Африканці та індуси до 2050 року будуть домінувати на Землі

Збільшення чисельності жителів планети до 2050 року буде відбуватися в основному за рахунок країн, що розвиваються.

Про це йдеться в новій доповіді про стан світового населення, передає "Новий регіон" .

За даними фонду ООН, населення Землі через 42 роки зросте майже в півтора рази і складе 9 мільярдів 191 мільйон 300 тисяч чоловік. Найбільш населеною країною світу, за прогнозами, стане Індія, яка до того моменту обжене нинішнього лідера демографічного буму - Китай.

Як очікується, збільшення числа жителів планети відбудеться в основному за рахунок слаборозвинених країн (населення яких до 2050 року перевищить в цілому 7 мільярдів 900 мільйонів чоловік) і перш за все за рахунок країн Африки.

Найбільш населеною країною Африки, за прогнозами, стане Нігерія. На цьому континенті найвищий середньорічний показник приросту населення - 2,3%. Найбільш населеною африканською країною імовірно стане Нігерія, число жителів якої до 2050 року практично подвоїться і складе близько 290 мільйонів чоловік.

Незважаючи на те, що в Азії очікувані темпи зростання населення (1,1%) нижче ніж в Африці і навіть менше ніж в арабських державах, саме тут як і раніше будуть жити найчисленніші народи. До 2050 року, за оцінками фонду ООН, населення Китаю збільшиться менш ніж на 100 мільйонів і перевищить 1 мільярд 408 мільйонів чоловік.

До того моменту світовим лідером за чисельністю населення стане Індія - прогнозується, що тут буде жити понад 1 мільярд 658 мільйонів чоловік (тобто населення країни в порівнянні з нинішнім роком збільшиться на 47 мільйонів).

Серед країн колишнього Радянського Союзу, або так званих держав з перехідною економікою, Росія залишиться лідером за чисельністю населення та рівнем доходів.

Однак до 2050 року населення країни, за прогнозами ООН, скоротиться з нинішніх 141,8 мільйона до 107,8 мільйона чоловік, а середня тривалість життя чоловіків в Росії буде найнижчою серед країн колишнього СРСР. Крім того, ще три роки тому UNFPA передбачало зменшення населення Росії до 2050 року на 31 мільйон чоловік - проти нинішніх 34-х. На той час середня тривалість життя росіян, за останніми прогнозами, складе для чоловіків - трохи менше 59 років, для жінок - близько 72 з половиною.

Це найнижчий показник для чоловічого населення серед усіх країн колишнього Союзу - вони порівнянні лише з даними по Туркменії (59,1 року). Найвища середня тривалість життя у чоловіків очікується в Вірменії (68 з половиною років).

Прогнозована тривалість життя росіянок порівнянна з аналогічними даними по Молдові і Казахстану. Як очікується, найвищим цей показник буде в Білорусі (середня тривалість життя жінок до 2050 року складе 75,3 року). За оцінками ООН, дитяча смертність в Росії не буде перевищувати 16 осіб на тисячу новонароджених (така ж очікується в Молдові; найвища - в Азербайджані: 72 людини).

Серед країн перехідних економік демографічний спад спостерігається, крім Росії, у Вірменії, Білорусії, Грузії, на Україні і в Молдавії (лідер за темпами зменшення кількості населення в цьому регіоні). Додаток чисельності населення на просторі СНД очікується в Азербайджані, Казахстані, Киргизії, Туркменії, Узбекистані і Таджикистані - в двох останніх країнах прогнозують найвищі в цьому регіоні темпи демографічного зростання (в середньому до 1,5% в рік).

У Західній півкулі лідером по приросту населення залишаються США. Число жителів Штатів до 2050 року перевищить 402 мільйонів чоловік (зараз в країні живе близько 308 мільйонів).

В Європі - досить стабільна демографічна ситуація, проте в середньому спостерігається тенденція до скорочення чисельності населення.

Дослідники ООН передбачають, що до 2050 року число жителів Старого Світу зменшиться майже на 67 мільйонів і складе близько трохи більше 660 мільйонів (країни Балтії тут не враховуються). Тільки в одній європейській країні - Ірландії - середньорічний приріст населення буде вище 1%. У десяти державах Європи очікується демографічний спад.

Населення Великобританії скоротиться на 7,7 мільйона чоловік і складе трохи менше 69 мільйонів - трохи більше, ніж у Франції. Найбільш населеною країною Європи, незважаючи на спад населення, залишиться Німеччина - 74,1 мільйона жителів до 2050 року при нинішніх 82,5 мільйона.

Читайте по темі:

Через 17 років Україна залишиться без п'ятої частини населення

Через 20 років чверть населення України будуть носіями ВІЛ

Населення країни продовжує танути

Україна лідирує за вимирання населення

Чверть населення Землі незадоволена своїми державами

Підпишись на наш Telegram . Надсилаємо лише "гарячі" новини!

Новости