Як не стати рабом корпорації. 26 Лайфхак від вигорання на роботі

  1. Ведучий HR-експерт України Михайло Притула підготував детальну інструкцію, як не перетворитися на раба...
  2. Що таке вигоряння на роботі
  3. Як стати щасливим володарем улюбленої роботи
  4. 2. Зрозумійте, в чому причина вашого вигорання
  5. 3. Усвідомте наслідки вигорання
  6. 4. Запам'ятайте формулу, яка дозволяє уникнути вигоряння
  7. 5. Починайте рухатися в сторону побудови роботи мрії
  8. 6. Визначте свій тип вигоряння
  9. 7. Оцініть наскільки ви любите свою роботу
  10. 8. Опишіть свою роботу мрії
  11. 9. Проаналізуйте як організована ваша робота
  12. 10. Скажіть собі чесно, ви працюєте тільки заради заробітної плати?
  13. 11. Подивіться на свого боса: може причина вашого вигорання в ньому?
  14. 12. Фокусуйтеся на зоні впливу, а не зоні турбот
  15. 13. Розвивайте своє лідерство, навіть якщо ви не керівник
  16. 14. Зменште ШВИДКІСТЬ
  17. 15. Оцініть свій баланс енергії
  18. 16. Створіть свій список джерел енергії
  19. 17. Знайдіть способи економії енергії поза роботою
  20. 18. Скоротіть кількість прийнятих рішень
  21. 19. Почніть йти додому о 19:00 або раніше
  22. 20. Практикуйте wellbeing
  23. 21. Фокусуйтеся на своє щастя
  24. 22. Найміть коуча
  25. 23. Візьміть саббатікал
  26. 24. Читайте актуальні статті
  27. 25. Прочитайте книгу про вигорянні
  28. 26. Розробіть свою власну систему запобігання пожеж
  29. 10 найбільш важливих ідей боротьби з вигоранням:

Ведучий HR-експерт України Михайло Притула підготував детальну інструкцію, як не перетворитися на раба ненависної роботи - просто бери і роби.

Цю статтю я написав за запитом менеджерів компанії Microsoft, які запросила мене провести дискусійний клуб. Тема вигоряння на роботі здалася їм найбільш привабливою, що не дивно. Коли людина вигорає, він найчастіше вирішує проблему звільненням з компанії, але хіба можна звільнитися з такої компанії, як Microsoft, яка за багатьма параметрами №1 на ринку праці? Ця проблема відома багатьом корпораціям, коли співробітники буквально стають рабами своїх компаній: з одного боку, давно вже перестали отримувати задоволення від роботи, а з іншого - не можуть піти. Може це добровільне рабство, але легше від цього не стає.



Досвід Михайла Притули

Перш ніж описувати, що таке вигоряння і як його уникнути, я хочу поділитися своїм досвідом вигоряння.

У 21 рік я пішов працювати за наймом (хоча перші свої доходи почав отримувати з 14 років, тобто досвід роботи на той час у мене вже був). Моя перша робота була у великій корпорації, посада була престижною, але я взагалі не отримував задоволення від роботи, більш того, я не бачив в цій корпорації жодної цікавої для мене роботи, і єдиним рішенням для мене став відхід.

Потім моя кар'єра була стрімкою, я швидко ріс по кар'єрних сходах в цікавій компанії, але як тільки мій ріст сповільнився - я відчув ознаки вигоряння. У 28 років я зіткнувся з тим, що мені не вистачало енергії на роботу, тому що інтенсивність була вкрай висока, а на відновлення часу не було. Було вкрай важко, я перегорів і тільки до 30 років знайшов ліки від вигорання і почав застосовувати їх у своєму житті. Зараз мені 32, у мене улюблена робота, яка відмінно організована, і я вмію відновлювати свою енергію.

Своїм досвідом, знаннями я і хочу поділитися з вами.


Що таке вигоряння на роботі

Отже, що ж таке вигоряння на роботі? Герберт Фрейденбергер в 1974 році описав таке явище, як вигоряння, в своїй роботі «Вигорання персоналу». Спочатку вигоряння було пов'язано з співробітниками таких професій, як соціальні працівники, медсестри, вчителі, юристи, інженери, поліцейські, продавці - професії з найвищою емоційним навантаженням. Але зараз вигоряння схильний будь-який співробітник.

Пізніше, в 1986 році, Христина Маслак назвала вигоряння протилежною стороною залученості. Таким чином, будемо розглядати вигорання і залученість як два крайні полюси. Все, що буде сприяти залучення, буде знижувати вигоряння, і навпаки.


