Як визначити азимут за компасом?

  1. Азимут і його види
  2. Як визначити азимут по карті
  3. зворотний азимут
  4. Як визначити азимут на місцевості
  5. аварійний азимут
  6. Складання маршруту руху по азимуту
  7. Ходіння по азимуту
  8. Помилки і їх причини
  9. Який компас брати в похід

Поняття азимута - одне з основних в орієнтуванні. Без знання того, що таке азимут і як з ним звертатися, людина не зможе в повному обсязі використовувати інформацію, надану йому картою і вибрати правильний напрямок руху при відсутності орієнтирів. Відповідно, вміти визначити азимут за компасом, а в кращому випадку - і без нього - це необхідний навик для людини, з тією або іншою частотою буває в безлюдній місцевості. Поняття азимута - одне з основних в орієнтуванні

Азимут дозволяє правильно зорієнтувати карту і вибрати напрямок руху і визначити власне місце розташування.

Далі спробуємо коротко пройтися по основних моментах, які дозволять розібратися в питаннях, пов'язаних з азимутами. А почнемо розмову з визначення.

Азимут і його види

Азимут - це кут, відміряний від північного напрямку. Відміряється цей кут завжди за годинниковою стрілкою.

Азимут в основному застосовується для того, щоб:

  • здійснювати пошук напрямки руху по карті і на місцевості;
  • визначати напрямок на орієнтир для того, щоб нанести його на карту або навпаки - знайти на місцевості;
  • визначати своє місце розташування за двома орієнтирами.

Азимут буває двох типів - істинний і магнітний. Відмінність першого від другого полягає в тому, що істинний азимут визначається щодо направлення на географічний північ, а магнітний - щодо направлення на магнітну північ, тобто той північ, на який вказує стрілка магнітного компаса. Саме з другим типом доводиться мати справу, якщо в роботі використовується магнітний компас.

Саме з другим типом доводиться мати справу, якщо в роботі використовується магнітний компас

У більшості випадків магнітний азимут відрізняється від істинного, оскільки напрямок на магнітний полюс зазвичай не збігається з напрямком на полюс географічний.

Нагадаю, що направлення на географічний і магнітний північ найчастіше не збігаються. Про це докладно ми розповідали тут ...

Для того, щоб з істинного азимута вивести магнітний, потрібно знати величину магнітного схилення. Саме воно показує різницю між цими двома величинами.

Крім того потрібно подивитися на те, з яким відміною доводиться мати справу - з східним або західним. Якщо магнітне схилення східне, це означає, що північна частина стрілки магнітного компаса буде відхилятися вправо по відношенню до географічного північ, якщо ж схиляння західне, то вліво, то є вказувати на північний схід або північний захід відповідно.

Отже, як же перевести істинний азимут в магнітний? Все просто ... Якщо магнітне схилення західне, значить до істинного азимуту треба додати величину відмінювання, якщо східне - відняти.

Крім істинного і магнітного азимута існує таке поняття, як кут дирекції. Цей кут - аналог азимута, але відміряний немає від істинного або магнітного меридіана, а від північного напрямку кілометрової сітки.

Щоб, знаючи кут дирекції, дізнатися істинний азимут, потрібно знати величину зближення меридіанів.

Зближення меридіанів - це кут між істинним меридіаном і північним напрямком лінії кілометрової сітки.

Якщо кілометрова сітка нахилена вліво від напрямку дійсного меридіана, то кут вважається негативним, якщо вправо - то позитивним.

Таким чином, для перекладу дирекційного кута в істинний азимут від отриманого значення дирекційного кута віднімається величина зближення меридіанів. Якщо зближення меридіанів негативне, то мінус на мінус дають плюс, а значить отримане значення збільшується на величину зближення меридіанів.

Магнітне відхилення і кут дирекції раніше вказувалися на топографічних картах в нижній частині на рамці. Останнім часом, на жаль, все частіше доводиться бачити карти без будь-яких натяків на такі дані. І якщо зближення меридіанів можна виміряти по карті самостійно, але з магнітним відміною все трохи складніше.

