Як вибрати супутниковий ресивер

Супутниковий приймач (reciver c англ) дозволяє перетворити телевізійний сигнал з супутника в формат зрозумілий телевізору. Супутниковий ресивер може мати вигляд закінченої телевізійної приставки, а може бути інтегрованим в сам телевізор. Тоді таке приймальний пристрій називається супутниковий тюнер.

2016 рік став переломним на ринку супутникових приставок в Україні. З Китаю на наш ринок масово ринули дешеві приймачі, що працюють в сучасному форматі стиснення відео і аудіо MPEG-4 і повністю витіснили навіть найпопулярніші і найдешевші моделі, що працюють в старому форматі MPEG-2.

Слід зазначити, що за якістю роботи і надійності нове покоління ресиверів не поступаються своїм попередникам, а по набору додаткових функцій значно їх перевершують. Так, навіть у найдешевших моделях вже присутні можливості, які раніше були доступні тільки в моделях преміум-класу. Тому зараз набагато складніше встановити взаємозв'язок між ціною і можливостями ресивера, як це було раніше.

Велика кількість виробників і конкуренція між ними призвели до того, що вартість ресиверів за останні кілька років в доларовому еквіваленті суттєво зменшилася, а їх можливості суттєво розширилися. Навіть дешеві моделі вже містять на борту один або кілька USB-роз'ємів, завдяки чому, крім прийому супутникових телеканалів, мають такі базові можливості:

  • запис і читання медіафайлів з USB-флеш носіїв;
  • можливість підключення до Інтернету через USB-Wi-Fi адаптер;
  • можливість оновлення програмного забезпечення через USB-флешку.

Підключення до Інтернет навіть у недорогих моделей дозволяє користуватися популярним сервісом Youtube і навіть завантажувати списки IPTV-каналів, які набирають все більшої популярності.

Як бачимо, навіть бюджетні ресивери цілком можуть задовольнити невибагливого користувача.

Дорожчі ресивери, крім зазначених сервісів можуть мати додаткові Інтернет-сервіси для on-line перегляду фільмів, перегляду погоди, завантаження Google-карт, а також повноцінні інтернет-браузери, що дозволяють здійснювати пошук в мережі різної інформації, спілкуватися в соціальних мережах, грати в гри.

Таким чином, більш просунуті супутникові ресивери вже можуть використовуватися як домашній розважальний центр, здатний замінити, почасти, навіть персональний комп'ютер.

На що ж слід звернути увагу при виборі супутникового ресивера?

1. Корпус. Буває пластмасовий і металевий. Металевий корпус дозволить краще відводити тепло і ваш пристрій не буде перегріватися навіть у жарку погоду. Отже, термін служби таких приймачів теоретично буде довше. Але вартість таких ресиверів вище.

2. Наявність картоприймача. Картоприймач дозволить розширити, при необхідності, список телеканалів більш цікавими платними телеканалами. Для цього потрібно буде придбати карту доступу супутникового оператора.

3. Наявність Ezhernet-порту. Потрібен в тому випадку, коли Ваша домашня Wi-Fi-мережу перевантажена. На відміну від з'єднання через Wi-Fi-мережу, дротове підключення через такий порт дозволить забезпечити більш стабільне з'єднання з Інтернет.

4. Операційна система. Бюджетні супутникові ресивери, як правило, мають свою унікальну операційну систему, що вимагає індивідуального підходу при оновленні списку каналів і ключів. У більш дорогих моделях використовуються операційні системи, такі як Linux або Android, які вже дозволяють, при наявності відповідної підтримки від виробника, завантажувати списки каналів і ключі з Інтернет. Крім того, в ваш супутниковий ресивер з спеціальних сервісів через Інтернет можуть бути завантажені ігри і всілякі корисні додатки.

5. Наявність інтерфейсних роз'ємів. Технічний прогрес стрімко розвивається, а телевізори служать людям по 15-20 і більше років. Тому чим більше інтерфейсних роз'ємів у супутникового ресивера, тим більше шансів, що його можна буде підключити до старенького телевізора. Але якщо у Вас сучасний цифровий телевізор, то достатнім буде наявність HDMI-порту в супутниковому ресівері.

6. Наявність цифрового дисплея. У більшості супутникових ресиверів присутній 4-х розрядний цифровий дисплей, який в режимі перегляду показує номер каналу, а в режимі очікування - поточний час. У бюджетних ресиверів він може бути відсутнім, а у більш дорогих кількість розрядів дисплея може бути збільшено так, що на дисплеї може відображатися також назва телеканалу.