Все, що буде сприяти залучення, буде знижувати вигоряння, і навпаки


Згідно з медичною класифікацією, вигоряння пов'язане з перевтомою і часто проявляється у формі різних захворювань, обумовлених психосоматикой. До речі, а коли ви останній раз хворіли на роботі і яка була тому причина?

Важливо вміти розрізняти звичайний стрес від вигорання. У чому ж відмінність між стресом і вигоранням? Відчуваючи стрес, ви занадто залучені в роботу, а під час вигоряння ви до неї байдужі. Стрес супроводжується бурею емоцій, а ось вигоряння, навпаки, характеризується апатією. Стрес супроводжується фізичним виснаженням, а вигоряння - емоційним.

Як стати щасливим володарем улюбленої роботи

1. Почніть з оцінки свого вигоряння

Розроблений Христиною Маслак опитувальник, дозволяє визначити ступінь вигоряння. Пропоную пройти вам невелике опитування і відповісти на кілька простих запитань, проставивши цифри від 0 до 6, легенда справа:


А тепер оцінюємо результат тестування:

  • До 17 балів - з вами все нормально. З кожним таке трапляється на роботі.
  • Від 18 до 29 - у вас почалося вигорання, потрібно починати програму по його гасінню.
  • Від 30 балів і вище - ви перебуваєте в глибокій стадії вигоряння, потрібні термінові дії.

2. Зрозумійте, в чому причина вашого вигорання

Для усунення вигорання вкрай важливо знати причини його виникнення. Працюючи над темою, я вивчив різні джерела інформації про вигорянні - від статей і Wikipedia, до читання книг на Amazon і рад на Quora. На жаль, ніде немає цілісного опису причин вигоряння і його лікування. У кращому випадку автор розглядає тільки один аспект вигоряння - втрату енергії або проблеми самовизначення.

Я ж виділяю 3 головні причини вигоряння і нижче даю інструкції, що дозволяють як визначити причину, так і попрацювати над її усуненням. Крім того, даю і кілька порад, як працювати з наслідками

Отже, 3 причини:

  • Нелюбов до роботи - все дуже просто: якщо немає базової любові (інтересу, пристрасті, називайте як завгодно), якщо вранці не хочеться бігти на роботу, значить рано чи пізно прийде вигоряння.
  • Погана організація роботи. Є популярна приказка: «Люди приходять працювати в компанію, а звільняються від начальника». Коли робота організована погано, у начальника низький емоційний інтелект і зовсім маленький менеджерський досвід, коли бізнес-процеси компанії неорганізовані, немає загальних цілей у відділів, немає стратегії, є багато політики - це призводить до виснаження працівників.
  • Брак енергії. Будь-яка робота вимагає енергії. Якась більше, якась менше. Кожен з нас має якусь ємність енергії, яку ми спочатку поповнюємо, а потім з неї витрачаємо. У всіх ця ємність різна: кого-то вистачає на більше, когось на менше. Крім того, ми з різною інтенсивністю цю ємність поповнюємо і з різною інтенсивністю витрачаємо. Якщо ємність нашої енергії невисока, робота вимагає великих зусиль, ми швидко її спустошуємо, а потім повільно наповнюємо, то ми починаємо працювати на межі і зношуватися. А це прямий шлях до вигоряння.

3. Усвідомте наслідки вигорання

Це дуже важливо. Саме усвідомлення наслідків відсутності лікування формують бажання лікуватися. Дуже часто перші симптоми хвороби настільки незначні, що ми готові з ними жити, але тільки усвідомлення того, як хвороба буде розвиватися і як буде ускладнюватися лікування, ми знаходимо в собі сили (час, ресурси, гроші), щоб вилікувати хворобу на ранній стадії.


Вигорання призводить до професійної смерті. Спочатку людина починає вести себе агресивно (зауважу, що агресія може бути як активна, так і пасивна в формі непрямих атак) щодо колег, стає критиком всього, що відбувається. У спробі відновити колишню енергію, починає пити багато кави на роботі, алкоголю після роботи, більше курить (в тому числі і щоб частіше відпочивати протягом робочого дня).

На тлі вигоряння кар'єрне зростання, як правило, зупиняється, тому що керівник не зацікавлений в просуванні співробітника, який ледве справляється і зі своєю поточною роботою. Результатом вигоряння зазвичай стає глибока депресія.


