

Д 76-1 - До 51 - 10 000 руб. - перераховані кошти в страхову організацію;

Д 97-1 - До 76-1 - 10 000 руб. - включені до складу витрат майбутніх періодів витрати по страхуванню працівників;

Д 20 - До 97-1 - 833,33 руб. (10 000 руб .: 12 міс.) - списана відповідна частина витрат майбутніх періодів (щомісяця протягом терміну дії договорів);

Д 20 - До 97-1 - 200 руб. (833,33 руб. Х 24%) - відображено постійне податкове зобов'язання (щомісяця протягом терміну дії договорів).

питання: [24] Чи дійсно сума страхових внесків, сплачених організацією за договорами добровільного медичного страхування, що укладаються на користь членів сім'ї працівників (подружжя, дітей), підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб? Як при цьому утримати податок у неповнолітньої дитини?

Пунктом 3 ст.213 НК РФ передбачено, що при визначенні податкової бази по податку на доходи фізичних осіб не враховуються суми страхових внесків, якщо зазначені суми вносяться за фізичних осіб з коштів роботодавців за договорами добровільного страхування, які передбачають відшкодування шкоди життю і здоров'ю застрахованих фізичних осіб і (або) медичних витрат застрахованих фізичних осіб.

Таким чином, з дослівного прочитання вищенаведеної норми випливає, що звільнення від оподаткування страхових внесків можливо тільки, якщо їх оплату справив роботодавець - фізична особа чи юридична особа, яка вступила в трудові відносини з працівником (ст.20 ТК РФ).

Оскільки подружжя, батьки, діти (т. Е. Члени сім'ї) працівників не перебувають з організацією у трудових відносинах, суми страхових внесків, сплачені організацією за договорами добровільного медичного страхування, укладених на користь зазначених осіб, підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб у загальновстановленому порядку (Лист МНС Росії від 4 лютого 2004 р N 04-2-07 / 65).

Якщо фізична особа, на користь якої організація уклала договір добровільного медичного страхування і справила сплату страхових внесків, є неповнолітнім, то фактичну сплату податку за нього зобов'язані будуть зробити його законні представники.

Законними представниками неповнолітнього платника податків - фізичної особи є її батьки, усиновителі або опікуни з урахуванням особливостей, що стосуються визначення дієздатності громадянина, в тому числі не досягла повноліття (вісімнадцятирічного віку), встановлених ст. ст.21, 26, 27, 28 ГК РФ.

Фізичні особи, які отримують доходи, при отриманні яких не було утримано податок податковими агентами (а при виплаті доходу в натуральній формі, в тому числі у вигляді сплачених страхових внесків, податок податковим агентом обчислюється, але не втримується через відсутність виплат в грошовій формі), зобов'язані самостійно обчислювати суми податку, що підлягають сплаті до відповідного бюджету (ст.228 НК РФ). Крім того, зазначені особи зобов'язані подавати до податкового органу за місцем свого обліку відповідну податкову декларацію.

Якщо працівникові хотілося б уникнути подачі декларації (в тому числі за неповнолітню дитину) в даному випадку, він може звернутися до роботодавця із заявою з проханням провести сплату страхових внесків за договором добровільного медичного страхування, укладеним на користь членів його сім'ї, з включенням відповідної суми йому (працівникові) в дохід. У цьому випадку податок на доходи буде утримуватися з доходів (заробітної плати) самого працівника.

Недержавне пенсійне забезпечення.

Відповідно до ст.3 Федерального закону від 07.05.1998 N 75-ФЗ договір недержавного пенсійного забезпечення - це угода між фондом та його вкладником, згідно з яким вкладник зобов'язується сплачувати пенсійні внески, а фонд зобов'язується виплачувати учаснику фонду недержавну пенсію.

Податок на прибуток. Відповідно до п.16 ст.255 НК РФ до витрат на оплату праці відносяться суми страхових внесків з пенсійного страхування та недержавного пенсійного забезпечення. Сукупна сума платежів роботодавців, що виплачується за цими договорами та договорами довгострокового страхування життя працівників, враховується в цілях оподаткування в розмірі, що не перевищує 12% від суми витрат на оплату праці. Відповідно до п.п.6 і 7 ст.270 НК РФ внески за іншими договорами добровільного страхування та недержавного пенсійного забезпечення не враховуватимуться з метою оподаткування.