7. Наявність виносного інфрачервоного датчика. Таким датчиком можуть комплектуватися як дорогі, так і дешеві супутникові приймачі. Датчик необхідний, якщо у вас телевізор висить на стіні і окремої полиці для супутникового ресивера не передбачено. В такому випадку ресивер можна закріпити за телевізором, а виносний датчик клеїться на його передню панель. Особливо зручно, коли датчик містить у своїй конструкції і цифровий дисплей.

8. Наявність кнопок управління на передній панелі. Це потрібна опція, тому що батарейки в пульті мають властивість розряджаються в самий невідповідний момент. Крім того, пульт також з часом може вийти з ладу. Поки ви знайдете йому відповідну заміну, можна перемикати ресивер кнопками на передній панелі.

9. Пульт дистанційного керування. Може бути легким або важким, великим або маленьким, але важливо, щоб їм було зручно користуватися. Кнопки не повинні клацати або заїдати, тому що це може дуже дратувати вас в процесі користування.

10. Процесор. Важливий параметр для просунутих користувачів, але абсолютно даремний для рядового покупця.

Тепер більш детально розглянемо конструктивні елементи сучасних супутникових ресиверів.

ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ресивер

Корпус найчастіше має прямокутну форму і являє собою конструкцію, виконану з тонкого листа металу, пофарбованого, найчастіше, в чорний або сріблясті кольори. З метою здешевлення останнім часом корпусу супутникових ресиверів все частіше виготовляють з чорного або кольорового пластику. Габарити ресиверів бувають найрізноманітнішими. Одні можуть бути мініатюрні, розміром з пачку сигарет, а інші можуть мати розміри, що відповідають розмірам Hi-End апаратури.

Передня панель ресивера

На передній панелі зазвичай знаходиться дисплей, кнопка харчування, за допомогою якої включається і вимикається супутниковий приймач. Зручно, якщо на передній панелі присутні кнопки зміни каналу, меню і гучності, за допомогою яких можна управляти супутниковим ресивером без пульта дистанційного керування. На передній панелі можуть ще розташовуватися картоприймач, Сommon Interface і порт USB.

Картоприймач - служить для установки карт доступу, щоб переглядати платні пакети супутникового телебачення, такі як XtraTV, НТВ + і ін. В ресівері може бути присутнім кілька картоприймач.

Сommon Interface (СI) -слот для установки CAM-модулів, що дозволяють ресивера розуміти той чи інший вид кодування супутникового оператора. Після того, як СAM-модуль встановлений в слот супутникового ресивера, карту оператора потрібно встановити всередину цього модуля. У ресівері може бути присутнім кілька CI-інтерфейсів.

USB порт дозволяє підключати до ресивера зовнішній накопичувач USB-Flash або знімний USB жорсткий диск, що дозволяє записувати передачі з супутника з можливістю подальшого перегляду, а також переглядати вміст зовнішніх пристроїв. Це можуть бути як фотографії, MP3 музика, так і фільми. До USB-порту можна підключити також Wi-Fi адаптер, що забезпечить інтеграцію вашого ресивера в домашню Wi-Fi-мережу. У деяких ресиверів USB порт може використовуватися для підключення мишки або гироскопического пульта.

Задня панель ресивера

Супутникові ресивери можуть істотно відрізнятися кількістю всіляких роз'ємів на задній панелі, що в більшості випадків бути важливим фактором при виборі ресивера. Постараємося пояснити їх призначення.

Постараємося пояснити їх призначення

LNB IN - вхід для підключення кабелю від супутникової антени, присутній на всіх ресіверах.

LOOP OUT - петлевий вихід для підключення другого ресивера, наприклад в іншій кімнаті. Слід сказати, що перегляд телеканалів на другому ресівері при включеному першому, можливо тільки в межах тієї частоти мовлення, на яку налаштований перший приймач. На одній частоті може віщатимуться кілька каналів. А якщо перший приймач вимкнений, знаходиться в режимі очікування, то другий отримує повне управління супутниковою антеною.

ANT IN - вхід для підключення ефірної антени.

ANT OUT (TV OUT) - вихід для підключення до телевізора по високій частоті. Такий роз'єм є тільки в ресіверах, в яких є вбудований модулятор. Використовується вкрай рідко, тільки в тому випадку якщо в телевізорі вже задіяні всі мають роз'єми SCART і RCA. Таке підключення можливо ще і в разі якщо телевізор старого зразка і в ньому немає SCART і RCA, але для цього в телевізорі повинен бути ДМВ блок і декодер PAL / SECAM. Картинка і звук в даному випадку бажає кращого. Модулятор може бути задіяний також, якщо ви хочете, щоб картинка з одного ресивера транслювалася на кілька телевізорів щодо радіочастотного кабелю.

VIDEO - вихід відеосигналу для підключення до телевізора. За допомогою цього роз'єму можна отримати досить якісну картинку на телевізорі з невеликою діагоналлю.