Якщо магнітне схилення на карті не вказано, його значення для конкретної місцевості можна пошукати в Інтернеті. Використовувати ж дуже старі значення магнітної відміни не завжди добре, оскільки його величина з часом змінюється.

Як визначити азимут по карті

Розглянемо способи знаходження істинного і магнітного азимутів по карті. Тут можливі три варіанти.

Варіант №1. За допомогою транспортира.

Для цього:

  1. Береться стандартна карта.
  2. Карта кладеться на рівну поверхню.
  3. На карті вибирається точка, від якої буде відкладатися азимут.
  4. Через цю точку простим олівцем проводиться ледве помітна вертикальна лінія.
  5. Вибирається друга точка, по відношенню до якої буде вимірюватися азимут.
  6. Від першої точки до другої простим олівцем проводиться друга ледве помітна лінія.
  7. За допомогою транспортира за годинниковою стрілкою відміряється кут між двома лініями. Результатом виявиться істинний азимут.
  8. При необхідності істинний азимут перекладається в магнітний.

В орієнтуванні транспортир - необхідна річ, і тому його іноді корисно зробити навіть з підручних матеріалів.

Цей варіант хороший, коли під рукою не виявилося компаса. Якщо ж компас є в наявності, можна скористатися одним з наступних способів.

Варіант №2. За допомогою магнітного планшетного компаса.

Для цього способу знадобиться компас з прозорою колбою, на яку нанесені паралельні один одному лінії, розташовані в напрямку північ-південь. Алгоритм наступний:

  1. Карта кладеться на рівну поверхню.
  2. Відзначається точка, від якої буде відкладатися азимут.
  3. Вибирається друга точка, в яку потрібно прийти, виходячи з першої, або просто необхідний напрям руху.
  4. Компас прикладається бічній рамкою до першої та другої точок або просто розташовується уздовж лінії передбачуваного руху. Важливо, щоб нижня частина компаса при цьому розташовувалася ближче до першої точки, інакше буде виміряно зворотний азимут, про який поговоримо трохи пізніше.
  5. Колба компаса обертається до тих пір, поки прокреслені на ній лінії не стануть паралельні одній з вертикальних ліній кілометрової сітки. При цьому північна частина колби компаса повинна бути спрямована в бік північного кінця кілометрової лінії.
  6. Після того, як все зроблено, покажчик компаса покаже дирекційний кут. Це значення для зручності подальшого використання можна перевести в істинний або магнітний азимут.

Частково завдяки простоті цього способу для туристів рекомендується саме планшетний компас.

Цей варіант зручний для використання майже в будь-якій ситуації, оскільки незалежний від показань стрілки магнітного компаса, на роботу якої впливають магнітні девіації, про які буде розказано трохи пізніше. Однак він може застосовуватися, тільки в тих випадках, коли є дані про магнітне відхилення. Якщо ж таких даних немає, можна скористатися наступним способом.

Варіант №3. За допомогою магнітного планшетного компаса і орієнтованої карти.

Перед тим, як описати цей спосіб, варто пояснити, що означає словосполучення «орієнтована карта».

Орієнтувати карту - значить розташувати її на горизонтальній поверхні так, щоб її північна рамка вказувала строго на географічний північ. Це можна зробити за допомогою компаса, якщо відомо магнітне схилення. Однак ми розглянемо варіант, коли таких даних немає.

В цьому випадку можна орієнтувати карту по сторонах світу за допомогою орієнтира, позначеного на карті і видимого на місцевості, за умови, що відомо, де в даний момент знаходиться людина, який орієнтує карту.

Розглянемо покроково весь процес орієнтування карти:

  1. Карта розташовується горизонтально.
  2. На карту кладеться лінійка таким чином, щоб одна її сторона «торкалася» одночасно до позначених на карті орієнтиру і точці, в якій знаходиться людина, наприклад, перехрестя доріг.
  3. Карта розташовується на рівні очей так, щоб точка стояння людини на карті виявилася ближче до ока, а орієнтир - далі.
  4. Людина з картою і лежить на ній лінійкою повертається так, щоб лінійка виявилася спрямована на видимий на місцевості орієнтир - той орієнтир, до позначення якого була прикладена лінійка. У цей момент можна говорити про те, що карта орієнтована по сторонах світу.

