5 років після Саміту АТЕС: Яку роль тепер грає Примор'ї в Росії і в світі

Чи є життя після Саміту - п'ять років тому цим питанням серйозно задавалися багато приморці. Великі будівництва напередодні важливої міжнародної події викликали недовіру і скептицизм, граючи на контрасті з невлаштованих, перебував у занедбаному стані побутом - жителі багато років закритого Владивостока і «відірваного» краю не звикли до такої уваги з боку федерального центру.

Після Саміту країн АТЕС, що вписав Владивосток на світову політичну карту, новій владі регіону належало закріпити його ще й на економічній карті АТР, зробити привабливим для інвесторів і затвердити в статусі східної столиці Росії, паралельно вирішуючи гострі соціальні питання і проводячи політику декриміналізації регіону. Ось деякі цифри, красномовно говорять про те, що їм це вдалося.

З декриміналізації і почали. З першого дня Володимир Міклушевскій почав системну політику в цьому напрямку, припиняючи повсюдне перевищення посадових повноважень, повертаючи стала приватною крайову власність і землі, продані за «відкат». У 2015 році був створений департамент з профілактики корупційних та інших правопорушень.


«Я на початку моєї роботи на посаді Губернатора озвучив, що буду займатися декриміналізацією регіону. І боротьба з корупцією - важлива частина цього процесу. Люди, які приходять на керівні пости для того, щоб красти і брати хабарі, а не працювати на благо населення, повинні розуміти, що покарання обов'язково послідує. Моя принципова позиція - боротися з корупцією, незважаючи на чини », - підкреслив Володимир Міклушевскій.

Володимир Міклушевскій: Моя принципова позиція - боротися з корупцією, незважаючи на чини

Великим досягненням в боротьбі з корупцією стала робота мережі багатофункціональних центрів «Мої документи», мінімізувати спілкування з чиновниками. За три роки в краї відкрито 38 МФЦ і 75 підрозділів із загальною кількістю вікон понад 400, де можна отримати 115 видів послуг. Щодня в МФЦ звертаються близько двох тисяч приморців.

Владивосток - друга консульська столиця Росії. У жодному місті Російської Федерації, за винятком Москви і Санкт-Петербурга, не працює стільки іноземних дипломатичних представництв, скільки їх налічується у Владивостоці.


Тільки в минулому році Примор'ї відвідали 160 делегацій іноземних держав. На майданчиках Адміністрації краю пройшло більше 200 офіційних і робочих зустрічей із зарубіжними партнерами, вісім міжнародних бізнес-форумів і 10 бізнес-місій. Регіон активно презентує свій потенціал на різних майданчиках, і зміцнює відносини з регіонами сусідніх азіатських країн - Японією, Китаєм і Республікою Корея. І кількість цих зустрічей переходить в якість: зростає турпотік і присутність іноземних інвесторів в краї.

До слова, потік іноземних туристів в Примор'ї за п'ять років зріс у сім разів - з 82 до 568 тисяч гостей, а загальний турпотік в регіон досяг трьох мільйонів чоловік. Тільки за минулий рік кількість регулярних і чартерних рейсів в Примор'ї збільшилася на 30%. В цьому році край відвідає в два рази більше круїзних лайнерів, ніж зазвичай. Сьогодні Приморський край стабільно входить в трійку найпопулярніших туристичних напрямків у Росії за версією різних рейтингів.

У краї з'явилися такі великі туристські об'єкти, як інтегрований розважальний курорт «Примор'я», одна з трьох гральних територій в країні, Приморський Океанаріум, Сафарі-парк, «Приморське кільце», створений міжрегіональний бренд «Східне кільце Росії», в якому наш регіон виступає туристським і транспортним хабом. Відкрито Туристично-інформаційний центр, який вже входить в трійку кращих в країні, а яскраві подієві заходи займають п'єдестал пошани в Національній премії, роблячи Примор'ї відомим у всіх куточках Росії.

