Як закрити ІП з боргами: ПФР, банк, працівники

  1. Джерела боргів і умови їх погашення
  2. Перед ПФР і ФФОМС
  3. З оплати найманої праці
  4. перед банком
  5. Покрокова інструкція ліквідації ІП з боргами
  6. звільнення працівників
  7. Підготовка і здача податкової декларації
  8. Сплата державного мита
  9. Заповнення форми Р26001
  10. Погашення штрафів і податкової заборгованості
  11. Довідка з ПФР при закритті справи

Постійні зміни на ринку можуть негативно впливати на рентабельність бізнесу, наслідок - його збитковість і освіту боргів.

Закриття боргового приватного справи не є особливою процедурою. Для нього передбачені певні терміни і порядок виконання.

Зміст статті

Джерела боргів і умови їх погашення

Реєстрація в якості індивідуального підприємця - це не тільки крок до отримання грошей, але і велика відповідальність. Вона супроводжується обов'язковими відрахуваннями в ПФР, ФНС, видачею заробітної плати найманому персоналу, зверненнями в банк для отримання коштів на розвиток справи.

Укладаючи будь-який фінансовий договір з фізичною або юридичною особою, потрібно ретельно його вивчати, розуміти, які ризики приймаються. Розглянемо види підприємницьких боргів.

Перед ПФР і ФФОМС

Для більшості ІП передбачена спрощена система збору комісії. Частина її направляється безпосередньо на накопичувальний сегмент пенсії, інша - на оплату медичної страховки.

Більшість самозайнятих громадян вважає за краще спрощену систему оподаткування (ССО). За базис розрахунку береться середнє значення МРОТ (мінімальний розмір оплати праці) по РФ (11 163 з 1 травня 2018 року). Розрахунок відрахувань передбачає платіж за неповний рік, якщо ІП закривається навіть при його роботі кілька місяців (R):

R * МРОТ *% за тарифом, де

  • 26% для ПФР;
  • 5,1% для ФФОМС.

На ЕНВД ставка залежить від того, який дохід приходить за кожен квартал. Точні суми формуються після подачі декларації, де потрібно заповнити дані рядка №100. У ній прописується весь прибуток (S), яка була отримана за кожен окремий квартал.

Виходячи з цього, розраховується процентна ставка вирахування (Y), на підставі якої формується податок (Е):

Е = Y * S

Якщо значення прибутку сукупно фінансовому приросту за рік, більше ніж на 300 000 руб. - з усіх підприємців стягується додатково 1%!

Податкові збори сплачуються двома варіантами: до заповнення форми Р26001 в ПФР, на момент звернення в ФНС. При першому варіанті видається квитанція, яка прикріплюється до заявки про ліквідацію, при другому співробітники служби передають дані про сплату в пенсійний фонд.

З оплати найманої праці

Якщо в штаті підприємця числяться співробітники, це супроводжується додатковими зборами. Для більшості ПДВ, віднімається з прибутку робітника, дорівнює 13%. Процентна ставка може бути інший в разі потрапляння робочого в групу пільгового оподаткування (зменшення ставки по інвалідності, годувальник багатодітній сім'ї, інше).

На підставі п. 15 ст. 15 №212-ФЗ до подачі заяви про припинення діяльності комерсант зобов'язаний надати податкову декларацію з усіма доходами і прописаним заробітком для кожного співробітника з урахуванням тимчасових періодів.

При оплаті в пенсійному фонді податку з працівників і часткою ПФР і ФФОМС обов'язково отримаєте квитанцію. Вона необхідна для прикріплення до заяви про припинення діяльності підприємця.

На процес ліквідації бізнесу борг перед персоналом не впливає. Виплата коштів здійснюється на індивідуальній основі. Але варто враховувати, що при ухиленні або неможливості виконання фінансових зобов'язань можуть виникнути додаткові труднощі.

Звільнений співробітник при володінні копією трудового договору має право примусово стягнути невиплачену суму з колишнього роботодавця шляхом рішення суду. Всі фінансові зобов'язання передаються громадянину після закінчення діяльності як фізичній особі.

перед банком

Для ІП обов'язковою умовою є відкриття підприємницького рахунку Для ІП обов'язковою умовою є відкриття підприємницького рахунку. Він необхідний для більш ефективного обслуговування витрат на діяльність, оплату робочим, сплату заборгованостей і т.д. З боку податківців - це додатковий механізм контролю, що забезпечує чисте ведення справ фізичною або юридичною особою.

Будь-рахунок має річну ставку по обслуговуванню, для Ощадбанку - близько 2000 рублів. При відсутності грошових коштів на ньому до кінця року може утворитися борг. Додатковим фінансовим навантаженням також може бути кредит, взятий під реалізацію бізнесу.

Умови договору, що укладається між банком і особою, визначають пріоритетний порядок погашення цих сум. Їх бажано знати - там прописується відповідальність сторін, порядок виплат, розмір пені.

При ліквідації ІП передбачається закриття підприємницького рахунку, про що потрібно відзвітувати перед податковою. Відповідно, погашення заборгованості повинно проводитися до або під час цього процесу.

У разі якщо дана умова прописано в банківському договорі, наявна заборгованість може бути виплачена клієнтом пізніше як фізичною особою.

Покрокова інструкція ліквідації ІП з боргами

Процедура закриття бізнесу з боргами не відрізняється в сукупності від стандартної. На базі федеральних законів, що регламентують оформлення / припинення ІП, організований вироблений єдиний алгоритм виконання цієї процедури, але з додатковими нюансами.

