Як сплести фенечку з ниток, фото інструкція

  1. Як правильно закріпити нитки для плетіння фенечки
  2. Плетіння вузлів фенечки відео
  3. Плетіння косою фенечки
  4. Схеми фенечек косим плетінням
  5. Додаткове прикраса для фенечки

Людей, які мають фенечки, зустрічав кожен, хоча б один раз в житті. За кордоном фенечку називаю «Браслет дружби», цей плетений браслет давно вважається символом миру і дружби. Хоча безліч людей зараз починають вивчати, як сплести фенечку з ниток, сама ідея цього стильного браслета дуже стара. Ще індіанці в Північній Америці в спеціальній техніці плели прикраси, мотузочки і вручали їх своїм друзям.

Ще індіанці в Північній Америці в спеціальній техніці плели прикраси, мотузочки і вручали їх своїм друзям

Згідно зі звичаєм, чим міцніше відносини між друзями, тим довше буде триматися на руці фенечка. А якщо вона не порвалася, а її спеціально зняли з руки, це було сильне образу і знак повного припинення дружніх відносин. Століттями секрет плетіння з ниток фенечек передавався у вузьких колах, поки хіпі не зробили ці браслети одним зі своїх атрибутів і з 60-х років 20 століття фенечки стали поширені повсюдно.

Фенечки говорять не тільки про дружбу між людьми, а й є символом пристрастей власника браслета і його інтересів. Має значення і колір ниток, і малюнок браслета або сплетений візерунок. Спостерігачеві, знає таємниці цих символів, фенечка розповість багато про людину, що носить браслет. Один з типових прикладів: якщо дівчина і хлопець носять схожі візерунком або забарвленням, або взагалі однакові фенечки, то значить, вони є парою.

Фенечки залишилися популярні і зараз, хоча поступово втратився первісне значення, з яким люди обмінювалися плетеними браслетами. В даний час, це не тільки атрибут культури хіпі, але і вельми універсальне прикраса. Фенечки плетуть юні умільці, їх носить молодь і ці браслети, сплетені з муліне, використовуються для додання деякої колоритності, яскравості образу світських модниць (або модників).

Як правильно закріпити нитки для плетіння фенечки

Існує кілька способів кріплення ниток, яке потрібно зробити перед тим, як плести браслет. Перший спосіб - широкий канцелярський зажим, кріплять на папці або книзі, нитки муліне розкладають так, як вони будуть в візерунку і міцно, щоб вони не могли вискочити, притискаються скріпкою.

Інший варіант - зав'язати всі нитки в вузол і закріпити на шпильці, яка протягнута через будь-яку тканину.

Або можна нитки розкласти на гладкій поверхні і зафіксувати скотчем.

Четвертий спосіб з використанням спеціальних дощечок з затискачем нагорі. Цей зажим утримує кінці ниток, розкладених на планшеті.

Існує кілька головних різновидів вузлів, якими з'єднуються один з одним нитки фенечки. Ці вузли треба знати, також як і розбиратися в способах плетіння фенечек. Основних способів два: косе плетіння (простіша техніка) і пряме, призначене для малюнків, плетіння.

Плетіння вузлів фенечки відео

Плетіння фенечки косим методом

Отже, вивчимо докладніше, як сплести фенечку з ниток. Почнемо з косого плетіння.

Для цього візьмемо дванадцять ниток, довжиною близько метра і розділимо їх на пари квітів і розташуємо їх дзеркально один до одного і симетрично від центру.

Тобто, в середині будуть дві нитки однакового кольору і по краях теж, наприклад дві помаранчеві, потім другі, з двох країв - дві зелені і так далі.

Плетіння браслета починається з крайньої лівої нитки, береться перша нитка і перелається вузликом з другої. Зробіть ще один вузлик, а потім повторіть це з двома нитками з правого краю (тобто номер 12 і 11).

Два вузлика робиться, щоб внутрішні і зовнішні кольору помінялися місцями. Аналогічно потрібно повторити з іншими парами ниток.

Тепер зробіть ще по вузлику на крайніх нитках і один прохід завершено.