Примор'ї претендує на звання другої культурної столиці Росії. У краї відкрита приморська сцена знаменитого на весь світ Маріїнського театру, філія Академії Російського Балету імені Агрипини Ваганової, а в найближчі роки будуть відкриті філії найбільших музеїв країни: Ермітажу, Російського музею і Третьяковської галереї.

Порт Владивосток знову став Вільним - 12 жовтень 2015 року набрав чинності унікальний закон, який зробив 16 територій Приморського краю «бізнес-курортом». І бізнес оцінив ці преференції - сьогодні резидентами Вільного порту Владивосток є вже понад 160 компаній, у тому числі іноземних, а його режим поширений ще на чотири гавані Далекого Сходу.


У найближчі роки в краї з'являться сотні нових виробництв і десятки тисяч нових робочих місць, обсяг заявлених інвестицій вже перевищує 200 мільярдів рублів.

Крім того, незабаром на території Вільного порту Владивосток запрацює спрощений візовий режим, що дозволяє іноземним громадянам провести на його території вісім діб, заповнивши електронний документ. На думку Губернатора Примор'я Володимира Міклушевского, який прийняв найактивнішу участь в розробці революційного законопроекту, ця норма дозволить значно збільшити турпотік в регіон і позитивно позначиться на розвитку ділової активності.

У Примор'ї створені три території випереджаючого розвитку: багатопрофільна виробничо-логістична майданчик ТОР «Надеждинська», сільськогосподарська ТОР «Михайлівський» і ТОР «Великий Камінь», де сьогодні будується одна з найбільших в світі судноверфей «Зірка». Найближчим часом Уряд РФ затвердить створення в Примор'ї четвертої ТОР «Нафтохімічний», обсяг інвестицій в яку перевищить 500 мільярдів рублів.

Валовий регіональний продукт Приморського краю з 2012 року зріс на третину - з 557,5 до 745 мільярдів рублів до кінця 2016 року. Помітно зросли показники і інших галузей економіки: видобуток корисних копалин - з 13,8 до 17 мільярдів рублів, обробні виробництва - зі 150 до 171 мільярда рублів, виробництво і розподіл електроенергії - з 53,8 до 61,8 мільярда рублів. У півтора рази зріс і оборот роздрібної торгівлі - з 214,5 до 354,8 мільярда рублів.

Сільське господарство в Примор'ї перетворилося в одну з найбільш високотехнологічних галузей. За останні п'ять років валове виробництво продукції в Примор'ї збільшилася на 14%, а обсяги орної площі в краї зросли на 34%. Регіон практично повністю забезпечує свої потреби в картоплі і овочах. Завдяки інтенсивними технологіями, що застосовуються в останні роки, значно збільшилося виробництво таких стратегічних культур, як соя і кукурудза. Непогані результати і в сфері тваринництва. За останні п'ять років вдалося збільшити виробництво молока майже на 16%. Поголів'я свиней в Примор'ї з 2012 по 2015 роки зросла в 1,5 рази, в тому числі завдяки приходу в регіон найбільших інвесторів.

Особлива увага приділяється контролю за цінами на соціально важливі продукти, по всьому краю працюють ярмарки, а також Госпродагенство, де люди можуть придбати продукти за доступними цінами.

Приморські гектари - найпопулярніші серед далекосхідних регіонів . За даними Мінвостокразвітія, більше 35% всіх заявок на далекосхідний гектар припадають на Примор'ї. За словами Губернатора Володимира Міклушевского, одна з найважливіших завдань регіону - збільшити чисельність населення. Приморський край довгий час був одним з місць, звідки люди їхали в центральну Росію. Сьогодні ситуація змінюється. Люди бачать перспективи регіону.

Примор'ї все частіше стає майданчиком для проведення великих всеросійських і міжнародних заходів в самих різних областях - від спорту до інвестицій. Всеросійський фестиваль «Російська студентська весна», Літній Кубок КВН, Кубок Девіса, Міжнародний Далекосхідний фестиваль «Маріїнський», Тихоокеанський туристський форум і, звичайно, ВЕФ - Східний економічний, другий президентський форум в країні.

