5+ вимог до оформлення проекту дизайну лазні [+ ФОТО]

  1. Внутрішнє оздоблення
  2. Піч для парилки
  3. Стіни і стелі
  4. Полиці в парильні
  5. освітлення
  6. Підлога
  7. зовнішнє оздоблення
  8. висновок

Незважаючи на гадану складність, практично будь-яка людина може створити практичний і красивий дизайн лазні своїми руками. Для цього зовсім необов'язково мати освіту архітектора і мати великий досвід в цій сфері. Потрібно ознайомитися з рекомендаціями та порадами фахівців, після чого можна приступати до створення зразкової схеми.

Від того, яким буде приміщення, залежить дуже багато чого. Звичайно, в першу чергу важливий функціонал лазні і парильні, без цього все інше не має значення.

Але якщо всі технічні деталі передбачені, то слід приділити увагу зовнішньому вигляду приміщення і особливостям його планування та оздоблення. Це значно підвищить зручність використання.

Незважаючи на гадану складність, практично будь-яка людина може створити практичний і красивий дизайн лазні своїми руками

Варіант незвичайного дизайну парилки

Проект дизайну лазні повинен відповідати кільком основним вимогам:

  • . Все, що може погіршити роботу парилки або знизити зручність відпочинку, має піддатися переробці.
  • . В інтер'єрі повинні використовуватися матеріали, які не виділяють шкідливих для організму речовин. Особливо відповідально слід підходити до обробки парної.
  • . Інтер'єр повинен надавати заспокійливо дію і сприяти тому, щоб в лазні панувала спокійна атмосфера. Не варто використовувати яскраві кольори і різні поєднання фактур і матеріалів, які не несуть практичної користі.
  • . Не варто використовувати недовговічні, слабостійких до впливу високих температур і вологості матеріали. Саме тому на стінах оптимальним рішенням будуть листяні породи дерева, а на підлозі - керамічна плитка (дерево також підійде, але воно менш довговічне).
  • . Зважаючи на специфіку приміщення, всі комунікації піддаються підвищеним навантаженням. Особливо це стосується електричних ліній.

На фото - відкритий тип проводки. Це найбезпечніше рішення для парилки

Внутрішнє оздоблення

Дизайн всередині лазні включає в себе кілька основних складових. Якщо кожна з них буде відповідати основним правилам, ви можете бути впевнені в тому, що лазня буде зручною в процесі використання ( дізнайтеся також як побудувати російську лазню ).

Піч для парилки

Дуже часто зустрічаються дизайни бань, в яких все зроблено відмінно, і тільки піч, або як її ще називають, кам'янка виглядає чужорідним плямою в інтер'єрі. Багато сподіваються на те, що неї не облагородити зважаючи на специфіку використання, особливо якщо це металева грубка, зроблена своїми руками.

Тим часом, навіть найкрасивіше дуже просто облагородити, обклавши його цеглою, крім усього іншого, це поліпшить тепловіддачу. Камені також повинні підбиратися індивідуально - бути приблизно одного розміру і фактури. Крім усього іншого, можна прикрасити банну кам'янку декоративними елементами у вигляді арок або інших елементів і організувати цікаву підсвічування цієї зони.

Стіни і стелі

Стіни і стеля, оздоблені липою в одному кольорі

Це слід пам'ятати кожному, хто самостійно розробляє дизайн - інтер'єр лазні не можна перевантажувати великою кількістю декоративних елементів, все повинно бути просто і без вичурностей. Найчастіше в інтер'єрі використовується одна порода дерева, при цьому всі приміщення має один колір, іноді стеля робиться більш світлим, ніж стіни.

Варто уникати надто складних конструкцій на стелях і стінах - рівні спокійні лінії роблять приміщення затишним, що дуже важливо в лазні. Крім того, матеріал повинен бути стійким до впливу високої вологості і перепадів температур. Найкраще для цього підходять листяні породи дерева, вони відрізняються кольором і особливостями фактур.

Полиці в парильні

Для їх виготовлення необхідно використовувати тверді породи дерева з низькою теплопровідністю - це дозволить комфортно розташовуватися на них навіть при найвищих температурах в парильні і убезпечить вас від опіку.

Конструкція може бути двох типів: відкрита і закрита:

  • Закрита конструкція являє собою суцільний настил і будується на міцному каркасі.
  • Відкрита конструкція являє собою рейки з прорізами між ними. Конструкція виходить дуже легкою і світлою, під нею можна влаштувати підсвічування.

Полиці з підсвіткою

Порада: якщо ви вирішили зводити відкриту конструкцію, пам'ятайте - стіни повинні мати високу міцність, так як саме до них буде кріпитися вся система.

освітлення

Ніхто не стане сперечатися, що внутрішній дизайн російської лазні в значній мірі залежить від грамотного пристрою світлового обладнання. Світло може надавати інтер'єру різний настрій, оживляти його і виділяти окремі об'єкти в приміщенні, підкреслюючи його оригінальність.

Головна складність полягає в тому, що в лазні дуже несприятливі умови для електричного обладнання. Висока вологість і перепади температур накладають особливі вимоги на світлове обладнання. Далеко не кожен світильник підійде до таких умов, і це слід враховувати при виборі.

Підлога

Розробляючи власний, оригінальний дизайн інтер'єру лазні не варто забувати і про підлоговому покритті. Без нього навряд чи можна говорити про закінченість приміщення в цілому.

Оптимальний варіант в наш час - керамічна плитка, яка не боїться високих температур, вологості і стійка до деформації. Можна використовувати і дерево, але це зажадає пристрою дренажної системи. Крім того, така підлога доведеться періодично замінювати, а ціна на матеріал досить значна.

Порада: якщо ви вирішили використовувати дерево, то оптимальним варіантом буде використання модрини - вона найбільш стійка до вологи і грибкових захворювань, тому така підлога значно довговічніший.

Порада: якщо ви вирішили використовувати дерево, то оптимальним варіантом буде використання модрини - вона найбільш стійка до вологи і грибкових захворювань, тому така підлога значно довговічніший

Пол з плитки органічно поєднується з дерев'яною обробкою

зовнішнє оздоблення

Ніхто не стане сперечатися, що важливо не тільки внутрішнє оздоблення, а й дизайн бань зовні. Неохайний фасад - не найкращий варіант для приміщення з шикарною внутрішньою обробкою.

Тут все значно простіше, так як зовнішня обробка лазні не відрізняється від аналогічних робіт на інших будівлях. Який варіант вибрати, залежить тільки від вас - це може бути обробка в єдиній стилістиці з іншими будівлями на ділянці, а може бути і щось інше.

Дуже добре виглядають лазні, оброблені деревом як всередині, так і зовні. Звичайно, при зведенні конструкції з бруса або колоди, питання оформлення фасаду відпадає сам собою.

Не забувайте продумати і ландшафтний дизайн навколо лазні. Це також дуже важливо, адже якщо поруч розташована альтанка, то це значно підвищує комфортність відпочинку в теплу пору року, а мангал або барбекю дозволять готувати смачну їжу, не відходячи від лазні. Дуже часто альтанки ув'язуються в єдиний ансамбль з лазнею, що також виглядає досить привабливо.

висновок

Не варто нехтувати оформленням інтер'єру лазні, занадто аскетична обстановка не сприяє розслабленню, крім того, безліч різних деталей не тільки пожвавлять дизайн, але і зроблять його набагато зручніше ( дізнайтеся тут, як будується лазня з бруса 4 на 4 своїми руками ).

Подивіться відео в цій статті і переконайтеся, що гарний інтер'єр робить баню набагато привабливіше.

Новости