Як правильно провести службове розслідування щодо вихователя, що вдарила дитину

Вихователь вдарила вихованця. Мама звернулася з усною проханням покарати вихователя. Як правильно провести службове розслідування, підготувати наказ і всю необхідну документацію?

Керівнику слід сформувати комісію і провести внутрішнє розслідування, склавши акт.

обгрунтування

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 28 Федерального закону від 29.12.2012 № 273-ФЗ "Про освіту в РФ" (далі - Федеральний закон № 273-ФЗ) освітня організація зобов'язана створювати безпечні умови навчання, виховання учнів, нагляду і догляду за учнями, їх змісту відповідно до встановлених нормами, що забезпечують життя і здоров'я учнів.

Педагогічні працівники зобов'язані дотримуватися правові, моральні та етичні норми, слідувати вимогам професійної етики, поважати честь і гідність учнів та інших учасників освітніх відносин (ст. 48 Федерального закону від 29.12.212 № 273-ФЗ "Про освіту в РФ", далі - Закон № 273-ФЗ). Згідно ч. 4 ст. 48 Закону № 273-ФЗ, педагогічні працівники несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на них обов'язків у порядку і у випадках, які встановлені федеральними законами.

Крім того, в разі якщо мав місце бути, такі дії відповідають складу злочину, передбаченого ст. 156 КК РФ. Батьки можуть звернутися з відповідною заявою до правоохоронних органів, які самостійно перевірять інформацію, що надійшла.

Незалежно від того розслідується інцидент слідчими органами, роботодавець в рамках своїх повноважень може провести внутрішню перевірку діяльності працівника. На законодавчому рівні порядок проведення перевірки не визначено.

У тому випадку, якщо факт насильства підтвердиться, то роботодавець має право розірвати трудовий договір достроково, з підстав, передбачених пунктом 2 статті 336 ТК РФ - застосування, в тому числі одноразове, методів виховання, пов'язаних з фізичним і (або) психічним насильством над особистістю учня, вихованця.

В цьому випадку, роботодавець повинен спиратися на:

- доведеність факту вчинення проступку;

- доведеність вини працівника.

Керівнику слід сформувати комісію з розслідування і скласти акт службового розслідування. Акт службового розслідування, встановлює ще й причинно-наслідковий зв'язок між проступком працівника і негативними наслідками, що настали для дитини.

Приблизний перелік документів, необхідних при процедурі службового розслідування:

- акт про фіксування порушення (наприклад, скарга батьків, акт медичного огляду дитини, заяву колег або все разом);

- наказ про призначення комісії та проведення розслідування;

- повідомлення, отримане працівником, про необхідність надання пояснень за фактом порушень;

- пояснювальна працівника;

- пояснювальні інших працівників (колег, допоміжного персоналу);

- акт про відмову в дачі пояснень (якщо відмовився);

- висновок за результатами перевірок;

-Укладення педагога-психолога (за станом дитини, за згодою батьків);

- локальні акти, норми яких працівник порушив;

і т.п.

50% знижка на комплекти журналів в травні!
Детальніше >>>

Як правильно провести службове розслідування, підготувати наказ і всю необхідну документацію?

Новости