ЯК ПРОДОВЖИТИ ТЕРМІН СЛУЖБИ МИКРОВОЛНОВОЙ ПЕЧИ

Мікрохвильову піч найкраще розмістити на кухонній шафі так, щоб до стіни залишалося не менше 15 сантиметрів.

Заради економії місця грубку можна закріпити за допомогою спеціальної монтажної рами прямо під навісними полицями.

Мікрохвилі розподіляються рівномірніше в круглій посуді, ніж в квадратної або прямокутної.

Засіб "Клин-офф" для холодильників і мікрохвильових печей, поряд з іншими компонентами, містить менше 5% аніонних і неіоногенних поверхнево-активних речовин. Воно не тільки видаляє жирові відкладення, але і знищує бактерії.

<

>

Сьогодні вже нікого не здивувати здібностями мікрохвильовій печі. Господині оцінили її гідності. У мікрохвильовці можна в лічені секунди розігріти їжу, за кілька хвилин розморозити скам'янілий в морозильній камері шматок м'яса, за півгодини приготувати курячі стегенця з картоплею, менш ніж за чверть години "зварити" овочі для вінегрету. Ще більше переваг у комбінованих мікрохвильових печей, які крім мікрохвильового мають режими гриля і конвекції. У таких печах можна випікати пироги, безе або "зажарювати" до рум'яної скоринки курку, рибу, м'ясо. В режимі конвекції будь пиріг буде готовий за 20 хвилин замість 45 хвилин у звичайній духовці, а в режимі гриля бутерброди з хрусткою скоринкою встигнуть до столу за 4-5 хвилин.

Оскільки в мікрохвильовій печі будь-який продукт можна приготувати у власному соку, без жиру і без додавання води, він практично повністю зберігає колір, аромат, вітаміни і мінеральні речовини, його натуральні солі НЕ виварюються. Це означає, що солити готову страву треба по мінімуму, а можна і взагалі не солити - кому що подобається. М'ясо залишається соковитим, риба не розварюється, соуси виходять без грудок. Таке приготування є самим здоровим для тих, хто вважає за краще дієтичну їжу і не любить фритюрі.

Довіривши продукт мікрохвильовій печі, господиня може спокійно займатися іншими справами, не боячись, що їжа підгорить. Після закінчення заданого часу піч відключиться сама і подасть звуковий сигнал.

Маючи вдома таку техніку, кожному хочеться, щоб вона служила якомога довше. Наведені нижче поради будуть корисні і тим, хто вже придбав піч, і тим, хто ще тільки збирається її купити. Адже щоб бути з будь-яким електричним приладом "на ти", потрібно знати про його "примхи" і намагатися враховувати їх з самого першого дня.

ЧОГО НЕ ЛЮБИТЬ ПЕЧЬ?

Виберіть для грубки правильне місце. Врахуйте, що будь-які джерела тепла і пара - погані сусіди для неї. А сама піч, в свою чергу, погана сусідка для холодильника. Вона повинна перебувати від нього на відстані як мінімум 40 сантиметрів. Не варто ставити мікрохвильову піч на холодильник. Особливо це стосується комбінованих моделей: працюючи в режимі конвекції або гриля, вони нагріваються сильніше, ніж звичайні мікрохвильовки, а значить, випромінюють більше тепла.

Найкраще розмістити піч на кухонній шафі, висота якого трохи більше висоти обіднього столу. Мінімальна відстань від стіни до грубки - 15 сантиметрів.

Намагайтеся дотримуватися таких заходів безпеки.

Ніколи не закривайте вентиляційні отвори печі ніякими предметами.

Слідкуйте за тим, щоб шнур живлення не ставити піччю і не торкався гарячих і гострих поверхонь.

Якщо піч включається не в євророзетку, рекомендується зробити заземлення. Довірте це фахівцеві.

Не вмикайте порожню піч, інакше магнетрон - пристрій, в якому генеруються електромагнітні хвилі надвисокої частоти, - вийде з ладу. Щоб уникнути холостого включення, завжди тримайте в печі склянку з водою.

Магнетрон можна пошкодити і в тому випадку, якщо в піч покласти продукт вагою менше 200 грамів. Коли потрібно розігріти один пиріжок або бутерброд, поставте в камеру банку з водою, зайві мікрохвилі підуть на її розігрів і нададуть додаткову послугу - закип'ятити воду для кави або чаю.

