Як швидко і надійно відправити вантаж?

Понад чотири роки тому почав діяти Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану, що призвело до зростання зацікавленості в послугах з доставки вантажів. Про особливості ринку експрес-доставки Білорусі розповів директор DPD в Білорусі Личагіна Кирило Вікторович.

DPD в Білорусі

- Кирило Вікторович, розкажіть, як йдуть справи на білоруському ринку експрес-доставки вантажів. Наскільки у нас затребувана ця сфера послуг? Чи існує конкуренція?

- Білоруський ринок експрес-доставки тільки починає набирати свої обороти. Сьогодні на ньому працюють як міжнародні компанії, так і місцеві білоруські експрес-перевізники. Спочатку ринок формувався завдяки великим міжнародним фірмам, які і сьогодні залишаються лідерами, проте є і білоруські перевізники, які намагаються не відставати від представництв зарубіжних компаній.

Серед лідерів ринку експрес-доставки Білорусі можна виділити 3-4 великі компанії, серед яких «Autolight Express» і «M & M Мілітцер & Мюнх». DPD - наймолодший гравець на локальному ринку, однак зарубіжний досвід роботи компанії налічує більше 20 років, що дозволяє впроваджувати на білоруському ринку нові світові технології обробки та відстеження посилок, виключаючи втрати вантажів. Звичайно, для споживачів зручніше і надійніше за все працювати з одним провайдером, що скорочує тимчасові витрати на контроль кількох перевізників для забезпечення необхідного географічного охоплення доставки своїх товарів.

При доставці посилок і вантажів на експорт багато експрес-перевізники користуються послугами агентів своїх партнерів. Власною розгалуженою мережею доставок по Митному союзу має тільки DPD.

- Переважно на кого орієнтований даний вид бізнесу і що найвигідніше відправляти?

- В основному це дистриб'ютори, яким необхідно розподіляти продукцію по філіям, фірмовим магазинам або ж безпосередньо своїм клієнтам. Може йтися як про бізнес строго по Білорусі, так і за її межами. З найпопулярніших груп товарів можна виділити такі, як автозапчастини, комп'ютерна техніка та мобільні телефони, одяг і взуття, медичне обладнання, рекламна продукція, електронна та побутова техніка, косметика і парфумерія, інструменти. Що стосується вигоди, то тут, мабуть, варто обмежити по вазі і габаритам вантажу. З нами вигідно відправляти як невеликі посилки в режимі експрес-доставки, так і збірні вантажі, вибираючи класичну доставку, якщо необхідно гарантовані строки.

- Як відбувається процес відправки вантажів, і які етапи він включає?

- Перший етап на шляху до відправки вантажу - це укладення договору з компанією-перевізником. Після чого відправник стає клієнтом компанії і у нього є можливість оформляти заявки на перевезення. Завантаживши стандартну форму заявки на нашому сайті, клієнт заповнює її і відправляє нам на електронну пошту або по факсу. Консультацію щодо заповнення заявки можна отримати, зателефонувавши до відділу обслуговування клієнтів або звернувшись до свого персонального менеджера. На цьому дії з боку клієнта закінчуються, і починається робота безпосередньо співробітників логістичної компанії, а саме, прийом і доставка вантажу. Клієнту залишається тільки сплатити виставлений після доставки рахунок.

- DPD в Білорусі входить в трійку лідерів білоруського ринку експрес-доставки вантажів. Розкажіть, як утворилася компанія в Білорусі?

- DPD - це провідна міжнародна служба експрес-доставки посилок з багаторічним досвідом роботи та представництвами в 40 країнах світу. Як міжнародний провайдер DPD присутній на білоруському ринку з 2011 року і є частиною мережі DPD в СНД. Саме в цьому році відкрився наш головний офіс в Мінську, і вже через півроку були відправлені і отримані перші вантажі по напрямках Білорусь-Росія-Казахстан. За два роки роботи були відкриті філії DPD в усіх обласних центрах Республіки Білорусь, що значно скоротило терміни доставки посилок і стало нашим великим перевагою, і безсумнівною вигодою для клієнта. Власна мережа доставки по всьому Митного союзу дозволяє вантажам так само швидко переміщатися як з Мінська в Хойникі, так і в Хабаровськ, Шимкент, Нижньовартовськ. Вантаж буде забраний в той же день, коли подана заявка і відразу відправиться в пункт призначення (не треба чекати комплектації збірної машини) і буде доставлений в заздалегідь визначені терміни і за заздалегідь відомим тарифу.

- Які терміни експрес-доставки вантажів по Білорусі? Чи можливо клієнту відстежити рух своєї посилки по маршруту?

- Терміни доставки по Білорусі варіюються від 1 до 5 днів в залежності від того, куди буде відправлений вантаж. Доставка в основні великі міста Білорусі займає не більше 1 дня, причому це стосується не тільки до перевезень з Мінська до обласного центру, але також і до отправкам між обласними центрами (Брест-Вітебськ, Гомель-Гродно і т.д.). Якщо ж мова йде про дрібних населених пунктах, час доставки займе від 1 до 5 днів. Ми доставляємо вантажі навіть у найвіддаленіші і дрібні села Білорусі, що можна назвати одним з наших переваг. Однак не варто забувати про те, що і тариф буде відрізнятися в більшу сторону, ніж при відправці в великі населені пункти.

Кожна посилка має унікальний штрих-код і номер і, потрапляючи на термінал DPD, проходить сканування, що дозволяє нам контролювати процес переміщення вантажів. У свою чергу, наші клієнти можуть це відстежити через зручний онлайн сервіс MyDPD, розміщений у нас на сайті www.dpd.by . Ми володіємо єдиним інформаційним простором для всіх країн-учасниць СНД, завдяки чому клієнти мають можливість відстежувати рух посилки не тільки по Білорусі, але і по Росії, Казахстану. На даний момент жоден перевізник не може заявити про наявність такої інформаційної системи.

- Залежно від чого формуються тарифи на доставку?

- У нас існує своя система розрахунків, яка відрізняється від звичних всім розрахунків виходячи з кілометражу. Якщо в двох словах, то клієнт платить тільки за перевозяться кілограми вантажу. І чим популярніший пункт доставки, тим дешевше тариф, незважаючи на те, що відстань може бути великим. Наприклад, доставка посилки 30 кг з Вітебська в Брест обійдеться всього в 167 000 руб. з ПДВ, незважаючи на 600 км шляху. Доставити ту ж посилку 30 кг з Мінська до Хабаровська обійдеться в 710 000 руб. з ПДВ, при відстані 9 000 км. Найзручніше розрахувати вартість доставки через онлайн-калькулятор на нашому сайті, в якому можна знайти більше 5 000 населених пунктів Білорусі, Росії та Казахстану.

Дякуємо за надану інформацію директора DPD в Білорусі Личагіна Кирила Вікторовича.

Наскільки у нас затребувана ця сфера послуг?
Чи існує конкуренція?
Переважно на кого орієнтований даний вид бізнесу і що найвигідніше відправляти?
Як відбувається процес відправки вантажів, і які етапи він включає?
Розкажіть, як утворилася компанія в Білорусі?
Які терміни експрес-доставки вантажів по Білорусі?
Чи можливо клієнту відстежити рух своєї посилки по маршруту?
Залежно від чого формуються тарифи на доставку?

Новости