AUDIO L / R - вихід звукового сигналу для підключення до телевізора або підсилює апаратурі. Дозволяє отримати звук досить високої якості за умови підключення до підсилює апаратурі.

YPbPr - компонентний роз'єм, призначений для передачі відео-зображення у вигляді трьох компонент квітів і яскравості. Підключення здійснюється.

S-Video - компонентний аналоговий відеоінтерфейс, що передбачає роздільну передачу складових відеосигналу: яскравості Y спільно c синхросигналом, і кольоровості З (спільно з колірною синхронізацією), які передаються по двом окремим лініям зв'язку, з хвильовим опором 75 Ом. Роздільна передача яскравості і кольоровості забезпечує більш високу якість зображення, ніж композитні стандарти, так як при цьому виключаються перехресні завади при поділі сигналів.

SCART TV - вихід для підключення до телевізора. Дозволяє отримати картинку помітно краще, ніж при підключенні через VIDEO - RCA, що особливо помітно на телевізорах з великою діагоналлю. Через цей роз'єм також подається і звуковий сигнал хорошої якості. Крім того через SCART передається керуючий сигнал, який автоматично перемикає телевізор з режиму прийому телеканалів з ефірної антени на прийом телеканалів з супутника. Це відбувається в момент включення приймача і повертається назад на ефірку в момент переведення тюнера в режим очікування. Підключення здійснюється шнуром SCART-SCART .

SCART VCR - роз'єм для підключення DVD-програвача. Особливо корисним буде наявність даного роз'єму, якщо необхідно до одного телевізору підключити і супутниковий ресивер і DVD програвач, а в телевізорі є тільки один SCART роз'єм. Тоді DVD-програвач через SCART підключається до супутникового ресивера, а ресивер в свою чергу Скарт або тюльпаном підключається безпосередньо до телевізора.

HDMI - цифровий мультимедійний інтерфейс для підключення до телевізора, який підтримує відеосигнал високої чіткості і перевершує за якістю всі аналогові інтерфейси. Використовується для перегляду HD телеканалів з високою чіткістю зображення, які можна знайти в пакетах супутникового телебачення НТВ +, Платформа HD. Для підключення використовується HDMI-шнур .

RS232 - порт для підключення супутникового ресивера до персонального комп'ютера. Використовується для оновлення програмного забезпечення тюнера і списку каналів, а також є сервісним роз'ємом ресивера.

0V / 12V - вихід напруги 12В для зовнішніх перемикачів. Використовується, якщо до ресивера підключається більше 4-х конверторів через перемикач типу DISEqC 1/4. У деяких випадках вигідніше використовувати перемикач 0V / 12V, ніж встановлювати DISEqC 1/8, який значно дорожче DISEqC 1/4. За допомогою перемикача 0V / 12V можна налаштувати прийом з 8 і навіть більше супутників. Присутній, зазвичай, у бюджетних ресиверів.

DC IN (12V) - вхід для харчування ресивера постійною напругою (12Вольт). Наявність такого входу дозволяє живити ресивер від прикурювача в автомобілі або від невеликої сонячної батареї.

S / PDIF - цифровий оптичний аудіо-вихід, який дозволяє підключити ресивер до високоякісної звукопідсилюючої апаратури з метою отримання Hi-Fi звучання.

S / PDIF Coaxial - цифровий коаксіальний аудіо-вихід, що дозволяє підключити ресивер до високоякісної звукопідсилюючої апаратури з метою отримання Hi-Fi звучання.

LAN - Ethernet-порт для з'єднання з комп'ютером або концентратором. Дозволяє налаштувати підключення до мережі Інтернет. Це дає можливість оновлювати програмне забезпечення, списки каналів і налаштувати неофіційний перегляд (Card-Sharing) для перегляду кодованих каналів за помірну плату.

eSATA - інтерфейс для підключення зовнішнього жорсткого диска.

POWER - мережевий вимикач, дуже корисна річ якщо в у вас в електромережі нестабільна напруга, рекомендується відключати ресивер від мережі, коли ви їм не користуєтесь тривалий час.

RF-Out - вихід високочастотного аналогового модулятора. Застосовується для підключення ресивера безпосередньо до антенного входу телевізора в разі, коли інші входи зайняті або відсутні.

На задній панелі тюнера також може бути присутнім USB-порт, про який ми вже говорили, коли розглядали передню панель.

ВИБРАТИ СУПУТНИКОВИЙ РЕСІВЕР З КАТАЛОГА >>

Читайте та кож статті:

Навіщо прошивати супутниковий ресивер

Як прошити супутниковий ресивер

Установка супутникової антени самостійно

На що ж слід звернути увагу при виборі супутникового ресивера?

Новости