Слід враховувати, що при зміні істотних умов договору пенсійного страхування або недержавного пенсійного забезпечення або їх розірвання внески роботодавців за такими договорами, раніше включені до складу витрат, визнаються такими, що підлягають оподаткуванню з моменту внесення змін до договорів або їх розірвання.

Для включення платежів за договорами недержавного пенсійного забезпечення до витрат для цілей оподаткування необхідне одночасне виконання таких умов:

наявність у фонду ліцензії;

додаткова пенсія буде виплачуватися довічно;

виплата пенсій передбачається тільки при настанні пенсійного віку;

умова про страхування повинно бути зазначено в трудовому договорі з працівником.

ЄСП. Суми платежів за договорами недержавного пенсійного забезпечення, віднесені для цілей оподаткування податком на прибуток до складу витрат, враховуються при розрахунку податкової бази по ЕСН. Інша частина витрат включається до складу витрат, що не зменшують податкову базу по податку на прибуток, а отже, не підлягає обкладенню ЄСП (п.3 ст.236 НК РФ).

ЄСП повинен нараховуватися на суми внесених пенсійних внесків в момент їх перерахування. Пенсійні внески сплачуються організацією на пенсійний рахунок, який може бути іменним (у разі укладення договору страхування з кожним учасником окремо) або солідарним (при страхуванні учасників за списком).

Відповідно до п.4 ст.243 НК РФ всі платники податків зобов'язані вести облік сум нарахованих виплат та інших винагород по кожній фізичній особі. Якщо страхові внески перераховуються на солідарний рахунок, то незалежно від пенсійної схеми, що застосовується при укладанні договору про недержавне пенсійне забезпечення, організація-вкладник має нараховувати пенсійні внески окремо по кожному працівнику, на користь якого вони перераховуються, і включати їх в податкову базу по ЄСП.

Здійснення роздільного обліку страхових внесків по кожному учаснику договору страхування є обов'язком фонду недержавного пенсійного страхування. Якщо фонд таку інформацію надавати не буде, то можливо спотворення податкової бази по ЕСН, так як розрахунок самої організації буде умовним. Питання, що стосуються обліку страхових внесків окремо по кожному учаснику фонду, повинні вирішуватися між організацією-вкладником, що перераховує внески на користь працівників, і недержавним пенсійним фондом.

ПДФО. Відповідно до п.3 ст.213 НК РФ якщо роботодавець укладає договори добровільного пенсійного страхування за умови, що загальна сума платежів (внесків) не перевищить 5000 руб. в рік на одного працівника, то зазначені суми в податкову базу по розрахунку ПДФО не включаються. Суми, що перевищують 5000 руб., Включаються в податкову базу по податку на доходи.

Приклад. Організація уклала договір страхування з недержавним пенсійним фондом. Щорічна сума платежів в НПФ становить 8000 руб. на одного працівника. Всього застраховано 15 осіб. Фонд оплати праці за 2003 р становить 900 000 руб. Результати розрахунків наведені в табл. 4.3.

3

Списання страхових внесків.

У бухобліку витрати на страхування не нормуються. При цьому абсолютно не важливо, що застрахувала організація: співробітників, майно або цивільну відповідальність. Будь-які страхові премії включаються до складу витрат.

За загальним правилом в бухобліку всі витрати визнаються в тому періоді, до якого вони належать, незалежно від того, в який момент були перераховані гроші контрагенту. Але оскільки зазвичай договори страхування укладають на кілька місяців або навіть років, страхові премії відносяться відразу до кількох звітних періодів. Тому списувати їх повністю в тому місяці, коли почала діяти страховка, неправильно. Спочатку страховий внесок потрібно відобразити на рахунку 97 «Витрати майбутніх періодів». А вже потім рівномірно протягом дії договору списувати на витратні рахунки: 20, 23, 26, 44 і т. Д. Такий порядок обліку страхових премій випливає з п. 65 Положення по веденню бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності (цей документ затверджений Наказом Мінфіну Росії від 29 липня 1998 N 34н).

