Як запросити акт звірки з ФСС: зразок заповнення, форма 21, лист, заяву

  1. Особливості такого документа
  2. Як запросити акт звірки з ФСС
  3. Форма 21-ФСС РФ
  4. Заява та лист
  5. отримання бланка
  6. суб'єкти запиту
  7. процес
  8. особливості заповнення

Фонд соціального страхування ( ФСС ) Виконує досить великий спектр функцій. У його веденні знаходяться питання виплат за листками непрацездатності , Нещасних випадків на виробництві, родовим сертифікатами, оформлення санаторно-курортного лікування, а також утримання інвалідів.

Акт звірки , Який може бути ініційований обома сторонами взаємодії (фондом і підзвітною організацією), дозволяє перевірити дані за будь-який звітний період. У своїх діях по проведення звірки розрахунків ФСС керується положеннями, наведеними в Федеральному Законі 212 2009 року.

Особливості такого документа

Останні зміни в законодавстві знайшли відображення в Податковому Кодексі. Правове регулювання порядку нарахувань та виплат за статтями фонду. У статті 34 Кодексу наводиться докладний опис наступних категорій:

  • Деталізація параметрів об'єкта і бази для нарахування податків;
  • Тарифи по відрахуваннях, в тому числі опису раніше скасованих нормативів;
  • Порядок визначення сум, які не входять до податкової бази;
  • Терміни та порядок оплати та подання звітності за нарахованими внесками;
  • Форма декларування нарахувань та оплати обов'язкових зборів з господарюючих суб'єктів .

Акт звірки (АС) є первинним документом, на підставі якого перевіряється якість роботи бухгалтерії. Саме такий формат роботи з ФСС дозволяє виявити і виключити протоколювання серйозних фінансових порушень. Відпрацювання актів звірки знижує фіскальне навантаження на підприємство у вигляді штрафів і пені за недоїмки. Також на підставі відомостей в документі можна сформувати заяву на повернення переплат податку .

Як запросити акт звірки з ФСС

Варто відзначити, що форма заяви як така не встановлена ​​законодавчо Варто відзначити, що форма заяви як така не встановлена ​​законодавчо. Важливими параметрами звернення є реквізити господарюючого суб'єкта, обліковий номер акта звірки і дата звернення. Згідно з чинним законодавством, державний орган є 5 днів на те, щоб відповісти на письмову ініціативу надання відомостей для перевірки.

Альтернативним варіантом звернення до контролюючих органів є використання можливостей телекомунікаційних каналів зв'язку. Відповідь з фонду може надійти у вигляді довідки з даними про вже нараховані внески, а також штрафи.

Форма 21-ФСС РФ

Уніфікована форма звітності, введена в дію наказом Фонду соціального страхування за номером 457 в 2016 році. Актуальна версія документа включає деталізацію нарахувань по заборгованості або недоїмки по страхових внесках , Пені, штрафів, а також нез'ясованим платежах.

Для проведення звірки передбачені три стовпці. Перший для відомості, поданих страхувальником, другий для даних в базі фонду і третій для уточнення розбіжностей.

Найчастіше форма заповнюється від руки, але може бути відтворена за допомогою програмного забезпечення.

Заява та лист

У зверненні до ФСС повинні бути відображені наступні моменти:

  • Відомості про те, кому направляється запит (територіальне представництво);
  • Докладні відомості на того, хто направляє звернення;
  • Реквізити документа, дата, контакти. запит підписується керівником підприємства ;
  • Формулювання запиту.

зразок заяви

отримання бланка

Бланк заяви можна завантажити на офіційному сайті фонду , Взяти документ для заповнення в територіальному представництві або скачати безкоштовно тут . Загальногалузева форма бланка 22-ФСС.

суб'єкти запиту

Сформувати заяву на проведення звірки між юридичними особами може будь-яка зі сторін. Правильніше буде спочатку запитати довідку про стан розрахунків , Перевірити всі нарахування на місці, а вже потім вимагати сам акт.

процес

Просунуті бухгалтери сьогодні активно використовують засоби телекомунікаційного зв'язку. Спілкування з представниками фонду можна налагодити за допомогою особистого кабінету після реєстрації.

Якщо для відповіді на письмове звернення у державного відомства є п'ять днів, то по електронних каналах зв'язку зазвичай відповідають на наступний робочий день. Таким чином можна заощадити і час, і гроші на обмін кореспонденцією.

особливості заповнення

Не потрібно плутати форми 21-ПФР і 21-ФСС. Нерідко в мережі можна зустріти спільний акт, в якому представлені дані по обом відомствам. Фактично це дві різні форми.

Повна назва форми: спільний акт звірки по страхових внесках. У бланку передбачено графи для нарахованих внесків по травматизму і материнства. За організаціями збережено право проводити перевірку розрахунків як окремо по кожному виду розрахунків з позабюджетним фондом, або показувати консолідовані дані по декільком видам.

Залік внесків за напрямками здійснюється протягом 10 робочих днів. Дата початку виробництва відраховується з моменту, коли фонд офіційно отримав відповідну заяву за формою 22-ФСС. Нерідко організації вважають за краще направляти заяву на проведення перевірочних заходів до самої звірки (отримання акта). Це не заважає органам державного контролю самостійно ініціювати видання акта спільної звірки і направити його організації - платника страхових внесків. Залік сум, відповідно. Відбувається в цьому випадку протягом все тих же 10 робочих днів.

У тому випадку, якщо в облікових даних компанії інші цифри по нарахуваннях, бухгалтерія може поставити позначку про згоду. Це буде означати, що організація проведе необхідні корективи в обліку. Часто розбіжності виникають в результаті помилки, допущеної при перерахуванні. Наприклад, в платіжці була невірно вказана сума. Розмір платежу може бути скоректований листом до територіального управління ФСС.

Зразок акту звірки з ФСС

Новости