Абсолютно радянська людина

"У березні або квітні 2005 року з'ясувалося, що Килимник надавав послуги Віктору Януковичу (тоді - лідер проросійської Партії регіонів -" Проект ") і йому було наказано негайно звільнитися, його останній робочий день був 30 квітня", - згадує колишній колега Килимника. "Килимник був звільнений в квітні 2005 року після того як мені стала відома надзвичайно достовірна інформація про порушення ним нашого етичного кодексу", - підтверджує Стів Нікс, директор програм МРІ в Євразії.

Килимник був звільнений в квітні 2005 року після того як мені стала відома надзвичайно достовірна інформація про порушення ним нашого етичного кодексу, - підтверджує Стів Нікс, директор програм МРІ в Євразії

Костянтин Килимник тисне руку Віктору Януковичу; спиною навпаки Януковича - Микола Злочевський, в той час міністр природних ресурсів; друга праворуч - Анна Герман, в той час заступник гдаве адміністрації президента. Фотографія з бази речових доказів у справі Пола Манафорта .

Після безславного звільнення Килимника стало багато зрозуміло. Всі вказівки персоналу він писав на окремих стікерах. Він нерідко давав співробітникам завдання, про які просив не повідомляти більше нікому в інституті. Спочатку всі думали, що це з міркувань безпеки: "А з'ясувалося, що працювали ми всі за вказівкою Килимника не на одну, а на дві організації".

Килимник пішов, не залишивши після себе нічого в кабінеті. Робочий комп'ютер, який він здав, був абсолютно чистий. Килимник вів бухгалтерію організації, і це стало великою проблемою: була знесена навіть програма Quick Books - аналог 1С для американської бухгалтерії. Ліна Маркова - фінансовий директор МРІ і тодішня дружина політолога Сергія Маркова - працювала тільки з 1С, в МРІ спробували розшукати Килимника, але він ігнорував колишніх співробітників.

"Так, він переховувався від них, - підтверджує знайомий Килимника. - Але через те, що він вважав, що його там образили ".

Кілька знайомих Килимника і українських політиків підтверджують: він почав працювати на Україну ще в 2004 році. Один з політтехнологів, яких Килимник направляв в сусідню країну, сказав, що того запросили "провести вибори на Донбасі" (президентські вибори 2004 року, коли сумнівна перемога Януковича у другому турі привела до "помаранчевої революції", і в результаті країну очолив Віктор Ющенко) .

Можливо, Килимник виявився на Україні ще до Манафорта. У 2004 році, коли Килимник вже почав працювати на Україну, Манафорт не приймав активної участі в виборах, згадує Василь Стоякін, який тоді був радником глави адміністрації президента України і керував групою регіональної аналітики у виборчому штабі Януковича.

Як би там не було, навесні 2005 року Килимник і Манафорт вже відкрито працювали на Україні разом. "Забавно вони разом з Полом виглядали - Тарапунька і Штепсель", - сміється колишній член команди Януковича, згадуючи образи радянських естрадних героїв, разюче відрізнялися зростом і комплекцією.

Забавно вони разом з Полом виглядали - Тарапунька і Штепсель, - сміється колишній член команди Януковича, згадуючи образи радянських естрадних героїв, разюче відрізнялися зростом і комплекцією

Передвиборний плакат Віктора Януковича зі слоганом, придуманим командою Пола Манафорта

В результаті Килимник і Манафорт надовго осіли на Україні: під їх наглядом Янукович реабілітувався, Партія регіонів виграла парламентські вибори, її голова став прем'єром, а потім і президентом. Навіть після перемоги євромайдан Манафорт не припинив співпрацю з командою Януковича.

Однак американський політтехнолог був не єдиним партнером Килимника в роботі на Україні.

алюмінієвий зв'язковий

Адміністративна робота Килимника на Януковича в 2004-2005 роках могла будуватися через "Базел" - російську компанію мільярдера Олега Дерипаски. У квітні 2018 року Дерипаска потрапив під персональні санкції США як близький до Володимира Путіна олігарх.

В період кінця 2004 - початку 2005 років Килимник відправляв співробітників МРІ в офіс "Базела" на вулиці Рочдельська в Москві не менше 20 разів, каже один з людей, безпосередньо виконували такі доручення Килимника. Там посильним Килимника передавали конверти з готівкою, авіаквитки для нього і що залучаються їм політконсультантів. Чому гроші на українські завдання виходять в "Базел", Килимник співробітникам не пояснював.

Менеджер МРІ каже, що інститут ніколи не відправляв Килимника або його політтехнологів у відрядження в інші країни СНД, вся робота там велася через місцеві офіси.

Представник Дерипаски заявила "Проекту", що ні він, ні "Базел" ніколи не фінансували Килимника, а "приватні інвестиційні відносини Дерипаски і Манафорта, існування яких не заперечується, ніколи не були націлені на досягнення політичних цілей".

Зв'язки Дерипаски з Манафортом справді не були секретом. за версією політконсультанта Філіпа Гріффіна, в кінці 2004 року партнер Манафорта - Рік Девіс - відправив його на Україну "для допомоги Дерипасці".

Співпраця Манафорта і Дерипаски могло тривати як мінімум до 2016 року. Влітку 2016 року, за даними Washington Post, Манафорт і Килимник неодноразово обговорювали можливість зустрічі, імовірно, з Дерипаскою в своєму листуванні; 3 серпня 2016 року літак Дерипаски приземлився в аеропорту Нью-Арка, підтверджується даними сайту ADS-B Exchange. Через три дні, як відомо з розслідування Фонду боротьби з корупцією , У Дерипаски відбулася зустріч з тодішнім російським віце-прем'єром Сергієм Приходько - на яхті у скандинавських берегів і в суспільстві дівчат ескорту. Приходько тоді курирував в уряді міжнародні відносини. За спогадами дівчата ескорту Насті Рибки, Приходько і Дерипаска на яхті обговорювали російсько-американські відносини.

Як з'ясував "Проект", Килимник і Манафорт працювали не тільки на Україні, але і в Середній Азії. І гроші на це Килимник знову отримував на Рочдельська, 30, стверджує співрозмовник "Проекту".

киргизький зв'язковий

Про роботу Манафорта в Киргизії, починаючи як мінімум з 2005 року раніше не повідомлялося. Того року в колишній радянській республіці почалися масові протести - в них взяли участь прихильники тих, хто програв парламентські вибори опозиціонерів. "Тюльпанова революція" привела до зміни влади. З країни втік проросійський президент Аскар Акаєв, а його місце незабаром зайняв не менш проросійський опозиціонер Курманбек Бакієв.

Килимник в Бішкеку працював на Бакієва, а експедиційні витрати на його поїздки і відрядження політтехнологів знову ж виходили в офісі компанії Дерипаски.

Представник Дерипаски це спростовує. Один з політконсультантів, який їздив у відрядження до Бішкеку, підтвердив "Проекту", що працював там разом з Килимник. У Киргизії був і Манафорт.

"Я чув про Киргизію - вони (Манафорт і Килимник -" Проект ") туди поїхали посилювати позиції Росії", - підтвердив і колишній член команди Манафорта на Україні. Представник Манафорта Джейсон Малоні не відповів "Проекту" на момент публікації.

"Проект" відправив запит Курманбека Бакієва, але не отримав на нього відповіді.

Новости