Тепер перейдемо безпосередньо до опису алгоритму визначення азимуту:

  1. Карта орієнтується по сторонах світу і розташовується строго в горизонтальній площині, щоб стрілка компаса згодом могла вільно обертатися всередині колби.
  2. Магнітний планшетний компас прикладається до карти так, щоб його бічна рамка стикалася з точкою стояння людини і орієнтиром, по відношенню до якого потрібно знайти азимут. Тут такі правила, як і в попередньому варіанті: нижня частина компаса повинна бути ближче до точки стояння людини.
  3. Колба компаса обертається до тих пір, поки північний кінець стрілки не вкаже на позначення півночі на колбі, тобто 0 ° або 360 °, що по суті одне і те ж.
  4. З цього моменту покажчик компаса буде показувати магнітний азимут, який при необхідності можна перевести в істинний.

Головний недолік цього способу - залежність від магнітних девіацій і руху. Так, наприклад, не вдасться скористатися цим способом в машині або на морському кораблі.

зворотний азимут

Для зручності пересування по місцевості під час орієнтування часто користуються поняттям зворотного азимута. Цей напрямок діаметрально протилежне «прямому» азимуту, тобто відрізняється від нього на 180 градусів.

Зворотний азимут при необхідності дозволяє повернутися до того місця, звідки було розпочато рух, а також може застосовуватися при обході перешкод.

Уявімо, що людина рухається строго на північ. Для того, щоб йому рухатися по зворотному азимуту, він повинен повернутися на 180 градусів. Причому без різниці, зробить він поворот за годинниковою або проти годинникової стрілки: напрямок зворотного азимута при цьому зі зрозумілих причин залишиться одним і тим же. Тобто конкретно для розглянутого випадку зворотним азимутом буде напрямок руху строго на південь.

Як визначити азимут на місцевості

На місцевості за допомогою компаса можна визначати азимут на обраний напрям або об'єкт (орієнтир), а можна навпаки - за відомим азимуту, наприклад, знайденому по карті, визначити напрямок на місцевості. Розглянемо обидва варіанти.

Завдання №1. Потрібно визначити магнітний азимут на об'єкт (орієнтир).

В цьому випадку компас розташовується в напрямку орієнтира. Щоб більш точно виставити компас по відношенню до орієнтиру в деяких моделях є мушка і цілик, а також дзеркало з прорізом.

Після цього колба компаса обертається до тих пір, поки північний кінець стрілки не вкаже на позначення півночі на колбі (зазвичай «N» або «С»). Покажчик компаса при цьому покаже азимут на обраний об'єкт.

Завдання №2. Потрібно, знаючи магнітний азимут, визначити напрямок на місцевості.

Для цього колба компаса повертається до тих пір, поки покажчик не встановиться на шкалі колби цифру, що відповідає значенню магнітного азимута. Після цього компас повертається в горизонтальній площині, поки північна сторона стрілки не збіжиться з символом півночі на колбі. Як тільки це сталося, можна стверджувати, що компас вказує шукане напрямок, тобто розташовується уздовж нього.

Якщо за допомогою компаса знадобиться визначити зворотний азимут, то не обов'язково займатися арифметикою, віднімаючи або додаючи до відомого азимуту 180 градусів. Куди зручніше і легше просто вибрати напрямок руху, повернувши компас таким чином, щоб на місці північного боку стрілки виявилася її південна сторона.

аварійний азимут

Аварійний азимут - це напрям на будь-якої лінійний (наприклад, траса або залізниця) або базарною (наприклад, населений пункт) орієнтир, заміряли з метою виходу до цього орієнтиру в разі, якщо людина заблукала.

Аварійний азимут не може бути відміряють на точковий орієнтир (наприклад, колодязь або будиночок лісника), оскільки вийти до такого орієнтиру в разі необхідності навряд чи вдасться через його малих розмірів.

Аварійний азимут визначається до виходу на маршрут, наприклад, перед тим, як зайти в ліс. Для цього людина стає обличчям до орієнтиру і заміряє за допомогою компаса азимут на нього, після чого записує отримане значення, наприклад, на аркуші паперу, який ховає в кишеню одягу.

