Як зняти обмеження на виїзд з країни

Фото з відкритих джерел

Генеральний директор юридичної компанії Nexum Даулет Абжанов в бесіді з LS розповів, як правильно вести при накладенні заборони на виїзд за кордон при погашенні заборгованості.
Він вважає, що боржники повинні самостійно контролювати ситуацію зі зняття заборони.
"Важливо пам'ятати, що обмеження на виїзд накладає судовий виконавець, а не банк. Без судового рішення - постанови про обмеження на виїзд - обмежити виїзд неможливо. Тобто сам банк, минаючи ці стадії, не може обмежити виїзд боржника. Прикордонна служба просто не прийме лист банку про накладення такого заходу ", - підкреслив він.
Юрист також зазначив, що якщо заборона була накладена в рамках виконавчого виробництва, і кредит був погашений, то закон не зобов'язує стягувача (банк) повідомляти судового виконавця про погашення боргу і, тим більше, про необхідність зняття обмеження на виїзд.
"Передбачається, що це повинен робити сам боржник, як сторона, найбільш зацікавлена ​​в цьому. У цій справі відносини вже не просто" банк - клієнт ", тут присутній третя сторона - судовий виконавець. На практиці судовий виконавець не зніме обмеження до тих пір, поки не буде погашений не тільки борг самому стягувачеві (банку), а й належну винагороду судовому виконавцю за вчинення виконавчих дій - виконавська санкція. Тому я і вважаю, що не варто банку ставити в провину незняття обмеження. Моє мені ня: про це повинен був подбати сам боржник ", - підкреслив він.
Абжанов радить казаха після закриття кредиту отримати лист від банку про повне погашення суми боргу. Він зазначає, що важливо проконтролювати отримання судовим виконавцем даного листа банку та добитися винесення судовим виконавцем постанови про припинення виконавчого провадження та скасування обмеження на виїзд.

Новости