Як вибрати шкільну форму: модні тенденції шкільного сезону 2011-2012

Зовсім скоро, буквально через кілька днів, у всіх школах нашої неосяжної Батьківщини прозвучать заливистим дзвінки, що відкривають новий шкільний сезон. З квітами та непідйомними портфелями, заплічними рюкзаками і стильними сумочками хлопчики і дівчатка, юнаки і дівчата почнуть своє сходження до вершин знань. І місто Росош не стане винятком ... Скоро, зовсім скоро, юні модники і модниці змінять різнокольорову і просторий літній одяг на шкільну форму. Вже бачу як скривилися деякі читачі. Що може бути нудніше шкільної форми? Все як у всіх і ніякого польоту фантазії! Але чи так це? Давайте спробуємо розібратися в модних шкільних тенденції.

Спочатку торкнемося історії створення шкільної форми. Вперше шкільну форму в Росії ввели в 19 столітті. Це сталося в 1834 році. Саме в цьому році відбулося прийняття закону, який затвердив окремий вид цивільних мундирів. До них ставилися гімназичні та студентські мундири. Костюми, які призначалися для хлопчиків того часу були своєрідним поєднанням військового і цивільного чоловічого сукні. Ці костюми хлопчики носили не тільки під час занять, а й після них. Протягом всього часу фасон гімназичного і студентського мундира змінювався лише незначно.

У той же час почався розвиток і жіночого освіту. Тому потрібна була учнівська форма і для дівчаток. У 1986 році і з'явився перший наряд для учениць. Це був вельми суворий і скромний наряд. Виглядав він приблизно так: вовняне плаття коричневого кольору довжиною нижче коліна. Це скромне плаття було прикрашено білими комірцями і манжетами. З аксесуарів - чорний фартух. Практично точна копія шкільного сукні радянських часів.

До революції освіту могли отримувати лише діти із забезпечених сімей. І шкільна форма була своєрідним показником достатку і приналежності до шановного стану.

З приходом до влади в 1918 року комуністів, шкільна форма була скасована. Вона вважалася буржуазним надмірністю. Однак в 1949 році шкільна форма була повернута. Правда тепер вона не символізувала собою високий соціальний статус, а навпаки - рівність всіх станів. Сукня для дівчаток не понесло ніяких змін, було точною копією сукні гімназисток. А костюми для хлопчиків був виконаний в тій же мілітаристської традиції. Хлопчиків зі шкільної лави готували до ролі захисників вітчизни. Шкільні костюми, як і костюми військових, складалися з брюк і гімнастьорок з коміром-стійкою.

Лише в 1962 році відбулася зміна шкільної форми, правда, тільки хлопчачого варіанту. Гімнастерка була замінена сірим вовняним костюмом, який мав напіввійськовий вид. Для більшої схожості з військовими хлопчики носили ремені з бляхою, кашкети з кокардами, на додачу стриглися під машинку. Для дівчаток була введена парадна форма, яка полягала в білому фартусі і білих гольфах або колготках. У волосся впліталися білі банти. У будні ж дні дівчаткам дозволялося заплітати коричневі або чорні стрічки. У сімдесяті роки на хвилі загальних змін було внесено зміни і в шкільну форму. Хлопчики тепер носили темно-сині напівшерстяні костюми. Курточка мала джинсовий крій. Для дівчаток так само пропонувався костюм-трійка з тієї ж тканини. Але і коричневі сукні не скасовувалися.

Після розпаду Радянського Союзу в школах відмовилися від носіння обов'язкової шкільної форми. Тепер кожен навчальний заклад Росії саме вирішує, чи вводити форму. Багато елітні гімназії та школи замовляють розробку і пошиття шкільної форми відомим будинкам мод. Сьогодні така форма знову стає показником престижу і обраності. Сьогодні негласний шкільний кодекс у багатьох навчальних закладах передбачає дотримання дрес-коду. В одних школах просять придбати форму в певній колірній гамі і показують можливі варіанти з адресами магазинів; в інших форму купують централізовано і роблять на них нашивки з емблемою школи. Суворий дрес-код привчає наших дітей з дитинства до більш серйозного ставлення до праці, до дисципліни. Але якщо ви думаєте, що шкільна форма - це нудно і однотипно, то помиляєтеся. Навіть тут є своя мода, свої тенденції, нехай і практично не змінюються роками.