Класти записку в рюкзак я б не рекомендував, оскільки іноді спорядження, в тому числі і рюкзак, може бути втрачено, наприклад, винесене плином швидкої річки під час переправи.

Але не варто повністю покладатися на записку. Для перестраховки краще ще і запам'ятати отримані значення.

Після того як аварійний азимут був визначений, записаний і збережений в пам'яті, можна виходити на маршрут.

На замітку

Визначаючи аварійний азимут, слід пам'ятати, що лінійний об'єкт може згортати і міняти напрям - річка може робити вигин, дорога може повертати, лінія електропередачі також має свої кути. Є ризик, що взявши аварійний азимут перед виходом на маршрут, людина зміститься істотно щодо такого повороту, а в разі необхідності виходу на трасу або до річки потім буде йти по азимуту паралельно самому лінійному об'єкту за його поворотом. Тому перед виходом на маршрут потрібно вивчити карту місцевості, напрямок лінійних орієнтирів і масштаби. Якщо дорога або річка тягнеться приблизно в одному напрямку десятки кілометрів, а маршрут планується всього на 2-3 кілометри, ця інформація є несуттєвою. Якщо ж мова йде про похідної групи на маршруті на кілька сотень кілометрів, місцевість і орієнтири попередньо потрібно вивчати дуже ретельно.

Якщо з якої-небудь причини людина загубиться, і застосування різних способів не допомогло йому вийти на колишній маршрут, тоді він може скористатися аварійним азимутом, рухаючись по якому рано чи пізно опиниться біля того орієнтира, на який був узятий аварійний азимут. А вже рухаючись вздовж цього орієнтиру, людина зможе дістатися до того місця, звідки починав свій шлях.

Складання маршруту руху по азимуту

Маючи в наявності карту місцевості, часто при плануванні маршруту можна обійтися без використання азимутів, наприклад, якщо на карті видно стежки, дороги і просіки. В цьому випадку зазвичай рух до мети здійснюється по ним.

Однак бувають ситуації, коли без азимутів не обійтися, наприклад, при перетині пустелі або дикої лісистій місцевості. Розглянемо алгоритм дій в таких ситуаціях.

Для того, щоб максимально швидко і точно вийти до заданої мети, дуже бажано вибудувати маршрут на карті. Важливо розуміти, що рух навпростець може привести до великої помилку, а значить людина може просто промахнутися мимо цілі, тим більше, якщо орієнтуватися доводиться в місцевості зі зниженою видимістю, наприклад, в лісі.

Для того, щоб зменшити вказану помилку, краще весь шлях поділити на відрізки меншої довжини, що з'єднують орієнтири, що лежать на шляху до мети. Таким чином, підходячи до кожного орієнтиру, людина буде коригувати свій рух, усуваючи помилку, що виникає при переміщенні від одного орієнтиру до іншого.

Шлях з переходами між безліччю орієнтирів буде трохи довший, оскільки ламана лінія, що з'єднує дві крайні точки, завжди довше прямий. Однак, і помилка при цьому значно зменшиться, що в деяких ситуаціях дуже важливо.

Для планування «ламаного» маршруту:

  1. На карті знаходиться точка виходу на маршрут.
  2. Знаходиться лежить по ходу руху орієнтир.
  3. Від першої точки змиритися азимут і відстань до середини знайденого орієнтира.
  4. Біля цього орієнтиру вказується азимут і довжина шляху.
  5. Тепер вся процедура повторюється, але в якості початкової точки береться край знайденого орієнтира, звідки буде виконано рух до середини наступного орієнтиру.
  6. В кінці від останнього орієнтира, що лежить на шляху, змиритися азимут і відстань на ціль і також підписується.

При бажанні вимірювання відстаней можна перевести в пари кроків і написати цифри поруч з кожним орієнтиром. Але це має сенс лише в тому випадку, коли людина знає довжину своєї пари кроків.

Ходіння по азимуту

Деякі люди вважають, що ходити по азимуту потрібно, безперервно тримаючи перед собою компас і постійно відстежуючи його свідчення. Однак такий метод ходіння, всупереч очікуванням, дасть велику помилку і зажадає більше часу в порівнянні з тим методом, про який піде мова далі.

