Як правильно закидати спінінг

  1. Як правильно закидати спінінг: способи закидання
  2. вертикальний занедбаність
  3. Горизонтальний (бічний) закид
  4. Як виконується техніка горизонтального закидання
  5. Маятниковий і катапультний закидання
  6. Як здійснити маятниковий занедбаність
  7. Як здійснити катапультний закид
  8. Як робити дальній кидок спінінгом
  9. довжина вудилища
  10. Розмір котушки
  11. Правильна намотування волосіні
  12. пропускні кільця
  13. техніка закидання
  14. Як робити точний закид спінінгом
  15. Основні помилки при закиданні спінінга

Найпростіший спосіб зловити хижу рибу - це озброїтися спінінгом і відправитися на водойму, де ця риба водиться. Якщо є хоч якийсь досвід поводження зі спінінгом, то це не проблема. Якщо спінінг узятий в руки перший раз, то перше, що потрібно освоїти, то це техніку закидання. Спінінг - це снасть, яка має свої особливості, залежно від того, яка котушка на вудилище встановлена. В основному, вдаються до установки безинерціонной котушки, яка відрізняється простотою в експлуатації і прийнятною функціональністю. Яка б не була встановлена ​​котушка, необхідно все одно освоювати техніку закидання. Крім цього, доведеться тренуватися на точність і на дальність закидів, так як від цього залежить результативність всієї рибалки.

Ця стаття розрахована на тих спінінгістів, які взяли в руки спінінг вперше в своєму житті і думають над тим, як правильно і ефективно ним користуватися. Будь-які теоретичні знання повинні підкріплюватися практичними навичками. Теорія і практика - це та сила, яка дозволяє завжди мати позитивний результат. Освоївши ази, які озвучені в теорії, легко освоїти практику застосування снасті спінінга.

Як правильно закидати спінінг: способи закидання

Як правильно закидати спінінг: способи закидання

Для початку слід зрозуміти, як закидається спінінг взагалі і як його можна закинути, в залежності від умов риболовлі. Адже умови риболовлі можуть бути різними, в залежності від водойми. Це може бути водойма з чистими берегами або водойму, де через заростей важко підійти до чистої води. До того ж, можливі зарості і в воді, що вимагає досить точних закидів. Виходячи з реальних умов можливе застосування наступних варіантів закидів спінінга:

  • Вертикальний.
  • Горизонтальний.
  • Маятниковий.
  • Катапультний.

А зараз, більш детально про техніку кожного закидання.

вертикальний занедбаність

вертикальний занедбаність

Застосовується практично завжди, якщо не заважає нічого на березі. Це дуже простий в освоєнні і ефективний спосіб закидання, що дозволяє доставити приманку точно в призначене місце.

Вертикальний занедбаність через голову - це основний варіант закидання приманок спінінгів. Щоб його здійснити, необхідно відшукати на поверхні води точку, куди передбачається доставити приманку. За допомогою котушки волосінь підмотувати, щоб приманка опинилася в 20-ти см від кінчика вудилища. Після цього відкривається дуга лесоукладивателя і волосінь притискається вказівним пальцем до бланку вудилища.

Вудилище закидається за спину, після чого різким рухом вперед приманка як би вистрілюється в потрібному напрямку. При цьому кінчик вудилища повинен дивитися в тому ж напрямку, а волосінь з вудилищем виявляються на прямій лінії. У цей момент палець відпускає волосінь, і приманка вільно летить туди, куди намічено. У процесі польоту волосінь змотується з барабана котушки. Коли приманка приводнився, дужку лесоукладивателя повертають у вихідне положення і чекають, коли приманка займе своє становище в товщі води. Після цього можна здійснювати проводку.

Горизонтальний (бічний) закид

Горизонтальний (бічний) закид

Цей варіант закидання використовується в конкретному випадку, коли вертикальний занедбаність здійснити неможливо, по ряду причин. Перша причина пов'язана з наявністю рослинності, розташованої над головою в зоні здійснення вертикального закидання. Друга причина пов'язана з тим, що в точці або її межах, куди може приводнився приманка, так само є нависла рослинність. Незважаючи на те, що досить далеко бічним занедбаністю приманку доставити не вдасться, з його допомогою приманку реально доставити в точно вказане місце.