Перший Східний економічний форум на острові Російський у Владивостоці у вересні 2015 року зібрав понад 2,5 тисячі учасників з 32 країн Азії, Європи і Латинської Америки. На форумі було підписано 109 угод більш ніж на 1,8 трильйона рублів. Багатий урожай ВЕФ приніс і Примор'я - загальна сума інвестицій за підсумками підписаних краєм 22 угод склала 100 мільярдів рублів.

Другий Східний економічний форум пройшов 2-3 вересня 2016 року, зібравши вже 3,5 тисячі учасників з 56 країн. Найчисленніші делегації представляли Японію, Китай і Південну Корею. Примор'ї уклало на майданчику форуму 59 угод, а сума укладених інвестиційних контрактів майже в два рази перевищила минулорічний результат і склала близько 200 мільярдів рублів.

На думку Губернатора Примор'я, ВЕФ - це яскрава демонстрація того, що Примор'ї - це перспективна територія , Де вигідно вести бізнес, працювати, де можна реалізувати себе.

Тим часом в краї

Володимир Міклушевскій - мабуть, єдиний глава регіону, який об'їхав весь край і побував там, де ніколи не ступала нога чиновника. Губернатор краю відвідав кожен з 34 муніципалітетів Примор'я, причому не тільки районні центри і не один раз. Перший Великий проїзд по територіях краю відбувся в 2014 році, за підсумками якого з'явилися 102 доручення Губернатора, по три питання від кожної території, які місцева влада не в змозі вирішити самостійно. В основу всіх доручень лягли насущні проблеми і прохання місцевих жителів. В результаті в населених пунктах краю стали ремонтуватися будинку культури і спортивні комплекси, лікарні, школи та поліклініки. Точкові рішення супроводжували загальну реформу соціальної сфери, в фокусі уваги глави регіону - охорона здоров'я, освіта і культура.

За останні п'ять років по всьому краю побудовано 183 фельдшерсько-акушерські пункти, для кожного з них придбано новий санітарний автомобіль. Міні-поліклініки отримали ліцензії на аптечну діяльність. Працювати в сільські медзаклади поїхали 243 земських доктора, зросла зарплата лікарів і медичного персоналу.

Щоб підвищити доступність якісної медичної допомоги у віддалених районах краю, Губернатор ініціював соціальний проект автопоїзд «Турбота». З минулого року по краю курсують вже два склади - дорослий і дитячий. Всього за час роботи автопоїзда його лікарі оглянули понад 93 тисячі осіб, в тому числі понад 33 тисяч дітей. З цього року до складу пересувних поліклінік включений фахівець-онколог.

За розпорядженням Володимира Міклушевского в Примор'ї був повністю оновлено автопарк швидкої допомоги, служба СМП отримала 200 нових автомобілів. У 2013 році на острові Російський відкрився медичний центр ДВФУ, де проводяться унікальні операції, за якими раніше приморці потрібно було виїжджати за межі краю. У 2014 році відкрився Приморський крайовий перинатальний центр, який допоміг зберегти життя тисячам приморських мам і їх малюкам. У Служби материнства і дитинства з'явилося дев'ять реанімобілів, оснащених найсучаснішим обладнанням. Все це дозволило значно знизити дитячу смертність в краї.

З лютого 2016 року в Примор'ї почала працювати довгоочікувана санітарна авіація. Тільки за минулий рік два вертольоти, оснащені найсучаснішим обладнанням, перевезли до медичних центри краю більше 200 тяжкохворих пацієнтів. Про правила «золотої години» в Примор'ї тепер знають не з чуток.

Це нововведення стало вершиною надання багаторівневої медичної допомоги - від фельдшерсько-акушерських пунктів до екстреної госпіталізації в разі гострої необхідності.

