Як залишитися працювати в Англії?

  1. Сучасна ситуація на ринку праці у Великобританії
  2. Віза рівня Tier 1
  3. Віза рівня Tier 2

Ви успішно закінчили навчання на берегах Туманного Альбіону . Здали всі іспити, вислухали прощальну промову ректора, отримали диплом і обмінялися координатами з новими друзями.

На жаль, для багатьох колишніх студентів перебування в Великобританії на цьому і закінчується. Причому, що найприкріше, причина цього зовсім не в рівні отриманих знань і навіть не у відсутності коштів. Багато хто помилково вважає, що знайти роботу в Англії «молодому фахівцеві» практично неможливо.

Вважається, що британські компанії не сильно зацікавлені в послугах новоспечених бакалаврів і магістрів , А відділи по роботі з персоналом недолюблюють і побоюються фахівців з Росії. Однак не все так безнадійно.

Сучасна ситуація на ринку праці у Великобританії

Економіка країни заслужено вважається однією з найбільш динамічно розвиваються в Західній Європі, тому відкритих вакансій тут дійсно вистачає. Причому якщо у нас більш звична нестача обслуговуючого персоналу, то британські роботодавці відчувають гострий дефіцит у висококваліфікованих фахівцях. У цьому сенсі дуже показові статистичні дані, що стосуються успішного працевлаштування свіжоспечених випускників різних спеціальностей.

1 місце. Медичні працівники - 95%.

2-3 місце. Охорона здоров'я в цілому - 93%.

2-3 місце. ЗМІ та інформаційні технології - 93%.

4 місце. Техніка - 92%.

5 місце. Фахівці в галузі сільського господарства - 91%.

6 місце. Архітектори та будівельні дизайнери - 90%.

7 місце. Бізнес і фінанси - 90%.

Чималою «популярністю» користуються фахівці в сфері громадських зв'язків і соціальних наук, потенціал яких дозволяє їм ефективно працювати на різних керуючих посадах. Вважається, що майже 85% таких випускників витрачають на пошук гідної роботи менше 3 років.

Найбільша кількість вакантних робочих місць зараз є в держсекторі, хоча «комп'ютерники» в накладі теж не залишаються, причому це стосується як розробки програмного забезпечення, так і різних інтернет-орієнтованих сервісів, які стали особливо популярними в останнє десятиліття.

Непогану динаміку зростання показує креативний сектор (близько 5,5% від загальної кількості працівників), до якого традиційно відносять кіно- і аудіовиробництва, письменницьке ремесло і індустрію телебачення.

Ви успішно закінчили навчання на берегах   Туманного Альбіону

Робота в Великобританії після отримання диплому? Немає нічого неможливого!

Тим випускникам, які хочуть залишитися в країні після закінчення університету , Потрібно для початку зрозуміти дві прості істини. По-перше, місцева імміграційна служба зовсім не прагне до популярності, проте працює дуже ефективно. Тому охочі пограти з нею в хованки повинні розуміти, що вони дуже скоро опиняться на борту відлітає до Росії літака, а всі мрії про Туманний Альбіон будуть остаточно поховані. Англійці дуже законослухняні, тому в солідних компаніях зв'язуватися з нелегалом ніхто не стане.

По-друге, якщо у нас при прийомі на роботу можуть попросити диплом, то тут він буде потрібно обов'язково, причому менеджер по персоналу може не полінуватися зателефонувати у ваш університет.

Ситуація з візами зараз досить складна. На жаль, два роки тому була скасована так звана постучебная віза (Post-studywork), тому законних способів залишитися в країні залишилося не так вже й багато.

Віза рівня Tier 1

Вважається вельми престижною і вигідною, але, скажімо прямо, ймовірність її отримання досить низька. Вона дає молодому фахівцеві чималі можливості, але не пов'язує його з конкретним місцем роботи.

Офіційно стати її володарем можна тільки тим випускникам, які передбачають відкрити в Британії свій бізнес (це називається GraduateEntrepreneur), при цьому «здобувач» повинен бути випускником одного з університетів, що беруть участь в даній програмі, а їх, скажімо прямо, не так вже й багато . Крім цього буде потрібно заручитися підтримкою (як візової, так і фінансової) навчального закладу навіть після його закінчення, що в сучасних реаліях видається дуже малоймовірним.

Така віза видається терміном на один рік (правда, з можливістю пролонгації), причому весь цей час випускник повинен займатися розвитком власного бізнесу. Також варто бути готовим до того, що у вас можуть попросити ті чи інші документи, здатні це підтвердити. Додайте до цього досить істотні обмеження, що стосуються можливості сторонньої підробітку, право на яку ви маєте, але лімітовані 20 годинами на тиждень.

Якщо ж ви за старою звичкою захочете «купити» Tier 1, британські чиновники з радістю підуть вам назустріч: ця «послуга» вимагатиме гарантій від спонсора (50000 фунтів стерлінгів) або підтвердженого володіння сумою в 200000 фунтів. Що, погодьтеся, досить немало навіть для заможних студентів.

Додатково подати заяву про надання вами візи Tier 1 також можуть кілька організацій:

1. Британська інженерна академія (Royal Academy of Engineering).

2. Національна Академія Великобританії (British Academy for the Promotionof Historical, Philosophical and Philological Studies).

3. Некомерційний рада з культури (ArtcouncilEngland).

4. Лондонське королівське товариство з розвитку знань про природу (The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge).

Подібним чином на отримання візи щорічно номінується близько 1000 чоловік.

Віза рівня Tier 2

Може бути отримана тільки після офіційного закінчення університету виходячи з трьох показників:

1. Спонсорський сертифікат (простіше кажучи, довідка від роботодавця про прийом на роботу). Видавати його мають право тільки ліцензовані роботодавці (а їх по всій країні не менше 26000).

2. Вік претендента.

3. Освіта здобувача.

Природно, ймовірність отримання такої візи у молодого фахівця, тільки що закінчив один з університетів Британії, досить висока.

Найдієвіші способи пошуку роботи

1. ЗМІ (в першу чергу це відноситься до загальнонаціональних видань рівня TheGuardian або TheTimes).

2. Спеціалізований кар'єрний центр (JobCentrePlus).

3. Один з численних інтернет-порталів (jobsite.co.uk, monster.co.uk, totaljobs.com).

4. Вузькоспеціалізовані сайти для фахівців (ЗМІ і комунікації - mediargh.com, інженерія - justengineers.net/jobs/).

5. Допомога рідного університету (будь-який солідний вуз обов'язково має спеціалізований кар'єрний або студентський центр, покликаний сприяти у працевлаштуванні молодих спеціалістів).

Читайте також...

Робота в Великобританії після отримання диплому?

Новости