звільнення працівників

Про скорочення персонал сповіщається за 2 місяці Про скорочення персонал сповіщається за 2 місяці. За 2 тижні складається відповідна рукописна заява в Службу Зайнятості Населення, в якому зазначаються дані по кожному співробітнику, необхідні для правильного підбору службою потенційних місць працевлаштування для нього.

Найманий персонал звільняється з трактуванням «з ініціативи роботодавця через припинення діяльності ІП», що передбачає п. 1 ст. 81 ТК РФ . Відшкодовуються кошти згідно з договором найму або обмовляється можливість більш пізнього розрахунку з кожним.

До подачі заяви про ліквідацію ІП всі документи про співробітників направляються в ПФР і ФСС. Розтягнути виплати страхових внесків по робочим не вийде, так як на їх реалізацію надаються терміни не більше 15 календарних днів, інакше передбачені штрафні санкції.

Після повного скорочення штату подається заява про зняття з обліку в ФСС.

Підготовка і здача податкової декларації

Для надання в ПФР або ФНС готується документ зразка 2018 року. Терміни його здачі визначаються типом структуризації відрахувань:

  1. При ССО декларація передається органам первинно або до 25 числа місяця, наступного від дати закінчення підприємництва. Ця дата вказується на СГРП форми Р65001.
  2. При ЕНВД подається не пізніше 20 дня місяця, що йде за кварталом зняття з обліку в ЕГРІП.
  3. При податок по ОСНО встановлені крайні дати:
  • по ПДФО - 5 робочих днів з моменту зупинки дії ІП;
  • з ПДВ - 25 число наступного за кварталом ліквідації діяльності місяці.

Декларації щодо закриття ідентичні документації, яка ведеться при підприємницької звітності.

Нульова діяльність не звільняє від заповнення декларації. У ній вказується звітність аж до останніх днів.

Здавати документ зручніше відразу в ФНС днем ​​подачі заявки на припинення бізнесу, щоб уникнути повторних парафій в пенсійний фонд.

Сплата державного мита

Державне мито обов'язкове для подачі заяви. На 2018 рік вона дорівнює 160 руб. Під час подачі заяви інспектор може підказати, як її оплатити. Існують варіанти самостійного внесення.

Для цього на сайті податкової служби www.nalog.ru виробляється перехід у вкладку «Індивідуальні підприємці». Далі вибирається посилання «Припинення діяльності ІП», заповнюються за шаблоном дані в квитанції «Сплата держмита».

Після оплата доступна через електронний гаманець. Роздрукувавши квитанцію, її провести можна в Ощадбанку.

Заповнення форми Р26001

Форма Р26001 - це бланк заяви єдиного зразка, який заповнюється в будь-якому відділенні ФНС РФ для визначення громадянином бажання припинити бізнес. Заповнюється строго без помилок і друкованим текстом від руки.

Структура заповнення бланка:

  1. ІН - номер реєстрації підприємницького свідоцтва (НРПС).
  2. ПІБ заявника.
  3. ІПН - індивідуальний номер платника податків.
  4. Контактний телефон - контактний номер засобу зв'язку (заповнюється за принципом +7 ( «який визначається регіоном код») «залишився набір»).
  5. Місце отримання повідомлення про внесення до ГР (держ. Реєстр).
  6. «Адреса Електронної Пошти» - обов'язковий тільки при подачі заявки на сайті податкової.

Заява подається самостійно або третьою особою із запевненням нотаріуса. При другому варіанті - на бланк вносяться НРПС і печатка нотаріуса (в розділі 4).

Документи для скачування (безкоштовно)

Протягом 5 робочих днів заявник отримує повідомлення про обробку його звернення. Після цього необхідно прийти в податкову для отримання СГРПІП (свідоцтва про державну реєстрацію припинення фізичною особою діяльності як ІП). Якщо за цей період відповіді не послідувало - потрібно повторно уточнити це питання.

Погашення штрафів і податкової заборгованості

Після призупинення індивідуальної діяльності залишається тільки розрахуватися з боргами. При самостійному зверненні в ФНС або в особистому кабінеті сайту можна дізнатися повна сума необхідних платежів.

Колишнім підприємцем виходить квитанція (з сайту її можна вивантажити на комп'ютер готової для друку). Вона дозволяє провести оплату в банку або через віртуальний платіжний сервіс.

Для оплати відрахувань до структур (ФНС, ПФР, ФФОМС) держава надає терміни до 1 квітня року, наступного за датою закриття ВП. Але варто враховувати, що прострочення по цій даті призводить до накладання штрафних сум, після - до судових стягнень.

Довідка з ПФР при закритті справи

Проблема при закритті ІП часто виникає, коли в податкову службу вимагають довідку з ПФР поряд зі стандартним набором документів. Але з 2015 року така вимога необгрунтоване і суперечить переліку ФЗ РФ.

Сьогодні підприємець має право самостійно вибирати зручний період для перекриття боргу, але не пізніше встановлених законом термінів.

Але ця довідка необхідна, щоб прибрати борг з ЕГРІП. Для цього після внесення повної суми необхідно звернутися в нього з письмовою заявою. На його підставі в базі організації перевіряють, чи є в людини яка звернулася заборгованості. Якщо немає - оформляється необхідний документ.

Після отримання довідки потрібно цим же днем ​​передати її податківцям для зняття зі списку боржників по ЕГРІП.

Новости