Як adult-контент стимулює продажі нової техніки і технологій

  1. «Naked & tech» рухають прогрес
  2. Конфіденційність понад усе
  3. Від Full HD - до віртуальної реальності

Протягом десятиліття тисячі гаджетоманів і гиків, щороку приїжджали на виставку Consumer Electronics Show (CES) в Лас-Вегасі, США, знайомилися не тільки з новітніми технологіями в сфері споживчої електроніки. Аж до 2012 року гігантська виставка електроніки межувала з виставкою AVN Adult Entertainment Expo. Відвідувачі CES мали можливість уважно ознайомитися з новітніми рідкокристалічними дисплеями, після чого перейти в інший павільйон - і споглядати порнозірок або переглядати «доросле» відео в нових форматах.

AVN Adult Entertainment Expo

Обидві виставки не випадково були сусідами та багато років. Справа в тому, що adult-експозиція зародилася, як секція на CES в 1990-і роки, після того, як її учасникам набридло ховатися в темному підвалі експоцентру. У 2011-му представники AVN заявили, що за їхніми оцінками, понад 40% відвідувачів відвідують як CES, так і AEE. До речі, поділ на дві окремі виставки у 2012 році було викликано всього лише зростаючими витратами на транспорт і проживання для відвідувачів двох найбільших заходів в один і той же час (тому зараз ці виставки рознесені по місцю проведення і за часом).

Однак відвідувачі CES, які з пожадливістю озиралися в сторону павільйону з порноконтентом, цікавилися не тільки оголеними тілами на екрані. І якщо захід рівня CES відкриває двері в майбутнє і дає зрозуміти, якими будуть комунікаційні технології в найближчі роки; то на експо «для дорослих» технологічні розробки означають не менше, а може - куди більше. Адже протягом декількох десятиліть індустрія «дорослого» кіно грала найважливішу роль в просуванні нових технологій, а виробники такого контенту були «піонерами» революції в медіа.

«Naked & tech» рухають прогрес

Вплив «дорослої» кіноіндустрії на технології проявилося ще на ранній стадії популяризації відеомагнітофонів, - зазначає Патчін Барсс (Patchen Barss), автор книги «Еротичний Движок» ( «The Erotic Engine»), в якій описана історія впливу порно на масові комунікації. До поширення відеомагнітофонів людям доводилося відвідувати різні підозрілі кінотеатри, щоб дивитися фільми категорії «18+». Перспектива перегляду таких фільмів у власному будинку сформувала ранній ринок для домашнього кінематографічного обладнання. Як зазначає Барсс, якби не ця індустрія, можливо, традиційний відеомагнітофон і не прийшов би в наші оселі.

Однак ті стимули, які допомогли з просуванням відеомагнітофона, також співслужили гарну службу і для кабельного телебачення. Адже саме воно стало одним з факторів, що переконали людей платити за «преміальні канали», при тому, що ефірне ТБ вони могли дивитися абсолютно безкоштовно.

Завдяки відеомагнітофонам і кабельному телебаченню, індустрія кіно «для дорослих» успішно пройшла критичний поріг затвердження серед споживачів. Такого роду контент має великий вплив на технології на тій стадії, коли вони тільки з'являються - і ще занадто складні й дорого коштують для масового поширення. Так формується початковий ринок для технічних розробок, яким має бути розвитися в повноцінні споживчі товари.

Основні клієнти сервісів з «дорослим» контентом - молоді люди, які готові взяти на себе витрати і ризики використання нових технологій. У цьому впевнений Джонатан Куперсмит (Jonathan Coopersmith), професор історії технологій в університеті Техасу (Texas A & M University). Ризик дійсно є, адже якщо зробити ставку на малоперспективну технологію, то куплене дороге устаткування дуже швидко перетвориться на купу нікому не потрібного металу і пластика.

З іншого боку, порноіндустрія НЕ створює нові комунікаційні технології і не здатна точно визначити, які напрямки стануть популярними. Вона просто намагається максимально використовувати переваги нових розробок до того, як це зроблять інші галузі, і має досить стимулів, щоб змусити людей дотримуватися даного тренду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За словами Барсса, грає роль і прагнення adult-бізнесу не стати маргінальним. Як тільки технології і платформи стають дійсно масовими, вони втрачають свою толерантність по відношенню до «дорослого» контенту. Згадаймо, наприклад, інтернет - якщо Всесвітня Мережа зароджувалася як засіб дешевого і надійного обміну інформацією між різними університетами і держорганізаціями, то з появою сайтів, що містять порно, веб отримав зовсім іншу емоційне забарвлення. Не випадково в ті роки навіть з'явилася прислів'я-анекдот: «Ніхто не бачив стільки порно, скільки Internet Explorer». Подібне ганебне клеймо на просунутих технологіях, поставлене через застосування їх в цій індустрії, знову і знову веде споживачів до тестування абсолютно нових розробок, які забезпечують більш високий рівень приватності.

Конфіденційність понад усе

Втім, по-справжньому захищений доступ до фільмів та фото «18+» прийшов саме з появою інтернету. Адже якщо взяти певні запобіжні заходи, то ніхто не дізнається, які фільми і як часто ви дивитеся. На відміну від продавця в магазині, в якому ви купували DVD-диск або відеокасету з «полуничкою». З одного боку, інтернет став ще одним кроком в напрямку ізоляції і анонімності, з іншого - заклав певні нові можливості для комунікацій.

Перші електронні дошки оголошень і форуми дозволяли людям обмінюватися власними матеріалами, зберігаючи анонімність. Власне, до цього їх закликали не професійні виробники adult-фільмів - а інші користувачі, які створювали відеоматеріали і потім поширювали їх.

Бум аматорського «полуничного» відео доводиться на популяризацію домашніх відеокамер в 70-х - 80-х років ХХ століття. За словами Куперсміта, це по-справжньому змінило світ цієї відеоіндустрії рахунок руйнування бар'єрів між продюсерами, дистриб'юторами і споживачами. Але оскільки інтернет спростив обмін даними - будь то домашній сервер, торренти або онлайн-стрімінг - широкі маси змогли взяти участь у створенні, поширенні і навіть зароблянні грошей на такому контенті; і це - дуже незвичайний соціальний аспект.

Від Full HD - до віртуальної реальності

Наступний технологічний орієнтир для adult-студій (і для всього інтернету в подальшому) - віртуальна реальність, тактильний зворотний зв'язок і інші нові винаходи. Індустрія «кіно для дорослих», очевидно, буде і далі грати роль «локомотива», по крайней мере, в деяких сферах: вона націлена на людей, які шукають нові способи спілкування, так само як і на тих споживачів, які прагнуть знайти більш приховані способи перегляду специфічного контенту.

за матеріалами The Atlantic

Новости