Щоб зменшити помилку, слід використовувати наступний алгоритм дій:

  1. С помощью компаса по заданому азимуту на місцевості находится орієнтир (например, дерево, кущ, якась особлівість рельєфу або споруд). Чим далі цею орієнтир буде знаходітіся, тім менше Дій придется сделать, и тім точніше буде результат.
  2. Людина уходит до обраних орієнтіру. При цьом неважливо, як самє ВІН буде підходіті до орієнтіру, головне - НЕ втратіті избран орієнтир и не сплутаті его з іншімі. Це зручно, оскільки іноді по прямій дорозі до орієнтиру лежать труднопреодолімие перешкоди (наприклад, колючі зарості або бурелом) тому простіше і швидше їх обійти, ніж намагатися рухатися по прямій напролом.
  3. Підійшовши до орієнтиру, людина повинна стати позаду нього і повторити операцію з компасом, вибравши новий орієнтир.

Іноді в умовах відсутності природних орієнтирів в якості орієнтира може виступати один з учасників походу. Для цього він відправляється в ту сторону, в напрямку якої вказує людина, що працює з компасом. Коли «живий орієнтир» змістився на достатню відстань, людина з компасом жестами показує помічникові, де саме він повинен стати, щоб опинитися якраз на лінії напряму, визначеного по азимуту. Далі все робиться так, як якщо б довелося працювати з місцевими орієнтирами.

Якщо ж на шляху до обраному орієнтиру виникла перешкода, наприклад, крутий пагорб, через якого немає можливості розглянути наступний орієнтир і на який не вийде піднятися, тоді можна скористатися однією з двох схем.

Схема №1. Спрощена.

Це найбільш простий алгоритм дій, що дозволяє вийти на колишній шлях, обійшовши перешкоду. Для цього:

  1. На деякій відстані від перешкоди вибирається напрямок його обходу і змиритися азимут цього напрямку. Припустимо азимут виявився дорівнює 60 градусам.
  2. Визначається різниця між азимутом основного напрямку руху (припустимо, що рух відбувалося по азимуту 105 градусів) і азимутом обраного напрямку. Виходить, що обхід перешкоди здійснюється зліва, а різниця в початковому напрямку і напрямку обходу становить 105 - 60 = 45 градусів.
  3. Людина починає рухатися по азимуту 45 градусів, вважаючи кроки, і рухається до тих пір, поки справа не побачить кінець перешкоди.
  4. Розраховується азимут напрямку повернення на колишній шлях. Для цього до азимуту основного напрямку додається розрахована раніше різниця, тобто 105 + 45 = 150 градусів.
  5. Людина починає йти в новому напрямку з азимутом 150 градусів і вважає кроки.
  6. Коли це кількість кроків співпаде з кількістю кроків, зроблених під час зсуву з основного шляху, рух триває по азимуту основного напрямку (для даного випадку - 105 градусів).

У цій схемі також можливий варіант, коли змістившись в сторону, людина не відразу повертається на колишній шлях, а проходить деяку відстань за основним азимуту до того. Це може знадобитися в тих випадках, якщо перешкода витягнуто вздовж основного напрямку.

Схема№2. Для обліку пройденої відстані.

Це більш складна схема, що дозволяє обходити перешкоди з підрахунком загальної кількості кроків. Таким чином, кількість порахованих кроків після обходу перешкоди буде дорівнює тій кількості кроків, як якщо б перешкоди не було зовсім, і людина рухався прямо.

