6 сигм

  1. Внесок учасника:

Шість сигм (six sigma) - високотехнологічна методика точного налаштування бізнес-процесів, що застосовується з метою мінімізації ймовірності виникнення дефектів в операційній діяльності. Назва походить від статистичної категорії «середньоквадратичне відхилення», що позначається грецькою буквою σ. Методика «шести сигм» розроблена в корпорації Motorola, США в 1986 р Плановий показник якості при використанні цієї методики - не більше 3,4 відхилення (дефекту) на мільйон операцій.

Орієнтація на клієнта: Знання про те, що для клієнта становить найбільшу цінність, служить точкою відліку при аналізі потоків створення цінності.

Фінансові результати: Ніякі проекти і заходи не проводяться, якщо не ясно, на скільки вони можуть підвищити акціонерну вартість.

Залучення керівництва: У роботу за методом "шість сигм" залучаються генеральний директор, виконавчі керівники і менеджери. Вони наділяються певними обов'язками з контролю та управління проектами шести сигм, забезпечуючи пріоритетність цих проектів.

Прихильність працівників: Значна кількість співробітників організації, як правило від 1% до 3%, що беруть участь в роботі по реалізації шести сигм на умовах повної зайнятості, а від інших співробітників очікується регулярне участь в проектах.

Інфраструктура виконання: Ієрархія конкретних ролей дозволяє зробити проекти шести сигм складовою частиною "реальної роботи" організації і підтримувати рівень вдосконалення.

Крива нормального розподілу є апроксимацією моделі «Шість сигма». По горизонтальній осі Х відкладають значення середньоквадратичного відхилення, що позначається грецькою буквою σ, яке показує відстань від математичного очікування μ до точки перегину кривої. Величина розкиду значень кривої знаходиться в прямій залежності від значення середньоквадратичного відхилення - σ. На графіку червоним кольором позначена крива зі значеннями μ = 0, σ = 1, криві, що мають інші значення σ і μ, виділені лініями іншого кольору.

Графік слід розуміти таким чином: виріб, що відповідає технічним (або іншим) вимогам, займає на осі Ох (горизонтальна вісь) становище в 0 (нулі). Якщо воно краще, ніж потрібно - правіше нуля, гірше - лівіше. Бувають випадки, коли і відхилення в більшу сторону - недолік вироби. Чим більше у всьому кількості випущених товарів (випуск) одиниць, точно задовольняють тих. вимогам, тим вище крива в нулі. Синій графік - найбільшу кількість одиниць товару точно "вписалася" в тих вимоги (високий в нулі). Жовтий - відносно мала (низький в нулі). Зелений графік - велика частина одиниць випуску не відповідає тих вимогам.

Бажають отримати процес, описуваний синім графіком, можливо червоним, але не жовтим і не зеленим.

Рівень сигм можна ізмереть числом дефектів на мільйон можливостей:

Значення рівня сигм Рівень сигми Число дефектів на мільйон можливостей Вихід придатних,% 6 3,4 99,9997 5 233,0 99,977 4 6210,0 99,379 3 66807,0 93,32 2 308537,0 69,2 1 690000,0 31

При реалізації проектів за методикою "шість сигм" використовується послідовність етапів DMAIC:

define (виявити) - Визначення цілей проекту і запитів споживачів (внутрішніх і зовнішніх);

measure (виміряти) - Вимірювання процесу, щоб визначити поточне виконання;

analyze (проаналізувати) - Аналіз і визначення корінних причин дефектів

improve (удосконалити) - Поліпшення процесу, скорочуючи дефекти;

control (проконтролювати) - Контроль подальшого перебігу процесу.

Використані джерела:

1. Вільна енциклопедія. вікіпедія

2. Майкл Л. Джордж Бережливе виробництво + шість сигм: Комбінуючи якість шести сигм зі швидкістю бережливого виробництва. - М .: "Альпіна Бізнес Букс", 2004

Внесок учасника:

Кислицин Андрій

Новости