Як вибрати мультиварку: 12 порад для покупця, корисні посилання і відео

  1. Навіщо потрібна мультиварка, якщо є плита?
  2. 12 порад для покупця
  3. Порада 2. Чим більше потужність мультиварки, тим швидше її чаша буде нагріватися
  4. Порада 3. Оптимальний обсяг чаші ви можете визначити виходячи з розрахунку 1,5-2 л на людину
  5. Рада 4. Не переплачуйте за достаток непотрібних програм. Головне, щоб мультиварка мала ручні режими
  6. Рада 5. Чаша повинна мати ручки
  7. Рада 6. Керамічне покриття чаші безпечніше тефлонового
  8. Рада 7. Бажано, щоб автоматична підтримка температури можна було відключити
  9. Рада 8. Кришка - важлива деталь мультиварки, яку потрібно оглядати з пристрастю
  10. Рада 9. Хочете заощадити? Придбайте мультиварку з пластиковим корпусом
  11. Рада 10. У мультиварки обов'язково повинен бути влагосборнік
  12. Рада 11. Гумові ніжки - ще одна обов'язкова вимога до приладу
  13. Рада 12. Дисплей на робочій панелі повинно бути дуже зручним
  14. І ще пара слів про розширених можливостях

Мультиварка є таку «розумну каструлю» з нагрівальним елементом, мікропроцесором і температурним датчиком. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як вибрати мультиварку для будинку, на які деталі потрібно звернути увагу при покупці, уявімо корисні відео-сюжети і дамо кілька корисних посилань на порівняльні огляди.

Навіщо потрібна мультиварка, якщо є плита?

Зрозуміло, що, скажімо, на кухні студентського гуртожитку або дачі мультиварка є відмінною заміною плити, мікрохвильовки і духовки. А що якщо вся кухонна техніка у вас є, чи потрібна мультиварка в цьому випадку?

  • Дійсно, мультиварка - річ не першої необхідності на повноцінної кухні. Їжа в ній готується повільніше, а деякі страви готуються в ній майже так само як на плиті / духовці: з частим контролем, помішуванням, зміною температур, додаванням води / масла. За смаком багато страв з мультиварки виходять такими ж, як приготовані звичайним способом і лише деякі рецепти вдаються відчутно краще (омлети, рагу, риба, каші, крупи). До того ж, незважаючи на рекламовану «простоту готування», перший час навчитися імпровізувати і адаптувати програми під себе новачку буде складно.

Причин купити мультиварку кілька:

  • По-перше, вона дозволяє готувати більшість страв без вашого контролю. Від вас вимагається лише нарізати продукти, скласти їх і вибрати потрібну програму. Так, наприклад, ви можете поставити гаситися рагу і піти гуляти з дітьми, не боячись, що овочі пригорять. Причому, навіть якщо ви затримаєтеся на прогулянці, рагу залишиться гарячим і свіжим завдяки функції автоподогрева.
  • По-друге, функція відкладеного старту, яка є у більшості моделей, дозволить вам не витрачати час на приготування сніданку вранці. Все, що вам потрібно - це наповнити і запустити чашу з вечора.
  • По-третє, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то мультиварка зможе урізноманітнити ваше меню стравами, приготованими на пару або у власному соку без краплі жиру.

12 порад для покупця

Рада 1. Мультиварка-скороварка краще, ніж просто мультиварка або звичайна скороварка

Звичайна мультиварка готує їжу при нормальному тиску і тому продукти в ній повільно тужать. Скороварка ж за рахунок підвищеного тиску нагріває воду до 100 градусів і тому готує їжу швидше. Так, наприклад, якщо суп в мультиварці звариться за 2 години, то в скороварці - всього за півгодини.

  • Здавалося б, навіщо потрібна мультиварка, коли є скороварка? Справа в тому, що не всі страви можна готувати при підвищеному тиску. Крім того, у звичайній мультиварки більше функцій, вона краще зберігає корисні властивості їжі і готує безпечніше (стінки не нагріваються).

Тому, щоб у вас була можливість вибирати між томлінням і швидкої готуванням, варто купити мультиварку з функцією скороварки.

пройшовши по цим посиланням , Ви зможете ознайомитися з порівняльним оглядом і тестом на приготування страв плову і каші мультіварок різних цінових категорій і мультиварки-скороварки Філіпс.

Порада 2. Чим більше потужність мультиварки, тим швидше її чаша буде нагріватися

Потужність різних моделей варіюється від 450 до 1500 Вт в залежності від обсягу чаші і можливостей виробника. При «інших рівних», вибирати слід ту, що має велику потужність.

