Як позбутися нав'язливої ​​тривоги?

  1. Причини її виникнення
  2. До витоків
  3. Як вірити, якщо обдурив найближчий?
  4. Як перестати бути таким?

Ви постійно бачите небезпеку, там, де її насправді немає? Ви звикли вірити в найгірше, а також підозрюєте, що весь світ налаштований проти вас, адже все тільки і роблять, що плетуть інтриги і будують підступи? Чоловік запізнився з роботи на 15 хвилин, значить, він вам зраджує?

Якщо хоча б на половину питань ви відповіли чесне «Так!», То можете бути впевнені, ви недовірливий людина. Якщо звернутися до статистики, то на її думку, цієї не приємною рисою характеру, має мало не 30% населення планети. Найчастіше цим страждають діти та підлітки, проте, багато дорослих людей також схильні до таких емоційних неполадок.

Це почуття, яке впускає у ваше життя страхи і сумніви, заважає вам нормально спілкуватися з оточуючими людьми, бути щасливою людиною, які впевнено рухається вперед по своєму життєвому шляху.

Важко жити з людиною, яка володіє зайвої підозрілістю, але ще важче бути такою людиною. Для того щоб зрозуміти, як позбутися від тривоги, необхідно розібратися в самому понятті, а також знайти причини, які породили в вас це тяжке почуття.

Адже недовірливими не народжуються, ними стають з часом, може самостійно, а може і за допомогою зовнішніх подразників і, природно, що оточують людей.

Причини її виникнення

Недовірливість - це почуття, яке схоже на тривозі, воно змушує нас думати, що навколишній світ ставиться до нас гірше, ніж це є насправді.

В основному, таке відчуття застає нас в самі невідповідні моменти, коли людина надмірно емоційний і вразливий, саме в цю пору нервова система, як ніколи, схильна до негативного впливу.

Але, проходить час, і людина заспокоюється, недовірливість, також як і тривога, не може тривати вічно. Таку недовірливість вважають ситуаційної та, в принципі, вона не несе в собі, щось надмірно небезпечне і ненормальне.

А ось, якщо недовірливість супроводжує вам завжди і скрізь, ви живете з постійним вантажем страх і тривог, підозр і сумнівів, то це вже говорить про те, що вона стала вашою рисою характеру, з якою необхідно боротися.

До витоків

Якщо це почуття вже стало міцною рисою характеру, то, цілком можливо, що потрібно звертатися далеко в дитинство, до відносин з батьками і вчителями. Найчастіше саме неправильні взаємини в родині стають для нас тим першим зернятком, яке оселив в дитині надмірну самокритичність, страхи до певних речей, а також невпевненість у собі і відстороненість.

«Так що ж ти така товста, як свиня!», «Це через тебе у мами постійно болить голова!», «У всіх діти нормальні, а в мене - не зрозумій який!». Дуже добре, якщо вам ніколи не доводилося чути таких слів, а вони часто-густо.

Цілком логічно, якщо людину довгий час називати свинею і коровою, то він коли-небудь замукає і повірить в те, що так і є. У той час, коли психіка ще не зміцніла, прищепити комплекси провини і самокритичності дуже просто, особливо це стосується підліткового віку.

Найчастіше батьки пред'являють своїм дітям завищені вимоги, занадто мало хвалять, зате часто засуджують. Буває і так, що в міру власної нестриманості, батьки намагаються зробити дитину винуватим навіть там, де він зовсім не винен, і у них це непогано виходить, адже вони для нього великий авторитет.

Як вірити, якщо обдурив найближчий?

Буває і так, що причиною появи зайвої недовірливості став сумний досвід, який викликав море негативу і болю. Це міг бути дуже близька людина, від якого ніколи не чекаєш зради, а він взяв і змінив.

Часом, від таких подій вилікуватися дуже важко, вони залишають незгладимий слід на все життя, який заважає потім довіряти новим людям. Таку ж злий жарт могли зіграти близькі друзі або колеги по роботі, які внесли в ваше життя інтриги, плітки, підступність і різного роду зради, що змусило людину захищатися, закриваючись від усього зовнішнього світу і шукаючи небезпеку там, де її бути не може.

Як перестати бути таким?

Побороти таке неприємне відчуття можна, навіть, якщо воно стало щільною рисою вашого характеру. Однак для його подолання знадобиться багато ретельності, а також вміння під час зупинитися, зрозуміти і прийняти, тільки після цього можливо лікування від цього захворювання. Найкраще використовувати кілька методів відразу, щоб ефективність була вищою, а швидкість приведення свого життя в норму зросла.

Звичайно, найпростіше - це звернутися до психолога, який допоможе вам розібратися в собі, докопається до витоків проблеми, допоможе вам усвідомити всю сутність проблеми, пояснить, якої шкоди вашому житті приносить ця риса характеру, розпише всі наслідки помисливості.

Якщо немає можливості попрацювати з психологом, то можна спробувати впоратися самостійно. Якщо це почуття не є вашим постійним життєвим супутником, а лише тимчасовий стан, який наздоганяє вас час від часу, то можуть допомогти медитації і релаксації, які допомагають зняти тривожність і паніку. Вважається, що тривожність і паніка - це стану напруги, які необхідно знімати. Відмінно підійдуть процедури, пов'язані з водою, наприклад, море або озеро.

Якщо недовірливість давно і міцно в вашому житті, то можна спробувати відстежити появу тривожних думок, а також їх наслідки. Наприклад, якщо з'являється набридлива ідея, наприклад, «хлопець запізнюється - він мені бреше і змінює», «забула помити руки і поїла - захворію і помру», записуйте її в блокнот , А також ваші прогнози щодо події. Через якийсь час додаємо туди ж реальний розвиток подій. Ви здивуєтеся, але і 80% ваших побоювань не збудуться.

Додаткова інформація. Якщо вас постійно хвилює якесь питання, але ви не знаєте на нього точної відповіді, починаєш переживати і знущатися над своєю психікою, перетворюючись в хворого недовірливого до всього людини. Навіщо? Підозрюєте чоловіка в зраді? Запитайте його, чесно отримаєте відповідь і перестанете мучитися.

Переживаєте, що у вас є якась хвороба - пройдіть обстеження і отримаєте правильний діагноз. Навіть, якщо ваші побоювання виявилися вірними, то хвороба простіше викорінювати спочатку, ніж тягнути до моменту, коли нічого не можна зробити. Вміти приймати правду - доля сильних людей.

Розберіться в травмах минулого, проаналізуйте ті ситуації, які колись завдали вам біль, а потім знайдіть адекватні і об'єктивні висновки, які зможуть змінити ваше ставлення до питання. Адже, якщо один хлопець змінив, це зовсім не говорить про те, що наступний буде такою ж.

Як перестати бути таким?
Ви постійно бачите небезпеку, там, де її насправді немає?
Ви звикли вірити в найгірше, а також підозрюєте, що весь світ налаштований проти вас, адже все тільки і роблять, що плетуть інтриги і будують підступи?
Чоловік запізнився з роботи на 15 хвилин, значить, він вам зраджує?
Як вірити, якщо обдурив найближчий?
Як перестати бути таким?
Навіщо?
Підозрюєте чоловіка в зраді?

Новости