Крім того, до медичних установ Примор'я активно впроваджуються сучасні технології, розвивається телемедицина. До кінця 2017 100% медичних установ краю підключать до єдиної порталу електронного запису на прийом до лікаря, апаратами теле-ЕКГ оснастять фельдшерсько-акушерські пункти краю та машини швидкої медичної допомоги терапевтичного профілю. Інформаційними системами обладнають лабораторії приморських здравниць, єдина інформаційна система буде створена і для майбутніх мам. Система моніторингу вагітних дозволить контролювати стан кожної жінки, яка стала на облік, в режимі он-лайн.

У короткий термін в Примор'ї забули про проблему отримання путівок в дитячий сад. Черга для дітей від трьох до семи років була ліквідована до початку 2015 року, на рік раніше, ніж позначено в Указах Президента РФ, і почалася робота по усуненню черзі для дітей від 1,5 до трьох років, сьогодні ця проблема закрита вже в дев'яти муніципалітетах краю.

З 2013 по 2015 роки в Примор'ї капітально відремонтована 121 з 178 базових шкіл, всі вони оснащені сучасним лабораторним обладнанням. Головне завдання на сьогоднішній день, поставлена ​​главою держави, - ліквідувати другу зміну. За п'ять років в школах краю планується створити майже 24 тисячі нових місць, в тому числі побудувати вісім нових шкіл, сім з них у цьому році. Оновився і шкільний автопарк, сьогодні в ньому більше 250 автобусів, 203 з них обслуговують учнів сільських шкіл.

Список заходів соцпідтримки в Примор'ї за п'ять років розширили з 46 до 54. Це виплати пільговим категоріям громадян, пенсіонерам, сім'ям з дітьми, людям, які опинилися в складній життєвій ситуації. Фінансування цього сегмента щорічно збільшується: якщо п'ять років тому на ці цілі було спрямовано 8,2 мільярда рублів, то в 2015 році вже 15,5 мільярда рублів.

Сільські будинки культури та клуби оснастили комплектами звукового і світлового обладнання, це більше 270 установ. В рамках крайової програми із субсидування ремонту будинків культури друге життя отримали кілька десятків установ в різних містах і районах. 156 муніципальних бібліотек Примор'я оснастили комп'ютерним обладнанням, а також добірками краєзнавчої та дитячої літератури.

Вперше за багато років місцеві будинки культури отримали автобуси, новий транспорт відправився в 22 райони, ще 12 придбають в цьому році, таким чином власні автобуси отримають всі муніципалітети Примор'я, для того щоб активніше брати участь в районних і крайових конкурсах і концертах.

Але відірваність деяких територій від крайового центру і значні відстані зажадали розвитку повітряного сполучення. З ініціативи голови Примор'я в краї відродили малу авіацію. В кінці 2014 року на маршрути вийшли два нових сучасних літака, сьогодні в краї діють 12 маршрутів. За цей час пасажиропотік у нас виріс більш ніж в 10 разів. В кінці минулого року Адміністрацією Примор'я був куплений третій літак, завдяки чому з 17 лютого 2017 року збільшилася частота польотів по п'яти найбільш затребуваних напрямах.

Привели в порядок аеродроми в Дальньогорськ, дальнєреченськ, Амгу, Єдинка і Світлої, Преображення, побудували новий аеровокзал у Кавалерів. На сьогоднішній день в Примор'ї функціонують 13 крайових посадочних майданчиків, в найближчі роки буде побудовано ще дев'ять, після чого мала авіація розширить географію польотів.

Після холодних «нульових» в Примор'ї гостро стояло питання модернізації паливно-енергетичного комплексу. Сьогодні в краї введено в експлуатацію 74 автономних модульних котельних, що значно підвищують якість теплопостачання, і цей курс буде продовжений.

Ще одне важке «спадок» - довгобуди. За останні п'ять років в експлуатацію введено 17 проблемних будинків, в свої квартири заселилися більше 1,2 тисячі ошуканих пайовиків. У цьому році планується завершити будівництво ще чотирьох проблемних об'єктів.