  • Для маленької чаші об'ємом 2-3 л вистачить 700-800 Вт, для середньої чаші вистачить 800-1000 Вт, ну а потужність великий мультиварки об'ємом понад 6 л повинна становити 1000-1500 Вт.

Порада 3. Оптимальний обсяг чаші ви можете визначити виходячи з розрахунку 1,5-2 л на людину

Обсяг чаші - це один головних параметрів вибору мультиварки. Ви можете вибрати прилад об'ємом від 2 до 10 л.

  • У більшості випадків для одного-пари людина підійде невелика мультиварка на 2,5-3 л. Для сім'ї / колективу з 3-4 чоловік вистачить чаші об'ємом 4-5 л. Для великої родини з 5 і більше членів потрібна чаша на 6 л і більше.

Звичайно, прийняти потрібно до уваги і ваші кулінарні звички, спосіб життя. Наприклад, варто купити чашу більше «норми», якщо ви часто запрошуєте гостей або готуєте про запас.

  • Увага! Вибираючи мультиварку, орієнтуватися потрібно на робочий, а не загальний обсяг чаші, який часто вказується на коробці.

Рада 4. Не переплачуйте за достаток непотрібних програм. Головне, щоб мультиварка мала ручні режими

Більшість мультіварок можуть мати від 6 до 18 програм, але є й ті, що мають до 100 режимів. Чим більше програм має мультиварка, тим дорожче вона коштує. Перед покупкою, подумайте, які програми вам потрібні, а які будуть використовуватися рідко. Ось список 7 найпотрібніших, на наш погляд, базових програм:

  • Варка каш - налаштування цього режиму краще міняти під себе, щоб каша виходила такою, як подобається вам, наприклад, вузький або розсипчастою.
  • Варка рису, гречки та інших круп.
  • Гасіння - найбільш затребувана і універсальна програма, яка готує як піч при низькій температурі. Завдяки цьому, в режимі «гасіння» ви зможете приготувати і каші, і супи, і рагу, і холодець, і, м'ясо з овочами.
  • Випічка - корисний режим, який дозволяє не тільки випікати, але і смажити (з відкритою кришкою).
  • Жарка - режим «жарка» з відкритою кришкою потрібен для багатьох рецептів, втім, його може замінити програма «Випічка» з відкритою кришкою.

Жарка - режим «жарка» з відкритою кришкою потрібен для багатьох рецептів, втім, його може замінити програма «Випічка» з відкритою кришкою

  • «Плов» - плов можна приготувати в програмі «Рис», якщо попередньо засмажити зірвак самостійно. Однак програма «Плов» хороша тим, що передбачає не тільки варіння, а й автоматизоване підсмажування на останньому етапі приготування. За допомогою цієї програми ви зможете приготувати не тільки плов, а й багато інших блюд, де потрібна і варіння, і жарка, наприклад, макарони по-флотськи або смажені пельмені.
  • Мультіповар - це призначений для користувача режим, який дозволяє самостійно виставити температуру і час приготування. Користуватися мультиваркою, готувати за рецептами, знайденим в Інтернеті і імпровізувати з такою опцією стає відчутно простіше. Деякі мультиварки можуть запам'ятати відразу кілька ваших налаштувань.

Також для багатьох російських користувачів будуть не зайві програми: «Суп», «Варення», «Пароварка», «Хлебопечка» (в комплекті у мультиварки-хлібопічки дві чаші), «Йогурт».

  • А ось список додаткових програм, які потрібні не кожен день і не кожному: «Фондю», «Копчение», «Паста», «Фритюрниця», «Сир», «Дичина», «Дитяче харчування», «Піца», «Попкорн »,« Різотто »,« Соте »,« Халва ».

Рада 5. Чаша повинна мати ручки

Щоб ви легко могли дістати гарячу чашу з мультиварки, потрібно, щоб, по-перше, кришка мультиварки відкидалася не менше ніж на 90 градусів. По-друге, щоб чаша мала зручні жаростійкі ручки.

По-друге, щоб чаша мала зручні жаростійкі ручки

Чаша мультиварки фірми Поларіс PMC 0516ADG має ручки, але аж надто маленькі

  • Багато мультиварки мають чаші без ручок. Дістати її ви зможете лише спеціальними металевими щипцями (поставляються в комплекті або докуповуються окремо) або силіконовими прихватками, які доведеться завжди тримати під рукою. Крім того, діставати чашу щипцями / прихватками менш зручно, а значить і не безпечно, ніж просто піднімати її за ручки як каструлю.

