«Як медичний юрист захистить вас від недбайливих лікарів?»

  1. Цікаво ТАКОЖ:
  2. Куди краще звертатися за допомогою?
  3. Медичний юрист: коли потрібно бити на сполох?
  4. Рекомендуємо ТАКОЖ:

Медичний юрист (адвокат) - професія, яка останнім часом все більше стає популярною, тому що грамотна юридична допомога допомагає як пацієнтам клінік захистити свої права, так і самим клінікам відстояти свої інтереси Медичний юрист (адвокат) - професія, яка останнім часом все більше стає популярною, тому що грамотна юридична допомога допомагає як пацієнтам клінік захистити свої права, так і самим клінікам відстояти свої інтереси.

Ні для кого не секрет, що ефективність медичної допомоги багато в чому залежить від якості її надання, тобто від того, чи була вона надана вчасно, в потрібному обсязі, відповідно до діючих в країні порядками і стандартами.

Звичайно, при цьому враховуються і можливості лікаря і лікувального закладу в цілому. Але практика показує, що часто причина неефективності проведеного лікування або обстеження криється не в убогому матеріально-технічному оснащенні лікарні, а в недбалому ставленні медичного персоналу, халатності і навіть в усвідомленому нехтуванні вимогами чинного законодавства.

Цікаво ТАКОЖ:

Як дізнатися, що допомога надається неякісно?

Ознаками неякісно проведеного обстеження або лікування можуть стати:

  • помилково винесений діагноз;
  • відсутність позитивної динаміки на тлі проведених лікувальних заходів;
  • погіршення стану хворого;
  • тривалий період непрацездатності;
  • розвиток ускладнень;
  • перехід захворювання в хронічну форму;
  • інвалідизація або летальний результат;
  • потреба в проведенні додаткових обстежень, придбанні нових лікарських засобів і т.д.

Якщо ви спостерігаєте ці ознаки у себе або у кого-то зі своїх близьких, має сенс звернутися до медичного юристу (адвокату), щоб розібратися в ситуації, що склалася.

Куди краще звертатися за допомогою?

Зараз для захисту своїх прав пацієнт самостійно, через юристів змушений звертатися до суду або ж писати скарги в різні інстанції.

У зв'язку з назріваючої медичною реформою в Україні в майбутньому лікування пацієнтів буде проводитися на підставі поліса обов'язкового медичного страхування, який існує і довів свою ефективність у багатьох європейських країнах.

Коли діагностика і лікування проводяться в рамках дії поліса обов'язкового медичного страхування, то перший тривожний дзвінок, який вам потрібно подати, повинен бути адресований співробітникам страхової організації, що видала поліс, тобто страховикові Коли діагностика і лікування проводяться в рамках дії поліса обов'язкового медичного страхування, то перший тривожний дзвінок, який вам потрібно подати, повинен бути адресований співробітникам страхової організації, що видала поліс, тобто страховикові. Вони проведуть експертизу або перевірку і визначать, чи були порушення в роботі медичної організації.

Інакше складається ситуація, яка виникає в разі отримання медичної допомоги при фінансуванні за рахунок власних коштів. Щоб отримати експертну оцінку проведених лікувально-діагностичних заходів, потрібно буде звернутися до приватних експертам за якістю надання медичної допомоги.

Сьогодні вони складаються в штаті багатьох недержавних правових організацій, як, наприклад, в Росії - це Ліги захисту прав пацієнтів ( www.prava-pacienta.ru) . Консультація може бути отримана як особисто, так і дистанційно - по телефону або онлайн.

Маючи на руках висновок експерта, можна планувати подальші дії - наприклад, спробувати компенсувати отриманий збиток на етапі досудового врегулювання конфлікту або шляхом звернення до суду.

Медичний юрист: коли потрібно бити на сполох?

Законом обмежені терміни давності розгляду подібних ситуацій Законом обмежені терміни давності розгляду подібних ситуацій. Так, випадки, що стосуються неякісного надання медичних послуг, зберігають свою позовну давність не більше 1 року з моменту, коли ці послуги були отримані.

Рекомендуємо ТАКОЖ:

Але не варто сумувати, якщо протягом року ви не зверталися до юристів. Якщо в ході експертизи будуть виявлені інші порушення, крім неякісного лікування, то і термін позовної давності може тривати до трьох років.

При цьому може бути значно збільшений і розмір отриманої компенсації, і характер санкцій, які будуть прийняті стосовно винному.

Позовна давність також не поширюється на випадки, пов'язані із заподіянням шкоди здоров'ю. А шкода здоров'ю, з точки зору закону - це погіршення стану хворого, пов'язане з наявністю дефектів в роботі лікаря. Тому якщо в результаті неякісно проведеного обстеження або лікування погіршився стан пацієнта, він також може залучити винного до відповідальності в будь-який період часу після отримання послуг.

Кожну ситуацію потрібно розглядати в індивідуальному порядку, враховуючи всі обставини справи. Зверніться по допомогу до фахівців, щоб оцінити свої шанси на успіх у захисті ваших прав.

Про розгляд медичних справ в суді і хто такий медичний юрист дивіться на відео:

▼ сподобалось Стаття? Поділіться! ▼

Корисний матеріал? Оцініть:

Є питання? Натісніть нижчих "ОТРІМАТІ консультацію"!

Знайшли помилку? Віділіть ее и натісніть Ctrl + Enter

Все про закон в інтимних подробіцях!

Медичний юрист: коли потрібно бити на сполох?
Куди краще звертатися за допомогою?
Медичний юрист: коли потрібно бити на сполох?
Знайшли помилку?

Новости