Як зняти арешт з рахунку в Ощадбанку, накладеного приставами: інструкція

  1. Причини накладення арешту на рахунки
  2. Як накладають арешт на рахунки
  3. Як зняти арешт з усіх своїх рахунків, накладений приставами

Існує маса причин, за якими судові пристави або інші відповідальні і уповноважені особи можуть накласти арешт на рахунки Існує маса причин, за якими судові пристави або інші відповідальні і уповноважені особи можуть накласти арешт на рахунки. Арешт може бути накладено на рахунки як фізичних, так і юридичних осіб. Арешт банківського рахунку (карткового, поточного, депозитного) - це жорстка міра з боку банку щодо недобросовісного клієнта, який частково або несвоєчасно виконує свої зобов'язання.

Зобов'язання можуть бути різними, наприклад, заборгованість по сплаті аліментів, несвоєчасна оплата за кредитом або кредитною карткою. Арешт за рахунками накладається тільки за рішенням суду, на підставі виконавчого листа. За виконавчим листом пристави стягують заборгованість з боржника, банк самостійно накласти арешт не має права. Вкрай рідко, а практично таке не відбувається, арешт накладають помилково на рахунку клієнта.

Якщо ваш рахунок виявився заарештованим, будьте готові до того, що кошти, які знаходяться на ньому, недоступні для використання. У рішенні суду прописується конкретна сума, яка підлягає арешту, якщо грошових коштів більше на рахунку, ніж зазначено в рішенні, то арешт накладається тільки на зазначену суму. Якщо грошових коштів менше, ніж позначено в рішенні суду, то банк має право виконати арешт і частково змішати на суму, яка є на розрахунковому рахунку, або відмовити у виконанні через недостатнє залишку. Кредитні рахунки не можуть бути заарештованими.

Читайте також: Як дізнатися номер ліцеового рахунку Сбербанк

Причини накладення арешту на рахунки

Найпоширенішою проблемою накладення арешту на рахунки є несвоєчасна сплата податків або ухилення від їх сплати, несвоєчасне подання звітності до податкової інспекції. Даний механізм арешту рахунків прописаний в Податковому кодексі РФ. Також причиною може бути несвоєчасна оплата аліментів, комунальних послуг, штрафів.

Дотримуючись норм і правил, ви уникнете проблем з арештом.

Які інстанції задіяні в накладенні арешту

  1. Арбітражний суд має право накласти арешт лише на ті кошти, які знаходяться на рахунку клієнта в момент арешту. Якщо ж після приведення в дію арешту надійшли кошти, вони можуть бути доступними клієнту.
  2. Судові пристави.
  3. Податкова служба.
  4. Суддя.

Як накладають арешт на рахунки

На відміну від інших банків, Сбербанк миттєво реагує на виконання постанов щодо арешту клієнтських рахунків.

Згідно з чинним законодавством, судові пристави не зобов'язані повідомляти клієнта (боржника) про накладанні арешту на його рахунку, тому часто це відбувається швидко. Судові пристави направляють виконавчий лист на керівника підрозділу банку, яке займається арештом рахунків, і як тільки документ отриманий, уповноважена і відповідальна особа блокує всі банківські рахунки.

Існують наступні етапи накладення арешту:

  1. Позивач намагається самостійно повернути кошти за допомогою особистого спілкування з боржником.
  2. При переховування, ігноруванні боржника, позивач змушений звернутися до суду для вирішення спірного питання і відшкодування збитків.
  3. Якщо боржник не бажає відшкодовувати борг за власним бажанням, то судові пристави готують виконавчий лист, відповідно до законодавства РФ і подають його до Ощадбанку.
  4. Банк, в свою чергу, реєструє запит, перевіряє наявність боржника в своїй клієнтській базі контрагента, наявність відкритих рахунків (карткових, поточних, депозитних), відкриває спеціальний рахунок. На останній приходует виконавчий лист і інформує, відповідно до інструкції ЦБ РФ, відповідь на виконавчий лист із зазначенням сум залишків грошових коштів за всіма діючими рахунками.
  5. І останній етап: судовий пристав повинен ознайомитися з відповіддю банку і просити заарештувати всі відкриті рахунки боржника та перевести необхідну суму грошових коштів для відшкодування або погашення заборгованості.

Читайте також: Овердрафтна карта Ощадбанку Росії: прімущество

Варто зазначити, що судовий пристав може обмежити роботу з усіма вашими рахунками, незалежно від режиму роботи рахунки (цільове використання), наприклад, зарахування заробітної плати, картковий або поточний рахунок для отримання відсотків за депозитними вкладами, соціальні рахунки (пенсія), розрахунково-касове обслуговування, накопичувальні рахунки (вклади вільного користування) і т. д.

Як зняти арешт з усіх своїх рахунків, накладений приставами

Варто відзначити, що арешт рахунків є вкрай заходом впливу на боржника, і після того, як сторони вирішують всі фінансові питання, слід розблокувати рахунки. Так як же акцептувати (зняти) арешт зі своїх рахунків в Ощадбанку? Перше, з чого необхідно починати - це звернення до філії ОСП, де знаходиться і ведеться виконавче виробництво, співробітники банку не зможуть допомогти або проконсультувати. Тільки судовий пристав здатний роз'яснити всі питання і дати повну і вичерпну відповідь. Дізнатися П. І. Б. пристава можна по виконавцю і номером виконавчого листа. Якщо ви до кінця не знаєте або не впевнені в сумі заборгованості, то з'ясуйте, це прискорить процес. Банк не має права заарештовувати (блокувати) суму грошових коштів, більше ніж зазначено у виконавчому листі. Якщо арештована сума виявилася не вірною, то судовий пристав зобов'язаний зняти арешт. Як тільки відповідальна особа Ощадбанку отримує виконавчий лист на зняття арешту, відразу ж призводить його в дію. Зняття і накладення арешту має проводитися день в день.

Звертаємо увагу на те, що якщо арешт правомірний, то вам варто погасити свою заборгованість, виконавши взяті на себе зобов'язання в повному обсязі. Якщо ж санкції неправомірні або відбулися помилково, то для вирішення проблеми необхідно звертатися до суду. Зверніть увагу на те, що для суду знадобляться докази своєї невинності (свідки, квитанції, документи, пов'язані з вирішенням проблеми).

Читайте також: Дізнаємося, яким відділенням Ощадбанку видана карта

Якщо ви не бажаєте стати тимчасово неплатоспроможним, не доводьте свої фінансові питання до плачевного стану, сплачуйте своєчасно свої зобов'язання. Це зміцнить ваше положення в суспільстві, створить образ благонадійного клієнта і допоможе в подальшому не зіпсувати репутацію.

Так як же акцептувати (зняти) арешт зі своїх рахунків в Ощадбанку?

Новости