7 трендів транспортної логістики в Росії: як стати лідером на новому ринку

  1. 1. Падіння рівня контейнеризації
  2. 2. Консолідація ринку
  3. 3. Очікування різкого зростання експорту товарів
  4. 4. Перерозподіл транспортних потоків через країни митного союзу
  5. 5. Перевезення збірних вантажів
  6. 6. Нерозвиненість 3PL і 4PL сервісів в Росії
  7. 7. Швидка доставка вантажу
  8. висновки

Дмитро Малютін, к.е.н., керівник відділу маркетингу і бізнес-аналізу КСК Груп

У бізнесі кажуть, що фінанси - це кровоносна система всієї компанії. Проводячи аналогію, можна стверджувати, що транспортна логістика виконує ту ж функцію для всієї економіки країни.

Нижче представлені сім трендів транспортної логістики, які не можна не відзначити, аналізуючи період з середини 2014 року до початку 2016 року.

1. Падіння рівня контейнеризації

На жаль, російська економіка гальмує контейнеризацію. Основна частка контейнерних вантажів - це товари народного споживання і продовольчі товари закордонного виробництва, попит на які впав внаслідок зниження купівельної спроможності населення, девальвації рубля і контрсанкцій РФ. Контейнер - це основна одиниця мультимодальних перевезень (там, де задіяно, як правило, більше 2 видів транспорту з використанням контейнерів TEU).

Прогноз з контейнерних перевезень в світовому масштабі, 2015-2019 роки

Прогноз з контейнерних перевезень в світовому масштабі, 2015-2019 роки

Джерело: Alphaliner

Рис.1 Прогноз з контейнерних перевезень в світовому масштабі

У всьому світі частка контейнерних перевезень буде тільки зростати з наступних причин:

  1. Єдиний транспортний документ. Єдиний оператор. Взаємодіючи з оператором мультимодальной перевезення, власник вантажу повинен мати тільки один документ. Про решту взаєминах із субпідрядниками подбає безпосередньо оператор.
  2. Кооперація і розвиток всіх учасників (субпідрядників). Електронний обмін даними. Щоб ланцюжок з декількох транспортних вузлів працювала без збоїв, все її учасники повинні мати відповідний рівень розвитку не тільки транспортної, а й інформаційної інфраструктури.
  3. Гнучкість за ціною / часу. Це причина породжує два важливих висновки: по-перше, пропадає залежність від одного виду транспорту, і, по-друге, логістичні компанії диверсифікують свої клієнтські бази.

2. Консолідація ринку

Ситуація зараз не дуже сприятлива для учасників ринку, перш за все, для логістичних компаній. Тенденція йде одна приблизно з третього кварталу 2014 року: «схлопування» ринку. Тобто після того, як економічні санкції вступили в силу, ринок почав падати. Якщо в кінці 2014 року рух «вниз» простежувалася слабо, то до другого кварталу 2015 роки ринок логістичних послуг впав дуже серйозно.

Динаміка вантажообігу і обсягу перевезених вантажів в 2010-2015 роках (млрд т-км, млн тонн)

Динаміка вантажообігу і обсягу перевезених вантажів в 2010-2015 роках (млрд т-км, млн тонн)

Джерело: Росстат

Рис.2 Динаміка вантажообігу і обсяг перевезених вантажів

Якщо раніше бізнес не хотів з якихось причин працювати з дрібними і середніми операторами логістичного ринку безпосередньо (найбільш часті причини: неприйнятні умови щодо ціноутворення малих партій, умови по платежах, відсутність індивідуального підходу), то під час кризи стало очевидним перевага по витратах при роботі без додаткових ланок ланцюжка, нехай і з втратою комфорту по ряду умов. Майже всі маленькі компанії, які були орієнтовані на імпорт, пішли з ринку. Якщо говорити про європейський імпорт, то пішли приблизно 70% компаній, які возили 2-3 фури продукції в місяць, тому що стало невигідно возити через високий курс валюти, а також через те, що 60% товарів потрапили під заборону.

