Як відкрити консалтинова агентство

  1. Свій бізнес: центр оцінки персоналу
  2. Свій бізнес: компанія-аутсорсер
  3. Прибутковий бізнес з мінімальними вкладеннями: проведення психологічних ігор
  4. Свій бізнес: проведення тренінгів
  5. Кадровий бізнес: аутстаффінгового компанія
  6. Як відкрити центр сертифікації (що засвідчує центр)
  7. Свій бізнес: агентство допомоги в отриманні ліцензії на медичну діяльність
  8. Створення консалтингового бізнесу з нуля: практичні поради
  9. Як Відкрити Адвокатська контору

* У розрахунках використовуються середні дані по Росії

Економічна діяльність будь-якого підприємства повинна бути заснована на розумінні бізнес процесів, виробленої стратегії керівниками, яка включає в себе визначення кінцевих цілей підприємства і методи їх досягнення. Але не секрет, що сьогодні підприємцями стають люди, далекі від економіки, слабо розуміють особливості функціонування та життєдіяльності того чи іншого підприємництва, які мають лише ідею, але не знають, як втілити її в життя.

Мале підприємництво дуже часто має величезні перспективи свого розвитку, на ньому тримається велика частина ринку і існування всієї економічної системи, до якої залучено державні служби, всі види підприємств і кінцеві споживачі. Розуміти всі зв'язки і особливості взаємодії всіх елементів цієї складної системи можуть тільки люди, які пройшли спеціальне навчання, прекрасно розуміють, що таке економіка і на чому вона заснована, а також мають чималий досвід роботи з суб'єктами підприємництва різних видів і напрямків. Часом допомогу таких фахівців критично необхідно не тільки для бізнесменів-початківців, а й для великих підприємств, які вже мають свою частку на ринку і відносно добре розуміють особливості діяльності в обраній сфері. Часто розв'язання кризи неможливо без втручання сторонніх фахівців, які можуть неупереджено оцінити всі елементи підприємства, виявити його слабкі сторони і визначити сильні, дати рекомендації керівництву щодо оптимізації та вдосконалення своїх бізнес-процесів.

У Росії взагалі дуже перекручено розуміють слово бізнес і економіку. Незважаючи на що розвивається інститут навчання фахівців економіки, сьогодні підприємництвом займаються люди без освіти, які отримали чимало досвіду, але анітрохи не розбираються в теоретичних тонкощах. Багато організацій ще поки виживають за рахунок методів, які були розроблені в кінці минулого століття, але ще більше таких організацій зазнають краху, тому що не можуть пристосуватися під нові вимоги ринку. Політика організації, допомогти їй вийти зі складної ситуації або просто збільшити її ефективність покликані бізнес-консультанти, які і є тими фахівцями, які пройшли навчання і напрацьований досвід. Навряд чи варто розраховувати, що колись дилетанти абсолютно перестануть намагатися будувати свій власний бізнес, краще навчитися заробляти на цьому гроші, пропонуючи свою допомогу підприємцям-початківцям. У багатьох випадках це стане підтримкою унікальної ідеї, яка дає поштовх до загального розвитку, привносить щось нове в життя суспільства і підтримує так необхідні для ефективного розвитку економіки підприємства малого і середнього бізнесу. Ця особливість капіталізму і постіндустріального суспільства, коли бізнес і вільна конкуренція, творчий розвиток і підвищення рівня життя людства займають одну з найважливіших частин сучасного суспільства.

Послуги з консультування підприємців з питань існуючих і можливих бізнес-процесів прийнято називати сьогодні консалтингом. Це слово є просто модним, за своєю суттю це консультування, тільки супроводжуване допомогою у вирішенні абсолютно всіх питань щодо бізнесу. Консалтинг - це не просто рекомендації, це цілий комплекс послуг, спрямований на реальне поліпшення становища консультируемого підприємства. Консалтинг може докорінно змінити економічну діяльність підприємства, а в кінцевому підсумку може вплинути і на ситуацію на ринку в цілому. Зрозуміло, що займатися ним повинні тільки професіонали, які нічого не вигадують, а діє згідно з економічними законами і особистого досвіду. У зв'язку з цим відкриття свого консалтингового агентства є прерогативою людей, які знаються на економіці взагалі і в особливостях підприємництва зокрема.

