Як перевірити блок живлення комп'ютера або ноутбука на працездатність

  1. Ознаки несправності БП
  2. Основні симптоми поганого функціонування БП
  3. Перевірка працездатності БП
  4. Перевірка за допомогою мультиметра
  5. Альтернативні способи перевірки БП

Може трапитися так, що чергова спроба включення комп'ютерної техніки несподівано виявиться безуспішною. Всілякі дії, спрямовані на реанімування комп'ютера, що включають в себе перевірку приєднання кабелю до відповідних роз'ємів, також виявляться безрезультатними. Причиною «непокори» ПК може бути вихід з ладу блоку живлення.

У цій ситуації абсолютно не завадить знати, як перевірити блок живлення комп'ютера на працездатність.


Ознаки несправності БП

Виявляючи некоректну роботу комп'ютера або ноутбука, користувач бажає розібратися, в чому ж полягає причина несправності? Оскільки однією з таких причин може бути несправний блок живлення, в зв'язку з цим абсолютно не зайвим буде знати, як перевірити блок живлення ноутбука або комп'ютера? А ще важливіше знати, які ознаки вказують на таку технічну несправність?

Основні симптоми поганого функціонування БП

Якщо блок живлення повністю вийшов з ладу, то у користувача навіть не вийде запустити ПК . Це цілком зрозуміло, оскільки знеструмлений комп'ютер не здатний забезпечити роботу всіх складових.

Дуже часто за зовнішніми ознаками визначають вихід зі ладу оперативної пам'яті або материнської плати, але після проведення комплексної діагностики виявляється, що саме вони знаходяться в робочому стані, але в зв'язку з тим, що на мікросхеми не надходить харчування, запуск операційної системи не здійснюється.

Характерними ознаками, які можуть вказувати на неефективну роботу БП, є:

  • зависання ПК відразу ж після запуску;
  • раптові перезавантаження системи;
  • припинення роботи жорсткого диска;
  • помилка оперативної пам'яті;
  • відмова роботи системи охолодження.

Часто неполадки комп'ютера свідчать про вихід з ладу блоку живлення

У цих випадках ще є надія на те, що несправність можна полагодити, відновивши працездатність блоку живлення. Набагато гірше, коли абсолютно не працює ні один пристрій, а при включенні комп'ютера або ноутбука з'являється запах гару і задимленість.

Також одним з ознак виходу з ладу БП може бути специфічний писк. В цьому випадку краще всього відразу звернутися в сервісний центр, співробітники якого зможуть виявити, що саме провокує неприємний звук, відповідно, відразу усунувши несправність, в якості якої можуть виступати роздувся конденсатори або забруднене вентилятор.

Перевірка працездатності БП

Блоки живлення ноутбука і комп'ютера відрізняються один від одного, тому частина причин, що провокують вихід з ладу важливого пристрою, може бути однакова, а частина може істотно відрізнятися.

У деяких випадках візуальний огляд блоку живлення дозволяє виявити пошкодження. Відповідно, набагато простіше буде скоординувати дії щодо усунення причин. Можливо, всього лише необхідно провести очистку, поміняти шнур, замінити роз'єми.

Пил - одна з причин несправностей пристрою

Зовсім не заважає після включення принюхуватися, щоб підтвердити або спростувати поява сторонніх запахів відразу після включення ПК. Якщо явно чути запах плавиться пластмаси, пластика або горілої проводки, значить, проблема вже не тільки існує, а супроводжується великим розмахом.

Існує кілька способів, що дозволяють самостійно перевірити, а потім виявити проблеми БП ноутбука і комп'ютера.

Перевірка за допомогою мультиметра

Якщо візуальний огляд не приніс ніяких результатів, то слід скористатися можливостями відмінного приладу електровимірювання - мультиметра. Такий пристрій краще придбати заздалегідь, тим більше що воно не вдарить по кишені, оскільки володіє незначною вартістю. Якщо ж все-таки його в потрібний момент не виявилося, його можна взяти у своїх друзів на час.

Мультиметр підключають до мережі, потім червоний провід вставляють в центр штекера, а чорний прикладають зверху металевим вістрям. Якщо на екрані пристрою напругу не буде стабілізовано, а стрілка буде постійно відхилятися в сторону на пару вольт, значить, блок живлення остаточно вийшов з ладу, а самим раціональним варіантом буде придбання нового зарядного пристрою.

Якщо на екрані пристрою напругу не буде стабілізовано, а стрілка буде постійно відхилятися в сторону на пару вольт, значить, блок живлення остаточно вийшов з ладу, а самим раціональним варіантом буде придбання нового зарядного пристрою

Якщо ж в результаті перевірки взагалі мультиметр не вказує ніякої напруги, значить, проблема може критися в пошкодженні кабелю. За допомогою цього приладу електровимірювання можна перевірити працездатність і кабелю, після чого залишиться замінити тільки цей несправний шматок дроту, що буде набагато дешевше, ніж заміна всього зарядного пристрою.

Фахівці рекомендують своєчасно виявляти причину непрацездатності БП, перевірити його і відразу ж усунути несправність. Справа в тому, що літій-іонні акумулятори, якими оснащені ноутбуки, дуже швидко безповоротно виходять зі строю. Достатньо всього лише двотижневої «порожнього» простою, як ємність буде повністю зведена до нуля і відновити її буде вже неможливо.

Альтернативні способи перевірки БП

Існують професійні, але зовсім не складні рекомендації, що дозволяють зрозуміти, як включити блок живлення без материнської плати, а також, як запустити блок живлення ПК перемичкою.

Здійснити такі дії нескладно буде навіть новачкові, важливо тільки дотримуватися всіх вказівок, які дозволять розібратися, як запустити блок живлення без комп'ютера.

спочатку слід від'єднати блок живлення від материнської плати, яка приєднується за допомогою довгастої прямокутної планки. Чи не заважає відключити від БП і інші пристрої, крім дисковода. Фахівці не рекомендують вимикати всі пристрої, оскільки, якщо включити блок живлення, до якого ніщо не підключено, він може просто згоріти.

Разогнув звичайну канцелярську скріпку, її кінцями замикають зелений і чорний дроти. У такому положенні слід включити ПК. Якщо після включення вентилятор зашумів і почав працювати, значить, ще не все втрачено, працездатність блоку живлення підтверджується, а причину слід шукати в іншому напрямку.

Протестуйте роботу блоку за допомогою звичайної скріпки

Якщо ж перемичкою так і не вдалося включити БП, значить, він вже «мертвий», тому доведеться купувати новий .

Проведення діагностики блоку живлення ноутбука і комп'ютера під силу будь-якому власникові. Перевірити його на наявність проблем треба негайно, щоб виключити появу згодом більш серйозних проблем.

Оскільки однією з таких причин може бути несправний блок живлення, в зв'язку з цим абсолютно не зайвим буде знати, як перевірити блок живлення ноутбука або комп'ютера?
А ще важливіше знати, які ознаки вказують на таку технічну несправність?

Новости