Результатом вигоряння зазвичай стає глибока депресія


Таке відоме явище, як прокрастинація, також тісно пов'язане з вигоранням. Це уникнення виконання завдання, яке приходить як результат вигорання. Існують різні причини прокрастинації і вигоряння не є головним джерелом. Але на тлі вигоряння все частіше і частіше проявляється прокрастинація, дедлайни горять, проекти не виконуються і як результат - догани від керівництва, депреміювання і навіть звільнення.

4. Запам'ятайте формулу, яка дозволяє уникнути вигоряння

Тепер поговоримо про те, як же уникнути вигоряння, а якщо воно вже почалося - як його зупинити. Розмірковуючи на тему вигоряння, я прийшов до такої формули, яка повинна вирішити цю проблему: робота мрія, залучення на роботі, постійне поповнення енергії трохи більше того, що витрачається на роботі.

Почнемо з роботи мрії.


Почнемо з роботи мрії


5. Починайте рухатися в сторону побудови роботи мрії

Робота мрії - це комбінація всього трьох простих факторів: любов до роботи, вміння робити свою роботу добре, достатній рівень заробітної плати. І якщо з умінням робити роботу і заробітною платою зазвичай все більш-менш зрозуміло, то мало хто приділяє уваги любові до своєї роботи.

6. Визначте свій тип вигоряння

Грунтуючись на цій моделі, існує 8 типів вигоряння, пов'язаних саме з внутрішніми причинами. Відсутність одного, двох або всіх трьох факторів в роботі людини призводить до різного типу вигоряння. Але і навіть при наявності всіх трьох факторів (любов до роботи, вміння її робити і гідна заробітна плата) вигорання все ж можливо і носить певний характер.

Прошу не ображатися на ті назви типів вигорань, які я вибрав для ілюстрації, вони тут потрібні, щоб надати більше драматичності ситуації.


Прошу не ображатися на ті назви типів вигорань, які я вибрав для ілюстрації, вони тут потрібні, щоб надати більше драматичності ситуації

  • В'язень мрії - людина, яка дуже любить свою роботу, але поки слабо справляється з нею і мало заробляє. Це все початківці фахівці, які тільки приступили до роботи. Вигорання тут відбувається через низьку заробітну плату насамперед, але іноді і через негативного зворотного зв'язку, яку людина отримує на тлі низького професіоналізму.
  • Згоріла зірка - це людина, у якого зовсім недавно все було відмінно з роботою. Вона була любима, проста для нього і з високим рівнем оплати, але спрацювали зовнішні чинники або вичерпалася енергія і прийшло вигоряння. Це відмінний приклад того, що вигоряння приходить навіть у тих, у кого є пристрасть до своєї роботи.
  • Втрачений / Безробітний - це людина, у якого кар'єра не відбулася. Немає улюбленої роботи, низька кваліфікація і низький заробіток. Найвища група ризику (прибиральниці, вантажники).
  • Трудяга - він любить свою роботу і навіть відмінно з нею справляється, але зовсім трохи заробляє. Трудяга народжується з в'язня мрії. Проблеми в основному лежать за межами роботи, зазвичай вдома. Причина - низький рівень енергії, який призводить до вигоряння на роботі.
  • Бідолаха - дуже схожий на втраченого, але він уже добре справляється зі своєю роботою.
  • Золоті наручники - складна ситуація, коли людина відбувся як професіонал і має відмінну зарплату, але вже давно не любить свою роботу, а може і не любив спочатку. Вигорання відбувається через не любові до роботи.
  • Схопив удачу за хвіст - рідкісна ситуація, коли людина не любить роботу, не вміє її робити, але добре заробляє. Це або результат сімейного бізнесу, які політичні рішення.
  • Із грязі в князі - а це вже зовсім рідкісна ситуація, коли людина любить роботу, не дуже добре з нею справляється поки, але вже відмінно заробляє. Як правило, результат вдалих кар'єрних рішень. У гонитві за підвищенням кваліфікації, людина себе перевантажує інформацією, діями, завданнями і вигорає в результаті нестачі енергії.

7. Оцініть наскільки ви любите свою роботу

Розуміння поточного рівня любові до роботи допомагає вибрати подальшу стратегію - міняти чи роботу повністю або змінити щось у своїй поточній роботі.

А тепер пройдіть невеликий тест, оцінюючи відповідь на кожне питання по 5 бальній шкалі, де 1 - ви зовсім не згодні з твердженням, 3 - десь між згодою і незгодою, а 5 - ви абсолютно згодні з твердженням.


