Як правильно підібрати розмір черевиків в похід

Мова піде, звичайно, про трекінгових черевиках
Мова піде, звичайно, про трекінгових черевиках.

Чому черевик повинен ідеально підходити за розміром, я думаю, пояснювати не потрібно. Якщо хочеться, щоб лапи в поході залишилися цілими, то черевики повинні бути рівно по ним і ніяк інакше.

Почнемо з розміру. Великий палець лапи в надітому черевику не повинен діставати до носка приблизно на сантиметр. Тобто, там повинен залишатися вільний простір. Для чого це потрібно? По-перше, під рюкзаком до вечора лапа стане саму трохи більший. Чи не виросте, звичайно, але злегка наболіле. По-друге, під час спуску, особливо крутому, лапа буде злегка зміщуватися в черевику вперед, тому якщо запасу не буде, то ми швидко зітремо в мозолі пальці. По-третє, хоча треккинговиє боти це не берци, але легке зміни розміру при температурних перепадах і вологості є і у них. Воно зовсім невелике, але якщо скласти його з набряклі лапою і спуском вниз, то воно може стати болісно чутливим. До речі, міряти все-таки краще з тими носками, в яких ми будемо переважно ходити на маршруті в цих роботах.

Висновок - щільно зашнурований черевик повинен забезпечувати невеликий запас простору попереду. Виробники про це чудово обізнані, і черевики виготовляються з урахуванням всіх особливостей експлуатації. Якщо в зашнурованих черевиках спробувати встати на шкарпетки, то пальці лап не повинні упиратися.

Їдемо далі - ширина черевика. Лапа повинна бути не стиснута (коли колодка занадто вузька) і не ковзати в бік (коли колодка занадто широка). У чому тут нюанс? Різні виробники зазвичай мають на своїх черевиках колодку однієї ширини. Наприклад, Scarpa вважається колодкою ширше, ніж Asolo. Тобто, якщо один бренд не підходить по ширині колодки, то потрібно поміряти інший. Якщо ширина колодки не підійде, лапам буде дискомфортно, тому краще витратити час на пошук і примірку. Також у окремих людей / нелюдей лапи можуть дещо відрізнятися, наприклад, обхватом гомілки або більш випирає кісточкою. Тут теж краще поміряти боти різних брендів. Тобто, насправді, черевик Asolo Granite може бути вельми зручний для одного туриста, але тиснути з боків і на гомілку іншому. Це не означає, що він поганий. Хороший чобіт завжди шилася індивідуально, від цього нікуди не втечеш. Стандартизація розмірів торкнулася всього одягу і взуття в цілому, але виробники взуття намагаються хоч якось «пристосувати» свої вироби під ноги основного ринку збуту своєї продукції, а не робити універсальний продукт на всі ноги світу.

Крім усього цього, у окремих людей зустрічаються вроджені або придбані деякі деформації ступні. У таких випадках може вийти так, що в будь-якому черевику їм буде некомфортно. Як правило, якщо деформація дозволяє ходити в похід, значить вона не настільки серйозна, щоб хороший швець не зміг би чогось з черевиком зробити в потрібну сторону.

Якщо один раз підібрати за розміром черевик одного бренду, то можна надалі виписувати такі боти через інтернет. Якісні черевики «не гуляють» за розміром колодки і якщо у вас, скажімо, 44 1/2 розмір EUR того ж Boreal, то можна сміливо замовляти собі такі ж черевики Boreal того ж розміру. В принципі, всі інші нормальні боти інших виробників того ж EUR розміру підійдуть по довжині ступні, але у них може бути ширше або вже колодка. У межах же одного бренду колодка майже однакова. Чому майже? Колодка може дещо відрізнятися у різних класів взуття, і однозначно у них буде відрізнятися верх, який охоплює щиколотку. Тобто, умовно звичайно, якщо ми підібрали зручні «легкі» трекінгові черевики, то дуже велика ймовірність того, що в цьому класі у цього бренду все черевики нам підійдуть. А ось подкошечние важкі боти нам можуть вже не підійти - дещо інша колодка, зовсім інша конструкція верху черевика. Чим вище і щільніше верхня частина, тим ретельніше доведеться підбирати взуття.

Після покупки черевики потрібно обов'язково розносити. В теорії хороші черевики розноски не вимагають в принципі і якщо у вас стандартна лапа, то так воно і буде. В іншому - рознесення потрібна не тільки для того, щоб черевик «обім'явся», а й для того, щоб визначити, як краще його шнурувати, де він натирає і чому тощо. При цьому рознесення в місті, як така, мало що дасть. Перед походом треба обов'язково з'їздити в ПВД з навантаженим рюкзаком і походити по пресечённой місцевості. Якщо це зробити колись, то не варто потім дивуватися в поході мозолях.

Буває і так, що черевик потрібно просто трохи по-іншому зашнурувати. У мене є подкошечние черевики Boreal, і якось в поході один з ботів став сильно наминати мені підйом стопи, хоча до цього все було нормально. Я не відразу розібрався, в чому справа і лапа сильно боліла. Виявилося, що язичок черевика, виконаний з товстої шкіри, став лягати так, що бічні складки шкіри виявлялися з внутрішньої сторони черевика. Так як шкіра товста, то вони-то і наминали мені лапу. Тепер при шнурівці я укладаю язичок акуратніше і завжди дивлюся, щоб складки були зовні.

На ринку Трекінгові взуття у нас, як правило, представлено три стандарти позначення розмірів взуття. EUR, UK і USA. Існують таблиці співвідношення розмірів між собою. Ці таблиці потрібні, в першу чергу, для тих, хто купує взуття через інтернет. Крім того, на черевиках звичайно зазначений розмір у всіх трьох стандартах. Тут я зіткнувся з цікавою штукою - на моїх подкошечних Boreal європейського виробництва з розміром EUR 44 ½ зазначено відповідність розміру USA 11, тоді як можна зустріти таблиці, де цього ж розміру EUR відповідатиме USA 11 ½. Ще один аргумент до того, щоб міряти взуття при переході на інший бренд.

Чим відрізняється жіноча колодка черевика від чоловічої? Відповідь на це питання янашёл на сайті одного з виробників спортивного взуття. Такими відмінностями є:
• Менша ширина колодки;
• Висота п'яткової області - для захисту ахіллового сухожилля у жінок п'ята повинна бути вище, ніж на чоловічий колодці, на 3-4 мм.

Загалом, як бачимо, підбору розміру Трекінгові бота доводитися приділяти трохи більше уваги, ніж «громадянської» взуття 🙂

Додаткові посилання по темі:

Шлюб, підробки, підошва Vibram і помилки при виборі Трекінгові і альпіністської взуття

Мембрана Gore-tex на черевиках - як вона працює і чи працює взагалі?

Навіщо потрібні в похід треккинговиє шкарпетки

Берци, болотні та гумові чоботи або треккинги?

Вибір взуття в зимовий похід

Гамаші в похід

Змінне взуття в поході

Для чого це потрібно?
У чому тут нюанс?
Чому майже?
Чим відрізняється жіноча колодка черевика від чоловічої?

Новости