У Примор'ї будуються нові дороги і мости, завершено будівництво першого в Росії екологічного тунелю, який дозволив відновити екологічну стежку далекосхідних леопардів.

Губернатор Примор'я підкреслив, велика частина проектів розрахована на багато років вперед, попереду ще багато завдань, великих і маленьких, на внутрішньому і зовнішньому напрямках, але всі вони підпорядковані одній меті - покращити якість життя в регіоні.

Юлія Шатина, shatina _ ys @ primorsky. ru

5 YEARS AFTER THE APEC SUMMIT: WHAT ROLE PRIMORYE NOW PLAYS IN RUSSIA AND IN THE WORLD

Is there life after the Summit - five years ago, this issue seriously puzzled many Primorye residents. Large constructions on the eve of important international events caused mistrust and skepticism , playing on the contrast with the disordered, unkempt daily life - the people of for many years closed Vladivostok and "torn" region are not accustomed to such attention on the part of the federal center.

After the APEC summit, that wrote Vladivostok in the world political map, the new authorities in the region had to fix it also on the economic map of Asia -Pacific region, making it attractive for investors and establish the status of Russia east capital , while managing critical social issues and pursuing a policy of decriminalization of the region . Here are some figures speaking eloquently about the fact that they succeeded .

Started with the decriminalization. From the first day Vladimir Miklushevsky began a systematic policy in this direction, preventing the widespread abuse of office by returning the private property back to region's property and lands sold for a "rollback". In 2015 року, the department for the prevention of corruption and other offenses was created.

"I, at the beginning of my work in the Governor's office, announced that I will work on the decriminalization of the region. And the fight against corruption - an important part of this process. People who come to leadership positions to steal and take bribes , not to work for the benefit of the population, need to understand that punishment is sure to follow. My position of principle - to fight corruption, regardless of rank, "- said Vladimir Miklushevsky.

A major achievement in the fight against corruption was the work of a network of multifunctional centers "My Documents" to minimize contact with officials. In three years in the province were opened 38 MFCs and 75 units with a total of more than 400 windows, where you can get 115 kinds of services. Every day in the MFC goes about two thousands of Primorye residents.

Владивосток - друга столиця консульства Росії. Не в одному місті Російської Федерації, за винятком Москви і Санкт-Петербурга, є стільки іноземних дипломатичних місій, скільки є у Владивостоці.

Тільки в минулому році Примор'я відвідали 160 іноземних делегацій. На базі Адміністрації області пройшли понад 200 офіційних та робочих зустрічей з іноземними партнерами, вісім міжнародних бізнес-форумів та 10 бізнес-місій. Регіон активно представляє свій потенціал на різних платформах і зміцнює відносини з регіонами сусідніх азіатських країн - Японією, Китаєм і Південною Кореєю. А кількість цих зустрічей перетворилася на якість: збільшення кількості туристів і присутність іноземних інвесторів в провінції.

До речі, потік іноземних туристів в Примор'я збільшився в п'ять років у сім разів - з 82 до 568 тисяч відвідувачів, а загальна кількість туристів у регіоні досягла трьох мільйонів. Тільки в минулому році кількість планових і чартерних рейсів у Примор'ї зросла на 30%. Цього року регіон відвідає вдвічі більше круїзних суден, ніж зазвичай. Сьогодні Примор'я постійно входить до трійки найпопулярніших туристичних напрямків Росії за різними рейтингами.

У регіоні є великі туристичні об'єкти, як інтегрований розважальний курорт "Примор'я", один з трьох ігрових районів країни, Приморський океанаріум, Сафарі-парк, "Морське кільце", створений міжрегіональний бренд "Східне кільце Росії", в який наш регіон стоїть як центр туризму та транспорту. Відкриття Туристичного інформаційного центру, який вже входить до трійки кращих в країні, а також яскраве керування подіями зайняли трибуну в Національній премії, зробивши Примор'я відомою в усіх куточках Росії.