А тепер пройдіть невеликий тест, оцінюючи відповідь на кожне питання по 5 бальній шкалі, де 1 - ви зовсім не згодні з твердженням, 3 - десь між згодою і незгодою, а 5 - ви абсолютно згодні з твердженням

А тепер оцінюємо результати:

  • Вище 20 - вам пощастило з роботою, ви її любите.
  • 15-19 - у вас не погана робота, не ідеальна звичайно, але швидше за все до швидкого вигорання це не призведе. Подумайте, що можна змінити в своїй роботі, щоб наблизитися до 20 балів.
  • 10-14 - ви не особливо любите свою роботу і швидше за все, часто стикаєтеся з вигоранням, тут вже пора замислюватися про зміну кар'єри.
  • Менше 10 - ви не любите свою роботу, а значить, ви в групі ризику і вигоряння швидше за все вже почалося. Пора активно починати пошуки нової кар'єри.

8. Опишіть свою роботу мрії

Як же отримати роботу мрії? Існують різноманітні тренінги та кар'єрні коучі, які допомагають у пошуках роботи мрії. Почати пропоную з простого вправи, яке допоможе навчитися розуміти, що подобається, а що ні в роботі.

Візьміть ручку і листочок або створіть документ на комп'ютері. Зробіть таблицю з трьома колонками - мені це не подобається в моїй роботі, я люблю це в своїй роботі, мені не вистачає цього в моїй роботі. В першу заносимо все, що не подобається в роботі і чого в майбутньому не хотілося б мати. У другу - залишаємо все найцікавіше в роботі, що є зараз (функції, завдання, колеги, графік роботи, офіс і його можливості та інше). У третю - чого не вистачає вам у роботі. Тут теж не обмежуємося одними тільки функціональними обов'язками.

9. Проаналізуйте як організована ваша робота

Як я говорив раніше, крім внутрішніх факторів (любов до роботи), є ще і зовнішні, які також впливають на залучення. Всесвітньо відомий інститут Gallup розробив опитувальник під назвою Q12. В опитувальнику 12 питань, які дозволяють оцінити наскільки робоче місце дозволяє залучати співробітника. Всі 12 питань будуються на 4 сферах:

  • Можливість рости на роботі
  • Командна робота
  • підтримка керівництва
  • Задоволення базових потреб для виконання роботи

Ось ці 12 питань. Відповідайте просто Так / Ні і рахуйте суму позитивних відповідей:

  • Чи знаєте ви, які саме результатів від вас очікують на роботі?
  • Чи є у вас все матеріали і обладнання, необхідні для якісного виконання роботи?
  • Чи маєте ви можливість кожен день на робочому місці займатися тим, що у вас виходить найкраще?
  • Чи отримували ви похвалу чи нагороду за хорошу роботу в останній тиждень?
  • Піклується ваш начальник або хто-небудь з колег про вашому особистісному розвитку?
  • Чи є співробітник, який заохочує ваше професійне розвиток?
  • Чи вважаються колеги і керівництво з вашим професійним думкою?
  • Чи вважаєте ви, що місія / мета діяльності вашої компанії допомагає вам усвідомити важливість вашої роботи?
  • Прихильні ваші колеги високим стандартам якості роботи?
  • Чи є у вас друг на роботі?
  • Обговорював з вами хто-небудь на роботі ваш прогрес в останні півроку?
  • Чи була у вас можливість вчитися новому і рости професійно в останній рік?

А тепер подивимося на результати:

  • Більше 10 позитивних відповідей - з вашою роботою все відмінно, вона має високий рівень залучення.
  • 7-9 - ваша робота в цілому не погано залучає, але вже з'являється ризик вигоряння.
  • 4-6 - ваша робота слабо залучає вас, вам пощастило, якщо при цьому ви любите її і вам вистачає енергії.
  • 3 і менше - навіть на тлі любові до роботи і достатнього запасу енергії, є високі ризики вигоряння.

До речі, згідно з тим же дослідженням Gallup, компанії з високим рівнем залученості співробітників більш успішні, тому створення залученої роботи корисно не тільки співробітнику, але і самої компанії.

Крім описаних вище чинників, є ще кілька моментів, які впливають на залученість.

10. Скажіть собі чесно, ви працюєте тільки заради заробітної плати?

Заробітна плата відіграє велику роль в залученості і вигорянні. Я спостерігав багато людей, які маючи нецікаву роботу і не дуже хорошу організацію робочого місця, при високій зарплаті мали можливість багато подорожувати, займатися хобі поза роботою.



11. Подивіться на свого боса: може причина вашого вигорання в ньому?