Для цієї схеми:

  1. На деякій відстані від перешкоди змиритися азимут напрямку обходу. Припустимо, що він буде такий же, як в попередній схемі, тобто рівний 60 градусам.
  2. Людина рухається в цьому напрямку і вважає кроки.
  3. Після того, як по праву сторону перешкода «закінчиться», людина починає рухатися в первісному напрямку (нехай, як і в попередньому випадку, це буде 105 градусів) і вважає кроки. Пораховані при русі по основному напрямку (105 градусів) кроки додаються до тих, що були пораховані до початку обходу перешкоди.
  4. Через деякий час чоловік вибирає новий напрямок - зворотний азимут тому напрямку, по якому відбувався обхід перешкоди. Для цього випадку: 60 + 180 = 240 градусів.
  5. Людина рухається в новому напрямку (240 градусів) і вважає кроки. В цьому напрямку людина повинна рухатися, поки пораховані кількість кроків не співпаде з кількістю кроків, зроблених в напрямку з азимутом 60 градусів.
  6. Як тільки потрібну кількість кроків пройдено, людина знаходить напрямок початкового руху (105 градусів) і продовжує рухатися по ньому, додаючи кроки до того, щоб були зроблені в цьому напрямку раніше.

Таким чином можна обходити різні перешкоди. Однак в деяких випадках можуть виникнути складності, пов'язані в основному з особливостями місцевості.

Наприклад, може статися так, що обхід перешкоди на початку буде відбуватися по місцевості з великою кількістю підйомів і спусків, а потім по рівній місцевості. В цьому випадку при однаковій кількості кроків при відході від основного напрямку руху і повернення до нього людина пройде різну відстань, а значить зміститься в бік від початкового шляху.

Помилки і їх причини

Основні помилки, що виникають при орієнтуванні за допомогою компаса, пов'язані в основному з трьома факторами - магнітним відміною, магнітними девіацій і несправністю компаса.

Помилка, пов'язана з магнітним відміною, з'являється в основному, якщо на карті не вказано магнітне схилення, або людина не вміє робити на нього поправку. Також зустрічаються райони так званих магнітних аномалій, де магнітне схилення може коливатися в досить широких межах, що ускладнює завдання орієнтування.

У деяких ситуаціях, коли доводиться долати великі відстані виключно по азимутах, має сенс самостійно розрахувати магнітне схилення, використовуючи карту і магнітний компас.

Магнітної девіацій називається відхилення магнітної стрілки від напрямку магнітних ліній Землі. Такі магнітні девіації виникають поблизу різних об'єктів, що володіють магнітними властивостями, або через протікання поблизу електричного струму.

Так, магнітні девіації можуть зробити помітний вплив на показання компаса, приводячи до виникнення помилки, поблизу залізничних колій, всередині або біля транспорту, а також, якщо компас знаходиться біля таких предметів, як рація, мобільний телефон, ніж, пила або інший компас.

Несправність компаса - ще одна причина помилок, причому не така рідкісна, як хотілося б.

Щоб перевірити компас на справність, потрібно до нього збоку піднести магніт - стрілка відхилиться в сторону. Після того, як магніт буде прибраний, стрілка повинна повернутися на колишнє місце. Після цього слід піднести магніт з іншого боку - стрілка відхилитися в інший бік. Усунення магніту повинно привести до повернення стрілки на колишнє місце. Якщо ж стрілка не повернулася на колишнє місце, то компас можна вважати несправним.

Замість звичайного магніту в польових умовах цілком можна обійтися ножем або мобільним телефоном, оскільки вони в тій чи іншій мірі володіють магнітними властивостями, достатніми для тестування компаса.

Всі ці нюанси потрібно враховувати, щоб отримати найбільш коректні показання компаса, адже в тому числі і від цього залежить, чи вийде людина до заданої точки або промахнеться повз неї.

Який компас брати в похід

На сьогоднішній день відомо велика різноманітність компасів. Для туристів і інших любителів активного відпочинку в дикій природі найбільш підходящими є магнітні компаси та програми-симулятори компаса для телефонів. Перші показують напрямок магнітних ліній Землі, а робота друге заснована на визначенні координат за допомогою супутникових навігаційних систем.

Програми- «компаси» для телефонів не реагують на магнітні девіації і для них не має значення магнітне схилення - вони завжди показують напрямок на географічні (справжні) північ і південь. Ці програми можуть володіти рядом функцій, що дозволяють їх використовувати швидше, ефективніше і з великим комфортом, ніж магнітні компаса. Але є у цих програм і свої недоліки:

  • телефон може розрядитися, а значить і використовувати програму, встановлену на телефоні, не вийде;
  • програма може «заглючила», а через відсутність Інтернету скачати її заново і перевстановити може не вийти;
  • під землею (наприклад, в печерах) ці програми теж не працюватимуть, так як під землю не зможе потрапити сигнал із супутників.