Подібна техніка закидання вельми ефективна на малих річках, де дальній кидок зовсім ні до чого, а от точні кидки якраз до речі. В даному випадку приманка летить над поверхнею води і потрапляє точно в те місце, яке розташоване під гілками навислих над водою дерев.

Єдиний недолік такої техніки кидка - це необхідність в тривалих тренуваннях. З першого разу точно і правильно закинути приманку не вдасться. Якщо досконало освоїти дану техніку, то можна сміливо вважати себе майстром спінінга риболовлі.

Як виконується техніка горизонтального закидання

Техніка закидання така ж, тільки спінінг відводиться не за спину, як в першому випадку (при вертикальному занедбаності), а в сторону, то чи в ліву, то чи в праву. Як і в першому випадку, для початку слід визначитися з напрямком закидання і точкою доставки приманки. Точність закидання залежить від моменту, коли волосінь звільняється від затиску. У процесі горизонтального закидання потрібна чітка реакція, на предмет своєчасного відпускання волосіні, що можливо тільки після тривалих тренувань.

Маятниковий і катапультний закидання

Маятниковий і катапультний закидання

Маятниковий і катапультний закидання використовуються дуже рідко через складність його виконання і складних умов риболовлі. Це може статися в тому випадку, якщо на березі є істотні зарості, а місце дуже перспективне. Але перед цим слід подумати, яким чином згодом вдасться витягнути з води приманку, а тим більше з трофеєм.

Як здійснити маятниковий занедбаність

Як здійснити маятниковий занедбаність

Приманку потрібно підтягнути до кінчика вудилища, опустити дужку лесоукладивателя і перехопити волосінь пальцем. Після цього, принада як би розгойдується і різким рухом з-під себе направляється в потрібну точку. Головне, не забути вчасно, прибрати палець з волосіні.

Подібна техніка не дозволить далеко закинути приманку, але це і не потрібно, так як основне завдання - це відправити приманку точно в призначене місце, хоча і не далеко від берега.

Як здійснити катапультний закид

Як здійснити катапультний закид

Цей вид закидання трохи складніше, але він такий же непередбачуваний, як і попередній. Для цього потрібно опустити приманку трохи нижче половини довжини вудилища і взяти її за гачок. Причому взяти його так, щоб в процесі закидання не зачепило за нього, інакше наслідки виявляться жалюгідними. Волосінь натягується, в результаті чого згинається кінчик вудилища. У момент, коли приманка буде відпущена, вона полетить в потрібному напрямку, хоча і не далеко. Цей варіант закидання годиться для будь-яких важкодоступних місць, хоча точність закидання під великим питанням. У будь-якому випадку, потрібно бути готовим до того, що приманка залишиться в водоймі, ніби з рибою або без неї.

Складність закидання полягає в тому, що потрібно однією рукою тягти за приманку, натягуючи волосінь, а інший - тримати вудлище і фіксувати волосінь. Без певних навичок подібні закиди виконати досить складно.

Як робити дальній кидок спінінгом

Як робити дальній кидок спінінгом

Якщо водойма великий, то знадобляться далекі кидки однозначно, хоча для цього необхідна підготовка. Потрібно не тільки володіти технікою далекого закидання, а й вміти правильно підібрати снасть. Крім цього, потрібно завжди пам'ятати, що чим важче приманка, тим далі вдасться її закинути. Далекому ввезенню може перешкодити або зустрічний, або сильний боковий вітер, який не дозволяє закинути приманку в те місце, куди потрібно. У зв'язку з цим, слід більш детально зупинитися на факторах, які можуть істотно вплинути на дальній кидок.

довжина вудилища

довжина вудилища

Має прямий вплив на величину далекого закидання. Чим довше вудилище, тим далі полетить приманка. Якщо хочеться закинути приманку далеко, то краще зупинити свій вибір на бланках, довжиною не менше 3-х метрів.