Рада 6. Керамічне покриття чаші безпечніше тефлонового

Чаші більшості мультіварок зроблені з алюмінію і покриті антипригарним покриттям:

  • тефлоновим;
  • Керамічним.

Насправді, назвати матеріал антипригарного покриття важливим критерієм вибору мультиварки можна, так як чаша це витратний елемент приладу і, до того ж, обидва види покриття приблизно однаково недовговічні.

  • Тефлонове покриття легко миється і має відмінні антипригарні властивості. Однак воно швидко дряпається, а як тільки подряпини з'являються на покритті, воно стає токсичним. Навіть при дуже дбайливого ставлення тефлоновая чаша служить не більше 2-3 років. До речі, пластикова лопатка, якою комплектуються більшість мультіварок, для тефлонового покриття не годиться. Найкраще використовувати силіконові лопатки і ложки.

Найкраще використовувати силіконові лопатки і ложки

  • Керамічне покриття добре тим, що менше боїться подряпин і миття щіткою, але все ж воно теж швидко зношується. Крім того, керамічна чаша боїться падінь з висоти, її не можна мити в посудомийній машині і, звичайно, вона кілька здорожує мультиварку. Зате, навіть коли кераміка псується, погіршуються лише її антипригарні властивості, але ніякої шкоди вона не приносить.

Керамічна чаша мультиварки REDMOND RMC-011

Якщо постаратися, можна знайти мультиварку з чашею з довговічною нержавіючої сталі. Наприклад, німецький виробник Steba (на фото) пропонує відразу дві чаші - з покриттям з тефлону і з нержавійки.

Наприклад, німецький виробник Steba (на фото) пропонує відразу дві чаші - з покриттям з тефлону і з нержавійки

Дивіться також матеріал: 12 порад щодо вибору хлібопічки для будинку .

Рада 7. Бажано, щоб автоматична підтримка температури можна було відключити

Майже всі сучасні мультиварки мають функцію підтримки страви гарячим, яка включається автоматично, як тільки їжа приготується. Однак далеко не кожна модель дозволяє скасувати цю опцію без висмикування шнура з розетки.

  • Уявіть, що ви хочете з ранку поставити варитися компот, щоб ввечері прийти і освіжитися остиглим напоєм. Якщо вдома нікого не виявиться, і ніхто не відключить прилад від харчування, коли компот звариться, до вашого приходу він так і залишиться гарячим. Тому варто віддати перевагу мультиварці, яка дозволяє відключати автоподогрев до початку готування.

Рада 8. Кришка - важлива деталь мультиварки, яку потрібно оглядати з пристрастю

По-перше, переконайтеся, що внутрішня кришка знімна, щоб ви могли легко її зняти і помити від скупчився жиру і бруду. Більшість сучасних мультіварок таку можливість надають, але, все ж, моделі без знімних кришок ще зустрічаються. Добре, якщо кришка мультиварки знімається повністю.

По-друге, перед покупкою переконаєтеся, що кришка не має ніяких щілин, а ущільнювальна гумка щільно прилягає, лежить рівно і не має дефектів.

По-третє, подивіться на місце кріплення кришки до корпусу. Пластмаса деталі, що утримує вісь петлі, повинна бути товстою і міцною.

По-четверте, зверніть увагу на те, яким чином закривається кришка. Краще, якщо вона закривається замковим способом, а не клавішею (на фото), яка тримається лише на парі штифтів. На жаль, такі штифти з часом вискакують з отворів через деформацію пластика від постійного контакту з парою або просто ламаються. У багатьох моделей мультіварок Редмонд, Поларіс, Оурсон і Мулинекс така поломка виникає часто, але не всі сервісні центри розцінюють її як гарантійний випадок.

У багатьох моделей мультіварок Редмонд, Поларіс, Оурсон і Мулинекс така поломка виникає часто, але не всі сервісні центри розцінюють її як гарантійний випадок

Мультиварка Мулинекс зі зламаною клавішею закривання

Нижче представлено відео, як можна полагодити поламаний фіксатор кришки на прикладі мультиварки Redmond.

Механічні замки як, наприклад у цій класичної мультиварки Панасонік SR-TMH18 легко брудняться, зате вони набагато довговічніші:

По-п'яте, як уже було зазначено, кришка повинна відкидати на 90 градусів, а краще більше.

По-п'яте, як уже було зазначено, кришка повинна відкидати на 90 градусів, а краще більше

Рада 9. Хочете заощадити? Придбайте мультиварку з пластиковим корпусом

Корпус мультиварки може бути виготовлений із пластику або нержавіючої сталі. Матеріал корпусу не впливає на якість страв і функціональність техніки, тому, якщо ви хочете заощадити, сміливо беріть пластикову мультиварку. Правда пластик пластику ворожнеча і якщо вже купувати модель з цього матеріалу, то якісний.

