Як вибрати компактну камеру, яка знімала б красиві фотографії?

  1. У гонитві за мегапікселямі
  2. розміри матриці
  3. Світлосила - найбільше значення діафрагми об'єктива
  4. Ручне управління експозицією і зйомка в форматі RAW
  5. Найближчий відстань фокусування для макрозйомки
  6. Екран з хорошим дозволом
  7. Кнопки управління для зручного управління
  8. Хороша ціна
  9. Шпаргалка на завершення
  10. Конкретні поради щодо вибору компактних камер початку 2014-го року
  11. Canon S110 . Звичайна вартість: 519 €. Зараз 269 € (-48% )
  12. Olympus Stylus XZ-10. Звичайна ціна: 399 €. Зараз 229 € (-43%)
  13. Fujifilm XF1. Звичайна ціна: 499 €. Зараз 249 € (-50%)
  14. Panasonic LX7. Звичайна ціна: 579 €. Зараз 399 € (-31%)
  15. Sony RX100II - Звичайна ціна: 749 €. Зараз 699 € (-7%)
  16. На додаток

Далеко не всі компактні камери однакові

Далеко не всі компактні камери однакові. Є такі, які знімають досить слабенькі фотографії та абсолютно не виносять творчого втручання фотографа. Є й такі, які дуже багатофункціональні і здатні забезпечити фотографії не гірше тих, що робляться великими дзеркальними камерами. А виглядають вони також, як і всі інші мильниці.

Як же зрозуміти, яка камера хороша, а яка ні? У цій статті ви зможете знайти прості керівництва на випадок, якщо хочете купити собі компактну камеру, яка буде знімати красиві фотографії.

У гонитві за мегапікселямі

Матриця компактної камери знаходиться за об'єктивом і зберігає зображення
Матриця компактної камери знаходиться за об'єктивом і зберігає зображення. Також як раніше зберігала плівка.

Ще 10 років тому кількість мегапікселів цілком могло визначати здатність компактної камери робити більш красиві фотографії. Тепер же все по-іншому. Найпростіша порада, яку можна дати людині, яка вибирає собі компактну камеру - взагалі не звертати увагу на кількість мегапікселів. Чому?

Автор: Лаурі Веерде

Дозволи більшості компактних камер, доступних зараз у продажу, знаходяться в діапазоні 10-20 MP. Для того, щоб побачити фотографію на великому екрані Full HD і роздрукувати її на фотопапір розмірами 10 × 15 см, нам знадобитися зображення в 3 MP. Для того, щоб роздрукувати фотографії розмірами А4, нам знадобитися зображення в 10 MP.

А як часто ви роздруковуєте свої цифрові фотографії в форматі А4? Якщо не часто, то вся та інформація, що міститься в зображенні, яка перевищує 10 MP є марною. Вся ця марна інформація уповільнює завантаження фотографій і займає цінне місце на жорсткому диску комп'ютера.

Звичайно на це можна заперечити, що будь-яке зображення можна обрізати, для того, щоб позбутися від зайвого. На цю тему, звичайно, можна довго сперечатися, але якщо коротко, то завжди краще фотографувати так, щоб потрібно було обрізати якнайменше. Нічого доброго не додатися в якості зображення вашого знімка якщо ви його будете обрізати, навіть якщо це буде зображення з великою кількістю мегапікселів.

Таким чином, кількість мегапікселів не так важливо. По-перше, тому, що нам не треба їх так багато. По-друге, варто відзначити, що в загальному чим менше мегапікселів, тим краще для якості зображення. Чим більше пікселів поміщається на малесенькій матриці компактної камери, тим менше розміри цих пікселів. Маленькі пікселі, в порівнянні з великими, мають меншу світлочутливість і динамічний діапазон. Це означає, що фотографії при поганому освітленні вийдуть з поганою якістю, а контрастні знімки будуть мати частини зображення, які будуть надто яскраві або занадто темними.

Саме тому нерозумно запихати велику кількість пікселів на маленьку матрицю. Чим менше тим краще.

розміри матриці

Порівняння матриць найпоширеніших компактних камер
Порівняння матриць найпоширеніших компактних камер

При оцінці якості зображення дуже важливо стежити за тим, який обсяг у матриці компактної камери. У цьому випадку за основне правило можна взяти такий вираз: чим більша матриця, тим вища якість. На щастя, з матрицями все набагато простіше, тому що, по суті, всередині компактних камер знаходяться два типи матриць: з діагоналлю 1 / 2.3 "і з діагоналлю 1 / 1.7". У більш дорогих висококласних компактних камерах використовується матриця великих розмірів, з діагоналлю 1 / 1.7 ". Саме таку матриці слід віддати перевагу при виборі камери.