Спочатку плетіння стежте за порядком ниток, далі після декількох проходів вони вже самі будуть розміщуватися в правильному порядку, а в створюваній Фенечке буде поступово формуватися малюнок «ялинки». Можливо, щось піде не так, тоді частина виробу потрібно розплести за допомогою шпильки або голки і переробити.

Завершивши фенечку, зв'яжіть всі нитки в вузол, щоб браслет не розплітався (щоб було красивіше, можна зробити звичайну косичку).

Плетіння косою фенечки

Зроблені прямим методом фенечки відрізняються значно більшою розмаїтістю малюнків. Це можуть бути сердечка, літери, геометричні фігури і навіть портрети, а й схеми для таких фенечек значно складніше.

Для плетіння таких браслетів з муліне, потрібно використовувати кілька кольорових ниток, розрізняючи нитка малюнка і нитка фону. Якщо малюнок на Фенечке буде великим, то нитка для малюнка слід взяти значно довше всіх інших, так як з цієї нитки буде формуватися зображення.

Якщо малюнок на Фенечке буде великим, то нитка для малюнка слід взяти значно довше всіх інших, так як з цієї нитки буде формуватися зображення

Провідна нитка повинна бути з лівого краю і починаючи плетіння їй потрібно обв'язати інші нитки до правого краю, а потім плетіння продовжуємо в зворотну сторону. Тобто, ведуча нитка буде постійно здійснювати зигзаги по полотну фенечки. Нитка для візерунка, спочатку обплітає провідну нитку, а потім йде назад.

Звичайно, не завадить подивитися відео такого плетіння, тоді вам буде її простіше освоїти. Надалі, вивчивши основи такого плетіння, ви зможете навіть створювати в цій техніці власні малюнки, що не так вже й складно, як здається на початку.

Якщо раптом закінчиться ода нитка, не переживайте, заведіть її залишок на виворіт, і там двома стандартними вузликами прив'яжіть додаткову нитку цього ж кольору. І плетіть спокійно далі, місце з'єднання не буде помітно.

Якщо ж ви плануєте виготовити фенечку з уже розробленим малюнком, вам потрібно вміти читати схеми плетіння цих браслетів. Серед основних факторів, які потрібно враховувати: за яким циклу передбачається плетіння, повного або неповного. Це можна дізнатися по розташуванню ниток, при повному циклі кольору розташовуються по обидва боки в правильній послідовності. А якщо колір ниток праворуч і ліворуч не збігається, то значить цикл неповний.

Вище описана техніка плетіння, коли, завершивши ряд, його плетіння повторюється спочатку, є типовим прикладом схеми повного циклу. У неповному циклі потрібно уважно стежити за послідовністю, так як закінчення карти означає повернення до початку. Крім відмінності в циклах, схеми можуть відрізнятися парних або непарних кількістю ниток в пучках.

Схеми фенечек косим плетінням

Схеми фенечек косим плетінням

Додаткове прикраса для фенечки

Серед сучасної біжутерії і в магазинах для рукоділля є багато штучок, які прикрасять майбутній браслет. Один із прикладів: зробивши фенечку з дванадцяти ниток зверху до неї можна прикріпити стрази, які додадуть виробу оригінальності.

Кріплять прикраса подвійний ниткою, яку з вивороту тримає вузол, виведіть її на лицьову сторону. Обхопіть ланка ланцюжка зі стразами і заведіть нитку назад і так повторіть для кожної ланки, зробивши вузол в кінці і зрізавши залишилася нитку. З внутрішньої сторони фенечки вийде ряд акуратних стібків.

В принципі можна не тільки прикрашати одну фенечку, але і поєднувати кілька браслетів різної кольорової гами або візерунків. Так можна домогтися дуже цікавих, красивих комбінацій, самим своїм виглядом що піднімають настрій господаря.

Отже, сподіваємося, тепер ви розумієте, як сплести фенечку з ниток. Цю милу дрібничку можна використовувати як універсальний подарунок вашим друзям на день народження або інше свято. А зроблена своїми руками фенечка куди цінніший фабричної вироби і зробить вашу дружбу значно міцніше.

Плетіння фенечек відео

Новости