Не користуйтеся несправною піччю і не намагайтеся самостійно ремонтувати її.

Ніколи не залишайте на грубці ніяких предметів і вже тим більше нічого не кладіть на працюючу піч, особливо це стосується серветок, кухонних рушників, які легко можуть виявитися затиснутими дверцятами печі.

Дверцята тримайте завжди закритою. Відкривати її для провітрювання не слід, інакше можна, не помітивши, зачепитися одягом за гачки дверцята і тим самим пошкодити піч.

Слідкуйте за тим, щоб дверцята закривалися щільно, що не була перекошена і не мала пошкоджень, інакше піч перестане випромінювати мікрохвилі. Петлі і гачки не повинні бути зламані або хитатися. Перевіряйте також стан гумової прокладки на внутрішній стороні дверцят. Оберігайте внутрішню поверхню дверцята і камери від вм'ятин.

Перед включенням приладу в мережу переконайтеся, що посуд повністю входить в камеру печі, не заважаючи щільному закриттю дверцята.

Не перевищуйте рекомендовану інструкцією час приготування продуктів, інакше можливе виникнення вогню.

Якщо ваша піч об'ємом до 24 літрів, то на поворотний столик не рекомендується класти продукт вагою більше 4 кілограмів.

Не використовуйте поворотний столик як посуд для приготування їжі. На ньому можна готувати лише кілька страв: овочі для вінегрету, сухарі або випічку.

Піч після приготування їжі рекомендується відключати від мережі, так як через коливання напруги вона може вийти з ладу.

Ніколи не використовуйте мікрохвильову піч для стерилізації порожніх банок і сушки посуду, для готуванню ня яєць в шкаралупі (вони вибухають), розігріву їжі в герметично закритому посуді, розігрівання повітряної кукурудзи, масла і жиру для смаження (температуру масла можна контролювати, воно може перегоріти) .

Підігріваючи банки і пляшки з дитячим харчуванням, завжди знімайте з них кришки і соски.

Готувати у мікрохвильовій печі перші страви нераціонально - часу на це буде потрібно не менше, ніж на звичайній плиті. До того ж через велику кількість води, необхідної для супу, в камері створюється висока вологість, що небажано.

Перед приготуванням пробивайте оболонку сосисок, шкірку картоплі, яблук та інших плодів для виходу пари назовні і проколюйте жовтки яєць, щоб уникнути "вибуху".

Ніколи не залишайте дітей без нагляду під час роботи мікрохвильової печі.

Якщо ви помітили дим в камері печі, не відчиняйте відразу дверцята, вимкніть піч і від'єднайте її від мережі.

МЕТАЛЕВА ПОСУД - ВОРОГ магнетрона

Для мікрохвильового приготування їжі годиться тільки спеціальна кухонне начиння з обпаленої кераміки або жароміцного скла і абсолютно непридатна металевий посуд. Мікрохвилі не проникають крізь метал, вони відбиваються від нього. Це може викликати електричний розряд (дугу) і нанести шкоду печі. Крім того, відображені мікрохвилі можуть проходити через скло дверцят, що небезпечно для здоров'я.

Щоб не вивести піч з ладу, не можна залишати металеві ложки або виделки в посуді, що поміщається в камеру.

Також не можна використовувати керамічну, порцелянову посуд із золотим, срібним малюнком або металевої поливання. Між металевими частинами може виникнути іскріння. При іскрінні слід вимкнути піч і перекласти продукт в інший посуд.

Металеві решітки, які продаються в комплекті з піччю, як правило, призначені для приготування їжі в режимі гриля, але можуть бути використані і в мікрохвильовому режимі, наприклад для запікання бутербродів. Спеціальне покриття, яким оброблені решітки, абсолютно нейтрально для мікрохвиль.

Ні в якому разі не можна ставити в піч посуд зі звичайного пластика. Підходить тільки термостійкий пластмаса з позначкою виробника "придатна для використання в мікрохвильовій печі".

Звичайна скляний посуд не годиться для приготування їжі в мікрохвильовій печі, але може бути використана на короткий час для розігрівання готових кулінарних виробів. Тонку і ніжну посуд краще не застосовувати навіть для розігрівання продуктів.

Необхідний мінімум посуду для мікрохвильової печі - три каструлі з жароміцного скла об'ємом 2-3, 1,5-2, 1-1,5 літра. Жароміцну скляний посуд можна використовувати як в режимі мікрохвильового приготування, так і в режимах гриля або конвекції. Для двох останніх режимів (без включення СВЧ) підходять, до речі, і будь-які металеві ємності.