3. Очікування різкого зростання експорту товарів

Після того, як стався горезвісний поворот на схід, все сподівалися, що ринок Південно-Східної Азії буде замість впав європейський ринок. Однак поки цього не сталося. Просто частина компаній, які раніше працювали з Європою, стали закуповувати у тих же європейських виробників, але вже китайські товари. Ці компанії працювали з тими ж самими операторами і перевізниками. Були надії на те, що низький курс рубля простимулює російський експорт, але проблема в тому, що ми продаємо не так вже й багато товарів за кордон. Основу російського експорту в січні-червні 2015 року в країни далекого зарубіжжя склали паливно-енергетичні товари, питома вага яких у товарній структурі експорту в ці країни склав 68,1% (у січні-червні 2014 року - 75,3%), а по іншим технологічним товарам ми поки не дуже конкурентноздатні. За даними ФТС Експорт Росії в січні-червні 2015 року склав 183,0 млрд.доларів США і в порівнянні з січнем-червнем 2014 року знизився на 28,8%. У той же час Імпорт Росії в січні-червні 2015 року склав 87,7 млрд.доларів США і в порівнянні з січнем-червнем 2014 року знизився на 39,5%.

4. Перерозподіл транспортних потоків через країни митного союзу

Транспортну логістику в принципі неможливо розглядати окремо від митниці. Серйозним випробуванням для комерсантів став наказ ФМС № 280 від 16.02.2016, за яким митні органи коригують митну вартість ввезених товарів до максимальних значень під різними приводами. Коли цей наказ набув чинності, були перерозподілені транспортні потоки в сторону Білорусі і Казахстану, тому що конкурувати з митної ціною цих країн на даний момент практично неможливо. Тобто вартість транспортної логістики скрізь приблизно однакова, але за рахунок економії на митних платежах везти товари через країни ЄврАзЕС виходить вигідніше. У підсумку ринок митних послуг в Росії звужується, конкуренція різко зростає. Транспортні компанії намагаються зберегти хоча б своїх поточних клієнтів. Розвивати нових клієнтів стає дуже складно.

5. Перевезення збірних вантажів

У зв'язку з кризою зараз не у кожної компанії є можливість і потреба збирати повний контейнер і везти його. Тому логістичні компанії, зазвичай володіють власними складами в південно-східній Азії, почали пропонувати своїм клієнтам послугу збірного вантажу. Суть послуги: клієнт привозить до логісту на склад свій маленький вантаж, його оприбутковують, а потім консолідують в загальну партію (контейнер) з вантажами інших клієнтів. Якщо далі дробити все транспортування на окремих клієнтів, то виходить прийнятна ціна транспортних витрат для клієнтів по типу доставки «від дверей до дверей».

6. Нерозвиненість 3PL і 4PL сервісів в Росії

У логістичному бізнесі прийнято такі позначення контрагентів, що здійснюють сервіс для виробників, постачальників і продавців товарів: 1PL, 2PL, 3PL, 4PL. При цьому, PL - party logistics (англ.) Перекладається дослівно як «сторона логістики». Цифри від одного до чотирьох позначають, як глибоко залучена дана компанія в ланцюг поставок.

  • 1PL рівень залученості означає, що всі операції забору і доставки вантажу виконує сама фірма-власник вантажу. З урахуванням глобалізації, аутсорсингу і оффшорінга виробництва, ускладнення послуг дистрибуції, 1PL відходить у минуле.
  • 2PL провайдер - це підрядна компанія, що надає послуги з транспортування товарів тільки на якомусь певному ділянці транспортної ланцюга. По суті, це просто транспортна компанія, яку наймає власник вантажу, не бажаючи купувати власні автомобілі, жд вагони і т.д.
  • L - це door-to-door (англ «від дверей до дверей»). Логіст бере товар, наприклад в Китаї, зі складу і щеплений його клієнту на склад.
  • L - це, коли компанія-логіст отримує від клієнта запит на певну послугу або товар, знаходить йому виробників, перевіряє їх. А клієнт потім сам вибирає, з ким працювати. Логіст домовиться з виробником і візьме на себе також всю фінансову сторону питання крім управління 3PL підрядниками.