Розмір котушки

Від величини котушки так само залежить, наскільки далеко вдасться закинути оснастку. Чим більше розмір котушки, тим більше волосіні поміщається на барабані. Якщо довжини волосіні досить, то приманку без проблем можна закинути далеко від берега. Причому, враховують той факт, що приманка важка, і необхідно на котушку намотати, зовсім не тонку волосінь.

Правильна намотування волосіні

Правильна намотування волосіні

Волосінь повинна без великого опору залишати шпулю. Тільки так вона полетить далеко. Причому, дуже важливо, щоб саме початковий момент закидання не мав ніякого опору. Це досягається правильним намотуванням. Волосінь намотується на шпулю так, щоб залишався простір в пару міліметрів. Якщо ловля риби здійснюється з використанням великої котушки, то на неї спочатку намотують монофільную волосінь, а потім плетену. В такому випадку, основне навантаження буде тримати шнур, а монофільная волосінь просто послужить елементом заповнення котушки.

пропускні кільця

Найголовніше - це правильно і на одній лінії виставити пропускні кільця. Якщо кільця не будуть стояти рівно, одна щодо іншої, то буде діяти сила тертя, яка не дозволить закинути снасть далеко. Крім цього, кільця потрібно перевірити на якість: вони повинні бути гладкими, без задирок.

техніка закидання

техніка закидання

Найголовніше - це виконання, від чого і буде залежати дальність польоту приманки. Щоб це здійснилося, потрібен потужний, різкий кидок, без зупинки в задній точці. Вудилище відводиться за спину і в той же момент, як тільки воно займе стартову позицію, різким рухом вперед приманка вирушає в задану точку. У цьому випадку використовується енергія вигнутого вудилища: чим різкіше виявиться кидок, тим більше енергії зможе запасти вудилище і тим далі полетить приманка.

Техніка далекого закидання передбачає і роботу корпусом, щоб надати приманки потужний початковий імпульс. Перед початком кидка, коли вудилище відводиться за спину, в цей же момент необхідно здійснити розворот тулуба в потрібному напрямку. У момент самого кидка, разом з рухом вудилища вперед здійснюється одночасний розворот корпусу в вихідну точку з подачею його вперед.

Крім роботи корпусом в роботу повинні включатися ноги: в процесі кидка необхідно зробити рух ногою вперед. Подібний підхід у виконанні кидка дозволить відправити приманку на максимальне видалення від берега.

Коли палець відпустив волосінь і приманка полетіла, слід проконтролювати, щоб вудилище і волосінь знаходилися на одній лінії. У такому положенні волосінь практично не буде відчувати тертя в пропускних кільцях.

Дуже важливо вміти відчувати свою снасть. Саме від цього залежить як точність, так і дальність закидання.

Як робити точний закид спінінгом

Як робити точний закид спінінгом

Техніка точного закидання вимагає наполегливої ​​тренування. Причому, закидання повинні носити цілеспрямований характер, на предмет точності доставки приманки. Тренування краще здійснювати щодня, причому не обов'язково на водоймі. Точний кидок - це техніка майстрів, які здатні доставити приманку в будь-яку точку, де є ділянка чистої води, що не порослий водоростями.

Подібна техніка здійсненна лише в тому випадку, якщо застосовується вертикальний занедбаність. Саме ця техніка дозволяє доставляти приманки з вражаючою точністю. Про цю техніку вже згадувалося в даній статті, тому не має сенсу повторюватися. Головне, щоб все було підібрано правильно, в тому числі і снасть з приманкою. Приманка маленького ваги, наприклад, ультралайтових, далеко не полетить, до того ж потрібно ультралайтових вудилище. Плюс до всього, потрібна тонка волосінь з легкої, не великого розміру котушкою.

Техніка далекого закидання все ж вимагає більш потужної і жорсткої снасті, разом з "наслідками", починаючи від важкої приманки і закінчуючи потужною котушкою з міцною волосінню.