Керівник теж може бути як сприяє вигоряння співробітника, так і допомагає його уникнути. В основному відмінність лежить не в тому, хто краще менеджер або лідер, а в тому, наскільки керівник цікавиться співробітником як особистістю. Наскільки звертає увагу на його емоції, стан, проблеми, інтереси. Подумайте, чи здатний ваш керівник забезпечити залученість по всім 12 питань Gallup, описаним вище? Може в рамках компанії можна перейти до іншого босові?


12. Фокусуйтеся на зоні впливу, а не зоні турбот

У своїй книги «7 навичок високоефективних людей» Стівен Кові в деталях розповідає про те, що таке проактивность, а також ділить нашу роботу на дві частини: коло турбот і коло впливу. Ключова ідея в тому, що фокусувати свою увагу потрібно на колі свого впливу, а не на колі турбот, поступово розширюючи перше. Коло вплив - це те, що людина може змінити, поліпшити і так далі, а коло турбот - це зовнішні фактори, які впливають на роботу, але змінити їх поки не виходить. Пам'ятайте історії про таксистів, які є кращими експертами в області політики і економіки?


13. Розвивайте своє лідерство, навіть якщо ви не керівник

Великий вплив на вигоряння також надає робота в матричної структурі, коли крім прямого функціонального керівника є ще один керівник, який ставить завдання. Зазвичай, це керівник продукту, бренду, напрямки бізнесу.

Є й інша сторона роботи в матричної структурі - часто доводиться організовувати роботу співробітників, які не є прямими підлеглими. Така ж доля чекає проектних і продуктових менеджерів. Проблема називається підприємницьким розривом. Це коли завдання співробітника ширше, ніж сфера прямого впливу. У підсумку він змушений відповідати за те, на що не може вплинути адміністративно або наказом.

Єдине рішення проблем роботи в матричної структурі і підприємницького розриву лежить в області лідерства. лідерство - це вміння впливати на людей, не маючи адміністративних важелів. Власне в цьому і є різниця між менеджером і лідером.

14. Зменште ШВИДКІСТЬ

Важливий фактор вигоряння - швидкість роботи. Є компанії, про які говорять «рік за два / три / п'ять». Це компанії, в яких процеси протікають в рази швидше, ніж в середньому по галузі. Це відмінне місце для швидкої побудови успішної кар'єри, для стрімкого зростання заробітної плати, а також для прискореного вигоряння.

Якщо ви відчуваєте, що працюєте саме в такій компанії, подумайте як можна зменшити швидкість? Відмовитися від другорядних проектів і завдань? Більше делегувати співробітникам? Автоматизувати і оптимізувати роботу?

15. Оцініть свій баланс енергії

Тепер поговоримо про енергію - третій чинник, що впливає на вигоряння, разом з любов'ю до роботи та залучають робочим місцем.

Прекрасний інструмент по роботі з енергією мені дала академія коучингу MAXIMUM, в якій я навчався. Поспішаю поділитися з вами. Ідея в тому, що на наш баланс енергії впливають:

  • Екологічні джерела енергії - ті, які безпечні для нашого організму.
  • Токсичні джерела енергії - народжуються від нестачі екологічних, але виливаються в наслідки в майбутньому. Такі джерела енергії зазвичай називають «кредит». Людина отримує енергію тут і зараз, але змушений віддавати її для відновлення в майбутньому.
  • Викрадачі енергії або витоку енергії. Вони знижують рівень енергії, але енергія не витрачається на роботу або життя.

Пропоную оцінити свою ситуацію з енергією, відповівши на 3 опитувальника.



Вважаємо кількість позитивних відповідей:

  • 5 - відмінно! Ви сповнені чистої енергії! Не дивно, що ви щасливі і сповнені сил.
  • 4 - добре! При бажанні можна зробити ще краще, адже сил багато не буває в наші дні.
  • 3 - пора щось змінювати. Існує ще багато незадіяних вами джерел екологічної енергії. З чого почнете?
  • 1-2 - потрібні зміни і терміново. Схоже, що в даній ситуації необхідно оперативне втручання. Виберіть джерела, які вам дадуть найбільше енергії і почніть зміни на краще.

Насправді джерел набагато більше, але це основні, згідно всіляких досліджень. Більш широкий список розглянемо нижче і складемо ваш індивідуальний.