Примор'я стверджує, що є другою культурною столицею Росії. У регіоні була відкрита Приморська сцена всесвітньо відомого Маріїнського театру, філія Академії російського балету імені Агріппіна Ваганова, а в найближчі роки будуть відкриті відділення найбільших музеїв країни: Ермітаж, Російський музей і Третьяковська галерея.

Порт Владивостока знову став вільним - 12 жовтня 2015 року набрав чинності єдиний закон, який зробив 16 територій Приморського краю "бізнес-курортом". І бізнес оцінив ці переваги - сьогодні вільним портом мешканців Владивостока вже понад 160 компаній, у тому числі іноземних, і його режим поширення на ще чотири пристані Далекого Сходу.

У найближчі роки в регіоні з'являться сотні нових галузей промисловості і десятки тисяч нових робочих місць, обсяг заявлених інвестицій перевищує 200 мільярдів рублів.

Крім того, незабаром у вільному порту Владивостока буде працювати спрощений візовий режим, який дозволяє іноземним громадянам тримати на своїй території вісім днів, заповнивши електронний документ. За словами губернатора Примор'я Володимира Міклушевського, брати активну участь у розробці революційного законопроекту, це положення значно збільшить приплив туристів у цей район і позитивно позначиться на розвитку бізнесу.

У Примор'ї створено три території прогресивного розвитку: багатогалузеву промислово-логістичну платформу ТАД «Надеждинська», сільськогосподарська ТАД «Св. Михайло "і ТАД" Великий камінь ", де сьогодні побудовано один з найбільших суднобудівних заводів у світі" Звезда ". У найближчому майбутньому російський уряд затвердив створення в Примор'ї четвертого ТАТ" Нафтохімія ", обсяг інвестицій якого перевищить 500 мільярдів рублів.

Валовий регіональний продукт Приморського краю в 2012 році виріс на третину - з 557,5 до 745 мільярдів рублів до кінця 2016 року. Помітно зросли показники роботи, а в інших секторах економіки: видобуток - з 13,8 до 17 мільярдів рублів, виробництво - від 150 до 171 мільярдів рублів, виробництво та розподілення електроенергії - з 53,8 до 61,8 мільярда рублів. За півтора рази збільшився роздрібний товарооборот - з 214,5 до 354,8 млрд руб.

Сільське господарство в Примор'ї стало однією з найбільш високотехнологічних галузей. За останні п'ять років валовий збір у Примор'ї збільшився на 14%, а оброблюваної землі - на 34%. Регіон майже цілком достатньо в картоплі та овочах. Завдяки інтенсивним технологіям, що використовуються в останні роки, значно збільшилося виробництво стратегічних культур, таких як соя та кукурудза. Хороші результати в галузі тваринництва. За останні п'ять років може збільшитися виробництво молока майже на 16%. Кількість свиней в Примор'ї з 2012 по 2015 рік збільшилася в 1,5 рази, у тому числі за рахунок приходу до найбільших інвесторів регіону.

Особлива увага приділяється контролю за цінами на соціально значущі продукти, ринки працюють по всій провінції, а також «Господагенство», де люди можуть купити продукти за доступною ціною.

Приморські га - найбільш популярні серед Далекосхідних регіонів. За даними Мінвостокрації, більше 35% всіх заявок на Далекому Сході приморського гектара припадає. За словами губернатора Володимира Міклушевського, однією з найважливіших проблем регіону - збільшення населення. Примор'я вже давно є одним з місць, куди люди виїжджають до центральної Росії. Сьогодні ситуація змінюється. Люди бачать перспективи регіону.

Примор'я дедалі частіше стає місцем проведення великих національних та міжнародних заходів у різних сферах - від спорту до інвестицій. Всеросійський фестиваль "Російська студентська весна", Літній Кубок КВН, Кубок Девіса, Міжнародний Далекосхідний фестиваль "Маріїнський", Тихоокеанський туристичний форум і, звичайно, ЕЕФ - Східна економіка, другий президентський форум в країні.