Однак, талановитий економіст може почати свою діяльність з консультування підприємств на правах додаткового експерта, який на рівних з топ-менеджерами компанії розбирає складні питання, аналізує діяльність підприємства, знаходить нестандартні рішення, розвиває і оптимізує всі напрямки діяльності, виступати в якості позаштатного фахівця, до якого звертаються за порадою в складній ситуації. Не варто і намагатися займатися консалтингом, якщо немає знань і досвіду або хоча б таланту, бажання розвиватися і швидко вчитися всьому новому. Якщо консалтингом займеться профан, це рано чи пізно стане відомо клієнтам, репутація буде безнадійно зіпсована, та й самому підприємцю буде важко і не цікаво займатися таким видом діяльності.

Консалтинг може бути загальним і приватним, консультування з питань розвитку бізнесу відноситься до спільного економічного розвитку. Окремі випадки консалтингу - це консультування тільки по окремо екології, фінансів, навчанні, маркетингу, IT, HR etc. Консалтинг відрізняється від аутсорсингу тим, що не приймає на себе обов'язки підприємця, а шукає з ним виходи з ситуації. Консалтинг не вимагає від клієнта розуміння питання, але ставить за мету навчання своїм власним знанням і кваліфіковану підтримку, консультант працює разом зі співробітниками підприємства, часто виступаючи в якості спостерігача або навіть керівника. Агентство, що пропонує консультаційні послуги, в даному випадку повинен проводити спільні консультації по бізнесу в цілому і по окремих його елементів, тобто вміти вирішувати всі питання часом даних випадків консалтингу. Саме це можна назвати бізнес-консалтингом. Звідси і необхідність утримувати великий штат співробітників, які розбираються в будь-якій сфері діяльності: від бухгалтерії до операційного менеджменту.

Компанія, що займається консультаційними послугами, може займатися своєю діяльністю відповідно до законодавства Російської Федерації без отримання спеціальної освітньої ліцензії. Досить просто зареєструватися як суб'єкт підприємницької діяльності, і в цьому випадку переважніше оформити юридичну особу. Для того, щоб була можливість користуватися спрощеною системою оподаткування, краще вибрати форму товариства з обмеженою відповідальністю. Однак варто враховувати, що консультаційна діяльність підпадає під визначення (ОКПД 2) 70.22 Послуги консультативні в галузі управління підприємством, і відповідно до цього вибирається код КВЕД. Втім, надавати консультаційні послуги з бізнесу можна і працюючи поодинці, а не організовуючи велике підприємство, і тоді можна зареєструватися просто як індивідуальний підприємець.

Можна сказати, що для новачка в даному виді бізнесу краще починати з відкриття невеликої фірми, в якій за фактом працює тільки сам підприємець, тому що у тільки що відкрився підприємства немає довіри з боку клієнтів, і перед бізнесменом ставиться дуже серйозне завдання із заробляння своєї репутації. Щоб почати співпрацю з великими організаціями, доведеться перший час займатися консалтингом для індивідуальних підприємців і невеликих фірм. Безумовно, в цьому випадку не доведеться розраховувати на великі гонорари, але в цей час підприємець заробляє безцінний досвід, вчиться на практиці розуміти особливості ведення різних видів бізнесу і самостійно стикається з усіма складнощами, які чекають підприємців взагалі. Спеціаліст по бізнес-консалтингу - фахівець широкого профілю, згодом з яким будуть працювати різнопланові професіонали, але керівник при цьому має вміти розбиратися абсолютно в будь-якому питанні для того, щоб допомогти навіть своїм співробітникам в спірних моментах.

Після того, як вдалося попрацювати з великою кількістю підприємств і підприємців, вивчити різні сфери бізнесу і зіткнутися з різного роду проблемами, а головне, коли вже є репутація на ринку консалтингових послуг, можна приступати до активного просування своїх пропозицій для великих і успішних компаній, які звертаються до консалтингу, чекаючи отримати допомогу і досвід фахівців, які розуміють більше штатних топ-менеджерів. На даному етапі в організації повинен працювати вже чимала кількість людей, кожен з яких займається своєю справою і консультує по вузькому колі питань.

Офіс компанії в цьому випадку повинен перебувати в ділових кварталах міста, що сприяє підвищенню довіри до консалтингової компанії. У самому представництві працюватимуть співробітники, які займаються більш допоміжною діяльністю, це статисти, аналітики, фінансисти, маркетологи, які вивчають ринок продуктів і послуг, що виявляють потреби споживачів взагалі і знаходять нові нестандартні ідеї просування видів продукції. Окремою категорією можна виділити людей, які розробляють нові концепції, створюють нові продукти або вдосконалюють старі (мова йде не про виробництво безпосередньо, а про проектування). Це люди які займаються більш науковою діяльністю, чим безпосередньо консалтингом. Потрібно це для того, щоб пропонувати своїм клієнтам абсолютно нові, що не мають аналогів розробки, що також є частиною консалтингу.