Вважаємо кількість позитивних відповідей:

  • 1-2 - відмінно! Судячи з усього у вас мінімум токсичною енергії. Так тримати!
  • 3 - добре! При цьому є куди рости. Трохи токсинів присутній у вашому житті. Що будете з цим робити?
  • 4 - пора щось змінювати. Швидше за все вас не повністю вистачає сил на всі ваші плани. Тепер причина зрозуміла. Приступайте до очищення від токсинів.
  • 5 - потрібні зміни і терміново. Необхідна рядкова детоксикація. У вас є величезні можливості для підвищення рівня власної енергії нешкідливим шляхом. Обговоріть з вашим коучем план змін.

На перший погляд, багато з зазначених чинників схожі не на джерело енергії, а на її викрадача, але це не так. Адреналін, який супроводжує поспіх, тривогу, дедлайни, є прекрасним джерелом енергії, але виснажує організм і вимагає подальшого відновлення.



А тепер вважаємо кількість позитивних відповідей

  • 1 - відмінно! Схоже, що у Вашому житті мінімум втрат енергії. Так тримати!
  • 2-3 - добре! Якщо є бажання довести ситуацію до досконалості, то у Вас є для цього можливості. Ідеї ​​перед Вами.
  • 4 - пора щось змінювати. Тепер зрозуміло, чому не завжди вистачає сил для дій. У Вас багато втрат. Позбавтеся від них та живіть більш енергійним життям.
  • 5 - потрібні зміни і терміново. Схоже рівень відтоку сил просто зашкалює, але в цьому є і хороші новини. Адже позбувшись втрат Ви зможете досягти набагато більшого. Пора планувати і втілювати серйозні зміни на краще.

Подумайте над своїм списком викрадачів, рекомендую скласти список з не менше 10-15 таких викрадачів, а потім задати собі питання: «Як я можу позбутися від цих викрадачів?».

16. Створіть свій список джерел енергії

Джерела енергії, які максимально швидко відновлюють запас:



А тепер давайте складемо ваш список справ, які допомагають вам відновитися. Список вкрай індивідуальний. Сюди може увійти що завгодно: спорт, подорожі, ігри на комп'ютері або іншому пристрої, читання статей і відвідування тренінгів, час з сім'єю, сауна з друзями, читання книг, покупки, миття машини, відвідування перукаря та інше.

17. Знайдіть способи економії енергії поза роботою

Крім цього, ми багато енергії витрачаємо будинку на виконання рутинних дій, потрібних для життя. Але ряд цих дій підлягають автоматизації і оптимізації, ось невеликий перелік того, що можна зробити, щоб заощадити від 5% до 30% денного запасу енергії. Я опущу найбільш очевидні речі, які і так вже є в кожному будинку - на зразок пральної машинки або звичайного пилососа.


  • Робот-пилосос. Тільки набирає популярність, але вже відмінно себе зарекомендував. Працює в автоматичному режимі щодня, за рахунок турбощетки і всмоктування пилу забезпечує чистоту в будинку. Повністю замінює звичайний пилосос, а це економія 2-3 години в тиждень.
  • Посудомийка. Бувають як вбудовані, так і окремо стоять (тобто можна купити вже після покупки кухні). Крім економії води, вирішує проблему контакту шкіри рук з токсичними миючими засобами. Економія 7 годин на тиждень.
  • Мультиварка. Допомагає готувати, не перебуваючи біля плити, тому що виключає можливість «втекти» їжі або підгоріти в результаті википання води. Економія сильно залежить від обсягу домашньої готування і вишуканості меню, думаю, що мінімум 5 годин на тиждень.
  • Апарати для автоматичного білизни (або пралка з функцією сушарки). Дозволяє не складати білизну в тазик, нести на балкон, розвішувати на сушилку, потім знову з сушарки збирати в тазик і нести на прасування. Економія 2 години на тиждень.
  • Електром'ясорубка. Навів як приклад, бувають ще хлібопічки (які до того ж відмінно варять варення), електрокавоварки з вбудованою кавомолки та інша техніка, яка трохи спрощує процес приготування їжі. Економія 1 годину в тиждень.
  • Прибиральниця за наймом. Зазвичай достатньо 1 разу на два тижні, коштує 60 $ на місяць і дає економію 4 години на тиждень. Поки не сильно поширене, рекомендую при ухваленні рішення про наймання порівняти свій дохід на годину з часом роботу прибиральниці (4 $) і зробити висновок - чи інвестувати цей час в робочі завдання і отримати винагороду або зробити роботу самому.
  • Їжа на будинок. Не завжди потрібно готувати їжу вдома, часто можна замовити доставку піци, суші і взагалі будь-яких страв на будинок. Це не стільки ж, скільки коштує похід в ресторан, але дозволяє уникнути приготування їжі 1-2 рази в тиждень. Економія 1 годину.
  • Мікрохвильовка. Вкрай популярна зараз, але мало хто користується саме для приготування їжі, в 90% випадків - для розігріву. Проте, в ній можна чудово готувати собі кашу вранці (якщо не в мультиварці) і економити 1 годину в тиждень.

