Як переселенці заснували студію анімації

  1. Як народилася ідея створити студію
  2. Як з'явилася студія анімації
  3. Школа з'явилася через брак фахівців
  4. Техніку та обладнання закуповували поступово
  5. Учні вже стали викладати в школі
  6. Узгодження з Hyperloop тривало два місяці

Микита Кравцов та Ігор Безсонов до 2014 року займалися зйомками відео в Горлівці Донецької області. Через війни вони переїхали до Києва і продовжили вести бізнес, але під новим кутом. У столиці хлопці заснували студію і школу анімації Pause to Play.

Серед найгучніших проектів підприємців - ролик для проекту Hyperloop Ілона Маска. журналіст MC Today побував на пробному уроці в школі і розпитав Микиту Кравцова про історію їхнього проекту.

журналіст   MC Today   побував на пробному уроці в школі і розпитав Микиту Кравцова про історію їхнього проекту

Микита Кравцов (зліва) і Ігор Безсонов (праворуч)

Як народилася ідея створити студію

На третьому курсі Донецького національного технічного університету мене відрахували за прогули. Мені не подобалися деякі пари, і я не ходив на них. Прогулював багато, зізнаюся. Але зараз вважаю, що це було неправильно. Потрібно брати все доступні знання, а потім вже розбиратися, будуть вони корисні в житті чи ні.

Після відрахування пішов працювати оператором на місцевий телеканал. Одночасно займався самоосвітою. Потім у мене виникла ідея - створити власну відеостудію. І разом з Ігорем Бессоновим, який теж працював на телеканалі, ми вирішили піти у вільне плавання.

Спершу виробляли відеоролики і кліпи на замовлення. Не хочу нахвалювати себе, але намагалися працювати добре. Замовлення приходили постійно, клієнтська база розширювалася. Ми створювали відеокліпи для музичних груп, різних рекламних агентств з Донецької області.

Коли набили руку в цьому напрямку, почали потроху вивчати анімацію.

Навесні 2014 року в Горлівці захопили адмінбудівлі, а потім почалися військові дії. Ми не могли там довго залишатися. Працюючи з іноземними замовниками, стало неможливо отримувати міжнародні платежі. Вирішили їхати в Київ.

Вивезти обладнання не вдалося: відеокамери, фотоапарати, прожектори, моноподи, мікрофони, ноутбуки на суму $ 20-30 тис. Залишилися в Горлівці.

Тому і відеопродакшеном не змогли далі займатися. Так в Києві і конкуренти сильні. Нам потрібно було заново закупити техніку, а вільних грошей не було. Вирішили пробувати щось новеньке, то, чого тут майже ніхто не робив.

Як з'явилася студія анімації

Ми детально вивчили анімаційний ринок і зрозуміли, що в Києві це незайнята ніша. Вирішили: до біса нашу Горлівську студію, давай рухатися вперед. Самі все прораховували, прощупували ринок, вивчали конкурентів, становили бізнес-плани, будували систему навчання.

Ще в Горлівці познайомилися з американськими підрядниками, які шукали виконавців для своїх клієнтів. Ми виробляли анімаційні ролики за гроші, щоб набити собі портфоліо і завести знайомства. Сарафани маркетинг зробив свою справу, і у нас з'явилися іноземні клієнти.

Спочатку заробляли за ролик $ 200-300, але поступово ціну підвищували на 100 доларів. До речі, в Америці такий ролик коштував би $ 5 тис. Сьогодні наші розцінки піднялися, але до ціннику Штатів ще далеко. Ось це відео зробили за 300 доларів.

Школа з'явилася через брак фахівців

Замовлення росли, і ми вже не справлялися з клієнтами самостійно. Тоді почали шукати помічників-аніматорів. Зняли під офіс убоге приміщення біля метро Вокзальна, де планували працювати над замовленнями. Це була наша перша студія в Києві.

Але з пошуком розумних фахівців були проблеми. Багато вчилися кустарним методом. Тоді вирішили самі їх навчати. Ігор зайнявся питаннями освіти і навчання, я - організацією процесу.

Навчали безкоштовно, але за умови, що хлопці і далі будуть з нами працювати. За цей час відточили процес навчання, зрозуміли, як складні речі пояснювати простою мовою. У підсумку вирішили на основі нашої освітньої програми відкрити школу.

