Як правильно зав'язувати і носити хіджаб (мусульманську хустку)

Хіджаб - традиційний одяг мусульманок. Відомо, що іслам пред'являє до зовнішнього вигляду жінки суворі правила. Одяг жінки повинна повністю закривати голову і тіло, крім обличчя, ступень і кистей рук. Вона повинна бути вільною, щоб не було видно обрисів тіла. Одяг мусульманок шиється з непрозорих тканин, кольори яких не повинні бути занадто яскравими і блискучими. Саме такий одяг в ісламі називається словом хіджаб, яке перекладається з арабської мови як покривало.
Хіджаб - традиційний одяг мусульманок

Однак в більшості країн прийнято розуміти під словом хіджаб традиційний жіночий мусульманський хустку. Хустка пов'язується таким чином, що закриває шию, волосся і вуха жінки, залишаючи відкритим тільки обличчя. Вважається, що жінка повинна приховувати себе від очей сторонніх чоловіків, тому мусульманка ніколи не виходить на вулицю з непокритою головою. Без хіджабу вона може з'являтися тільки перед чоловіком і близькими родичами.
Однак в більшості країн прийнято розуміти під словом хіджаб традиційний жіночий мусульманський хустку

Є країни, в яких носіння хіджабу обов'язково на законодавчому рівні. Це Саудівська Аравія, Афганістан, Ємен, Іран. Будь-яка жінка в цих країнах повинна носити хіджаб на вулиці, незалежно від свого віросповідання. Цей факт потрібно враховувати, і при відвідуванні цих країн заздалегідь подбати про те, щоб вам було чим покрити голову. В іншому випадку, не виключені неприємності з законом.
Ряд мусульманських країн, навпаки, на законодавчому рівні забороняє носіння хіджабу в державних і навчальних закладах. До цих країн належать Туреччина, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Киргизія, Таджикистан і Туркменістан.
У деяких країнах жінки носять хустку, що повністю закриває обличчя - нікаб . Такий хустку залишає відкритими лише очі. Існує і варіант, в якому і очі сховані під спеціальною сіткою. Такий одяг називається паранджею.

Такий одяг називається паранджею

Як і будь-яка жіночий одяг, хіджаб має сотні варіантів. Східні жінки навчилися різноманітно і красиво носити традиційний хустку. Хустки виготовляються з різних тканин (головне, щоб вона не була прозорою), різних кольорів і форм. У мусульманських країнах спеціалізовані магазини торгують по-справжньому якісним товаром, виготовленим з найкрасивіших натуральних тканин. Такі хустки користується попитом не тільки серед місцевого населення, а й серед туристів, що цінують красу і унікальність.

Такі хустки користується попитом не тільки серед місцевого населення, а й серед туристів, що цінують красу і унікальність

Існує безліч способів зав'язування хіджабу. Перерахувати все просто неможливо. Тут все залежить не тільки від традицій, а й від фантазії самої жінки. Іслам не пред'являє якихось вимог до того, як саме хустку зав'язаний, головне, щоб він закривав те, що повинен закривати. При цьому загальний вигляд жінки повинен бути скромним і цнотливим. Мусульманка не повинна намагатися виділитися за допомогою хіджабу, її вид повинен говорити оточуючим, що перед нами жінка з гідністю.
Хустка пов'язують або безпосередньо на голові, або поверх спеціальної шапочки - бони. Така шапочка щільно прилягає до голови і не дозволяє хустці зісковзувати, тим самим відкриваючи волосся або шию. Боні так само, як і хустки, виготовляються з різних тканин і різних кольорів. Щоб хіджаб виглядав красиво, жінки правильно поєднують бони та хустку, щоб вони доповнювали один одного.
Самі хустки використовуються різних розмірів і форм, їх по-різному драпірують і декорують. Для заколювання використовують невидимки і шпильки, або красиві брошки і шпильки.

Давайте розберемося, як же можна зав'язувати хіджаб
Давайте розберемося, як же можна зав'язувати хіджаб.
Перш за все, необхідно добре заколоти волосся, щоб вони не вибивалися. Поверх можна надіти бони.
Хустка підгинаємо по довжині на 10 см. Підігнути краєм хустку укладаємо на лобі. Кінці хустки прибираємо назад так, щоб вони вийшли різної довжину. Ззаду закріплюємо кінці шпилькою. Таким чином у вас виходить своєрідна шапочка. Потім кінці перекидають вперед. Короткий обертають навколо шиї і закріплюють. Довгий кінець укладають на грудях і заколюють на скроні або на плечі.

Це стандартний і найпростіший спосіб зав'язування хустки.

Є ще більш елементарний спосіб: хустка акуратно вирівнюють уздовж лінії особи і заколюють під підборіддям. Кінці просто спадають вниз.
Більш складні способи засновані на поєднанні хусток різних кольорів і форм. Наприклад, зверху однотонного хустки накидається кольоровий і драпірується у вигляді хвиль. Якщо для покриття використовувати широкий палантин, то варіантів драпіровок стає ще більше. Палантин можна обернути навколо голови кілька разів, при цьому залишаючи красиві складки. Його можна красиво драпірувати на грудях і навколо шиї. Дуже красиво виглядає хіджаб, задрапірований на одну сторону, або доповнений плетеними кіскою з кінців хустки. Таку косичку укладають навколо голови або просто залишають звисати.
Ось ще кілька способів, продемонстрованих наочно:

Варіантів може бути маса. У мусульманських країнах, також як і в західних, існує своя мода, яка диктує ті чи інші тенденції. Мусульманські модельєри пропонують своїм клієнткам величезний вибір, який дозволяє виглядати сучасно, але при цьому залишатися в релігійних рамках. Гарний зовнішній вигляд мусульманки залежить і від її власного смаку і майстерності. Головне пам'ятати, що хіджаб - це перш за все скромність і чистота.
Окремої розмови заслуговує весільний хіджаб , Який відрізняється від повсякденного більш вишуканими тканинами і прикрасами.

Новости