Аероекспрес від Пулково до Петербурга знову на запасній колії. РЖД просять пригальмувати

Лист губернатору Петербурга Георгію Полтавченко відправив генеральний директор ВАТ «Російські залізниці» Олег Бєлозьоров, стало відомо «Фонтанці». За словами наших співрозмовників, Бєлозьоров поінформував петербурзького градоначальника, що проект ж \ д гілки від аеропорту до Вітебського вокзалу фактично ніяк не узгоджений з РЖД. Лист губернатору Петербурга Георгію Полтавченко відправив генеральний директор ВАТ «Російські залізниці» Олег Бєлозьоров, стало відомо «Фонтанці»

Віктор Погонцев / Інтерпресс

У всіх причетних комітетах Смольного проходять наради, але як реагувати на позицію РЖД - міська влада поки не вирішили.

Як стало відомо «Фонтанці», 1 жовтня в Смольному проходили наради, де обговорювалось звернення до Георгія Полтавченко від глави РЖД. Пояснюючи причину того, що конкурс на створення і експлуатацію Аероекспрес потрібно скасувати або хоча б відкласти, Білозеров зазначив, що існуючі напрацювання та конкурсна документації по суті не узгоджені з залізничниками. Міська влада не схвалили у РЖД ні примикання до діючих шляхах, ні трасування, ні кінцеву станцію маршруту. Для 39 пар поїздів, які за умовами конкурсної документації повинні курсувати між Вітебським вокзалом та аеропортом, буде потрібно розширювати інфраструктуру, що вимагає додаткових фінансів, і це питання теж не був опрацьований з залізничниками.

Факт отримання листа «Фонтанці» підтвердили в комітеті з інвестицій, але оперативно прокоментувати звернення РЖД виявилися не готові. Не коментують поки ситуацію і в комітеті з транспорту.

Офіційно послання Білозьорова прокоментував тільки віце-губернатор Ігор Албіна, який курує транспортні питання міста, але деталей не розкрив. «У нас з РЖД повна взаємодія. Сьогодні провів нараду з віце-президентом компанії Петром Кацив. Обговорювали питання створення нової транспортної інфраструктури, в тому числі і Аероекспрес. Можливо, конкурс буде відкладений для більш детального опрацювання трасування і майново-правових питань. Якщо буде таке рішення, то скоро дізнаєтеся », - розповів кореспонденту« Фонтанки »віце-губернатор Ігор Албіна.

Бажання РЖД бути більш залученими в проект цілком зрозуміло - з 24 км залізничної лінії від аеропорту до міста 16 км вже знаходяться у неї на балансі. Майбутній концесіонер - а Аероекспрес буде функціонувати на основі державно-приватного партнерства - в обов'язковому порядку повинен підписати з залізничниками договір про надання послуг з використання інфраструктури залізничного транспорту.

Конкурсна документація по проекту створення та експлуатації в Петербурзі лінії залізничного сполучення за маршрутом Вітебський вокзал - аеропорт Пулково була опублікована 28 липня 2018 року . Легенди про повільність «Пошти Росії», можливо, пройдуть крізь століття, але в цьому конкретному випадку справа в іншому. Як припустив співрозмовник «Фонтанки», близьке до ситуації, міська влада і РЖД банально не змогли домовитися в питанні фінансів для розширення існуючої інфраструктури, тому ситуація в останній момент отримала ось таке офіційне продовження. В якості іншої можливої ​​причини був названий той факт, що з проектувальником Аероекспрес, постійним підрядником РЖД інститутом «Ленгіпротранс» до сих пір міг не розплатитися старий замовник проекту, компанія ЛСР. У РЖД не змогли дати жодних коментарів.

«Відомо бажання РЖД реалізувати третій головний шлях вітебського напрямки. Насправді РЖД де-факто вже давно узгодили напрямок Аероекспрес на Вітебський вокзал, а зараз, використовуючи це як важіль впливу на місто, намагаються змусити місто взяти на себе витрати по створенню третього шляху вітебського напрямки, яким і будуть користуватися. По суті, це спосіб шантажу », - припустив ще один співрозмовник« Фонтанки »в Смольному. При цьому він допустив ймовірність того, що проект «Аероекспрес» може в підсумку знову зірватися, підкресливши, що це вкрай негативно позначиться в першу чергу на розвиток транспортної та туристичної інфраструктури та комфорті городян.

Сама ідея з'єднати місто і аеропорт за допомогою поїзда існує з 2004 року, щоправда, тоді передбачалося зв'язати Пулково з Балтійським вокзалом. Під кінець 2015 року в якості робочого варіанту влади зупинилися на Вітебськом. Орієнтовна вартість створення лінії - 18,8 млрд руб. Розмір приватних інвестицій складе не менше 8,8 млрд рублів. Концесійна угода розрахована на 30 років, учасники повинні були визначитися до 10 жовтня, а з них переможця планувалося ввести 12 березня 2019 року. Мета створення - забезпечити пасажирів аеропорту Пулково швидкісним пасажирським транспортом до центру Петербурга, не залежних від погодних умов і дорожньо-транспортної обстановки. Якщо все піде за планом, то час поїздки від аеропорту до центру міста скоротиться до 30 хвилин. Як припускають в Смольному, Аероекспрес знизить навантаження на вулично-дорожню мережу, підвищить комфорт і передбачуваність тривалості поїздки в аеропорт.

Оголошення конкурсу змусило прихильників проекту зітхнути з полегшенням, тому що планам чиновників з цього питання віри вже не було. Так, наприклад, в 2014 році губернатор Петербурга Георгій Полтавченко заявляв , Що Аероекспрес побудується до чемпіонату світу з футболу, але міська влада не зуміли своєчасно вирішити питання з федеральним фінансуванням . Уже в 2016 році Смольний таки отримав 10 млрд рублів з бюджету країни на будівництво ж / д гілки, але за допомогою цих грошей покрив дефіцит. тоді губернатор пояснив це тим , Що в умовах падіння пасажиропотоку Пулково витрачати гроші на цей проект «з урахуванням фінансової ситуації, може, навіть нерозумно».

Наступного разу про проект згадали в жовтні 2017 року - комітет з інвестицій розповів «Фонтанці» про свої наміри оголосити конкурсні процедури протягом місяця. У цьому ж жовтні про плани відкласти пошук концесіонера до кінця року повідомив віце-губернатор Ігор Албіна .

Угода про наміри побудувати залізничну гілку від аеропорту до міста Смольний підписав на Петербурзькому економічному форумі в травні 2018 року зі ТОВ "Аероекспрес". Передбачається, що компанія візьме участь в конкурсі, оголошеному комітетом з інвестицій.

ТОВ "Аероекспрес" з міста Хімки Московської області забезпечує пасажирське залізничне сполучення між столицею і основними аеропортами Московського авіаційного вузла - Внуково, Домодєдово і Шереметьєво. Найбільшим власником часткою компанії (33,34%) є ТОВ «Дельта-Транс-Інвест», структура зареєстрованої в Естонії «ТрансГрупп інвест». Примітно, що ще 25% - у самого ВАТ «РЖД». За 17,50%, 12,50% і 4,16% - у Іскандара Махмудова, голови ради директорів «Трансмашхолдингу», у співвласника УГМК Андрія Бокарева і у Олексія Криворучко.

Михайло Грачов, «Фонтанка.ру»

Новости