У підсумку вирішили на основі нашої освітньої програми відкрити школу

Микита Кравцов та Ігор Безсонов з учнями

Техніку та обладнання закуповували поступово

Гроші відкладали з замовлень. Завдяки гарному замовлення з ОАЕ вдалося непогано заробити і змогли закупити ноутбуки, меблі і 10 потужних робочих станцій для створення анімації. З осені минулого року з'явилося гарне нове приміщення для школи на Шулявській. За виручку від цього замовника, якому ми зробили відеоролик для арабської школи з вивчення англійської.

Що стосується цін на наші роботи, то мені б не хотілося їх озвучувати, поки в нашій державі не зроблять нормальні умови для підприємців, які працюють з іноземними замовниками.

Можу сказати, що вартість однієї секунди ролика - $ 15-20.

На виготовлення одного анімаційного відео йде близько місяця. Зараз виконуємо 2-3 замовлення в місяць. Ось недавно закінчили працювати над проектом для WWF в захист тигрів.

Сьогодні наша школа Pause to Play займає приміщення на 82 кв. метра. Ми не набираємо на курс більше 10 осіб, тому що викладач повинен працювати індивідуально з кожним учнем, всім приділяти час.

У нас є безкоштовний пробний урок. Після нього людина вже може робити анімацію. Хоча до нас їх лякали, що це довгий процес, який займе не один рік.

У викладанні дотримуємося трьох принципів: максимум практики, ефективна програма комерційної анімації, невеликі групи учнів. До речі, презентаційний ролик на сайті школи намалювали наші учні.

Наш курс розрахований на два місяці. За цей час учні встигають не тільки освоїти анімацію, але і знайти перші замовлення. Курси складаються з декількох напрямків - 3D-анімація в Cinema 4D, 2D-анімація в After Effects, VFX в Houdini (це найскладніша програма по 3D-графіці).

Ціна двомісячного навчання - 8 тис. Грн. Вже випустили 50 студентів. Також до нас в школу можна приходити і безкоштовно працювати за комп'ютерами. Ми допомагаємо хлопцям в проектах, над якими вони почали працювати, підказуємо рішення.

Учні вже стали викладати в школі

З 2016-му з нами зв'язався підприємець з США Ангус Біверс. Він шукав компанію, яка зробить анімований ролик для його застосування Road Spoke. Це аудіогід по американським автомобільним шосе. Ідея була в тому, щоб створити веселе і зрозуміле 2D-відео про переваги і роботі аудіогіда.

Проект ми віддали нашій учениці Владе. Вона почала стажуватися без досвіду в анімації. На той момент провела в студії всього два місяці, але показала крутий результат. Відео підготували в терміни і замовник був задоволений. А Влада стала другим викладачем на курсах.

Узгодження з Hyperloop тривало два місяці

Школа анімації працює з осені минулого року. За півроку ми вийшли в нуль. Для залучення нових учнів використовуємо таргетовану рекламу в соцмережах і лекції. Але найкращий ефект дає сарафани маркетинг. Мабуть, специфіка напрямки така: шукають фахівців за відгуками конкретних людей.

Я мріяв попрацювати з російським книговидавцем Ігорем Манном. Я його буквально закидав листами, але він не реагував. Потім я пішов на семінар Манна в Києві. Знову написав йому ще кілька разів. І він здався. Замовив у нас кілька анімаційних роликів. Один з них - на книгу Барбари Шер «Про що мріяти».

Також ми безкоштовно працювали з проектом Ілона Маска в рамках проекту вакуумного поїзда Hyperloop.

Наше завдання було показати в роликах досягнення інженерів Маска.

Погоджувальна робота з посередниками інженерів тривала два місяці.

Ми скрупульозно з'ясовували і прописували всі деталі. Півроку потому робили маленькі фрагменти, відправляли, вони стверджували кожну деталь. Якщо щось не подобалося - ми переробляли. Але в підсумку роботу взяли. Це відео - одне із серії відеороликів.

Вчені з усього світу, співробітники Boeing і NASA безкоштовно допомагають в розробці Hyperloop. Для нас участь в таких грандіозних проектах - дуже почесно.

Нещодавно ми розповідали історію 18-річного Микити Смотрова, який запустив перший бізнес в 10-му класі, а зараз робить успішний проект «Будинок юриста». Радимо прочитати.

Підписатися на Telegram-канал

Новости