Разом, вважаємо всю економію: 3 + 7 + 2 + 4 + 1 + 1 = 18 годин в тиждень. А це ж 2 робочих дня, наприклад.

18. Скоротіть кількість прийнятих рішень

Ще один з цікавих способів економії енергії - зведення життєвих проблем і рішень до мінімуму. Цікавий кейс з Марком Цукербергом, Стівом Джобсом і Бараком Обамою, які заявляли, що носять одну і ту ж одяг, щоб уникнути необхідності приймати щоранку рішення, в чому піти на роботу.



19. Почніть йти додому о 19:00 або раніше

Говорячи про енергію, важливо відзначити таке набирає популярність протягом, як work-life balance . Насправді за красивою назвою і великою кількістю літератури варто проста істина - час, проведений на роботі і час, проведений поза її має бути збалансовано.

Про це можна говорити багато, але мій досвід говорить тільки про одне: якщо ви йдете з роботи після 19.00, то ніякого балансу у вас немає. Я не пишу 18:00, тому що стаття про професійному вигорянні швидше за все зацікавить людей, сфокусованих на кар'єрі, у яких піти о 20:00 вже добре. Якщо вам не вистачає часу на роботі - приходьте раніше. О 8:00, може 7:00, а може далі 6:00. Головне - йдіть раніше. Вранці будинку перед роботою ви не відновлюєтеся. Чи не розвиваєтеся. Так навіщо витрачати ранок і потім йти додому пізно?


Так навіщо витрачати ранок і потім йти додому пізно

20. Практикуйте wellbeing

Все активніше набирають популярність концепції Wellbeing і щастя в житті. Wellbeing складається з 5 елементів і допомагає уникати вигоряння:

  • Зв'язок. Прагніть підтримувати зв'язок з тими людьми, які важливі для вас.
  • Активність. Прогулюйтеся (якщо ви працюєте в невисокому будинку, дуже часто є можливість вирішувати питання з колегою під час прогулянки навколо будівлі), бігайте, катайтеся на велосипеді. Руху.
  • Спостерігайте. Спостерігайте за тим, що відбувається навколо, за мінливими сезонами, насолоджуйтеся кожним моментом
  • Продовжуйте вчитися. Не важливо чому - готувати нові страви, грати на гітарі, покращувати англійська, вчитися водінню або навіть екстремального водіння, скорочтению, сліпий друку
  • Віддавайте. Робіть щось хороше для друзів, рідних, дякуйте і посміхайтеся іншим.

21. Фокусуйтеся на своє щастя

Крім того багато компаній починають фокусуватися на щастя. Щастя співробітників, клієнтів, гравців. Наприклад, всі ми знаємо про компанії Zappos, про яку навіть книга написана.

Щастя також дозволяє уникати вигоряння. Дотримуйтесь принципам щасливого життя і роботи і вигоряння вам не страшно. Тут найбільш відомою є модель PERMA (абревіатура):

Тут найбільш відомою є модель PERMA (абревіатура):

  • Позитивні емоції (вже писав про це як одному з головних джерел відновлення енергії).
  • Залученість - це як любов до роботи, так і залучення на робочому місці.
  • Взаємовідносини - писав в джерелах енергії і в Wellbeing.
  • Сенс життя - це ширше, ніж любов до роботи. Це розуміння свого місця в житті.
  • Досягнення - будь-які результати дають нам відчуття корисності і значущості.

22. Найміть коуча

Ще одним популярним напрямком є ​​кар'єрний коучинг. Все більше і більше з'являється людей, які спеціалізуються на консультуванні в області кар'єри. Ці люди, як правило, знають, що впливає на побудову успішної кар'єри і як працювати з вигоранням.



23. Візьміть саббатікал

Поки що рідкісне у нас, але вже популярне на заході явище - саббатікал. Усвідомлений вихід на пенсію на період від 30 до 180 днів, хоча в окремих випадках може бути і цілий рік. Це аналог звільнення з компанії з тією лише відмінністю, що через якийсь час чоловік повертається на роботу і дивиться, чи вдалося повністю вилікувати вигорання. Саббатікал дуже часто закінчується не повернутих рівно на ту ж посаду, а переходом на іншу посаду або напрямок всередині компанії.