Здійснюючи далекі і точні кидки, слід пам'ятати, що чим далі відстань, тим складніше відправити приманку в задану точку. Як показує практика, щоденні тренування не проходять безслідно і техніку далекого і точного закидання освоїти абсолютно реально.

Основні помилки при закиданні спінінга

Основні помилки при закиданні спінінга

Помилки при закиданні зустрічаються досить часто. Особливо це стосується новачків, які тільки починають практикувати спиннинговую ловлю риби. У зв'язку з цим, має сенс проаналізувати деякі, часто зустрічаються помилки. Це необхідно для того, щоб знати, чому принада не летить далеко або, чому не вдається здійснити точний кидок. На перший погляд, закидання снасті спінінга - це дуже проста операція, яка доступна для кожного бажаючого. Але це - тільки на перший погляд. Насправді все трохи складніше, якщо хочеться, щоб рибалка виявилася результативною. Отже, найбільш відомі помилки:

  1. Закрито лесоукладиватель. Це часто зустрічається помилка навіть у досвідчених спінінгістів, особливо в умовах динамічної лову, коли потрібні швидкі кидки. Така помилка чревата наслідками: зазвичай приманка летить, обірвавши волосінь.
  2. Неправильний повернення дужки лесоукладивателя. Як тільки приманка досягла мети, дужку потрібно повернути в початкове положення рукою. При обертання котушки вона закривається автоматично. На жаль, це призводить до швидкого зносу котушки, що небажано.
  3. Відсутність контролю положення вудилища в процесі закидання. Деякі новачки при закиданні повертають вудилище у вертикальне положення. На жаль, від цього страждають як дальність закидання, так і його точність. В процесі кидка вудилище необхідно направляти в точку закидання, поки приманка не досягне мети.
  4. Місце кріплення приманки чіпляється за заводне кільце. При ловлі хижої риби, особливо щуки, використовується металевий повідець, який кріпиться за допомогою застібки (карабіна). Часто таке трапляється, коли підмотують приманку так, що місце кріплення чіпляється за перше (на кінчику) заводне кільце. Ця помилка так само не залишиться без наслідків: можливий передчасний знос кільця або обрив приманки. У зв'язку з цим, бажано завжди контролювати процес підмотки волосіні перед занедбаністю.
  5. Момент відпускання волосіні. Дуже важливо, щоб волосінь була відпущена своєчасно. Від цього залежить точність закидання, а також кількість волосіні, яка змотується з котушки. Якщо волосінь відпустити завчасно, то приманка полетить по великій дузі, після чого змотається більше волосіні, яка може стати причиною серйозного зацепа. Крім цього, натягнуту волосінь важче укладати лесоукладиватель. У такому випадку, можливо перехлестиваніе волосіні безпосередньо на котушці.
  6. Неправильно тримається спінінг в руках. Багато недосвідчених рибалки роблять і таку помилку, що сприяє багатьом труднощам в процесі лову риби. Тут, головне, правильно контролювати процес фіксації волосіні. Тому, ніжка котушки повинна перебувати між середнім і безіменним пальцями. Великий палець, в даному випадку, призначається для фіксації волосіні і її відпускання в процесі закидання. Великий палець завжди повинен розташовуватися на вудилище, щоб в будь-який момент можна було пригальмувати процес польоту приманки.
  7. Неправильна техніка закидання. Якщо все робити правильно, то приманку завжди можна закинути далеко і точно. На жаль, багато початківці спінінгісти не дуже відповідально ставляться до даного процесу. При закладі вудилища за спину, вони роблять непотрібну паузу. Крім цього, вони заводять спінінг надто далеко, або нахиляють його занадто низько. Техніка закидання виглядає десь так (повторення - мати навчання): під кутом в 45 градусів спінінг направляється на певну точку, після чого він відводиться назад так само під кутом в 45 градусів і, не роблячи ніяких пауз, тут же хльостким рухом вперед приманка відправляється в політ. У цьому процесі беруть участь як руки, так і тулуб, так і ноги. Тільки так можна закинути приманку далеко і точно. Якщо всі рухи робити правильно, то ніяких надзусиль не знадобиться.

Новости