Якщо для цілей оподаткування страхові премії, перераховані, скажімо, в два етапи, будуть списані відразу після сплати, виникнуть розбіжності між бухгалтерським і податковим обліком. В результаті доведеться нараховувати, а потім списувати відкладені податкові зобов'язання. А крім того, відмінності між бухгалтерськими і податковими витратами можуть виникнути ще й через нормування страхових витрат в податковому обліку. До речі, до кінця року за такими різницями краще нараховувати відкладені податкові активи (або зменшувати відкладені податкові зобов'язання). Адже в кінці року сума страхової премії цілком може виявитися в межах норми, оскільки зростуть витрати на оплату праці, пораховані наростаючим підсумком з початку року. Відповідно, збільшується і норматив.

Приклад. [25] ЗАТ «Бриз» застрахувало управлінський персонал. Договір зі страховою компанією передбачає оплату їх медичних витрат в період з 1 квітня 2006 р по 31 березня 2007 року включно. Страхова премія становить 600 000 руб. Її перерахували двома платежами: 500 000 руб. - 28 квітня і 100 000 руб. - 31 травень 2006 року відповідно.

Витрати на оплату праці без урахування страхових внесків склали:

- на 28 квітня 2006 року - 14 500 000 руб .;

- на 31 травня 2006 - 22 300 000 руб.

28 квітня бухгалтер ЗАТ «Бриз» може списати в зменшення оподатковуваного доходу сплачену в цей день частина страхової премії. Але спочатку він повинен порівняти страховий внесок з нормативом. Цей норматив дорівнює 435 000 руб. (14 500 000 руб. X 3%). Оскільки сплачений внесок більше нормативної величини (500 000> 435 000), бухгалтер може списати в податковому обліку тільки 435 000 руб.

У бухобліку в квітні були зроблені такі проводки:

Дебет 97

Кредит 76 субрахунок «Розрахунки по майновому і особистому страхуванню»

- 600 000 руб. - нарахована страхова премія;

Дебет 76 субрахунок «Розрахунки по майновому і особистому страхуванню»

кредит 51

- 500 000 руб. - сплачено частину страхової премії;

Дебет 26 Кредит 97

- 50 000 руб. (600 000 руб .: 12 міс.) - списана частина страхової премії;

Дебет 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток» Кредит 77

- 92 400 руб. ((435 000 руб. - 50 000 руб.) X 24%) - нараховано відкладене податкове зобов'язання на різницю між сумою страхової премії, списаної в податковому та бухгалтерському обліку.

31 травня норматив складе 669 000 руб. (22 300 000 руб. X 3%). Оскільки ця величина більше страхового внеску (669 000> 600 000), бухгалтер зможе списати в податковому обліку не тільки 100 000 руб., Перераховані 31 травня, а й решту суми, сплаченої 28 квітня, - 65 000 руб. (500 000 - 435 000).

У бухобліку 31 травня зроблені такі проводки:

Дебет 76 субрахунок «Розрахунки по майновому і особистому страхуванню»

кредит 51

- 100 000 руб. - сплачено частину страхової премії;

Дебет 26 Кредит 97

- 50 000 руб. - списана частина страхової премії;

Дебет 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток» Кредит 77

- 27 600 руб. ((100 000 руб. +65 000 руб. - 50 000 руб.) X 24%) - нараховано відкладене податкове зобов'язання на різницю між сумою страхової премії, списаної в податковому та бухгалтерському обліку.

Якщо у ЗАТ «Бриз» більше не буде до квітня 2007 р страхових витрат, з червня 2006 року по березень 2007 року включно бухгалтер буде робити такі проводки:

Дебет 26 Кредит 97

- 50 000 руб. - списана частина страхової премії;

Дебет 77 Кредит 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток»

- 12 000 руб. (50 000 руб. X 24%) - зменшено відстрочене податкове зобов'язання.

Чи підлягають включенню в податкову базу по єдиному соціальному податку суми виплат на придбання санаторно-курортних путівок?
Як при цьому утримати податок у неповнолітньої дитини?

Новости