На відміну від програм для телефонів, звичайні магнітні компаса більш придатні для більшості ситуацій, в яких може опинитися турист або людина, що пережила аварійну ситуацію далеко від цивілізації, так як:

  • здатні працювати роками і не вимагають підзарядки;
  • працюють навіть під землею, оскільки незалежні від супутників;
  • можуть бути зроблені з підручних засобів.

Все це робить їх надійними супутниками не тільки туристів, але і військовослужбовців.

Але і серед звичайних магнітних компасів зустрічається безліч моделей, що відрізняються не тільки зовнішнім виглядом і розмірами, а й будовою. Який же компас вибрати з усього цього розмаїття?

З усього розмаїття магнітних компасів я міг би порекомендувати планшетні рідинні моделі з прозорою колбою, наявністю цілини, мушки, дзеркала і функції вимірювання нахилу. Бажано, щоб ключові позначення на такому компас були пофарбовані світиться в темряві фарбою. У таких компасів є ряд переваг перед іншими моделями:

  • планшетними моделями зручніше користуватися при роботі з картою;
  • в рідинних моделях, в порівнянні з тим же компасом Адріанова, стрілка швидше стабілізується, а значить і робота з ним виконується швидше;
  • наявність цілини, мушки і дзеркала дає можливість зробити вимірювання більш точно;
  • дзеркало може бути використано за прямим призначенням, наприклад, для того, щоб самостійно вийняти чужорідне тіло з ока, а також в якості сигнального дзеркала для подачі сигналів пролітає літака або пропливає кораблю;
  • функція визначення кута нахилу може допомогти в ряді завдань, наприклад, приблизно визначити широту місцевості, в якій знаходиться людина;
  • світяться в темряві позначення дають можливість орієнтуватися в темний час доби, якщо з якої-небудь причини скористатися ліхтариком не вдається.

Багато моделей компасів з світяться елементами містять спеціальну фарбу, яка на початку поглинає світло від сторонніх джерел (наприклад, сонячне світло або світло ліхтаря), а потім сама випромінює світло у видимому спектрі. Світло від таких моделей спочатку добре помітний, але вже через якийсь час тьмяніє і може бути розпізнаний виключно очима, звиклими до темряви. Так, елементи, пофарбовані складом, що містить алюмінат стронцію, втрачають близько 90% яскравості вже в перші 60 хвилин.

В інших, як правило, більш дорогих моделях компасів, як світяться елементів використовуються камери з тритієм, покриті люмінофором. Тритій, розпадаючись, збуджує атоми люмінофора, які, переходячи з порушеної стану в звичайне, випромінюють світло. Такі компаси світяться в темряві без «підзарядки» від сторонніх джерел світла, і повністю «видихаються», через не один десяток років, хоча, звичайно, під час роботи яскравість їх поступово знижується. Тут ще важливо відзначити, що, незважаючи на побоювання людей, такі компаси безпечні для здоров'я.

Компас з тритиевой підсвічуванням - його свідчення легко зчитувати навіть у темряві.

При цьому не обов'язково купувати дорогий компас. У більшості випадків достатньо недорогого справного компаса, відповідного деяким або всім наведеним вище критеріям.

Підводячи підсумок всьому вищесказаному, неважко помітити, що вміння визначати азимут на карті і на місцевості, а також вміння правильно рухатися по ньому - один з основних навичок, необхідний для орієнтування. Також стає зрозуміло, що без справного компаса такий навик буде малокорисний.

Тому, для того, щоб впевнено орієнтуватися і знизити до мінімуму ризик загубитися в незнайомій місцевості, слід дотримуватися двох рекомендацій: частіше практикуватися в орієнтуванні і в роботі з азимутами зокрема, а також щоразу перед виходом на маршрут перевіряти справність компаса, а краще двох - основного і запасного.

Автор: Максим Чечетов

Дізнайтеся також:

Отже, як же перевести істинний азимут в магнітний?
Який же компас вибрати з усього цього розмаїття?

Новости