Ситуація з аутсорсингом в логістиці неоднозначна. Є кілька тенденцій: по одній - компанії прагнуть віддати в єдині руки закупівлю, консолідацію, перевірку, доставку і розподіл по складах, тобто переміщення запасів, тобто чисто 4РL логістику, на яку зараз переходить Європа, а Північна Америка давно перейшла. Ця тенденція йде в бік експорту.

Динаміка розвитку ринку транспортно-логістичних послуг

Динаміка розвитку ринку транспортно-логістичних послуг

Джерело: РЖД, РБК, Global insight

Рис.3 Динаміка розвитку транспортно-логістичних послуг в РФ (прогноз)

Разом з цим, є абсолютно протилежна тенденція, коли компанії уникають 4РL, наприклад, до 2РL, коли у них є свій транспортний парк, і їм потрібно тільки перевезти вантаж з пункту А в пункт Б, тобто ніякого door-to-door сервісу не потрібна. Клієнти бояться передавати товар на аутсорсинг, консолідують всі в своїх руках. Віддають тільки перевезення стороннім логіста, а консолідацію і зберігання в Китаї, митне оформлення в Росії залишають собі.

7. Швидка доставка вантажу

Везти тільки на автомобілі вантаж з Китаю до Москви - це утопія. Тому практично всі перевезення є мультимодальні, а з 2015 року багато логістичні оператори впровадили у себе послугу «швидка доставка».

Раніше логіст віз генеральний вантаж з Китаю близько 30-35 днів (морем до порту Владивосток, Знахідка, далі митне оформлення, жел. Дорога до Москви). Якщо клієнтові потрібно було дешевше, то пливли до Пітера, порт в Прибалтиці, там вставали на машину, їхали, робили ВТТ, оформляли в Москві. Зараз же багато компаній пропонують клієнтам прямий поїзд з Китаю до Москви. Їх багато, надійних всього два.

В результаті у клієнта з'являється вибір:

1. Швидко, але дорого: прямий шлях до Москви за 12 днів.

Для сезонних товарів, таких як одяг і взуття, коли клієнту потрібно дозагружать склади, мати незнижуваний запас, бути готовими до сезону - тоді швидкий шлях і червоний поїзд їм дуже подобається. Адже не завжди фабрики швидко встигають виготовити товар. Або приходить шлюб, і потрібно витрачати час на перероблення партії. З березня 2016 роки 70% вантажів з Китаю були з використанням червоного поїзда.

2. Дешево, але довше. Так званий «довгий маршрут».

Для іграшок, оздоблювальних і будматеріалів, сувенірів, тому що питома вартість логістичних витрат при формуванні їх вартості буде дуже висока, їх невигідно везти швидким поїздом. До того ж таких товарів завжди є запас і не потрібна клієнтові швидкість в їх отриманні за 15 днів.

висновки

За даними Росстату, в 2015 році найбільшу частку без урахування трубного транспорту, вимірювану мільярд тонно-кілометрами, займав залізничний транспорт - 2306 (87%), автомобільні перевезення склали 233 одиниці (9%), а решта обсягу порівну поділили між собою повітряний, внутрішній водний і морської види транспорту.

Ринок транспортної логістики Росії складно прогнозуємо, тому що знаходиться в прямій залежності від змін внутрішнього законодавства з одного боку і від зовнішніх геополітичних відносин між країнами.

Щоб стати лідером на цьому ринку, необхідно, перш за все, усвідомити всю серйозність змін, що відбуваються і вийти із зони комфорту. Це означає, що позиція «вижідальщіка», «Емелі» більше не спрацює в прибуток на цьому ринку, так як кон'юнктура експорту / імпорту змінилася безповоротно на найближчі 5-8 років. Щоб пристосуватися до нових реалій, бізнесу необхідно залучати в партнери успішних галузевих консультантів, щоб не «гасити пожежі», а запобігати їм. Адже консультанти ведуть щодня тисячі проектів і знають всі тенденції галузі не з чуток.

Додаткова інформація на сайті: kskgroup.ru

Партнерський матеріал

Новости