Для того, щоб консалтингові послуги було максимально ефективним, компанії необхідно проводити комплексне дослідження внутрішньої системи корпорації і зовнішньої, яка цю корпорацію оточує. Іншими словами, потрібно вміти виявляти не тільки сильні і слабкі сторони компанії, а й усіх оточуючих її чинників, які позначаються на показниках діяльності, безпосередньо впливають на бізнес-процеси. Мова йде про не тільки SWOT-аналізі, а про отримання найбільш повних даних по всім галузям і напрямкам компанії. Саме цим займаються фахівці загального профілю, які і є безпосередньо бізнес-консультантами. Після того як вони визначили проблеми і назвали потребують оптимізація бізнес-процеси, в справу вступають вже фахівці більш вузького профілю, які займаються більш детальним аналізом і пропонують рішення.

Таким чином, консалтинг нерозривно пов'язаний з маркетингом. Проведення маркетингових досліджень критично необхідно для отримання достовірних знань про зовнішнє середовище, без них консалтинг просто не може бути консалтингом. Причому консалтингова компанія для свого клієнта постійно проводить маркетингові дослідження, збирає статистику і визначає можливості розвитку, які їй дає зовнішнє середовище. Вже після отримання цих відомостей визначаються фінансові та інші можливості підприємства, можливості та ресурси зіставляються, і вже на основі цього виявляються методи досягнення поставлених цілей. Консалтинг завжди розрахований на довгострокову перспективу, робота з замовником в ідеалі повинна бути безстроковою, тому дослідження проводяться не тільки для досягнення заявлених замовником цілей, але і для поліпшення всієї діяльності компанії в цілому.

Далі слід стратегічне планування бізнес-процесів компанії, копітка і ретельна розробка планів, поліпшення організаційних структур, вдосконалення систем управління, оптимізація та логістика, робота з персоналом. На даному етапі консалтинг починає бути схожим на роботу тренінгових компаній і assessment-центрів. Тут використовуються ті ж принципи, навчання співробітників, оцінка їх діяльності, атестація, виявлення рівня зацікавленості в досягненні цілей компанії (мотивація), визначення організаційної структури кадрового менеджменту, а при необхідності повна зміна іміджу компанії як роботодавця або зміна кадрової політики. Для того, щоб цей етап консалтингу був максимально ефективним, в команді повинні бути не тільки HR-фахівці, а й психологи та конфліктології.

Подальше виконання завдання вже залежить безпосередньо від поставлених цілей, в зв'язку з чим можуть використовуватися різноманітні методи їх досягнення. Зазвичай до консалтингу звертаються, коли існує брак в нових ідеях. Сюди відносяться компанії, які розширюють ринок збуту, намагаються збільшити асортимент продукції або намагаються залучити нові категорії споживачів, не можуть протистояти конкурентам, у яких просто спостерігається стагнація в розвитку або навіть регрес. Початківці компанії часто потребують чужому досвіді і в чужих знаннях, консалтингова компанія, не один рік пропрацювала на ринку, може дати новачкам багато цінної інформації і суттєво змінити їх положення на ринку. В даному випадку консалтинг стає більш підтримкою, можливості отримати цінну пораду від більш досвідчених фахівців.

Часто консалтинг виступає в якості компанії, яка може допомогти замовнику виконати складний проект або завершити завдання, прийняте ним від свого споживача. В даному випадку може знадобитися наявність грамотних фахівців абсолютно різних сфер знань, в тому числі інженерів, будівельників, техніків, IT-фахівців etc. Тут консалтинг вже більш як професійна бригада фахівців з виконання певних робіт, від якої потрібно виконання, а не консультування безпосередньо. У компаніях з сложноустроенная системи управління або просто недосконалою часто буває необхідно залучення фахівців, які можуть стати сполучною ланкою між підрозділами компанії і вирішити адміністративні питання, а також навчити ефективному управлінню менеджерів замовника. Нарешті, багато великих фірм потребують залучення сторонніх експертів, які оцінюють вже готовий проект або можливі ризики, на основі їх оцінки приймається рішення менеджментом замовника, але метод експертних оцінок може бути і не врахований в подальшій діяльності. Тут консалтингова компанія надає досвідчених експертів, які приходять одноразово на проект і більше не беруть участь в ньому.