Винятком з правил є компактна камера Sony RX100II , В яку вмонтовано матриця з діагоналлю 1 ". Вона в 2.8 x більше ніж матриця з діагоналлю 1 / 1.7 ". Велика площа дозволяє вмістити навіть 20.1 MP, при цьому розміри пікселів не стануть значно менше, ніж у камер конкурентів і таким чином не змінюючи в гіршу сторону якість зображення.

Світлосила - найбільше значення діафрагми об'єктива

Знято на компактну камеру Olympus XZ-2
Знято на компактну камеру Olympus XZ-2. f / 2.5, 1/500 сек; ISO 100. Фокусна відстань: 24мм (еквівалентом 35мм). Навіть за допомогою компактної камери можна знімати портрети з красивим розмитим фоном. Чим більше діафрагма об'єктива, тим краще.

Крім розмірів матриці, дуже важливим показником є ​​світлосила об'єктива. Швидше за все ви помічали, що дешеві компакти і камери мобільних телефонів здатні видавати гарне і чітке зображення при яскравому сонячному світлі. У той час як тільки ставати потаємні або ми починаємо знімати в приміщенні, то якість зображення відразу падає і фотографії виходять розмитими. Світлосилою об'єктива називається здатність об'єктива пропускати в камеру на матрицю якомога більше світла. Чим більше світла потрапляє на матрицю, тим краще виходять фотографії в умовах недостатнього освітлення. Все дуже просто. Те, як багато світла пропускає в себе камера, можна зрозуміти по діафрагмі. Чим менше її значення, тим ширше її можна відкрити і тим якісніше буде зображення в умовах недостатнього освітлення.

Максимальна діафрагма камер більш дешевого і середнього класів починається з f / 3.2. Такий об'єктив досить «сліпий» і з ним буде не отримати хороших фотографій без спалаху або штатива. У випадку з компактними камерами, про світлосильна об'єктиві можна говорити в тому випадку, якщо максимальна діафрагма становить f / 2.0 або більше (зазвичай f / 1.8 або f / 1.4). Чим менше це значення, тим краще.

Крім цього велика діафрагма (коли мінімальне значення діафрагми) дозволяє знімати фотографії таким чином, щоб фон був розмитим, як у дзеркальних камер. Набагато складніше досягти цього розмиття за допомогою маленької матриці компактної камери.

Через маленьку матриці компактної камери дуже складно досягти цього розмиття. Якщо ж об'єкт, що знімається, знаходиться близько і комбінація діафрагми / зуму правильні, то фон на портретних фотографіях точно повинен бути розмита.

Ручне управління експозицією і зйомка в форматі RAW

Знято на компактну камеру Panasonic LX-7
Знято на компактну камеру Panasonic LX-7. f / 2.8, 1/1250 сек; ISO 400. Фокусна відстань: 24мм (еквівалентом 35мм). Цей знімок був знятий у форматі RAW і оброблений за допомогою програмного забезпечення Adobe Lightroom.Светлое небо на рівні очей було б «пересвеченние», якби зйомка відбувалася в форматі JPG. При зйомці в форматі RAW ми змогли зафіксувати красиві хмари і сонячні промені і все, що видно на фотографії виглядає так само, як якщо б ми побачили це на власні очі.

Може бути для вас не так важливо, щоб у компактної камери був мануальний режим з позначенням М і режим пріоритету діафрагми, з позначенням А і т.д. Наявність режимів P, A, S, M - дуже хороший індикатор того, що компактна камера знімає більш красиві фотографії, ніж всі інші. З іншого боку, у вас завжди буде можливість побільше почитати про те, як працюють ці режими і поліпшити свої навички зйомки. Насправді в цьому немає нічого особливо складного.

Краще вибрати камеру, яка дозволяє знімати файли в форматі RAW. Файл в форматі RAW - це як негатив, з якого пізніше можна зробити звичайну фотографію в форматі JPG. При використанні RAW ви завжди зможете підкоригувати кольори і яскравість, підкресливши тим самим світле небо або красиві хмари, які камера в іншому випадку не змогла б зберегти. Придбайте для себе просту програму для обробки фотографій, таку як Adobe Lightroom і почніть знімати RAW-и. Це інвестиція, про яку ви ніколи не пошкодуєте.

Найближчий відстань фокусування для макрозйомки

Фото взяте на компактну камеру Olympus XZ-2
Фото взяте на компактну камеру Olympus XZ-2. f / 3.2, 1/50 сек; ISO 400.Фокусное відстань: 28 мм (еквівалентом 35 мм). За допомогою гарної компактної камери можна робити дуже хороші кадри на близькій відстані. Завдяки маленькій матриці можна використовувати великі значення діафрагми таким чином, щоб зона фокусу не вийшла дуже вузькою.