Купуючи посуд, орієнтуйтеся на обсяг вашої печі. Якщо він до 15 літрів, ємність каструлі не повинна перевищувати 1,5 літра. Трилітрові ємності годяться для печей об'ємом понад 30 літрів. Переважно кругла посуд, в ній мікрохвилі розподіляються рівномірніше, ніж в квадратної або прямокутної.

Деякі ємності з жароміцного скла продаються без кришки. Якщо необхідно, як кришки використовують спеціальну пластикову плівку, яка витримує температуру 140-160оC. Накриваючи посуд з продуктом, плівку злегка продавлюють вниз. Якщо час приготування їжі перевищити, плівка може зморщитися. При видаленні плівки будьте обережні, щоб не обпектися парою. Також обережно відкривайте кришку каструлі, тільки що вийнятої з мікрохвильової печі. Спочатку підніміть далеку від вас частину кришки або пластикової плівки, при цьому тримайте посуд подалі від себе.

Жароміцну скляний посуд рекомендується мити рідким милом або спеціальним шампунем для миття посуду.

Якщо потрібно почистити металеві решітки, дайте їм отмокнуть, а потім чистите, але не абразивними засобами.

РЕГУЛЯРНИЙ ДОГЛЯД НЕ ПОТРЕБУЄ надмірних зусиль

Чистоплотная господиня своєчасно очищає стінки печі від залишків їжі та жиру, продовжуючи тим самим термін служби приладу. Економна надходить ще розумніше: вона намагається готувати їжу в закритому посуді. Закриті кришкою продукти зберігають тепло і пар, а значить, швидше готуються. До того ж в закритому посуді жир не розбризкується на стінки печі. У наявності економія і електроенергії, і миючих засобів.

Внутрішня поверхня камери печі може бути керамічної, емальованому або з нержавіючої сталі. Доглядати легше за камерою з нержавійки, її можна чистити навіть абразивними порошками. До того ж нержавейка витримує будь-які температури (це дуже актуально при роботі печі в режимі гриля або конвекції).

Чистити піч потрібно, тільки коли вона відключена від мережі. Не використовуйте для чищення щітки.

Візьміть за правило: всякий раз після приготування їжі протирати камеру м'якою вологою ганчіркою. Навіть якщо ви готували в посуді з кришкою. Поворотний столик-тарілку мийте в теплій мильній воді і насухо витирайте, перш ніж поставити на місце.

Щоб видалити утворився на стінках конденсат, протріть їх сухою серветкою.

Не вмикайте брудну піч в режимі гриля або конвекції, інакше сліди від жиру на стінках камери перетворяться в коричневі плями, від яких дуже важко буде позбутися. При мікрохвильовому режимі є небезпека, що на великому жирному плямі мікрохвилі сконцентруються пучком і пропалять стінку, утворивши вм'ятину.

Чистячі засоби для мікрохвильових печей повинні бути неотруйними, в іншому випадку при конвекційному режимі роботи печі вони виявляться на продукті. Крім того, отруйні чистячі засоби можуть в деякій мірі розрядити магнетрон, і це в подальшому буде відображатися на часі приготування їжі.

Щоб не помилитися у виборі засобів для чищення, потрібно купувати тільки ті, на яких написано, що вони призначені для чищення мікрохвильових печей (на імпортних засобах зазвичай є зображення мікрохвильової печі і напис "MICROWAVE CLEANER"). Засоби для печей-духовок не підходять для мікрохвильових печей.

При чищенні намагайтеся не чіпати вентиляційні отвори, а також картон, яким закритий магнетрон.

Сліди бруду на зовнішній стороні корпусу видаляйте трохи вологою намиленої губкою, а потім начисто витирайте вологою серветкою.

Плями і бруд з дверцят видаляйте вологою матерією, не забуваючи при цьому витерти і дверну ізоляцію.

Сенсорну і інші панелі управління можна витирати тільки злегка вологою серветкою.

Позбутися від запаху в печі дуже просто: достатньо закип'ятити в ній склянку води зі скибочкою лимона. До речі, після цього і пригорілі цятки жиру легше відчищаються.


Див. В номері ст. Рецепт для мікрохвильові печі


ЧОГО НЕ ЛЮБИТЬ ПЕЧЬ?

Новости