Перший Східний економічний форум на Руському острові у Владивостоці у вересні 2015 року зібрав більше 2500 учасників з 32 країн Азії, Європи та Латинської Америки. На форумі було підписано 109 угод на суму більше 1,8 трильйонів рублів. Багатий врожай приніс ЄЄФ в Примор'я - загальний обсяг інвестицій в результаті укладених угоди 22 регіону склав 100 млрд. Рублів.

Східний Другий Економічний Форум відбувся 2-3 вересня 2016 року, зібрав 3,5 тисячі експонентів з 56 країн світу. Найбільш численними делегаціями були Японія, Китай і Південна Корея. Примор'я уклало на сайті форуму 59 угод, а обсяг інвестиційного контракту майже в два рази перевищує торішній результат і склав близько 200 мільярдів рублів.

На думку губернатора Примор'я, ЄЕФ - це явна демонстрація того факту, що Примор'я - це перспективна область, де вигідно робити бізнес, працювати, де можна реалізувати себе.

Тим часом у провінції

Володимир Міклушевський - мабуть, єдиний глава області, який подорожував по всьому регіону і пішов, куди ніколи раніше не стояв чиновник. Губернатор відвідав кожну з 34 муніципалітетів Приморського краю, а не лише районні центри і не один раз. Перша Велика подорож по губернії пройшла в 2014 році, після чого було 102 накази Губернатора, три питання з кожної території, які місцева влада не в змозі вирішити самостійно. В основу всіх звернень лягли невідкладні проблеми та запити місцевих жителів. У результаті в населених пунктах стали відновлюватися бази відпочинку і спортивні комплекси, лікарні, школи і клініки. Точкове рішення супроводжується загальною реформою соціальної сфери, орієнтацією регіонального керівника - охорони здоров'я, освіти та культури.

За останні п'ять років по всій провінції було побудовано 183 акушерські станції, на кожну з яких придбано нову швидку допомогу. Міні-клініки отримали ліцензії на аптечні операції. Працюючи в сільських медичних установах, залишили 243 земських лікарів, збільшили зарплату лікарів і медичного персоналу.

Щоб збільшити доступність якісної медичної допомоги у віддалених районах губернії, губернатор ініціював соціальний проект автопричепа "Догляд". З минулого року на регіон проходили два маршрутки - для дорослих і дітей. Всього під час роботи поїзда його лікарі обстежили понад 93 тис. Осіб, у тому числі більше 33 тис. Дітей. З цього року в мобільні клініки включений фахівець-онколог.

За замовленням компанії Peeky Blinders в Примор'ї був повністю відремонтований парк швидкої медичної допомоги, послуга SMP отримала 200 нових автомобілів. У 2013 році на Російському острові відкрився Далекосхідний федеральний університет медичного центру, де проводяться унікальні операції, для яких раніше мешканці Примор'я мали можливість подорожувати за межі області. У 2014 році відкрився Приморський обласний перинатальний центр, який допомагав врятувати життя тисяч прибережних мам і їх дітей. У материнські та дитячі послуги прийшли дев'ять машин швидкої допомоги, обладнаних найсучаснішим обладнанням. Все це дозволило значно скоротити дитячу смертність у регіоні.

З лютого 2016 року Примор'я почала працювати довгоочікувану санітарну авіацію. Тільки в минулому році два гелікоптери, оснащені найсучаснішим обладнанням, перевезли більше 200 тяжкохворих до медичних центрів регіону. Про "золоту годину" правління в Примор'ї тепер знають на власні очі.

Це нововведення стало вершиною надання багаторівневої медичної допомоги - від ФАП до екстреної госпіталізації у разі нагальної потреби.

Крім того, медичні установи Примор'я активно впроваджують сучасні технології, розвиває телемедицину. До кінця 2017 року 100% медичних закладів області будуть підключені до єдиного порталу електронного запису до лікаря, допомагає органу ЕКГ обладнати лікувально-акушерські центри та обласні швидкісні терапевтичні профілі. Інформаційні системи оснастять лабораторію морських курортів, буде створена єдина інформаційна система, а також вагітні жінки. Система моніторингу вагітності буде стежити за станом кожної жінки, що вступила в протокол, он-лайн.