Одним з найголовніших переваг компактних камер перед дзеркальними камерами є їх здатність знімати поблизу. Власники дзеркалок повинні купувати додатковий об'єктив для зйомки зблизька, що зазвичай означає витрати приблизно в 449 €. Більш того, кадри поблизу, які зняті на компактну камеру, виходять чіткіше, тому що діапазон чіткості у компактів більше.

Деякі компактні камери роблять кадри поблизу набагато краще, ніж інші. Подивіться в характеристиках товару таке значення як мінімальна відстань фокусування об'єктива. У камер, з якими можна знімати хороші кадри поблизу цей показник буде дорівнювати 1 см або менше. Чим більша ця відстань, тим гірше можливості зйомки конкретного апарату.

Екран з хорошим дозволом

Знято на компактну камеру Panasonic LX-7
Знято на компактну камеру Panasonic LX-7. f / 3.2, 1/1600 сек; ISO 100. Фокусна відстань: 24мм (еквівалентом 35мм). Екрани деяких камер мають покриття антивідблиску таким чином, що навіть при яскравому сонці ви зможете отримати хороший кадр. Також під час кадрування (і в умовах швидкої зйомки) відмінно допомагає екран з хорошим дозволом.

Єдиним засобом для кадрування у сучасних камер є використання LCD-екрану. За допомогою LCD-екрану проходить і зйомка і перегляд фотографій і настройка камери. Саме тому дуже важливо, щоб цей екран був досить хорошим. Я в першу чергу стежу за тим, скільки пікселів біля екрану. І, на відміну від матриці, тут діє практичне правило - чим більше, тим краще.

Майже всім компактні камери, які є зараз на ринку, мають однаковий екран - з діагоналлю 3 ". Кількість пікселів зазвичай варіюється:

Приблизно 230 000 пікселів - з такою кількістю пікселів бувають зазвичай екрани найдешевших компактних камер. Зараз вже досить складно знайти камеру з такою кількістю пікселів.

Приблизно 460 000 пікселів - задовільно, але в цілому нічого хорошого. Такі екрани у більш дешевих компактів.

Приблизно 920 000 пікселів і більше -екран з дуже хорошим дозволом. Добре кадрувати, чіткі написи в меню і красиві детальні фотографії в режимі відтворення. Слід бути передбачливим, тому що на екрані камери фотографії можуть виглядати гарніше і чіткіше, ніж на великому екрані комп'ютера.

Кнопки управління для зручного управління

Знято на компактну камеру Olympus XZ-2
Знято на компактну камеру Olympus XZ-2. f / 2.5, 1/320 сек; ISO 800. Фокусна відстань: 100мм (еквівалентом 35мм) .С'емка швидкого руху без використання спалаху в момент, коли сонце вже сіло. Таке завдання вимагає правильного налаштування ISO, витримки і діафрагми. Чим більше кнопок і коліщаток на камері, тим краще ви можете налаштувати ці характеристики.

У хорошій компактної камери, якою можна керувати вручну, має бути хоча б одне коліщатко вибору режимів. У кращій компактної камери таких коліщаток буде обов'язково два - одне навколо об'єктива, а друге на задній частині камери. Також у хорошій компактної камери є така кнопка, функцію якої фотограф може задати сам. Наприклад, якщо вам подобається знімати квадратні або звичайні фотографії, ви можете задати таку функцію однієї певної кнопці.

Те, як багато і наскільки хороші кнопки управління у конкретної камери, ви можете подивитися в описі технічних характеристик кожної камери. Найкраще, звичайно, піти самому в магазин і випробувати камеру самому. Деякі кнопки бувають незручними або просто невідповідними для ваших рук. Це ви зможете зрозуміти тільки випробувавши камеру особисто.

Хороша ціна

Знято з компактною камерою Olympus XZ-2
Знято з компактною камерою Olympus XZ-2. f / 3.2, 1/40 сек; ISO200. Фокусна відстань: 38мм (еквівалентом 35мм). Цінність фотокамери дорівнює тому, що ви будете знімати з цією камерою.

Компактна камера, яка знімає красиві і якісні фотографії варто зазвичай дорожче середнього. Тут нічого не поробиш. Апарати, які відповідають описаним вище характеристикам, зазвичай коштують близько 400 €. Ціни варіюються до 700 €.

Не завжди варто поспішати, якщо вам пощастить, то можна буде купити хороший апарат за півціни. Наприклад, на початку кожного року, в перші місяці, минулорічні компактні камери продаються за більш вигідними цінами. Так як саме зараз початок року, то в Photopoint можна купити камери за дуже вигідними цінами (дивіться нижче).