Чому саббатікал краще звільнення? Дуже важко відпочивати і відновлюватися, знаючи що після цього потрібно буде активно шукати роботу. Невизначеність майбутнього створює відчуття страху. Погодьтеся, важко відновлюватися, відчуваючи страх.

24. Читайте актуальні статті

Що ще цікавого є на тему вигоряння. На настільки популярною нині платформі Quora люди рекомендують такі поради від вигорання:

  • Не дивлячись на завантаження і інтенсивність роботи, не кидати свої захоплення.
  • Як можна частіше робити перерви в роботі. Використовувати можливості проводити зустрічі поза офісом, під час прогулянок, зборів команди організовувати за межами компанії (оффсайта).
  • Саббатікал навіть 30 днів може добре допомогти.
  • Пристрасть до роботи - головна вакцина проти вигоряння.
  • Уміння дуже швидко реагувати на перші ознаки вигоряння - найкраща профілактика.


Уміння дуже швидко реагувати на перші ознаки вигоряння - найкраща профілактика

25. Прочитайте книгу про вигорянні

На Amazon існує досить велика кількість книг на тему вигоряння, але на жаль, я так і не знайшов комплексного і цілісного підходу. У кращому випадку, 50% матеріалу цієї статті, але в більш детальному описі можна знайти сумарно в цих чотирьох книгах.



Основні тези, які я виніс для себе з книг:

  • Вигорання пов'язано з навантаженням.
  • Вигорання супроводжується стресом.
  • Причини потрібно шукати в собі.
  • Краще запобігти, ніж лікувати.

26. Розробіть свою власну систему запобігання пожеж

На початку статті я поділився своїм досвідом вигоряння. Тепер хочу поділитися своїм досвідом його уникнення та профілактики.



Я визначив для себе, в чому полягає моя життєва місія, до якого майбутнього я йду, що для мене важливо шляхом і які цілі я хочу досягти. Завдяки цьому у мене є любов до моєї роботи.

На роботі я ставлю цілі, які пов'язані з цілями компанії, підтримую стосунки з колегами, постійно оцінюю свій внесок в загальний результат, довірливо спілкуюся зі своїми керівниками. Крім того, у мене є коуч, який допомагає мені вибудовувати мій розвиток. Це все дає мені високий рівень залученості на робочому місці.

Я відновлюю енергію через заняття спортом, люблю подорожувати з сім'єю, грати в комп'ютерні ігри, ходити в сауну. Майже кожен день спілкуюся з друзями, читаю книги.

Ось, власне кажучи, я і розповів вам про те, що таке вигоряння, які його причини. Розповів про формулу вигорання, важливості любові до роботи, якісної організації робочого місця та відновленні енергії. Поділився своїм досвідом, а також кращими світовими джерелами.

10 найбільш важливих ідей боротьби з вигоранням:

  • Визначте, вигорає ви зараз.
  • З'ясуйте, в чому причина вашого вигорання.
  • Опишіть свою роботу мрії.
  • Проаналізуйте якість організації вашої роботи.
  • Оцініть свій баланс енергії.
  • Складіть список джерел енергії для себе.
  • Оптимізуйте роботу вдома.
  • Ідіть додому до 19:00.
  • Думайте про своє щастя, стежте за своїми кроками на зустріч щасливого життя.
  • Якщо вже на межі повного вигоряння - візьміть саббатікал.

Напевно у кожного з нас є друг, знайомий або колега, який сидить навпроти. Він явно проявляє ознаки вигоряння і точно буде вдячний, якщо ви скинете йому посилання на цю статтю або просто підкажете, як не згоріти на роботі .


За матеріалами: lifehacker.ru

Щоб Залишити коментар, нужно Войти .

10. Скажіть собі чесно, ви працюєте тільки заради заробітної плати?
11. Подивіться на свого боса: може причина вашого вигорання в ньому?
Коли людина вигорає, він найчастіше вирішує проблему звільненням з компанії, але хіба можна звільнитися з такої компанії, як Microsoft, яка за багатьма параметрами №1 на ринку праці?
До речі, а коли ви останній раз хворіли на роботі і яка була тому причина?
У чому ж відмінність між стресом і вигоранням?
Чи є у вас все матеріали і обладнання, необхідні для якісного виконання роботи?
Чи маєте ви можливість кожен день на робочому місці займатися тим, що у вас виходить найкраще?
Чи отримували ви похвалу чи нагороду за хорошу роботу в останній тиждень?
Піклується ваш начальник або хто-небудь з колег про вашому особистісному розвитку?
Чи є співробітник, який заохочує ваше професійне розвиток?

Новости