Як відкрити автозаправну станцію. Свій бізнес АЗС. Бізнес план

  1. Перед тим, як почнемо
  2. З чого почати
  3. Місцезнаходження
  4. устаткування
  5. кадри
  6. Документи і ліцензія
  7. маркетинг
  8. резюме

Мабуть, одна з головних особливостей нас, росіян - вміння іронічно поставитися до пропонованих життям обставинам. Як тільки в країні оголосили криза, ми побігли в автосалони скуповувати тоннами машини (предмет, якщо не розкоші, то не першої необхідності).
Все це може означати тільки одне: і в економічно непрості часи відкрити прибутковий бізнес цілком реально. Автозаправні станції це - цікавий, а головне перспективний варіант для вкладення коштів.
Мабуть, одна з головних особливостей нас, росіян - вміння іронічно поставитися до пропонованих життям обставинам

Перед тим, як почнемо

Знаменита формула «попит породжує пропозицію» актуальна тут як ніколи. Незважаючи на гадану жорстку конкуренцію, в цьому бізнесі можна знайти свою нішу і зайняти прибуткове місце під сонцем. Наша країна пронизана великими і маленькими транспортними артеріями. Нескінченні потоки машин потребують своєчасного обслуговування. Ніхто не стане простоювати в довгій черзі на заправку, знаючи, що через пару десятків кілометрів буде наступна АЗС. Про що це ми? Скільки б не було на дорогах таких точок, найімовірніше, вони будуть затребувані.

Скільки б не було на дорогах таких точок, найімовірніше, вони будуть затребувані

З чого почати

В першу чергу перед вами постає питання: відкривати власну справу з нуля або придбати франшизу.
Майте на увазі: цей бізнес дуже специфічний. Організація АЗС вимагає залучення безлічі фахівців, дотримання всіляких нормативів і правил безпеки. До цієї усіма ненависної бюрократії необхідний компетентний підхід. Ризикнете ви самостійно з цим впоратися? Мабуть, вже тільки тому варіант з вибором франшизи буде найбільш оптимальним. Франчайзер допоможе з організацією робочого процесу, підготовкою необхідного пакету документів, а також проконсультує з виникаючих питань. Якщо хочете відкрити АЗС по франшизі, то зверніть увагу на компанію Лукойл
Не забувайте про важливу перевагу франшизи - репутацію відомого бренду. У деяких регіонах це стане єдиним способом витримати конкурентну боротьбу.
Основні ризики в цьому бізнесі пов'язані з тим, що в даній сфері існує досить жорстка конкуренція. До того ж відкриття АЗС - справа вельми витратна. Орієнтовно вам доведеться вкласти в нього 12 -15 мільйонів рублів. Щоб витримати конкурентну боротьбу, окупити витрати і залишитися в плюсі, вам доведеться весь час тримати руку на пульсі.

Щоб витримати конкурентну боротьбу, окупити витрати і залишитися в плюсі, вам доведеться весь час тримати руку на пульсі

Місцезнаходження

Ідеальним розташуванням АЗС, що приносить реальний прибуток, стане затребувана траса з жвавим рухом. Окупність витрат на великої автомагістралі буде значно вище і швидше, ніж на сільських дорогах, де ділянку обійдеться дешевше, але і клієнтів в рази менше. Додаткову привілей дасть близькість автомобільної розв'язки і / або населених пунктів.
До вибору місця для станції слід поставитися не лише з точки зору затребуваності, а й з урахуванням необхідних технічних характеристик. Ділянка під заправку повинен бути рівним. Це необхідно для правильного і безпечного розташування обладнання, а також для оптимальної організації під'їзду і виїзду машин.

Це необхідно для правильного і безпечного розташування обладнання, а також для оптимальної організації під'їзду і виїзду машин

устаткування

Будівництво автозаправного комплексу починається з зведення будівлі для персоналу і кас. Ємності для палива (основні та резервні) в залежності від типу станції розміщуються під землею або на поверхні. Каністри обладнуються системою подачі палива до колонок, отвором для контакту з бензовозом і пристосуваннями для захисту палива від вивітрювання.
Апріорно на станції повинен бути обладнаний повноцінний пожежний щит, оскільки АЗС є об'єктом підвищеної пожежонебезпеки.
Ніяка АЗС не обійдеться без інформаційних табло. Щити із зазначенням марки палива будуть розташовуватися над колонками, а табло - прайс орієнтується на трасу.
Додатково вам знадобиться обладнати відрізки дорожнього покриття, що забезпечують комфортний в'їзд і виїзд машин. На під'їзди наноситься відповідна розмітка, узгоджена з ДАІ і дорожніми службами.
«Мозок» вашої станції - це спеціальне програмне забезпечення, яке автоматизує всю роботу: від контролю подачі палива до надання звітів.

«Мозок» вашої станції - це спеціальне програмне забезпечення, яке автоматизує всю роботу: від контролю подачі палива до надання звітів

кадри

На будь-якій АЗС повинен бути керівник, який контролює весь робочий процес. На перших парах вам найлогічніше буде взяти цей обов'язок на себе.
Мінімальний штат співробітників:

  1. Оператори на каси, вільно володіють програмним забезпеченням
  2. Інженер-ремонтник, який відповідає за функціонування обладнання станції
  3. Оператори - заправники (не обов'язково, можливий варіант з самообслуговуванням)

Документи і ліцензія

Приготуйтеся до того, що узгодження всієї необхідної документації в середньому простягнеться близько півроку.
Почніть з реєстрації торгової марки, щоб затвердити ваш статус власника АЗС. Індивідуальні Підприємці в цьому бізнесі зіткнуться з безліччю проблем і перешкод, тому бажано відкривати АЗС в якості Товариства з обмеженою відповідальністю. Постачальники палива в першу чергу будуть співпрацюють саме з ТОВ, оскільки такі відносини гарантують більш глибокий рівень відповідальності.
Що стосується оподаткування, то найчастіше власники АЗС вибирають систему, яка передбачає плату ПДВ.
В сумі вам необхідно буде підготувати пакет документів з оформлення земельної ділянки, проектування та будівництва станції, до споруд і обладнання заправки. Також вам доведеться отримати дозволу на діяльність в санітарно-гігієнічної та екологічної інстанціях.

Також вам доведеться отримати дозволу на діяльність в санітарно-гігієнічної та екологічної інстанціях

маркетинг

Як залучити клієнтів?
Важливо постійно дбати про свою репутацію. У створенні позитивного іміджу немає дрібниць. Все, починаючи від ввічливості обслуговуючого персоналу і закінчуючи чистотою санвузла, працює на вас.
На точці можна налагодити продаж товарів першої необхідності, які можуть знадобитися водієві в дорозі. В першу чергу, це напої та продукти харчування, а також автозапчастини та інструменти.

В першу чергу, це напої та продукти харчування, а також автозапчастини та інструменти

резюме

Відкриваючи власну АЗС, потрібно набратися сміливості і терпіння, щоб вкласти круглу суму грошей в підприємство, яке вийде на самоокупність через 3 5 років. Однак можна з упевненістю говорити про те, що ринок цей буде затребуваний до тих пір, поки паливні ресурси нашої планети не виснажаться. Будемо сподіватися, що на наш скромний вік їх вистачить сповна.

Про що це ми?
Ризикнете ви самостійно з цим впоратися?

Новости