Шпаргалка на завершення

Представництво Photopoint в   торговому центрі Kristiine
Представництво Photopoint в торговому центрі Kristiine

Ось маленька шпаргалка, яку ви можете сміливо роздрукувати і взяти з собою в магазин:

  • Камера повинна знімати якомога більше красиві фотографії.
  • Кількість мегапікселів не має особливого значення.
  • Чим більше матриця, тим краще. Краще матриці з діагоналлю 1 / 2.3 "може бути тільки матриця з діагоналлю 1 / 1.7" або з діагоналлю 1.0 ".
  • Максимальне значення діафрагми об'єктива може бути f / 2.0 або ще менше. Тому що яскравий об'єктив краще.
  • Камера повинна мати можливість мануального управління експозицією і режими P, A, S, M).
  • Найближчим відстанню фокусування може бути 1 см.
  • Також може бути можливість запису файлів у форматі RAW.
  • У камери може бути хоча б одне коліщатко. Бажано коліщатко вибору режимів. Непогано, якщо є ще якась кнопка, якою можна задавати функції.
  • У LCD-екрану кількість пікселів може бути близько 900 000. Тоді зручно фотографувати і переглядати фотографії.
  • Ціна, відповідно, може бути як можна більш дешевої, але при тому, щоб були дотримані всі перераховані вище пункти.

Конкретні поради щодо вибору компактних камер початку 2014-го року

Всі камери, про які ми розповімо далі в загальних рисах відповідають перерахованим вище параметрам. Всі вони здатні робити гарні знімки і хороші у використанні. Раджу вам піти в магазин і випробувати їх самому або, перед покупкою, почитати огляди на сайті нашого блогу .

Canon S110 . Звичайна вартість: 519 €. Зараз 269 € (-48% )

Olympus Stylus XZ-10. Звичайна ціна: 399 €. Зараз 229 € (-43%)

Зараз 229 €   (-43%)

Fujifilm XF1. Звичайна ціна: 499 €. Зараз 249 € (-50%)

Зараз 249 € (-50%)

Panasonic LX7. Звичайна ціна: 579 €. Зараз 399 € (-31%)

Зараз 399 €   (-31%)

Sony RX100II - Звичайна ціна: 749 €. Зараз 699 € (-7%)

Зараз 699 €   (-7%)

На додаток

Згаданий в статті товар:

Fujifilm FinePix XQ1 чорний

12 мегапіксельна матриця EXR CMOS II, Fujinon 4 × зум-об'єктив (25-100 мм), стабілізатор, ручне управління, RAW, Full HD відео, HDMI, 3 "екран, WiFi Sony DSC-RX100 II

  • 20.2мп Exmor CMOS сенсор 1 "-типу
  • Об'єктив f / 1.8, 3,6х оптичний зум
  • 3 "-дюймовий похилий LCD екран
  • стабілізатор зображення
  • WiFi, NFS, HDMI, RAW, FullHD 50p

569 €

Fujifilm FinePix X20 чорний

12 мегапіксельна матриця 2/3 '' CMOS, яскравий об'єктив Fujinion з 4 × зумом (35мм еквівалентом 28-112мм), видошукач, процесор EXR II, FullHD відео, HDMI, 2,8 "LCD, RAW, металевий корпус. Fujifilm XF1, червоний

  • 12Мп EXR CMOS сенсор
  • 4 × оптичний зум (25-100 мм)
  • стабілізатор зображення
  • Запис відео FullHD
  • 3 "дюймовий LCD екран
Canon Powershot S110 чорний

CMOS сенсор з 12,1 мегапікселями, 5х оптичний зум (24-120 мм), оптичний стабілізатор зображення, RAW, ручний режим, 3-дюймовий сенсорний LCD, Full HD video, HDMI. Olympus XZ-10 чорний 12 мегапіксельна CMOS матриця, 5 × оптичний зум (26-130 мм), стабілізатор зображення, FullHD відео, HDMI вихід, 3 "сенсорний LCD, металевий корпус. Panasonic Lumix DMC-LF1, чорний

  • 12,1-мегапіксельна 1 / 1,7 '' MOS матриця
  • 7,1 × оптичний зум Leica (28 - 200 мм)
  • 3 "LCD екран, FullHD запис відео
  • Оптичний стабілізатор зображення
  • HDMI, WiFi, NFC з'єднання
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1мп MOS сенсор
  • 3,8х зум-об'єктив Leica (24-90 мм)
  • 3 "дюймовий LCD-дисплей
  • Full HD відео, HDMI, RAW
  • мануальні режими

Як же зрозуміти, яка камера хороша, а яка ні?
Чому?
А як часто ви роздруковуєте свої цифрові фотографії в форматі А4?

Новости