За короткий час ми забуваємо про проблему отримання дозволів до дитячого садка в Примор'ї. Черга для дітей від трьох до семи років, була ліквідована на початку 2015 року, на рік раніше, ніж зазначено у Указі Президента, і почалася робота з вирішення черги для дітей від 1,5 до трьох років, сьогодні ця проблема вже закрита в дев'ять муніципалітети.

З 2013 по 2015 роки в Примор'ї проведено капітальний ремонт 121 із 178 основних шкіл, всі вони обладнані сучасним лабораторним обладнанням. Головне завдання на сьогодні, встановлене главою держави, - ліквідувати другу зміну. За п'ять років у школах області планувалося створити майже 24 тисячі нових робочих місць, у тому числі будівництво восьми нових шкіл, з них сім у цьому році. Оновлено школу автостоянки, на сьогоднішній день вона має більше 250 автобусів, 203 з яких обслуговують учнів сільських шкіл.

Перелік заходів соціальної підтримки в Примор'ї за п'ять років розширився з 46 до 54. Це оплата пільгових категорій громадян, пенсіонерів, сімей з дітьми, людей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Фінансування для цього сегмента щорічно зростає: якщо п'ять років тому з цією метою було направлено 8,2 млрд. Рублів, то в 2015 році вже 15,5 млрд. Рублів.

Сільські будинки культури і клуби, обладнані наборами звукового та світлового обладнання, налічує понад 270 установ. У рамках регіональної програми субсидіювання ремонту будинків культури було отримано друге життя декільком десяткам закладів у різних містах і регіонах. 156 комунальних бібліотек Примор'я обладнані комп'ютерною технікою, а також колекціями краєзнавчої та дитячої літератури.

Вперше за багато років місцеві будинки культури придбали автобуси, нові автомобілі виїхали на 22 райони, ще 12 отримають цього року, тому власні автобуси будуть мати всі муніципалітети Примор'я, щоб активно брати участь в регіональних і провінційні конкурси і концерти.

Але ізоляція окремих районів від обласного центру і віддалених відстаней вимагала розвитку повітряного руху. З ініціативи глави Приморського краю відродилася невелика авіація. Наприкінці 2014 року двома новими сучасними літаками пішли на маршрути, сьогодні в провінції 12 маршрутів. За цей час пасажиропотік збільшився більш ніж у 10 разів. Наприкінці минулого року третій літак був куплений адміністрацією Примор'я, зробивши 17 лютого 2017 року збільшення частоти польотів на п'ять найпопулярніших напрямків.

Введений в порядок аеродроми в Дальнегорську, Дальнереченську, Амгу, Едінка і Світла, Преображеніе, побудував новий термінал в Кавалерово. На сьогоднішній день існує 13 Приморських десантних майданчиків, в найближчі роки будуть побудовані дев'ять, після чого маленькі літаки розширять географію польотів.

Після холодних "00" в Примор'ї гостро постало питання модернізації паливно-енергетичного комплексу. Сьогодні в провінцію введені в експлуатацію 74 автономних модульних котлів, що значно підвищують якість тепла, і цей курс буде продовжуватися.

Ще одне важке "спадщина" - довгострокове будівництво. Протягом останніх п'яти років введено в експлуатацію 17 проблемних будинків, їх квартири заселили понад 1,2 тисячі ошуканих інвесторів. Цього року планується завершити будівництво ще чотирьох проблемних об'єктів.

У Примор'ї будуються нові дороги і мости, завершується будівництво першого в Росії екологічного тунелю, що дозволило відновити екологічний шлях для леопардів.

Губернатор Примор'я підкреслив, що більшість проектів, розрахованих на довгі роки, залишається чимало проблем, великих і малих, внутрішніх і зовнішніх, але вони підпорядковуються одній меті - поліпшити якість життя в регіону.

Новости