Досить складною є система ціноутворення на ринку консалтингових послуг. В даний час виділяють декілька видів оплати, але все можна приблизно розділити на три різних види, а також виділити комбіновану оплату, яка включає в себе суму коштів розрахованих різними способами. Найпростіша - це паушальна оплата, кажучи простою мовою, фіксована. В даному випадку консалтингова компанія має свій список цін на певні види послуг і пропонує своїм замовникам їх тільки за тією ціною, яка була спочатку встановлена, при цьому різні непередбачені фактори, які можуть істотно спростити або ускладнити завдання консультантом зазвичай не беруться до уваги. З іншого боку, даний метод застосовується там, де мінімальні ризики: навчання, проведення аналізу, атестація і так далі. Другий вид оплати схожий з паушальним, називається погодинним і розраховується за фактичним часом, витраченому на виконання завдання замовника. Наступний вид оплати - це відсоток від вартості виконаного об'єкта або залежно від отриманого результату. В цьому випадку консалтингова компанія особливо зацікавлена ​​в ефективності своєї діяльності.

Можна відзначити, що сьогодні вартість послуг консалтингової фірми в Росії значно нижче, ніж в розвинених капіталістичних країнах, пов'язано це не в останню чергу з тим, що консалтинг багатьма фірмами вважається не пріоритетною статтею витрат. Середні цифри досить складно назвати, тому що дуже багато залежить від поставленого завдання, але в разі процентної оплати вона рідко перевищує 5% від вартості проекту. Також багато фірм сьогодні воліють розплачуватися з консалтинговими підприємствами за допомогою бартеру або передачею акцій своєї компанії, і в останньому випадку консалтингове підприємство особливо зацікавлене в хорошому виконанні замовлення, тому що більш висока економічна ефективність підвищує вартість їх акцій.

Матіас лауданумом (c) www.openbusiness.ru - портал бізнес-планів і посібників з відкриття малого бізнесу


27.01.2015

Свій бізнес: центр оцінки персоналу

Займатися бізнесом по оцінці персоналу можуть ті, хто особливо сильний в кадровому менеджменті. Навіть маючи грамотних фахівців, краще самостійно розбиратися в даному питанні, це дозволить бути вовлечё ...

Свій бізнес: компанія-аутсорсер

Початківцю аутсорсеру краще зупинитися всього на 2-3 видах послуг, щоб почати виконувати свою роботу дійсно грамотно без величезних витрат, залишивши весь лишив ...

Прибутковий бізнес з мінімальними вкладеннями: проведення психологічних ігор

Свій бізнес на психологічних іграх. Простий в організації. Окупається за тиждень.

Свій бізнес: проведення тренінгів

Успішним буде той тренінг, який дає людям щось нове, не копіює вже наявні на ринку програми і реально діє. Розробити таку концепцію буває непросто, але в цьому випадку і ...

Кадровий бізнес: аутстаффінгового компанія

Для відкриття аутстаффінгового компанії навряд чи знадобиться більше 200 тисяч рублів, і якщо враховувати резервні кошти на перший час, то при найсприятливішому розкладі не буде потрібно більше підлозі ...

Як відкрити центр сертифікації (що засвідчує центр)

Такий вид підприємництва відрізняється досить великою сумою стартових інвестицій, тому що закупівля потужного і продуктивного обладнання обійдеться в кілька сотень тисяч рублів, і при це ...

Свій бізнес: агентство допомоги в отриманні ліцензії на медичну діяльність

За 200 тисяч рублів можна відкрити агентство, яке допомагає в отриманні медичної ліцензії, в цю суму увійде вартість оренди, гроші на реєстрацію, ремонт та обладнання офісу. Якщо не застави ...

Створення консалтингового бізнесу з нуля: практичні поради

Основні вкладення в консалтинговому бізнесі пов'язані з отриманням клієнтів ". Гендиректор компанії РиК і керівник проекту bud-tech.ru Олександр Карпов ділиться досвідом запуску консалтингової компанії.

Як Відкрити Адвокатська контору

Сума на Відкриття невелікої адвокатської контори навряд чи буде перевіщуваті 200-300 тисяч рублей, хоча может істотно збільшуватіся залежних від свого розміру. Частнопрактикующий адвокат зазвічай ог ...

Збережіть статтю, щоб уважний вівчіті материал

Зберегти

Ви можете Зберегти Цю сторінку с помощью:

Новости