При виборі шкільної форми, орієнтуйтеся на різні сезони навчального року і постарайтеся поповнити гардероб школяра відразу декількома предметами одягу. Це дозволить дитині відчувати себе зручно і комфортно протягом усього року.
У спекотні вересневі дні школярам не дуже зручно в піджаках. Тому, вибираючи шкільну форму, подбайте альтернативу - жилетку для хлопчиків і сарафан для дівчаток. Блузки або сорочки для теплої погоди можна підібрати з коротким рукавом, що скорочує кількість прань. У міжсезоння можна підібрати капрі (якщо це допускає статут школи), які дуже практичні в шкарпетці, так як їх довжина трохи нижче коліна. Для холодної погоди важливо передбачити штани тепліше. Користуються хорошімспросом трикотажні гольфики і в'язані напівшерстяні жилети, які школярі одягають під піджак в холодну пору року.

Досвід показує, що для дівчинки краще всього придбати наступний комплект: спідницю, жакет, сарафан, можливо, штани і жилет, а також однотонні блузки з комірцем, які можна буде міняти кожен день. Для хлопчика: дві-три пари штанів, піджак, жилет, галстук, а також, однотонні сорочки спокійних тонів.
Такий великий набір речей в гардеробі школяра дозволить речей довше не зношуватися, а дітям - завжди бути чистими і охайними.

Особливу увагу слід звернути на колір шкільної форми. Психологи рекомендують спокійні відтінки. Яскраві соковиті тони радують око тільки перший час, а потім викликають стомлюваність і призводять до прихованої агресії. Хорошим рішенням є шкільна форма всіх відтінків сірого. З таким кольором добре поєднуються сорочки і блузи блакитних, салатових, бежевих і рожевих тонів. А ось класичної комбінації чорний низ - білий верх психологи рекомендують уникати. Таке поєднання кольорів утомливо для зору і може викликати головний біль.

Модні дизайнерські обробки, які на перший погляд прикрашають шкільну форму, не завжди є вдалим рішенням. Всілякі хлястики і пряжки, пасочки і шнурочки мають властивість розщіпатися і розв'язуватися в самий невідповідний момент, тим самим відволікаючи дитину від його основного завдання. Тому, вибирайте форму без відволікаючих від навчання деталей. У 2011-2012 році будуть актуальні синій і зелений, бордовий, коричневий, а також класичний чорний. Універсальної є шкільний одяг всіх відтінків сірого. Сорочки та блузки краще вибирати світлих пастельних тонів: блакитні, рожеві, салатові, білі, бежеві.

Шкільний жакет повинен бути зручним, адже в ньому належить ходити кожен день. Зверніть увагу на функціональність: чи є кишені? Найбільш вдала модель жакета - приталена, для школярів молодших класів можна купити піджак прямого крою. Не варто забувати про жилети, які зможуть внести різноманітність в шкільний образ.

Різноманітні моделі спідниць і суконь дозволяють складати стильні комплекти, не порушуючи строгих правил. З спідницями добре виглядають жилети та кардигани з бавовни або кашеміру. Однотонні вовняні спідниці в крупну складку будуть виграшно виглядатиме з жилетами і кардіганами з принтом у вигляді ромбів.

Вузькі спідниці-олівець виглядають ефектно, але підійдуть тільки старшокласникам. Вони відмінно комбінуються з бавовняними сорочками будь-якого кольору, а в святкові дні складають прекрасний ансамбль з шовковими блузами з бантами. Дуже добре виглядає спідниця-тюльпан, яка підійде як струнким, так і пухким дівчаткам. Зверніть увагу, що жакет для комплекту з цією спідницею повинен бути трохи укороченим. Ідеально підійдуть моделі з щільного трикотажу з двома кишенями. На окрему увагу заслуговують сукні та сарафани. По-перше, в шкільні тренди повернулися радянські коричневі сукні з фартухами. Не менш ефектно виглядають паріджіни - це високі гольфи , які закривають коліно. Носити їх можна як з спідницями, так і з сукнями. Найкраще вони будуть виглядати зі спідницею в складку або плісе.

Так що навіть у шкільній формі залишайтеся яскравими і чарівними. А в завершенні статті пропонуємо Вам цікаві дізхайнерскіе рішення сучасних законодавців моди:

ДЛЯ НАЙМЕНШИХ: КОМФОРТ + ПРАКТИЧНІСТЬ

СЕРЕДНЯ ШКОЛА: додати барв!

ДЛЯ старшокласниця: СТРОГИЙ СТИЛЬ


Що може бути нудніше шкільної форми?
Але чи так це?
Зверніть увагу на функціональність: чи є кишені?

Новости