  • Білий пластик з часом жовтіє;
  • Якісний пластик не повинен пахнути;
  • Вибираючи мультиварку з пластиковим корпусом, спробуйте похитати кришку і сам корпус туди-сюди. Хороша пластикова мультиварка при таких переміщеннях не скрипить і не тріщить.

Нержавіюча сталь міцніше, менше схильна до подряпин, красиво виглядає, але помітно ускладнює і здорожує прилад.

Рада 10. У мультиварки обов'язково повинен бути влагосборнік

Збірник конденсату є не у кожної мультиварки, хоча він дійсно необхідний. Завдяки такій простій деталі, під час готування зовнішні стінки корпусу і ободок кришки не покриваються вологою.

Завдяки такій простій деталі, під час готування зовнішні стінки корпусу і ободок кришки не покриваються вологою

Збірник конденсату мультиварки Мулинекс

Рада 11. Гумові ніжки - ще одна обов'язкова вимога до приладу

Гумові ніжки або маленькі накладки - це найпростіші деталі, які дозволяють мультиварці міцно стояти на стільниці і не ковзати. На жаль, деякі моделі мають пластикові ніжки як на фото нижче.

На жаль, деякі моделі мають пластикові ніжки як на фото нижче

На жаль, деякі моделі мультіварок, наприклад, REDMOND RMC-4503, не мають гумових ніжок

Рада 12. Дисплей на робочій панелі повинно бути дуже зручним

Який би форми не була мультиварка, бажано, щоб дисплей і панель управління розміщувалися на верху або під нахилом, щоб вам не доводилося нахилятися для запуску програми.

Який би форми не була мультиварка, бажано, щоб дисплей і панель управління розміщувалися на верху або під нахилом, щоб вам не доводилося нахилятися для запуску програми

У даній моделі фірми Мулинекс (модель CE 503132) зручна і компактна прямокутна форма корпусу, проте, щоб побачити дисплей і кнопки, доводиться нахилятися або сідати

  • Дисплей повинен бути контрастним і бажано з підсвічуванням, щоб можна було запустити прилад і в темряві.
  • Обов'язково спробуйте натискати на кнопки сподобалися моделей в магазині. Вони повинні бути чутливими і приємними в роботі.

Добре, коли дисплей показує таку корисну інформацію як:

  • Призначені час і / або температуру готування;
  • Запущену програму;
  • Включений режим автоподогрева;
  • Час, що залишився до приготування страви (часто показується лише ближче до кінця роботи приладу).
  • Тривалість приготування їжі;
  • Час, що залишився до старту при відстрочці запуску.

І ще пара слів про розширених можливостях

  • Якщо у вас є діти, не зайве придбати прилад з блокуванням включення при порожній чаші.
  • Хочете заощаджувати на електроенергії і швидше розігрівати чашу? Вибирайте модель з індукційним нагріванням, яка споживає в 2 рази менше енергії. Правда, індукційні мультиварки коштують значно дорожче (близько 20 т.р).
  • Деякі мультиварки оснащені функцією 3Д-нагріву, завдяки якій продукти в чаші нагріваються рівномірно з трьох сторін (знизу, з боків і зверху) і швидше (приблизно на 30%), але енергоспоживання не збільшує. Особливо актуальний 3-Д нагрів для режиму випічки. Майте на увазі, що наявність цієї опції здорожує прилад на 1500-2000 рублів.

Сучасні моделі мультіварок мають можливість управління через Wifi. тут ви зможете прочитати детальний огляд про те, як працює ця опція на практиці на прикладі мультиварки-скороварки Polaris EVO EPMC 0125.

І нарешті, пропонуємо подивитися відео-сюжет «Контрольна закупівля» про те, як вибрати мультиварку для будинку.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало: 92 середня оцінка: 4,53 з 5)
(Оцініть матеріал Завантаження ... Підтримайте проект - поділіться матеріалом зі своїми друзями в соціальних мережах: Читайте також:

Навіщо потрібна мультиварка, якщо є плита?
9. Хочете заощадити?
Навіщо потрібна мультиварка, якщо є плита?
А що якщо вся кухонна техніка у вас є, чи потрібна мультиварка в цьому випадку?
Здавалося б, навіщо потрібна мультиварка, коли є скороварка?
9. Хочете заощадити?
Хочете заощаджувати на електроенергії і швидше розігрівати чашу?

Новости